Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кафедра Психології АУЦА пропонує вперше в Центральній Азії курс по аутизму і прикладного аналізу поведінки

  1. АУЦА
  2. КОРОТКО ПРО АУЦА
  3. Новини АУЦА

4 вересня 2014

Аутизм - це тяжке порушення нейробіологічного розвитку, для якого характерні труднощі в соціальній взаємодії, вербальному і невербальному спілкуванні, стереотипні і повторювані дії. На жаль, через відсутність достатньої кількості дитячих психіатрів, а також недостатню інформованість населення, педіатрів, педагогів про дане захворювання, аутизм в Киргизстані рідко діагностується, а саме порушення оповите безліччю міфів.

Згідно зі світовою статистикою, на 100 здорових дітей народжується 1 дитина з симптомами аутизму різного ступеня вираженості. У Киргизстані проблема дітей з аутизмом актуальна як ніколи. Незважаючи на те, що за офіційними даними зареєстровано тільки 115 дітей з цим розладом, в дійсності таких діток набагато більше.

Студенти напряму психологія АУЦА мають унікальну можливість вивчати і застосовувати на практиці одну з найефективніших методик корекції поведінки - АБА-терапію - прикладної аналіз поведінки (англ. Applied Behavior Analysis). Методики і принципи цього напрямку використовуються для модифікації поведінки дітей з особливостями розвитку, для роботи з проблемною поведінкою звичайних дітей, але особливу популярність АБА-терапія знайшла саме в навчанні дітей з аутизмом.

У вересні 2013 року за підтримки Інституту відкритого Товариства, напрямок Психологія АУЦА, Громадське об'єднання «Рука в руці» і Вільям Едвардс з університету Клемсон розробили спільний проект з розвитку програми курсу «Аутизм та прикладної аналіз поведінки». Ольга Ярова, викладач напряму «Психологія» АУЦА в наступному році стане першим першим сертифікованим поведінковим аналітиком в Киргизстані.

Але найперше і головне досягнення цього проекту - це навчання 25 студентів-психологів основам АБА-терапії. На сьогоднішній день 12 з них успішно працюють з дітьми в центрі Behavioral Innovations в Бішкеку. Ми дуже пишаємося їхніми успіхами і бажанням допомогти дітям з аутизмом адаптуватися в суспільстві.

«Здорово, що у студентів-психологів з'явилася ще одна можливість застосовувати свої знання на практиці і відпрацьовувати навички роботи з дітьми, ще одна можливість зрозуміти, чи правильно вони вибрали собі професію в житті. У центрі для дітей-аутистів студенти виявляють себе не тільки в ролі стажистів-практикантів, а й як повноцінні психологи. Вони розробляють індивідуальні програми навчання, оцінюють навички дітей, працюють над розвитком мови, розуміння, імітації, спілкування з іншими людьми. Радує також і те, що батьки також зауважують зміни в поведінці і настрої дітей »- розповідає про проект Ольга Ярова, викладач кафедри психології.

Цього року студентам напряму психологія пропонується новий поглиблений курс по АБА-терапії, який буде викладати поведінковий аналітик з Канади Зухра Камар разом з Ольгою Яровий. На відміну від першого курсу АБА II пропонує більш глибоке вивчення методів дослідження і оцінки поведінки, аналізу і визначення функцій проблемного поведінки, навчання нової поведінки і т.д.

Дослідження показують, що 50% дітей, що проходили АБА-терапію по 40 годин на тиждень в дошкільному віці, в 6 років йдуть в звичайну школу зі звичайними дітьми і можуть бути досить успішними в навчанні. Киргизстан поки лише робить перші кроки для досягнення цієї мети. Так, в цьому році 1 вересня на базі 34 школи Громадське об'єднання «Рука на руках» за підтримки фонду Сорос-Киргизстан запустило пілотний проект - перший клас для дітей з аутизмом. У цей день збулася мрія батьків і рідних 6 дітей з аутизмом -діти пішли в школу.

«Ми розробляємо індивідуальні програми для дітей, діти працюють разом з наставниками, які супроводжують дитину під час занять. Перед тим, як організувати клас і підготувати 6 дітей, ми працювали з ними протягом декількох місяців, щоб вони вільно могли працювати в групах, - розповідає молода мама. - Це пілотний клас, проте, той факт, що він відкрився і тепер існує, говорить про великий прогрес, прогрес нашої медицини і суспільства в цілому ».

Шаміль Ібрагімов, директор Фонду Сорос-Киргизстан, вважає, що проект побудований на ентузіазмі батьків і викладачів. «Це не робота простого проектного працівника, який отримав грант, відзвітував і закрив документи. Тут все засновано на реальній роботі, праці і допомоги дітям. Батьки разом з фахівцями психологами внесли неоціненний вклад в розвиток цих дітей і для майбутнього інших дітей з цим діагнозом. Головне - це передати саму модель цього класу державі для того, щоб навчання тривало ».

Викладачі напрямки психологія також брали участь в реалізації цього проекту, навчаючи вчителів, тренерів, а також батьків основам прикладного аналізу поведінки і проводячи семінари про особливості сприйняття і навчання дітей з аутизмом.

На сьогоднішній день кафедра психології Американського університету в Центральній Азії працює над розвитком Магістратури по психології, а також створенням Діагностичного і дослідницького Центру при кафедрі психологія АУЦА.

«Ми плануємо вже цього року придбати і адаптувати інструменти для діагностики аутизму, оцінки інтелекту у дорослих і дітей, оцінки професійних переваг, особистісних особливостей, так як в нашій країні ці методики або відсутні, або застаріли і не є валідними. Центр також пропонуватиме тренінги для батьків і фахівців з АБА-терапії, курси з основ психології, роботі психолога в кризових ситуаціях, кар'єрному розвитку та організаційної психології. На базі цього центру будуть розроблені методичні матеріали, адаптовані для батьків і місцевих фахівців »- уклала Ольга Ярова.

<< повернутися до списку новин

Новости