Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Куди емігрувати з Росії найкраще в 2019 році без проблем

  1. Що змушує громадян РФ виїжджати з країни
  2. Куди поїхати: кращі варіанти для еміграції
  3. Австралія: майже ідеальний варіант
  4. Європейський вибір
  5. Південна Америка
  6. Американська мрія: США і Канада
  7. Від Близького до Далекого Сходу
  8. Як правильно виїхати: способи і шляхи еміграції
  9. Навчання і робота як спосіб еміграції
  10. Еміграція через бізнес і інвестиції
  11. Імміграція через брак
  12. Еміграція з РФ на історичну батьківщину
  13. Біженство як спосіб еміграції
  14. Імміграційні програми для пенсіонерів
  15. Сім'я з дітьми: куди краще поїхати
  16. Кому можуть обмежити виїзд з Росії
  17. Замість висновку: трохи статистики

Питання про еміграцію з Росії знову знаходить актуальність. Як і на початку 90-х років ХХ століття, про це починають серйозно замислюватися багато російських громадян. Серед них перш за все молоді, талановиті, перспективні і честолюбні юнаки і дівчата, готові досягти мети - самореалізуватися, досягти успіху, забезпечити собі спокійну старість, а своїм дітям - майбутнє. Пошук відповіді на питання, куди емігрувати з Росії найпростіше, непростий. Тут важливо не помилитися, не прийняти поспішне рішення, ретельно зважити всі за і проти. Питання про еміграцію з Росії знову знаходить актуальність

Що змушує громадян РФ виїжджати з країни

Легко зрозуміти бажання виїхати з рідної країни в пошуках кращого життя тих людей, які знаходяться в самому низу соціальних сходів: на це їх штовхають низькі зарплати, бідність, відсутність будь-яких перспектив на більш гідне існування. Практика показує, що, ті, хто зумів знайти заробіток за межами рідної країни, не поспішає повертатися, а, навпаки, забирає до себе сім'ю.

Важче зрозуміти тих, хто не належить до бідних верств населення. Багато громадян РФ, які готові виїхати жити з Росії на ПМЖ, мають хорошу роботу, упорядковане житло, високу зарплату. Але насправді відсоток готових емігрувати вищий якраз серед представників середнього класу в Росії. Що ж найбільше непокоїть, змушує шукати варіанти і потихеньку готуватися до еміграції тисячі людей в сучасному російському суспільстві?

Перша важлива проблема (після матеріальної) - проблема безпеки. Величезні бюджетні кошти виділяють поліції, ФСБ та іншим силовим структурам, але почуття безпеки у пересічних людей немає, як і гарантій захисту від поліцейського свавілля.

Не поступається за значенням і проблема охорони здоров'я. Медстраховка росіян покриває основні необхідні витрати, особисті заощадження дозволяють отримати додаткові послуги, але ніхто не дасть гарантії компетентності лікаря, правильності призначеного лікування. Інакше чим можна пояснити той факт, що державні мужі і чиновники всіх рівнів на лікування відправляються не в поліклініку за місцем проживання, а в клініки в США, Німеччині та інших країнах.

Непрофесіоналізм відчувається не тільки в медицині, але і в усіх сферах життя. Ціни і витрати зростають, а рівень освіти падає. Сьогодні можна отримати більш дешеве, але якісніше освіту в Польщі , Чехії, Німеччини.

Серед інших причин можна назвати:

  • Рівень корупції. Хабарі процвітають на всіх рівнях - скрізь необхідно «віддячити» або «дати» - від дитсадка до кладовища. Багато росіян не бажають жити по-старому, в корумпованій державі.
  • Політична ситуація в РФ. Поява нових культів особистості і кумирів, відсутність свободи слова, переслідування інакомислячих, скочування країни до авторитаризму, імперські замашки і афери у зовнішній політиці РФ і, як результат, перетворення її в політичного ізгоя на міжнародній арені.
  • Дорожнеча. Ціни ростуть не тільки на продукти харчування і ліки, але і на все інше, особливо на нерухомість; навіть іпотечні програми стали засобом заробити на підвищених процентних ставках.
  • Низька якість продукції і фальсифікати, що особливо тривожно, коли стосується продуктів харчування та ліків.
  • Ігнорування прав і свобод особистості, через що талановиті люди не бачать для себе перспективи в РФ і бажають самореалізуватися в бізнесі, спорті, науці та інших сферах в іншій країні.
  • Ментальні риси - грубість, неповагу, нетерпимість, хамство, готовність в будь-який момент переступити закон і інші негативні прояви, які особливо помітні для тих людей, які виїжджають за кордон і можуть порівнювати ситуацію.

Ще однією причиною можна назвати бажання російських пенсіонерів, які зуміли накопичити хоч якісь заощадження, провести решту життя життя в стабільній і спокійній обстановці.

Всі причини, які спонукають громадян РФ шукати щастя в інших країнах, цим не обмежуються. Слід також пам'ятати, що в регіонах Росії ситуація ще гірша.

Куди поїхати: кращі варіанти для еміграції

Вибір країни для імміграції залежить від багатьох факторів. Важливим є, яка імміграційна політика існує в даній державі, як ставляться до іммігрантів в суспільстві, яка допомога надається для прискорення адаптації.

Країна, в якій переважає думка, що для процвітання цілком достатньо і свого народу і політиці залучення іноземних кадрів уваги не приділяється (як, наприклад, в Японії) навряд чи буде хорошим варіантом для еміграції. Країна, в якій переважає думка, що для процвітання цілком достатньо і свого народу і політиці залучення іноземних кадрів уваги не приділяється (як, наприклад, в Японії) навряд чи буде хорошим варіантом для еміграції

Ситуація особливо ускладнилася в останні роки в зв'язку з величезним напливом біженців з Африки, Сирії та інших гарячих точок в благополучні країни Європи і Америки. В рази збільшилися ризики, пов'язані не тільки з епідеміологічної та криміногенною ситуацією; чого варті лише почастішали теракти з сотнями загиблих і покалічених людей.

Європа і США зіткнулися з проблемою культурного діалогу: коли мігранти - носії іншої культури, мови, релігії, цінностей - намагаються зберегти все це в новій країні, не рахуючись з місцевими традиціями і нормами, не бажаючи інтегруватися в суспільство.

Перед тим як вирушити в дорогу, слід якомога більше дізнатися про те, що чекає по приїзду в новій країні.

Щоб скласти об'єктивний рейтинг країн для міграції, необхідно мати чіткі уявлення не тільки про рівень економічного розвитку або кліматичні особливості (що, без сумніву, дуже важливо), але і про те:

  • які професії найбільш затребувані і які перспективи працевлаштування;
  • наскільки є житло і які існують програми соціального забезпечення іноземних іммігрантів;
  • яка перспектива набуття громадянства;
  • які чинники можуть вплинути на адаптацію та інтеграцію в місцеве суспільство (місцеві традиції, релігія, рівень толерантності в суспільстві).

Австралія: майже ідеальний варіант

Австралія: майже ідеальний варіант

Один з оптимальних варіантів для еміграції громадян РФ - австралійський. Рівень життя і життєві стандарти в цій країні дуже високі, політична ситуація стабільна, економіка активно розвивається. Держава тут зацікавлена ​​в припливі не тільки інвестицій, але і кадрів.

Австралійська нація спочатку формувалася як багатокультурна, а міграційна політика Австралії вдає із себе продуману до дрібниць систему, яка гармонійно поєднує як інтереси мігрантів, так і вимоги держави.

Вітається імміграція в країну молоді (з 18 років), сімейних пар з дітьми, підготовлених і досвідчених фахівців в різних областях, підприємців і бізнес-емігрантів. Є державні програми професійної міграції з переліками пільгових спеціальностей.

Серед вимог до претендентів - відсутність судимості , Небезпечних захворювань і добре знання англійської мови (IELTS). Єдиний мінус - велика віддаленість Зеленого континенту від РФ і, відповідно, дорожнеча квитків. Подібна ситуація і з Новою Зеландією.

Європейський вибір

За підсумками 2015 року більш як 30% російських громадян, які покинули РФ, вибрали для подальшого проживання Європу. Незважаючи на величезний наплив біженців і посилення міграційних вимог, Європа традиційно продовжує привертати до себе увагу росіян, особливо держави з високим рівнем життєвих стандартів - Німеччина, Фінляндія, Швеція, Франція, Великобританія, Італія, Норвегія.

Оскільки провідні країни висувають дуже жорсткі міграційні вимоги, багато росіян роблять вибір на користь переїзду в країну з не такою складною процедурою отримання ВНЖ і громадянства . Це перш за все Іспанія, Португалія, Греція, Кіпр.

Про способах отримання громадянства в цих країнах читайте в нашій статті.

Серед лідерів за популярністю також Болгарія, Сербія, Чорногорія, Угорщина, Чехія, Латвія і деякі інші країни Східної Європи. Рівень життя тут не настільки високий, як у Данії чи Швейцарії, зате набагато нижче ціни, що істотно знижує витрати. Крім того, в цих країнах російським громадянам легше адаптуватися: збереглися культурні, ментальні зв'язку, багато людей старшого і середнього віку володіють російською мовою.

Більш докладно про можливості для імміграції в європейські держави можна дізнатися зі статті « Кращі країни для імміграції в Європу ».

Південна Америка

Латиноамериканські країни на південь від екватора, незважаючи на відносну простоту отримання громадянства, які не відносяться до числа тих, куди прагнуть потрапити російські громадяни на проживання. Географічна віддаленість, економічні та політичні негаразди, високий рівень злочинності, війни з наркобаронами, злидні, поширення СНІДу та інших захворювань, високі транспортні витрати роблять цей регіон не просто небажаним, але небезпечним для проживання.

Слід також враховувати географічні особливості - не всі регіони комфортні і безпечні для проживання. У Чилі та андських державах існує велика небезпека землетрусів, цунамі. У Бразилії, Венесуелі, Колумбії - велика вологість в поєднанні зі спекою, велика кількість паразитів і хижаків.

Всі плюси - краса природи, екзотичні страви, карнавали та інше не перекривають мінусів. Паспорт натуралізованого громадянина Аргентини або Парагваю ніяких особливих переваг його власникові не принесе; в тому числі не послужить приводом для спрощеного отримання громадянства Іспанії, як для інших латиноамериканців.

В цьому відношенні імміграція в деякі країни Центральної Америки - Панаму, Коста-Ріку, Ямайку, Мексику - виглядає більш привабливою. М'який сприятливий клімат, політична і економічна стабільність, розвинена інфраструктура, низькі ціни на нерухомість і продукти харчування в поєднанні з посильними міграційними вимогами перетворили цей регіон в привабливе місце для пенсіонерів і рантьє.

Американська мрія: США і Канада

Абсолютна більшість російських громадян, які бажають виїхати з РФ і жити в іншій країні, в якості такої в першу чергу, називають США або Канаду. Привертають тут не тільки високі соціальні, житлові і побутові стандарти, гідні зарплати і сучасна медицина. Абсолютна більшість російських громадян, які бажають виїхати з РФ і жити в іншій країні, в якості такої в першу чергу, називають США або Канаду

Незважаючи на високі податки, розвинену бюрократію і конкуренцію на ринку праці, невизнання російських дипломів, необхідність вільного володіння англійською мовою іммігранти впевнені в обгрунтованості вибору. В Америці вони бачать можливість за рахунок своїх сил і здібностей досягти для себе і сім'ї процвітання і стабільності, отримати всі переваги американського способу життя, користуватися правом безвіза в більшість держав світу, мати доступ до соціальних програм (медицина, освіта ), Позиками.

Бонусами є наявність спеціальних урядових програм в США і Канаді для отримання ПМЖ в спрощеному порядку і численної російськомовної діаспори.

Від Близького до Далекого Сходу

На Близькому Сході найбільший інтерес для бажаючих емігрувати з Росії громадян представляють Ізраїль і Туреччина. Особливу привабливість для громадян РФ з єврейським корінням має Ізраїль.

Для тих, хто підпадає під дію держпрограм репатріації , Відкриваються великі можливості. Крім лояльної імміграційної політики тут їх чекає високий рівень життя, соціальна захищеність, розвинена медицина.

Разом з цим слід налаштовуватися на те, що доведеться вирішувати багато нових проблем:

  • Ізраїль оточений ворожими йому державами і знаходиться в стані хронічної війни;
  • державна мова - іврит - дуже складний для вивчення, особливо в зрілому віці;
  • доведеться зіткнутися з незвичним кліматом і різноманітністю культур.

