Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Банкрутство туроператорів - головні причини, ситуація в 2019-2016 роках

  1. причини неспроможності
  2. проблемні ситуації
  3. Приклади занепаду за 2019
  4. Випадки в 2019
  5. Як бути при банкрутстві туроператора
  6. хто винуватець
  7. Гарантія та повернення
  8. Страховка і закон

При плануванні подорожі більшість росіян стабільно звертаються до туристичних посередникам, але останні події в сфері цього бізнесу змушують замислитися над тим, чи варта гра свічок.

причини неспроможності

Само по собі банкрутство визнається тільки за судовим рішенням, судочинство ведеться за спеціальним законом про неспроможність, який супроводжується ще й великою кількістю інших актів. Справа не може бути миттєво розглянуто, існує певний порядок судочинства.

Трапляється, що фірма не може розраховуватися за взятими на себе зобов'язаннями, тоді з'являються перші передумови до банкрутства. Незважаючи на те, що ще рішення суду про банкрутство даної компанії не прийнято, клієнти можуть насторожитися, якщо дізнаються зі ЗМІ про фінансові справи свого туроператора.

В ідеальній ситуації, при неможливості виконати взяті на себе фінансові зобов'язання, туроператор повинен в терміновому порядку розпродавати своє майно і поспішати на виручку клієнтів, що застрягли в аеропортах або в інших неприємних ситуаціях, що сталися на відпочинку. Але реальність досить прозаїчна - боржник умиває руки, роблячи гучну заяву про свою неспроможність і забуваючи про свою клієнтуру.

Але відразу потрібно порадувати клієнтів майбутнього банкрута, адже керівництво компанії не може в один день оголосити себе неспроможним. Процедура визнання банкрутства починається з порушення спеціального справи. Поки не буде отримано офіційне свідоцтво про фінансову неспроможність, туроператор повинен виконувати всі свої зобов'язання перед клієнтами.

Але на практиці немає ніяких судових засідань, ні винесених рішень. Зате є ошукані клієнти, які зіпсували собі відпустку, зв'язавшись з неблагонадійним туристичним агентством.

Добре, якщо на допомогу обдуреною клієнтурі поспішить страхове агентство, в цьому випадку про неприємності на відпочинку можна досить швидко забути. У разі, якщо допомоги чекати нізвідки, доведеться запастися терпінням, сидячи в аеропорту.

Про причини, що викликали банкрутство туристичної компанії, можна тільки здогадуватися. Головною проблемою всіх туроператорів є необхідність схопити якомога більший шматок цільової аудиторії. Тому доводиться невиправдано занижувати вартість путівок, часом навіть на шкоду власному доходу.

Кожній компанії доводиться замовляти чартери ще за півроку до початку відпусток, адже щоб окупити одну поїздку на досить велику відстань, доводиться переправляти туристів цілими літаками.

Клієнту така ситуація в якійсь мірі вигідна, адже він оплачує менше реальної вартості перельоту. Однак це створює певний ризик, чи зможе оплатити туроператор, щоб не вийшло ніяких проблем.

Ще однією з поширених причин для банкрутства туристичної компанії може стати форс-мажор. Революції в Єгипті, несприятлива обстановка на Близькому Сході і т.д.

Кожному туроператору доводиться заздалегідь замовляти дорогі перельоти в подібні країни, що збільшує ризик. Клієнти не полетять туди, де відбуваються збройні зіткнення, бажаючих прогулятися по «гарячих точках» не знайдеться, і агентство втратить велику суму.

Клієнти не полетять туди, де відбуваються збройні зіткнення, бажаючих прогулятися по «гарячих точках» не знайдеться, і агентство втратить велику суму

Причини невиконання туроператором своїх зобов'язань можуть бути дуже різними, але краще не зв'язуватися з дрібними підприємцями, а звертатися тільки у великі компанії, що дозволить мінімізувати ризик залишитися незваним гостем в курортному місті

проблемні ситуації

Список за 2019

Банкрутство туроператорів в 2019 році торкнулося близько 130 тис. Чоловік в Росії. Як не дивно, клієнти великих підприємств також залишилися з зіпсованим відпусткою. Через виниклих проблем із зворотними квитками і готелями довелося вивезти близько 56 тис. Чоловік.

Проблеми у туроператорів виникають не тільки в Росії. Багато країн Європи пережили щось подібне. Сотні збанкрутілих компаній по туристичним перевезень були зареєстровані в Великобританії. Франція також втратила близько 12 туроператорів самих різних рівнів, Польща трохи відстає - тільки 10 фірм.

