Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

крайні точки

  1. крайні точки Чек-лист для мандрівника Дійти до крайньої точки вдається далеко не всім. Я не про...
  2. АФРИКА
  3. ПІВНІЧНА АМЕРИКА
  4. ПІВДЕННА АМЕРИКА
  5. АВСТРАЛІЯ
  6. АНТАРКТИДА
  7. крайні точки
  8. ЄВРАЗІЯ
  9. АФРИКА
  10. ПІВНІЧНА АМЕРИКА
  11. ПІВДЕННА АМЕРИКА
  12. АВСТРАЛІЯ
  13. АНТАРКТИДА

крайні точки

Чек-лист для мандрівника

Дійти до крайньої точки вдається далеко не всім. Я не про «вибухнути вулканом і піти, я про« прийти в географічно крайню точку ». Ентузіастам мандрів такі досягнення важливі. Це ні з чим не порівнянне відчуття, стояти на краю - землі або на крайній випадок, континенту. Знати, що за спиною гори і долини, а перед тобою моря і океани.

Знати, що за спиною гори і долини, а перед тобою моря і океани

Далеко не всі крайні точки доступні, десь можна припаркувати автомобіль, зробити фотографію на пам'ять, звірити координати, отримати сертифікат з печаткою і порівняно легко відчути за себе гордість від того, що ти добрався сюди. До інших «країв світу» іноді доводиться добиратися на собаках, всюдиходах або лижах. А деякі і зовсім знаходяться в такій відстані, що там ступали ноги тільки найвідважніших, відчайдушних і багатих мандрівників. Розповідаю про крайні точки нашої планети, куди варто спробувати дістатися будь-якому мандрівникові.

ЄВРАЗІЯ

З уроків географії ви пам'ятаєте, що на нашій плескатої, а зовсім не круглої планеті є 6 досить різних материків. Континентів, до речі - офіційно - 4. Почнемо з рідного і найбільшого - Євразії.

Сама географічно північна точка - мис Челюскін, 78 ° с.ш., 105 ° В.Д, півострів Таймир. Там самотньо, безлюдно, холодно і сніжно. Як зрозуміло з назви, першим на крайню північну точку ступив Семен Челюскін в 1742 році. До того моменту, він уже кілька років досліджував крайні землі під час Великої Північної експедиції, пережив зимівлю в льодах і був врятований з іншими Челюскінців. На мис Челюскін можна дістатися тільки на вертольоті. Все що там є - метеостанція на якій зимують десять чоловік.

Все що там є - метеостанція на якій зимують десять чоловік

Південна точка Євразії - мис Піай, в Малайзії Південна: мис Піай, 1 ° с.ш., 104 ° В.Д. Тут набагато тепліше і приємніше. Точка півдня знаходиться всього лише в 30 км на захід від Сінгапуру, в Малаккській затоці. У пам'ятного монументу шлях веде через мангрові зарості. Сама південна точка відзначена глобусом, який знаходиться на пірсі. Поруч багато ресторанів і кафе, де можна підкріпитися від хвилювання і усвідомлення, що ти на краю світу, і на краю Азії.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Сама туристична з євразійських точок - Мис Рока, в Португалії 39 ° с.ш., 9 ° з.д. Португальці, вірили, що саме тут закінчується земля. Що там далі - одному Богу відомо. Мабуть, близькість до краю відмінно стимулювала і розпалювало цікавість, інакше як пояснити їх пристрасть до відкриттів. На мисі Рока завжди багатолюдно. Сама точка відзначена координатами і монументом. Зовсім поруч стоїть мальовничий маяк, є кафе. Треба визнати, це найкрасивіша з усіх крайніх точок Євразії, вона знаходиться в 140 метрах над Атлантикою, на крутих скелях. В офісі видають чудовий сертифікат про відвідування мису Рока.

І знову повертаємося до Росії. Найбільш східна точка нашого материка - мис Дежньова 67 ° с.ш., 170 ° з.д., Чукотський півострів. Тут, на березі Берингової протоки безлюдно й прохолодно. Що цікаво, першовідкривача цього мису також звали Семен. У 1647 році він разом з командою дійшов таки до «Великого Чукотського Носа», записав мис на своє ім'я, а заодно і вніс багато поправок у підручники з географії. Дежньов довів, що Америка - окремий материк, а також зрозумів, що з Європи в Китай можна дійти морем, обійшовши Сибір. До речі, від мису Дежньова до мису Принца Уельського, самої крайньої точки Північної Америки майже подати рукою - всього 86 км. У рідкісні ясні дні можна навіть розгледіти Північну Америку.

На мисі встановлено пам'ятник Дежнева, який знаходиться в ста метрах над рівнем моря і швидше нагадує маяк. Обеліск відмінно вписується в пейзаж. Ось саме таки повинна виглядати крайня точка, на мою думку. На мисі Дежньова живе велика колонія птахів і знаходиться лежбище тюленів і моржів, є старі калааллісут селище. Добиратися літаком з Анадиря.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Крайні точки Росії, включаючи острівну частину:

  • На сході - Острів Ратманова, Чукотський автономний округ 65 ° 47 'пн. ш. 169 ° 01 'з. д
  • На північ - мис Флігель, земля Франца-Йосипа 81 ° 50'35 "пн. ш. 59 ° 14'22 "в. д
  • На півдні - безіменна точка, розташована в Дагестані 41 ° 11'07 "пн. ш.
  • На заході - прикордонна Нормельн, Балтійська коса, 54 ° 27'45 "пн. ш. 19 ° 38'19 "в. д.
  • Географічний центр Росії - південно-східний берег озера Віві в Красноярському краї 66 ° 47'20 "пн. ш. 93 ° 46'31 "в. д.

АФРИКА

Забігаючи вперед, відразу скажу, що з крайніми мисами в Африці твориться цілковита нісенітниця. За крайні точки видають десяток сусідніх мисів, плутанина виникає страшна. Спробуємо зробити фактчекінг.

Крайню Північ Африки - мис Мис Бланко або Рас Аль-Абайд, 37 ° с. ш. 9 ° східної довготи, знаходиться в Тунісі. Але з 2014 року влада Тунісу чомусь вирішили оголосити крайньою точкою Мис Ангела (Cap Engela) і навіть встановили там пам'ятний монумент у вигляді обриси африканського континенту з координатами. Географічно Мис Бланко виступає на 30 метрів далі. Але піди ж ти розберися. Найближчий місто до мису - Бизерта, заснований ще фінікійцями. Поруч тихо хлюпається Середземне море, видніється маяк.

Поруч тихо хлюпається Середземне море, видніється маяк

На півдні така ж дезорієнтація. Більшість туристів впевнені, що найпівденніша точка Африки - мис Доброї Надії в ПАР. Але немає, друзі. За південну точку відповідає мис Голковий Кейп Агульяс (Cape Aghulas). 35 ° пд.ш.., 20 ° В.Д. Саме тут, на 20 меридіані географічно відбувається зустріч двох океанів - Індійського і Атлантичного. Невеликий пам'ятник, зведений з каменів, ось власне і все, чим порадує вас південь Африки. Треба визнати, що види у Голкового, незважаючи на маяк, менш вражаючі, ніж, ніж у Кейп Пойнт. До речі, свою назву, мис отримав від португальців L'Agulhas, які спостерігали тут дивовижну аномалію. Магнітна стрілка компаса в цьому місці показувала точно на північ.

Photo: Nasa, Shutterstock   Найзахідніша точка Африки - мис Альмади, в Сенегалі 15 ° с
Photo: Nasa, Shutterstock
Найзахідніша точка Африки - мис Альмади, в Сенегалі 15 ° с.ш., 17 ° з.д. Крайня точка знаходиться на півострові Зеленого мису, навпаки островів Зеленого мису, зовсім недалеко від столиці - Дакара. Зовсім поруч - чудові пляжі і курортна зона Лез-Альмади. Перші географічні примітки належать португальцю Дініш Діас, якщо вірити хроніками сталося це в 1446 році. На точці нічого особливого немає, ні тобі монументів, постаментів або покажчика. Лише піщана коса видається в море.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
На сході панує на картах мис Хафун, який знаходиться на території Сомалі 11 ° с.ш., 51 ° В.Д. На березі Індійського океану є селище, де живуть рибалки. Хафун майже змило з лиця землі цунамі 2004 року. На широкому піщаному пляжі, зрозуміло, ніяких розпізнавальних знаків. Лише руїни будинків і нові, наспіх збиті халупи.

Лише руїни будинків і нові, наспіх збиті халупи

Крайні міста світу:

  • Географічно найпівнічніша поселення, а точніше військова база, знаходиться в Канаді на острові Алерт. Найдоступніша місце на півночі - Ню-Олесунн, на Шпіцбергені. Найбільший північне місто - Норильськ.
  • На півдні коронований місто Пунта-Аренас. Це територія Чилі. Найпівденніший місто землі знаходиться посередині Магеланнова протоки і вважається самим південним містом континенту Південна Америка. Однак, корона і трон у нього хиткі, оскільки Ушуайя, що належить Аргентині і є столицею Вогняної Землі знаходиться ще далі на півдні, на Мальвінських островах. У місцевому офісі вам навіть видадуть почесну грамоту про відвідування самого південного міста світу.
  • Найзахідніший місто світу - Лос-Анджелес! Мабуть, до нього з усіх крайніх міст дістатися найпростіше.
  • Ну і нарешті, що там на сході? Десь там в Океанії, неподалік від 180 меридіана, який розділяє Землю на дві півкулі знаходиться містечко Фунафуті, столиця острівної держави Тувалу.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

Північ на американському півночі - мис Мерчісон, знаходиться на півострові Бутія в Канаді. 72 ° с.ш., 94 ° з.д. Далі - тільки білі ведмеді. До Північного полюса якихось дві-три тисячі кілометрів. Крайні точки континенту в 1852 році не сильно цікавили пана Джозефа Рене Мерчісона, в честь якого потім і назвали і мис, і протоку. Насправді Мерчінсон шукав сліди зниклого в Арктиці Джона Франкліна. Місце важкодоступне, майже не відвідуване ніким. До речі, це одна з крайніх точок Землі.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
На півдні все помітно веселіше. Південна точка Північної Америки знаходиться в центральній Панамі на мисі Мар'ято, на березі Тихого океану 8 ° с.ш., 81 ° з.д. Весь покритий мангровими лісами, абсолютно весь. Важкодоступний і безлюдний. Навіть дивно, що такий гідний об'єкт для туризму ще не популяризував. Хоча це пояснюється відстанню до Панама-сіті, мис знаходиться в 350 км. Мис Мар'ято є частиною Національного парку Серро Хойя.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Про найзахіднішої точки Північної Америки я вже згадувала, він в сусідах з російської крайньою точкою. Мис Принца Уельського знаходиться на узбережжі Берингової протоки, на Алясці 65 ° с.ш., 168 ° з.д. Відкрили мис в 1732 році російські - Іван Федоров і Михайло Гвоздьов, в ході експедиції. Тоді мис був названий на честь Гвоздьова. Але пізніше в 1778 році британець Джеймс Кук, рівно за рік, як його вбили тубільці на Гаваях, перейменував мис в честь на честь спадкоємця британського престолу Георга IV. Географічно мис Принца Уельського розділяє Чукотське і Беринговому моря. Він знаходиться на стику двох континентів і океанів. Добиратися літаком з Нома. Поруч - невелике поселення Уейльс.

Photo: www
Photo: www.mostpoint.com
Мис Сент-Чарльз, крайня східна точка Північної Америки 52 ° с.ш., 56 ° з.д. Це знову Канада, узбережжі Лабрадору в провінціяхНьюфаундленд і Лабрадор. Крайня точка далека від світу, це земля інтровертів, все більше живуть рибальством. На краю північноамериканського світла живе громада з 90 осіб. Поруч з мисом багато фіордів, і пейзажі дуже красиві. Є навіть невелика однойменна гора.

ПІВДЕННА АМЕРИКА

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Південний американський континент починається з мису Гальінас, на півночі. 12 ° с.ш., 72 ° з.д. Знаходиться мис в Колумбії. Місцевість виглядає яскраво, як і вся Латинська Америка - яскраво-жовті дюни, блакитна вода. На мис дістатися нескладно, найзручніше по землі з Кабо-де-ла-Вела. Як і годиться на мисі є маяк, правда він дуже схожий на електричний стовп, і власне і все. Зате можна провести день, купаючись в теплому Карибському морі. На мисі навіть є невеликий готель з рестораном, де подають непоганих лобстерів.

Південну точку думаю, ви всі знаєте ще з романів Жуля Верна. Мис Горн? Ні! Правильна відповідь - мис Мис Фроуорд, на березі Магелланової протоки 56 ° пд.ш.., 72 ° з.д. «Нарешті« Дункан », обігнув мис Мис Фроуорд, ще покритий зимовим льодом. Як не схожа ця пошматувала край Америки, на цілісні, чіткі миси Африки, Австралії та Індії! Яка невідома нам катастрофа скришити цей величезний мис, кинутий між двох океанів », - писав Жюль Верн. Все правда! З будівель на крайній точці цього континент варто лише великий хрест Cruz de los Mares, побудований на честь візиту Папи Римського Іоанна Павла II в Чилі. До мису можна дістатися пішки.

Photo: NASA, Flickr
Photo: NASA, Flickr.com
Західній крайньою точкою Південної Америки вважається Мис Паріньяс, в Перу 5 ° пд.ш.., 81 ° з.д. До Мачу Пікчу далеко, найближче місто негритос. Один з найбільш вражаючих мисів зі списку, який виглядає по-географічно брутально. На Паріньяс можна піднятися пішки прямо з бухти тюленів і помилуватися синьою даллю Тихого океану.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
В офіційних документах зафіксовано, що крайня східна точка Південної Америки - мис Сейшас, Бразилія 8 ° пд.ш.., 35 ° з.д. Цей мис - одне з рідкісних місць, куди не складно дістатися і де можна відпочити, позасмагати на місцевих пляжах, викупатися в Атлантичному океані і помилуватися скелями Кабо-Бранку. І все це з чітким усвідомленням того, що купаєшся і загоряєш ти на самому сході континенту Південна Америка.

  • Orange-факт
    Справжнім морським вовком може вважатися моряк, який обігнув три мису - Доброї Надії, Луїн і Горн.

Orange-факт   Справжнім морським вовком може вважатися моряк, який обігнув три мису - Доброї Надії, Луїн і Горн

АВСТРАЛІЯ

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Північна точка найменшого континенту - мис Йорк, штат Квінсленд10 ° пд.ш.., 143 ° В.Д. Омивається невідомими морями - Кораловим і Арафурским, затокою Карпентарія. Великий Бар'єрний Риф зовсім поруч. Півострів Кейп- Йорк називають одним з найбільш недосліджених місць на землі. Відповідно, туристів на мисі побувало не так багато. Півострів потопає в незайманих цивілізацією тропічних лісах. Тут же утворюються рідкісні хмари, звані «ранкова глория». До речі, це другий мис в нашому списку, ім'я якому дав Джеймс Кук. На цей раз в честь герцога Йоркського.

Південь Австралії вінчає мис Саут-пойнт, що знаходиться на півострові Вілсон в штаті Вікторія, 39 ° пд.ш.., 146 ° В.Д. Що чудово в Австралії, так це омивають її моря, такі незнайомі слова і вуха. Мис Саут-пойнт, наприклад, омиває Басов протоку. Мис знаходиться на території Національного парку Уїлсона. Тут красиво і епічно - ростуть евкаліптові ліси, живуть коали, вомбати і опосуми. Мис відзначений досить скромною табличкою з координатами, яка інформує всіх, що до самої північної точки Австралії 3180 км. Втім, туристи їдуть на Мис сюди з причин зоологічним, ніж географічним.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Західною точкою Австралії є мис Стіп-Пойнт, який знаходиться в Акулячої Бухті (Шарк-Бей) 26 ° пд.ш.., 113 ° В.Д. Це один з найпопулярніших мисів Австралії, втім, якщо захочеться зробити культове фото з табличкою, її доведеться пошукати. Вона виглядає як покажчик на двох дерев'яних стовпах. Багато хто приїжджає на мис виключно з однією метою - порибалити.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
І, нарешті, східна точка Австралії - мис Байрон 28 ° пд.ш.., 153 ° В.Д., В однойменній затоці, яка особисто у мене асоціюється з відмінним брендом австралійської одягу в стилі бохо. Рекламувати не буду, це за гроші. І знову до назви мав безпосереднє відношення британець Джеймс Кук. За підсумками, це вже третій мис, а, напевно, є і ще. Місце туристичне, з морським парком, з маяком з оглядовим майданчиком, ресторанами та іншими радощами освоєного кінця світу на березі Тихого океану. Дорога з Сіднея займе 10 годин, 800 км.

АНТАРКТИДА

Photo: NASA   Цей континент, який приховує стільки таємниць, що вистачить ще на пару століть з лишком
Photo: NASA
Цей континент, який приховує стільки таємниць, що вистачить ще на пару століть з лишком. Найдивніше, що материк офіційно не має крайніх точок, оскільки всі вони мають один напрямок - на північ. Таким чином єдина точка Антарктики - північна. Називається Мис Прайм-хед він же Мис Сифре 63 ° 14 'пд. ш. 57 ° 11 'з. д. Так як мис знаходиться на Антарктичному півострові, білим влітку тут навіть відносно тепло +10. Можна зустріти пінгвінів і навіть деяку рослинність. Мені до цих пір складно в це повірити, але я там була. Розповім про це незабаром.

Крайні точки суші:

  • Найпівденніша точка землі - Південний полюс в Антарктиді
  • Найпівнічніша точка - острів ATOW1996, довжиною всього 10 метрів, 83 ° 40'34 "пн. ш. 30 ° 38'38 "з. д.
  • Західними і східними точками суші можна вважати будь-які локації по 180 меридіану - лінії зміни дат, від острова Врангеля, до Антарктиди і трьох островів Фіджі.
  • За координатами - найзахідніша точка знаходиться на острові Атту, Аляска 052 ° 54'08 "пн. ш. 172 ° 54'33 "в. д.
  • Найсхіднішою - безлюдний атол Керолайн, Кірібаті 9 ° 56'00 "ю. ш. 150 ° 13'00 "з. д.


Матеріали по темі: Екватор , паралелі , меридіани


крайні точки

Чек-лист для мандрівника

Дійти до крайньої точки вдається далеко не всім. Я не про «вибухнути вулканом і піти, я про« прийти в географічно крайню точку ». Ентузіастам мандрів такі досягнення важливі. Це ні з чим не порівнянне відчуття, стояти на краю - землі або на крайній випадок, континенту. Знати, що за спиною гори і долини, а перед тобою моря і океани.

Знати, що за спиною гори і долини, а перед тобою моря і океани

Далеко не всі крайні точки доступні, десь можна припаркувати автомобіль, зробити фотографію на пам'ять, звірити координати, отримати сертифікат з печаткою і порівняно легко відчути за себе гордість від того, що ти добрався сюди. До інших «країв світу» іноді доводиться добиратися на собаках, всюдиходах або лижах. А деякі і зовсім знаходяться в такій відстані, що там ступали ноги тільки найвідважніших, відчайдушних і багатих мандрівників. Розповідаю про крайні точки нашої планети, куди варто спробувати дістатися будь-якому мандрівникові.

ЄВРАЗІЯ

З уроків географії ви пам'ятаєте, що на нашій плескатої, а зовсім не круглої планеті є 6 досить різних материків. Континентів, до речі - офіційно - 4. Почнемо з рідного і найбільшого - Євразії.

Сама географічно північна точка - мис Челюскін, 78 ° с.ш., 105 ° В.Д, півострів Таймир. Там самотньо, безлюдно, холодно і сніжно. Як зрозуміло з назви, першим на крайню північну точку ступив Семен Челюскін в 1742 році. До того моменту, він уже кілька років досліджував крайні землі під час Великої Північної експедиції, пережив зимівлю в льодах і був врятований з іншими Челюскінців. На мис Челюскін можна дістатися тільки на вертольоті. Все що там є - метеостанція на якій зимують десять чоловік.

Все що там є - метеостанція на якій зимують десять чоловік

Південна точка Євразії - мис Піай, в Малайзії Південна: мис Піай, 1 ° с.ш., 104 ° В.Д. Тут набагато тепліше і приємніше. Точка півдня знаходиться всього лише в 30 км на захід від Сінгапуру, в Малаккській затоці. У пам'ятного монументу шлях веде через мангрові зарості. Сама південна точка відзначена глобусом, який знаходиться на пірсі. Поруч багато ресторанів і кафе, де можна підкріпитися від хвилювання і усвідомлення, що ти на краю світу, і на краю Азії.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Сама туристична з євразійських точок - Мис Рока, в Португалії 39 ° с.ш., 9 ° з.д. Португальці, вірили, що саме тут закінчується земля. Що там далі - одному Богу відомо. Мабуть, близькість до краю відмінно стимулювала і розпалювало цікавість, інакше як пояснити їх пристрасть до відкриттів. На мисі Рока завжди багатолюдно. Сама точка відзначена координатами і монументом. Зовсім поруч стоїть мальовничий маяк, є кафе. Треба визнати, це найкрасивіша з усіх крайніх точок Євразії, вона знаходиться в 140 метрах над Атлантикою, на крутих скелях. В офісі видають чудовий сертифікат про відвідування мису Рока.

І знову повертаємося до Росії. Найбільш східна точка нашого материка - мис Дежньова 67 ° с.ш., 170 ° з.д., Чукотський півострів. Тут, на березі Берингової протоки безлюдно й прохолодно. Що цікаво, першовідкривача цього мису також звали Семен. У 1647 році він разом з командою дійшов таки до «Великого Чукотського Носа», записав мис на своє ім'я, а заодно і вніс багато поправок у підручники з географії. Дежньов довів, що Америка - окремий материк, а також зрозумів, що з Європи в Китай можна дійти морем, обійшовши Сибір. До речі, від мису Дежньова до мису Принца Уельського, самої крайньої точки Північної Америки майже подати рукою - всього 86 км. У рідкісні ясні дні можна навіть розгледіти Північну Америку.

На мисі встановлено пам'ятник Дежнева, який знаходиться в ста метрах над рівнем моря і швидше нагадує маяк. Обеліск відмінно вписується в пейзаж. Ось саме таки повинна виглядати крайня точка, на мою думку. На мисі Дежньова живе велика колонія птахів і знаходиться лежбище тюленів і моржів, є старі калааллісут селище. Добиратися літаком з Анадиря.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Крайні точки Росії, включаючи острівну частину:

  • На сході - Острів Ратманова, Чукотський автономний округ 65 ° 47 'пн. ш. 169 ° 01 'з. д
  • На північ - мис Флігель, земля Франца-Йосипа 81 ° 50'35 "пн. ш. 59 ° 14'22 "в. д
  • На півдні - безіменна точка, розташована в Дагестані 41 ° 11'07 "пн. ш.
  • На заході - прикордонна Нормельн, Балтійська коса, 54 ° 27'45 "пн. ш. 19 ° 38'19 "в. д.
  • Географічний центр Росії - південно-східний берег озера Віві в Красноярському краї 66 ° 47'20 "пн. ш. 93 ° 46'31 "в. д.

АФРИКА

Забігаючи вперед, відразу скажу, що з крайніми мисами в Африці твориться цілковита нісенітниця. За крайні точки видають десяток сусідніх мисів, плутанина виникає страшна. Спробуємо зробити фактчекінг.

Крайню Північ Африки - мис Мис Бланко або Рас Аль-Абайд, 37 ° с. ш. 9 ° східної довготи, знаходиться в Тунісі. Але з 2014 року влада Тунісу чомусь вирішили оголосити крайньою точкою Мис Ангела (Cap Engela) і навіть встановили там пам'ятний монумент у вигляді обриси африканського континенту з координатами. Географічно Мис Бланко виступає на 30 метрів далі. Але піди ж ти розберися. Найближчий місто до мису - Бизерта, заснований ще фінікійцями. Поруч тихо хлюпається Середземне море, видніється маяк.

Поруч тихо хлюпається Середземне море, видніється маяк

На півдні така ж дезорієнтація. Більшість туристів впевнені, що найпівденніша точка Африки - мис Доброї Надії в ПАР. Але немає, друзі. За південну точку відповідає мис Голковий Кейп Агульяс (Cape Aghulas). 35 ° пд.ш.., 20 ° В.Д. Саме тут, на 20 меридіані географічно відбувається зустріч двох океанів - Індійського і Атлантичного. Невеликий пам'ятник, зведений з каменів, ось власне і все, чим порадує вас південь Африки. Треба визнати, що види у Голкового, незважаючи на маяк, менш вражаючі, ніж, ніж у Кейп Пойнт. До речі, свою назву, мис отримав від португальців L'Agulhas, які спостерігали тут дивовижну аномалію. Магнітна стрілка компаса в цьому місці показувала точно на північ.

Photo: Nasa, Shutterstock   Найзахідніша точка Африки - мис Альмади, в Сенегалі 15 ° с
Photo: Nasa, Shutterstock
Найзахідніша точка Африки - мис Альмади, в Сенегалі 15 ° с.ш., 17 ° з.д. Крайня точка знаходиться на півострові Зеленого мису, навпаки островів Зеленого мису, зовсім недалеко від столиці - Дакара. Зовсім поруч - чудові пляжі і курортна зона Лез-Альмади. Перші географічні примітки належать португальцю Дініш Діас, якщо вірити хроніками сталося це в 1446 році. На точці нічого особливого немає, ні тобі монументів, постаментів або покажчика. Лише піщана коса видається в море.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
На сході панує на картах мис Хафун, який знаходиться на території Сомалі 11 ° с.ш., 51 ° В.Д. На березі Індійського океану є селище, де живуть рибалки. Хафун майже змило з лиця землі цунамі 2004 року. На широкому піщаному пляжі, зрозуміло, ніяких розпізнавальних знаків. Лише руїни будинків і нові, наспіх збиті халупи.

Лише руїни будинків і нові, наспіх збиті халупи

Крайні міста світу:

  • Географічно найпівнічніша поселення, а точніше військова база, знаходиться в Канаді на острові Алерт. Найдоступніша місце на півночі - Ню-Олесунн, на Шпіцбергені. Найбільший північне місто - Норильськ.
  • На півдні коронований місто Пунта-Аренас. Це територія Чилі. Найпівденніший місто землі знаходиться посередині Магеланнова протоки і вважається самим південним містом континенту Південна Америка. Однак, корона і трон у нього хиткі, оскільки Ушуайя, що належить Аргентині і є столицею Вогняної Землі знаходиться ще далі на півдні, на Мальвінських островах. У місцевому офісі вам навіть видадуть почесну грамоту про відвідування самого південного міста світу.
  • Найзахідніший місто світу - Лос-Анджелес! Мабуть, до нього з усіх крайніх міст дістатися найпростіше.
  • Ну і нарешті, що там на сході? Десь там в Океанії, неподалік від 180 меридіана, який розділяє Землю на дві півкулі знаходиться містечко Фунафуті, столиця острівної держави Тувалу.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

ПІВНІЧНА АМЕРИКА

Північ на американському півночі - мис Мерчісон, знаходиться на півострові Бутія в Канаді. 72 ° с.ш., 94 ° з.д. Далі - тільки білі ведмеді. До Північного полюса якихось дві-три тисячі кілометрів. Крайні точки континенту в 1852 році не сильно цікавили пана Джозефа Рене Мерчісона, в честь якого потім і назвали і мис, і протоку. Насправді Мерчінсон шукав сліди зниклого в Арктиці Джона Франкліна. Місце важкодоступне, майже не відвідуване ніким. До речі, це одна з крайніх точок Землі.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
На півдні все помітно веселіше. Південна точка Північної Америки знаходиться в центральній Панамі на мисі Мар'ято, на березі Тихого океану 8 ° с.ш., 81 ° з.д. Весь покритий мангровими лісами, абсолютно весь. Важкодоступний і безлюдний. Навіть дивно, що такий гідний об'єкт для туризму ще не популяризував. Хоча це пояснюється відстанню до Панама-сіті, мис знаходиться в 350 км. Мис Мар'ято є частиною Національного парку Серро Хойя.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Про найзахіднішої точки Північної Америки я вже згадувала, він в сусідах з російської крайньою точкою. Мис Принца Уельського знаходиться на узбережжі Берингової протоки, на Алясці 65 ° с.ш., 168 ° з.д. Відкрили мис в 1732 році російські - Іван Федоров і Михайло Гвоздьов, в ході експедиції. Тоді мис був названий на честь Гвоздьова. Але пізніше в 1778 році британець Джеймс Кук, рівно за рік, як його вбили тубільці на Гаваях, перейменував мис в честь на честь спадкоємця британського престолу Георга IV. Географічно мис Принца Уельського розділяє Чукотське і Беринговому моря. Він знаходиться на стику двох континентів і океанів. Добиратися літаком з Нома. Поруч - невелике поселення Уейльс.

Photo: www
Photo: www.mostpoint.com
Мис Сент-Чарльз, крайня східна точка Північної Америки 52 ° с.ш., 56 ° з.д. Це знову Канада, узбережжі Лабрадору в провінціяхНьюфаундленд і Лабрадор. Крайня точка далека від світу, це земля інтровертів, все більше живуть рибальством. На краю північноамериканського світла живе громада з 90 осіб. Поруч з мисом багато фіордів, і пейзажі дуже красиві. Є навіть невелика однойменна гора.

ПІВДЕННА АМЕРИКА

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Південний американський континент починається з мису Гальінас, на півночі. 12 ° с.ш., 72 ° з.д. Знаходиться мис в Колумбії. Місцевість виглядає яскраво, як і вся Латинська Америка - яскраво-жовті дюни, блакитна вода. На мис дістатися нескладно, найзручніше по землі з Кабо-де-ла-Вела. Як і годиться на мисі є маяк, правда він дуже схожий на електричний стовп, і власне і все. Зате можна провести день, купаючись в теплому Карибському морі. На мисі навіть є невеликий готель з рестораном, де подають непоганих лобстерів.

Південну точку думаю, ви всі знаєте ще з романів Жуля Верна. Мис Горн? Ні! Правильна відповідь - мис Мис Фроуорд, на березі Магелланової протоки 56 ° пд.ш.., 72 ° з.д. «Нарешті« Дункан », обігнув мис Мис Фроуорд, ще покритий зимовим льодом. Як не схожа ця пошматувала край Америки, на цілісні, чіткі миси Африки, Австралії та Індії! Яка невідома нам катастрофа скришити цей величезний мис, кинутий між двох океанів », - писав Жюль Верн. Все правда! З будівель на крайній точці цього континент варто лише великий хрест Cruz de los Mares, побудований на честь візиту Папи Римського Іоанна Павла II в Чилі. До мису можна дістатися пішки.

Photo: NASA, Flickr
Photo: NASA, Flickr.com
Західній крайньою точкою Південної Америки вважається Мис Паріньяс, в Перу 5 ° пд.ш.., 81 ° з.д. До Мачу Пікчу далеко, найближче місто негритос. Один з найбільш вражаючих мисів зі списку, який виглядає по-географічно брутально. На Паріньяс можна піднятися пішки прямо з бухти тюленів і помилуватися синьою даллю Тихого океану.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
В офіційних документах зафіксовано, що крайня східна точка Південної Америки - мис Сейшас, Бразилія 8 ° пд.ш.., 35 ° з.д. Цей мис - одне з рідкісних місць, куди не складно дістатися і де можна відпочити, позасмагати на місцевих пляжах, викупатися в Атлантичному океані і помилуватися скелями Кабо-Бранку. І все це з чітким усвідомленням того, що купаєшся і загоряєш ти на самому сході континенту Південна Америка.

