Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Флора Австралії. Флора і фауна Австралії. Небезпечна фауна і флора Австралії

Австралійський континент має досить виразну та виключної своєрідну рослинність, характерну тільки для нього: з 22 тисяч судинних і 14 тисяч безсудинних рослин, приблизно 75% ендемічні для території Австралії, тобто зустрічаються тільки тут. Близько 840 видів знаходяться на межі знищення, а 83 види рослин були знищені за час колонізації континенту. Разом з тим, на територію Австралії було завезено близько 2 тисяч видів рослин. Флора Австралії походить від мезозойської флори Гондвани яка потім формувалася в умовах тривалої територіальної ізоляції від інших материків. На цій підставі по флористичної класифікації земної поверхні Австралійський континент виділений в окреме флористичне царство.

Для Австралійського флористичного царства характерна наявність 10 ендемічних сімейств: Австробейліевие (Austrobaileyaceae), Гіростемоновие (Gyrostemonaceae), