Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож до Берліна, переліт до Берліна, пам'ятки Берліна, відгук туриста

  1. Нічне життя по-німецьки

Берлін в жовтні сумний і тьмяний, як і будь-яке місто, якому судилося існувати в умовах помірно континентального клімату Берлін в жовтні сумний і тьмяний, як і будь-яке місто, якому судилося існувати в умовах помірно континентального клімату. Восени в північній частині Німеччини панує понуро-вогка погода, чому сірість і холодність панельних хмарочосів Берліна відчувається особливо сильно.

Мабуть, весь кайф від столиці Німеччини можна отримати, лише живучи там. У місті немає захоплюючих дух картинних видів, які можна побачити в інших європейських столицях. Берлін, як і Мінськ, досить сильно постраждав під час Другої світової війни, сьогодні в архітектурному плані може похвалитися хіба що деякими залишками колишньої розкоші з «загашників» династії Гогенцоллернів (Берлінський собор, Меморіальна церква кайзера Вільгельма або район Шарлоттенбург), а також лаконічним індустріальним стилем недавнього радянського минулого. Так, оглядач www.interfax.by в перший день знайомства зі столицею Німеччини виявив, що знаменитий символ міста Alexanderplatz - аж ніяк не затишна старовинна площа, а величезна будмайданчик з декількома непоказними сіренькими будівлями-коробками з центром у вигляді височенною телевізійної вежі.

Для того щоб, не втрачаючи часу дарма, побачити все і відразу, ваш покірний слуга скористався послугами місцевих компаній з надання екскурсійних послуг на автобусі (City Circle Sightseeing). Міських турів, ідентичних один одному, в Берліні предостатньо. Уздовж центральної частини знаменитого торгового бульвару Kurfürstendamm можна без зусиль знайти кілька різних автобусів, які пропонують туристам прослухати аудіоекскурсію і з вітерцем прокотитися по Берліну. Середня вартість туру на один день - € 20. З наявністю Berlin WelcomeCard за цю ж вартість вам запропонують «розтягнути» подорож на 2 дня, що дуже зручно, з огляду на те, що тривалість безперервної екскурсії становить близько 4 годин.

City Circle Sightseeing (або його конкуренти) починають свій шлях по Берліну на зупинці Kurfürstendamm (дістатися до неї можна, вийшовши на однойменній станції метро). У програмі туру майже 20 пунктів. Обійти їх все за один раз не вийде навіть у самого переконаного туриста. Та й навіщо, питається, обходити те, на що досить поглянути всього один раз, і то здалеку? Нова будівля залізничного вокзалу Hauptbahnhof - миле скляно-бетонна споруда. Potsdamer Platz - п'ятачок в оточенні хмарочосів. Арена О2 World - великий сучасний спортивний комплекс. KaDeWe - величезний універмаг, до болю нагадує московський ГУМ. І це вже чотири пам'ятки, які позначені в усіх путівниках по Берліну!

Ви любитель музейних експозицій і не мислите міське подорож без відвідування скарбниць світової художньої культури, на кшталт Лувра або Прадo? У Берліні для вас приготований сюрприз. Отже, ласкаво просимо на цілий музейний острів, основним «маяком» якого є величезний і неприступний Берлінський собор. На острові, утвореному річкою Шпрее і однойменним каналом, розташувалися відразу 5 знаменитих музеїв, в яких експонуються скульптурні і архітектурні об'єкти часів Стародавньої Греції, Єгипту і Риму.

Найулюбленішою і захоплюючою частиною подорожі в Берлін (особливо у туристів-пенсіонерів, яких в столиці Німеччини значно більше, ніж місцевого молодого населення) є відвідування експозиції розписаного художниками фрагмента Берлінської стіни (галерея під відкритим небом East SideGallery).

Доїхати до знаменитого кілометра Стіни досить складно, так як метро безпосередньо туди не ходить, а найближча станція рухомого складу приміських електричок S-Bahn знаходиться тільки на старому Східному вокзалі (Ostbahnhof). Найбільш зручний спосіб дістатися до East Side Gallery - сісти в туристичний автобус і прокотитися до спортивного комплексу O2 World, навпроти якого і знаходиться знаменитий шматок постсоціалістичного німецького творчості. Попутно можна заглянути на, мабуть, найкрасивішу площу Берліна - Gendarmenmarket.

Привид Стіни, незважаючи на її тріумфальне падіння в 1989 році під вітер змін з Кремля, залишився гуляти по вулицях Берліна. Той тут, то там на різних мовах світу спритні німецькі екскурсоводи, перекрикуючи один одного, розповідають про те, як і скільки людей загинуло під час спроби прорватися з НДР у ФРН через бетонну блокаду. У невеликих сувенірних крамницях на Potsdamer Platz підприємливі китайці торгують нібито шматочками Берлінської стіни, здираючи зі щедрих японських туристів по € 8 за шматочок бетону. А в знаменитому кварталі Checkpoint Charlie (один з пропускних пунктів на кордоні Східного і Західного Берліна) в нескінченному потоці екскурсійних груп свою вічну службу несуть два солдата американської армії, із задоволенням позують зевакам для пам'ятного фото з прапорами США в руках.

Істинний німецький педантизм і трохи хвороблива акуратність особливо проявляються в районі Урядового кварталу столиці Німеччини. Федеральна стрічка, як інакше називається сукупність адміністративних будівель, розташованих уздовж річки Шпрее в північно-східній частині парку Tiergarten, спроектована таким чином, що жодна архітектурна будова не закриває своїм виглядом іншого монументальну будівлю. Бранденбурзькі ворота, Рейхстаг, Відомство федерального канцлера, будинок Якоба Кайзера, а також інші урядові будівлі на бульварі Унтер-ден-Лінден розставлені вздовж річки, немов солдати на параді, а від великої кількості вільних площ, галявин і пішохідних бульварів голова йде обертом.

Нічне життя по-німецьки

Берлін нічний виглядає не так сумно, як ранковий або денний Берлін нічний виглядає не так сумно, як ранковий або денний. Життя кипить в кожному районі міста. І поки натовпи туристів після фотосесій біля Бранденбурзьких воріт вальяжно прогулюються по якомусь бульвару на кшталт Kurfürstendamm, на вулицях з менш патетичним назвами збирається справжня нічна тусовка.

У берлінців, на відміну від барселонцев, більш звичний для нас режим дня: вечеряють не надто пізно, тому першими серед нічних закладів починають працювати бари. Вартість коктейлю варіюється від € 5 до € 10, келиха пива - близько € 3, чарки горілки - € 2,5 / 40 г. Як правило, ресторани, бари, клуби, дискотеки та інші заклади для нічного дозвілля розташовуються недалеко один від одного.

Крім усього іншого, нічний Берлін пропонує тим, кому за 18, цілий спектр окремих розваг, починаючи від відвідування нешкідливих секс-шопів і закінчуючи переглядами відео в порнокінотеатрі, а також оргіями в секс-клубах. Як сказав один з німецьких друзів оглядача www.interfax.by , «Для тих, хто шукає особливих відчуттів, в Берліні є все ... і навіть більше. Амстердам в порівнянні з Берліном - просто недосвідчена черниця ».

Свій секс-район є майже у кожній станції метро берлінської підземки в центральній частині міста. Не помітити його неможливо. Яскраві вивіски і велика кількість дівчат в викликають нарядах на перехрестях говорять самі за себе. Крім усього іншого, німці практично нічого не приховують від очей людських. Тому дізнатися про те, що сьогодні «дають» в тому чи іншому тематичному закладі, можна по «інформаційним» вивісок, які встановлюються перед входом.

До речі, деякі секс-заклади, що працюють цілодобово, мирно сусідять з дитячими садами, школами і дитячими ігровими майданчиками і відпочинку молодих берлінців. Так, на одній з вулиць Берліна, де на час уїк-енду зупинився оглядач www.interfax.by , Цілком собі безсоромно існував магазин для дорослих з іграшками для БДСМ-практик. В якості реклами нестандартного товару щоранку на вулицю перед входом в магазин «виїжджало» даний гінекологічне крісло, повз якого незворушно поспішали батьки з дітьми, прямуючи в дитячий садок.

- В аеропорту Берлін-Шенефельд, до 1990 року вважався головним повітряним форпостом СРСР в Європі, до сих пір всі покажчики переводяться на 3 мови: німецька, англійська та російська.

- Найвідоміший настінний малюнок на Берлінській стіні «Поцілунок Брежнєва і Хонеккера» з червня 2009 року існує в відреставрованому вигляді. Його автор московський художник Дмитро Врубель відновив «Поцілунок» в зв'язку з «втратою зображенням колишнього шарму».

- Крім автобусних екскурсій, великою популярністю серед туристів користуються міські вояжі з екскурсоводом на велосипедах і сігвеях (подробиці в Berlin WelcomeCard).

- Подивитися на Берлін з висоти можна декількома способами. Найпопулярніші: куля Air Service Berlin , Який піднімається на висоту 150 м (вартість повного квитка € 19), а також телевежа на Alexanderplatz (Вартість повного квитка € 10).

- Середня вартість пам'ятного магніту із зображенням пам'яток Берліна - € 4,5. Купувати сувеніри рекомендується в магазинах мережі Berlin infostores, в яких при наявності Berlin WelcomeCard можна отримати 25% -ву знижку.

Тимур Кресник

фото автора

Та й навіщо, питається, обходити те, на що досить поглянути всього один раз, і то здалеку?
Ви любитель музейних експозицій і не мислите міське подорож без відвідування скарбниць світової художньої культури, на кшталт Лувра або Прадo?

Новости