  • Orange-факт
    Справжнім морським вовком може вважатися моряк, який обігнув три мису - Доброї Надії, Луїн і Горн.

Orange-факт   Справжнім морським вовком може вважатися моряк, який обігнув три мису - Доброї Надії, Луїн і Горн

АВСТРАЛІЯ

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Північна точка найменшого континенту - мис Йорк, штат Квінсленд10 ° пд.ш.., 143 ° В.Д. Омивається невідомими морями - Кораловим і Арафурским, затокою Карпентарія. Великий Бар'єрний Риф зовсім поруч. Півострів Кейп- Йорк називають одним з найбільш недосліджених місць на землі. Відповідно, туристів на мисі побувало не так багато. Півострів потопає в незайманих цивілізацією тропічних лісах. Тут же утворюються рідкісні хмари, звані «ранкова глория». До речі, це другий мис в нашому списку, ім'я якому дав Джеймс Кук. На цей раз в честь герцога Йоркського.

Південь Австралії вінчає мис Саут-пойнт, що знаходиться на півострові Вілсон в штаті Вікторія, 39 ° пд.ш.., 146 ° В.Д. Що чудово в Австралії, так це омивають її моря, такі незнайомі слова і вуха. Мис Саут-пойнт, наприклад, омиває Басов протоку. Мис знаходиться на території Національного парку Уїлсона. Тут красиво і епічно - ростуть евкаліптові ліси, живуть коали, вомбати і опосуми. Мис відзначений досить скромною табличкою з координатами, яка інформує всіх, що до самої північної точки Австралії 3180 км. Втім, туристи їдуть на Мис сюди з причин зоологічним, ніж географічним.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
Західною точкою Австралії є мис Стіп-Пойнт, який знаходиться в Акулячої Бухті (Шарк-Бей) 26 ° пд.ш.., 113 ° В.Д. Це один з найпопулярніших мисів Австралії, втім, якщо захочеться зробити культове фото з табличкою, її доведеться пошукати. Вона виглядає як покажчик на двох дерев'яних стовпах. Багато хто приїжджає на мис виключно з однією метою - порибалити.

Photo: Flickr
Photo: Flickr.com
І, нарешті, східна точка Австралії - мис Байрон 28 ° пд.ш.., 153 ° В.Д., В однойменній затоці, яка особисто у мене асоціюється з відмінним брендом австралійської одягу в стилі бохо. Рекламувати не буду, це за гроші. І знову до назви мав безпосереднє відношення британець Джеймс Кук. За підсумками, це вже третій мис, а, напевно, є і ще. Місце туристичне, з морським парком, з маяком з оглядовим майданчиком, ресторанами та іншими радощами освоєного кінця світу на березі Тихого океану. Дорога з Сіднея займе 10 годин, 800 км.

АНТАРКТИДА

Photo: NASA   Цей континент, який приховує стільки таємниць, що вистачить ще на пару століть з лишком
Photo: NASA
Цей континент, який приховує стільки таємниць, що вистачить ще на пару століть з лишком. Найдивніше, що материк офіційно не має крайніх точок, оскільки всі вони мають один напрямок - на північ. Таким чином єдина точка Антарктики - північна. Називається Мис Прайм-хед він же Мис Сифре 63 ° 14 'пд. ш. 57 ° 11 'з. д. Так як мис знаходиться на Антарктичному півострові, білим влітку тут навіть відносно тепло +10. Можна зустріти пінгвінів і навіть деяку рослинність. Мені до цих пір складно в це повірити, але я там була. Розповім про це незабаром.

Крайні точки суші:

  • Найпівденніша точка землі - Південний полюс в Антарктиді
  • Найпівнічніша точка - острів ATOW1996, довжиною всього 10 метрів, 83 ° 40'34 "пн. ш. 30 ° 38'38 "з. д.
  • Західними і східними точками суші можна вважати будь-які локації по 180 меридіану - лінії зміни дат, від острова Врангеля, до Антарктиди і трьох островів Фіджі.
  • За координатами - найзахідніша точка знаходиться на острові Атту, Аляска 052 ° 54'08 "пн. ш. 172 ° 54'33 "в. д.
  • Найсхіднішою - безлюдний атол Керолайн, Кірібаті 9 ° 56'00 "ю. ш. 150 ° 13'00 "з. д.


Матеріали по темі: Екватор , паралелі , меридіани


Ну і нарешті, що там на сході?
Мис Горн?
Ну і нарешті, що там на сході?
Мис Горн?

Новости