Суми фінансових гарантій туристичних агентств не дозволяють відшкодувати збитки всім постраждалим громадянам. Більш того, для тих агентств, у яких в договорі була вказана в якості страхової компанії «Сходження», відшкодування шкоди клієнтам взагалі не було можливості через відкликання ліцензії у даного страхового агентства.

Липень - вересень 2019 року стали безпрецедентними за кількістю лопнули турфірм. Найгучнішими разорениями стали розорення «Південного Хреста Тревел», «Авіачартер-ДВ», «Мілани Тур», «Солвекс-турне», «Вітру мандрів», «Атласу», «Троянди вітрів» і деяких інших підприємств.

Навіть величезний розмір фінансового забезпечення в розмірі 450 млн. Руб. не врятував «Південний хрест» від розорення. Його дохід за 2013 рік склав 4550,9 млн. Руб. - величезна сума. Здавалося б, з такими показниками розорення компанії не загрожує, але 8 вересня 2019 року компанія зупинила свою діяльність.

Ще одним мастодонтом туристичного бізнесу була «Фірма« Нева ». За доходами за 2013 рік вона трохи поступається «Південному хреста» - 3684 млн. Руб., Але фінансове забезпечення в 454 млн. Руб. також нічим не допомогло при руйнуванні.

Приклади занепаду за 2019

Банкрутство туроператорів в 2019 році також дивує своїми масштабами. Початок цього року принесло банкрутство кількох десятків турфірм як загальноросійських, так і регіональних. У число неспроможних перевізників увійшли «Солвекс-турне», «Версія», «Голд Лайн» та інші. В основному все пройшло без скандалів і конфліктних розглядів, але і тут не обійшлося без винятків.

При ліквідації «Лабіринту» було виявлено величезну кількість всіляких порушень, а глава «Рози Вітрів Світ» навіть потрапив під арешт на час ведення розслідування діяльності його компанії. Главі «Лабіринту теж не пощастило. При спробі сховатися в Сербії його екстрадували.

По відношенню до нього також ведеться розслідування. Клієнтура перерахованих вище фірм висунула вимоги щодо компенсації збитків, адже дані банкрутства були навмисними.

Ситуація з туристичними перевезеннями надзвичайно нестабільна. Буквально кожну компанію в цій сфері можна сміливо відносити до групи ризику з питань банкрутства. Наприклад, на компанію «Бібліо Глобус» дуже сильно вплинула неспроможність авіакомпанії-партнера, тому вже в 2019 році вона стала перебувати на межі визнання неспроможності.

Випадки в 2019

2016 рік також приніс немало банкрутств. Все ще тривають засідання суду щодо справ компанії «Південний хрест», за звинуваченням у шахрайстві був доставлений в Росію співвласник «Лабіринту», колишній керівник турфірми «Атлас» також звинувачується в шахрайстві, і його справа все ще знаходиться на розгляді в суді.

«Ланта-тур Вояж» був офіційно визнаний збанкрутілим. Конкурсне провадження у його справа закінчилася 3 березня. Дана справа була розпочато ще в 2012 році. Частково заборгованість компанії вдалося погасити за рахунок власних заощаджень туроператора і при реалізації майна боржника.

Вимоги кредиторів у даній справі не були задоволені, навіть незважаючи на те, що деякі з них просто не встигли звернутися в судові органи.

банкрутство ТОВ банкрутство ТОВ

призводить до ліквідації майна, але для початку підприємство спробують фінансово оздоровити.

Зовнішні причини банкрутства повністю ми зібрали в цієї статті .

Ще однією компанією, що збанкрутувала в 2019 році, стала «Трансаеро Тур». Дана компанія припинила свою діяльність ще в кінці попереднього року за фактом, але офіційне рішення суду було прийнято лише через півроку, відразу після конкурсного виробництва.

На даний момент компанія «Evolution Voyages» тимчасово призупинила прийом заявок на туристичний відпочинок. Не зовсім зрозуміло, що це? Тимчасові труднощі або ж банкрутство ». Офіційних коментарів на цю тему не було.

Як бути при банкрутстві туроператора

Інформація для клієнтів

В першу чергу необхідно зібрати достовірну інформацію, чи працює офіс банкрута, чи можливо отримати компенсацію за добровільної згоди туроператора, чи можна отримати страхову виплату? Далі потрібно отримати повідомлення про те, що туроператор по конкретній заявці не зможе виконати свої зобов'язання.

Це повідомлення допомагає фіксувати сам факт відмови турфірми від виконання зобов'язань за договором. Це дуже стане в нагоді при неминучих судових розглядах. У разі неможливості отримати повідомлення, слід зробити роздруківку інформації на сайті турфірми.

Туристичний агент буде всіляко заспокоювати клієнта, в ідеалі буде прагнути знизити судові ризики для обох сторін і зберегти робочі відносини з туристом.

Турагентству заборонено звертатися в страхову компанію від свого імені, дозволено звернення тільки від імені замовника або його представника. Але він зберігає зацікавленість у мирному вирішенні питання і збереженні лояльності клієнта, тому буде всіляко сприяти виплаті страховки.

Клієнту необхідно буде зібрати певний пакет документів. Потрібно надати копії паспорта та договору з турагентством, документи, що підтверджують оплату туристичного продукту, копії договору та всіх додатків до нього, платіжки з підтвердженням надходження грошей від замовника до турагенції, запит щодо повернення грошових коштів, копія відмови туроператора від своїх зобов'язань.

хто винуватець

Передбачити факт банкрутства туроператора майже неможливо. Ніхто з клієнтів не застрахований від проблем через розорення фірми-перевізника. Перевіряти всю інформацію в інтернеті про компанію майже ніхто не стане. Єдине, на що свідомо можна звернути увагу не на користь конкретного агентства - занадто низька ціна путівки.

Хто винен і що робити, не зовсім ясно, особливо при паніці, що охопила після новини про банкрутство туроператора. Однак, впадати у відчай не варто. Компанія обов'язково застрахує кожну передбачувану поїздку, тому є шанс отримати компенсацію без звернення до суду.

Але якщо банкрутом стане дуже великий оператор, то для задоволення всіх претензій просто не вистачить фінансового забезпечення організації. Після прогорання дуже великих агентств був запропонований метод захисту туристів, який використовується в Європі - компенсаційний фонд. Тепер при банкрутстві одного з агентств клієнту придбають тур з коштів цього фонду.

Тепер при банкрутстві одного з агентств клієнту придбають тур з коштів цього фонду

Турагентства дуже часто при проблемах з клієнтами намагаються купити тур в іншому місці за свій рахунок, щоб уникнути проблем з судовими розглядами і законодавством

Гарантія та повернення

При банкрутство туроператора потрібно буквально бігти за компенсацією, попередньо підготувавши всі необхідні документи. Від швидкості залежить вірогідність отримання компенсації, адже страховики переоцінюють свої можливості, що веде до ліквідації і страхової компанії після банкрутства турфірми.

Ніхто не може дати твердих гарантій, що вийде повернути гроші або отримати путівку за рахунок винного туроператора. Дуже багато залежить від того, скільки ще людей було обдурено і розчароване, наскільки великі фінансові резерви самої турфірми, наскільки надається до страховик і ряду інших чинників.

Швидкість може стати вирішальним моментом при отриманні компенсації. Тому не варто відкладати звернення в страхову компанію до останнього.

Страховка і закон

Російське законодавство слабо розвинене відносно туристичних фірм і гарантій для їх клієнтів. Механізм фінансових гарантій діє дуже повільно, туристичні компанії не регулюються державою і розмір фінансів для забезпечення туроператора дуже невеликий - 30 млн. Руб.

При купівлі путівки і оголошенні туроператора банкрутом настає страховий випадок, але на практиці дуже часто страхові компанії відмовляють у видачі компенсації.

Якщо визнання туроператора неспроможним сталося під час поїздки клієнта, то ситуація ще гірша. У цьому випадку на допомогу може прийти некомерційна організація Турпомощь.

Споживач не застрахований від проблем при банкрутстві туристичної організації, у нього немає ніяких гарантій, адже передбачити можливі проблеми дуже важко. Важливо перевірити документи про страховку і відповідність їх дату поїздки. Якщо виявлено невідповідність, то вибору даного турагентства краще відмовитися, оскільки ризик опинитися без страховки дуже великий.

Непоганим варіантом для мандрівника стане самостійна організація свого дозвілля. Онлайн-ресурси допоможуть зробити все в кращому вигляді. До того ж такий варіант може заощадити суттєві грошові суми.

Якщо клієнт все ж зважився на співпрацю з турфірмою, важливо розуміти, що в разі банкрутства навряд чи будуть відшкодовані абсолютно всі витрати, оскільки фінансування найчастіше не вистачає для виплат всіх вимог клієнтів.

навмисне банкрутство

дуже швидко стає явним і керівники підприємства несуть відповідальність згідно Кримінального кодексу.

Звідси ви зможете дізнатися плюси і мінуси банкрутства фізичних осіб.

Зразок заяви про банкрутство фізичних осіб складено тут .

Підсумком всього вищесказаного можна назвати готовність до непередбачених витрат і фінансових проблем у разі неспроможності підприємства. Найкращим захистом стане самостійну подорож без звернення до туристичних компаній. Але кожен вирішує сам, що йому легше витратити: час на планування самостійної поїздки або гроші в разі банкрутства компанії-організатора.

Не зовсім зрозуміло, що це?

Новости