Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Банкрутство туроператорів - як повернути гроші?

  1. Дії туристів, які дізналися про банкрутство туристичного оператора під час відпочинку
  2. Дії туристів, які дізналися про банкрутство туроператора після покупки путівки
  3. Екстрена допомога туристам у разі банкрутства туроператора

Банкрутство туроператорів останнім часом стало поширеним явищем. Однак не потрібно відмовляти собі в задоволенні відправитися в поїздку, оскільки уберегти себе від наслідків банкрутства туроператорів можна, дотримуючись певних правил і інструкції.

Дії туристів, які дізналися про банкрутство туристичного оператора під час відпочинку

Дії туристів, які дізналися про банкрутство туроператора після покупки путівки

Екстрена допомога туристам у разі банкрутства туроператора

Дії туристів, які дізналися про банкрутство туристичного оператора під час відпочинку

У разі банкрутства туристичного оператора існує принципова різниця між діями туристів, які вже вирушили в поїздку, і тими, хто тільки придбав путівку У разі банкрутства туристичного оператора існує принципова різниця між діями туристів, які вже вирушили в поїздку, і тими, хто тільки придбав путівку. Якщо турист дізнався про це вже на відпочинку, це не означає, що поїздку потрібно завершувати і повертатися додому. В такому випадку постраждалі особи повинні звернутися за допомогою в спеціальну асоціацію допомоги туристам "Турпомощь" і / або в Ростуризм. Діяльність цих організацій спрямована на згладжування можливих конфліктних ситуацій, створення максимальної безпеки для людей, у яких виникли проблеми під час поїздки. "Турпомощь" фінансується за рахунок внесків туристичних фірм, які здійснюють офіційну діяльність на території Російської Федерації.

В ході банкрутства туроператорів припиняються їхні фінансові угоди з готелями, екскурсійними організаціями, ресторанами, а тому дуже часто після прибуття туристи дізнаються про неможливість поселення і харчування. Існує два виходи з даної ситуації:

  1. При наявності достатньої кількості коштів можна самостійно оплатити готельне, ресторанне, транспортне та інше обслуговування. Даний спосіб не виключає можливості отримання компенсації від страхової компанії в результаті банкрутства туроператорів, оскільки потерпілі особи можуть пред'явити свої вимоги після повернення додому. Однак самостійно оплатити всі витрати під силу не всім туристам. Юристи в такому випадку рекомендують перед поїздкою внести резервну суму на банківську картку, яка допоможе оплатити ці витрати.
  2. Повернутися додому і зажадати компенсацію за зірваний відпочинок. Туристи, які після отримання інформації про неплатоспроможність туристичної фірми, послугами якої вони скористалися, через відсутність коштів або бажання продовжувати поїздку приймають рішення повернутися додому. В такому випадку постраждалі особи повинні звернутися в страхову компанію, яка оформляла їх страховий поліс для виплати компенсації в розмірі втраченої суми.

Дії туристів, які дізналися про банкрутство туроператора після покупки путівки

Для повернення вартості путівки турист повинен звернутися в страхову компанію, яка обслуговує неплатоспроможну турфірму. Практика показує, що страхова компанія не здатна покрити вартість путівок всіх постраждалих (розподіл коштів між особами здійснюється пропорційно вартості оплаченої поїздки). Однак для отримання компенсації в разі банкрутства туроператора турист зобов'язаний звернутися в страхову компанію протягом встановленого терміну (6 місяців) з наступними документами:

  1. Оригінал документа, що посвідчує особу (паспорт, свідоцтво про народження та ін.). Можна подати копію, але з наступним пред'явленням оригіналу.
  2. Копію договору про надання туристичних послуг.
  3. Документи, що засвідчують реальний фінансовий збиток: чеки, квитки і квитанції.

Тобто турист для захисту своїх прав не повинен звертатися до арбітражного суду і проходити всі процедури банкрутства, які вказані в законі "Про неспроможність (банкрутство)" від 26.10.2002 № 127-ФЗ. У такому випадку досить звернутися в страхову компанію, яка обслуговує неплатоспроможного туроператора.

Юристи радять туристам користуватися послугами тільки перевірених і стабільних туроператорів, оскільки в разі банкрутства таких суб'єктів існує реальна можливість повернення коштів за путівку.

Екстрена допомога туристам у разі банкрутства туроператора

Бувають випадки, коли турист, перебуваючи на відпочинку, дізнається про банкрутство туроператора і не має коштів повернутися додому. Федеральний закон РФ "Про основи туристської діяльності в Російській Федерації" від 24.11.1996 № 132-ФЗ в ст. 11.2 передбачає надання екстреної допомоги таким особам через асоціацію "Турпомощь".

Постраждалі особи повинні будь-яким способом звернутися із заявою в "Турпомощь" (по електронній пошті, листом, факсом та ін.). Така заява повинна містити:

  1. ПІБ туриста.
  2. Адреса перебування туриста.
  3. Номер угоди, яка була укладена між туроператором і туристом.
  4. Контактні дані туриста (телефон, email адреса, номер факсу та ін.).
  5. Викладені доводи про неможливість туристом самостійно здійснити певні виплати.

У разі надання екстреної допомоги такі туристи можуть розраховувати на такі послуги: перевезення, проживання до скоєння перевезення, харчування, медична допомога і зберігання багажу. Однак асоціація "Турпомощь" може в силу недостатності доказів відмовити туристу в наданні такої допомоги.

Банкрутство туроператорів - це завжди неприємний момент, який псує настрій і очікування туриста. Однак постраждалі особи можуть захистити свої інтереси і повернути втрачені гроші шляхом прояви ініціативності і рішучих дій.

Новости