Отримання ВНЖ в Туреччині актуально для тюркомовних громадян РФ, мусульман, а також російських жінок, які вийшли заміж за турків.

Говорячи про решту Азії, слід зауважити, що імміграція в ряд країн - Індію, В'єтнам, Японію - у російських громадян не стала популярною.

Виключення становлять Таїланд, Малайзія, Філіппіни, КНР (з Гонконгом), Республіка Корея. Для цих країн характерна наявність спрощених схем імміграції та імміграційних програм для залучення іноземців. Широко поширена англійська мова. Ціни на продукти, послуги та житло невисокі, з боку місцевих жителів - доброзичливість до іноземців. Великий розвиток отримав туристичний бізнес - тут є прекрасні пляжі, готелі та інша інфраструктура

Однак є і серйозні мінуси. До них можна віднести соціальну неоднорідність суспільства - крайнє зубожіння і розкіш уживаються в одному місці, екзотична культура, мовні труднощі в спілкуванні з місцевим населенням. Практично всі великі міста, крім Сінгапуру, знаходяться на межі екологічної катастрофи: зміг, перенаселеність, засміченість. Крім того, тут регулярні тайфуни, мусони, існує серйозна небезпека геокатастроф (землетруси, виверження вулканів, цунамі).

В цілому можна зробити висновок про більш поширену практику тимчасового проживання в регіоні, де знаходяться найдешевші країни для еміграції - в Південній, Східній та Південно-Східній Азії: від одного сезону (зими) до 10-15 років.

Як правильно виїхати: способи і шляхи еміграції

У разі прийняття рішення про еміграцію з Росії все повинно відбуватися в рамках законності і потрібно підстрахуватися на випадок невдалої спроби, тобто не рвати остаточно зв'язку з батьківщиною.

Серед легітимних способів міграції найбільш поширені:

  • виїзд на навчання в іноземний університет,
  • працевлаштування за кордоном,
  • бізнесові справи,
  • інвестиції або придбання нерухомості,
  • повернення на історичну Батьківщину або возз'єднання з рідними.

У кожному конкретному випадку треба буде пройти ряд етапів. Залежно від міграційного законодавства кожної країни їх кількість може відрізнятися: отримати дозвіл на в'їзд в країну, оформити ВНЖ, ПМЖ і на завершальній стадії вступити в громадянство.

Навчання і робота як спосіб еміграції

Великий відсоток молодих людей, які надходять в європейські або американські вузи , Роблять це з метою отримати гарну освіту, а після його завершення оволодіти затребуваною професією і залишитися назавжди в новій країні. Цей спосіб еміграції дуже ефективний і може бути дуже економічним.

У багатьох європейських країнах - Німеччина, Австрія, Польща, Чехія, Греція та інші - навчання для студентів, в тому числі іноземних, безкоштовне. Студенти мають право працювати неповний робочий день (до 20 годин на тиждень), удосконалювати знання мови. Після закінчення вузу, як правило, випускник має від півроку до року, щоб влаштуватися на роботу.

Робота за кордоном - це один із самих випробуваних способів для еміграції, особливо, якщо за плечима унікальна спеціальність, великий досвід практичної роботи і певні досягнення в професії. Європейські країни для робочої імміграції кваліфікованих працівників створили спеціальну програму - блакитна карта .

Еміграція через бізнес і інвестиції

Державна імміграційна політика (незалежно від країни) вітає залучення іноземних бізнесменів, які здатні створювати робочі місця, платити податки, інвестувати капітали в економіку країни. З метою залучення іноземних капіталів можуть прийматися програми з надання ВНЖ - « Золота віза ».

У той же час до бізнесменів можуть бути пред'явлені додаткові вимоги. Наприклад, для бізнес-імміграції в США претенденту необхідно підтвердити легальність отримання коштів, відсутність судимостей, а також небезпечних захворювань. Для російських бізнесменів є можливість скористатися одним з варіантів бізнес-еміграції. Найчастіше це може бути:

  • відкриття нової компанії або фірми і працевлаштування в ній кількох громадян приймаючої країни (в Угорщині досить трьох);
  • відкриття філії або перенесення юридичної адреси власної, вже діючої компанії, з працевлаштуванням в ній місцевих громадян;
  • інвестиції в економіку країни ; вхідні пороги можуть сильно варіюватися в залежності від країни: в ЄС - від 250/300 тисяч євро.

Більш детальна інформація про варіанти і порядку бізнес-еміграції, про те, які можливості відкриті для бізнесменів - в статті « Бізнес-імміграція ».

Інвестиційна діяльність в ряді випадків може значно прискорити отримання громадянства, наприклад в Угорщині). У деяких країнах в якості інвестицій для отримання ВНЖ може бути зараховано придбання, а також довгострокова оренда нерухомості: в Португалії, Іспанії, Болгарії, Туреччини, Сербії, на Кіпрі. У більшості ж країн наявність нерухомості може спростити або прискорити оформлення ВНЖ з інших підстав.

В яких країнах це можливо читайте в публікації " Як отримати ВНЖ при покупці нерухомості ".

Імміграція через брак

Офіційно Укладення з іноземцем шлюб дает можлівість отріматі відразу ВНЖ, а потім в більш Короткі Терміни - громадянство Чоловіка: например, в США, Німеччині, Италии - через 3 роки. Однак цей приємний і вірний спосіб набуття нового громадянства перетворився на засіб заробітку для багатьох громадян Німеччини, США, Швеції, Франції та інших країн. Тому при найменшій підозрі міграційні органи влаштовують серйозні перевірки.

Крім співбесід з кожним з подружжя окремо, досліджуються докази спільного життя: особисті сторінки в соцмережах, факти спільного проживання, особисте листування, весільні та інші спільні фотографії.

Якщо пару пов'язують справжні почуття, то всі перевірки і співбесіди тільки зміцнять шлюб. Покарання за фіктивність союзу суворе. Так, в США його прирівнюють до федерального злочину і карають п'ятьма роками ув'язнення і / або штрафом - 250 тисяч доларів.

Цікаво знати. У США і Канаді одностатеві шлюби прирівняні до різностатевим, але претендувати на ПМЖ члени такого союзу можуть тільки в разі офіційної реєстрації на американській землі.

Еміграція з РФ на історичну батьківщину

Деякі держави світу, в тому числі і Російська Федерація, мають спеціальні програми, спрямовані на повернення (репатріацію) співвітчизників або осіб, які мали родинні зв'язки з громадянами цих країн: Німеччини, Ізраїлю, Угорщини, Румунії та деяких інших. Ці програми передбачають певні пільги в отриманні громадянства.

В державі Ізраїль з їх допомогою мігранти адаптуються до нового життя. Серед них є програми для школярів НААЛЕ, курси івриту в ульпанах , Допомога старожилів, для молодих фахівців ( «Перспектива») і десятки інших.

Серед них є програми для школярів НААЛЕ, курси івриту в   ульпанах   , Допомога старожилів, для молодих фахівців ( «Перспектива») і десятки інших

Польський закон про репатріацію від 2000 року, який в квітні 2017 був оновлений і доповнений новими пільгами, гарантує придбання польського громадянства репатріантам при перетині польського кордону і фінансову допомогу з держбюджету.

Першочергове право на імміграцію і возз'єднання з родичами в Німеччині сьогодні мають до звані пізні переселенці і їх сім'ї. Інформація для них доступна на німецькомовному.

Цим правом вправі скористатися кожен громадянин РФ єврейського або німецького походження, а також росіяни з польськими, румунськими, фінськими, угорськими коренями Для цього необхідно надати докази свого етнічного походження. Вся необхідна інформація розміщена на сторінках посольств перерахованих держав.

Біженство як спосіб еміграції

Найбільш екстремальний варіант імміграції пов'язаний з беженство. Подати заяву для отримання цього статусу можна безпосередньо при перетині державного кордону. Весь час, поки міграційна влада розглядають заяву, особа, яка подала клопотання, живе в даній державі. У разі прийняття позитивного рішення біженцю і всієї його сім'ї будуть надані повний соціальний пакет (включаючи житло) і конфіденційність.

Претендувати на такий статус можуть особи, які піддаються загрозі життю і здоров'ю в ході військових подій, переслідуванню за расовою, релігійною принципом, через політичні переконання або належності до сексуальних меншин.

Наскільки реально отримання статусу біженця для громадянина РФ, відповісти складно. Все буде залежати від доказової бази і конкретного випадку, тим більше що прецеденти вдалих спроб є.

Більш повну інформацію про біженство як методі імміграції можна отримати, прочитавши статтю « біженці ».

Імміграційні програми для пенсіонерів

У сучасній Росії особи передпенсійного та пенсійного віку активно цікавляться придбанням нерухомості в зарубіжних країнах Європи, Азії та Америки. Кого-то залучають тропіки і тепле море, когось - високі життєві стандарти і політична стабільність в країнах ЄС або США, кого-то - дешевизна життя в КНР, Таїланді, Туреччині, Коста-Ріці.

Громадяни пенсійного віку можуть переїхати на ПМЖ в іншу країну, скориставшись однією із спеціальних програм.

Програми для фінансово-незалежної категорії іноземних іммігрантів, в тому числі і пенсіонерів, є в багатьох державах: Філіппінах, Малайзії, Болгарії, Кіпрі, Аргентині, Греції і інших.

Одна з кращих пенсійних програм - Residencia Turista Pensionado в Панамі. Щоб скористатися нею, необхідно підтвердити дохід в 1 000 доларів США на місяць. При наявності нерухомості в Панамі вартістю від 100 тисяч доларів - 750 доларів. Учасник такої програми користується величезною кількістю знижок від 25 до 50% на їжу в ресторанах, квитки на літак, послуги медиків, ліки, відвідування театру.

Більше інформації про те, де для пенсіонерів створені найбільш сприятливі умови, можна знайти в статті «Імміграція пенсіонерів ».

Сім'я з дітьми: куди краще поїхати

Приймаючи рішення про еміграцію, багато росіян керуються насамперед турботою про майбутнє своїх дітей. Так, поїздка вагітних росіянок в США або Канаду, щоб народити дитину на американській землі , Служить тієї ж мети: право грунту, на якій народилася дитина, автоматично забезпечує йому громадянство США або Канади.

Імміграція в країни Європейського союзу, США, Канаду, Ізраїль, Австралію та інші сприятливі країни для еміграції з Росії дасть шанс дитині отримати сучасну освіту, опанувати іноземними мовами, побачити світ.

У Великобританії, Канаді, Німеччині, Італії, Австралії та інших високорозвинених країнах приділяється велика увага сім'ям з неповнолітніми дітьми, держава надає їм різноманітну підтримку.

Кому можуть обмежити виїзд з Росії

Деяким категоріям громадян РФ не вдасться виїхати за межі Росії в будь-який момент. Відповідно до Закону № 114-ФЗ від 15.08.1996 «Про порядок виїзду з РФ і в'їзду в РФ», виїзд за кордон може тимчасово обмежуватися в разі:

  • доступу до державних секретів (обмеження знімається після п'яти років з дати звільнення);
  • роботи в ФСБ РФ;
  • відбування терміну покарання або перебування під слідством;
  • ухилення від виплати аліментів або інших зобов'язань, встановлених рішенням суду;
  • подачі при виїзді завідомо неправдивих відомостей або документів;
  • проходження строкової військової або альтернативної служби.

Замість висновку: трохи статистики

Офіційна російська статистика свідчить, що в 2015 році з Росії емігрувало 350 тисяч чоловік, в 2016 - 313 тисяч. У 2016 році перше місце за кількістю тих, хто виїхав туди російських громадян зайняла Німеччина (25 082 осіб), на другому місці - США (9 030), на третьому - Іспанія (8 208).

Виїзд за кордон на постійне місце проживання з Росії в 2019 році розглядають як бажаний варіант 15%, вважають скоріше бажаним ще 28% росіян, опитаних Левада-центром травнем 2017 г. Останніми роками зменшилася еміграція пенсіонерів (крім Далекосхідного прикордоння), зате збільшився виїзд молодих висококваліфікованих фахівців, вчених, спортсменів.

Що ж найбільше непокоїть, змушує шукати варіанти і потихеньку готуватися до еміграції тисячі людей в сучасному російському суспільстві?

Новости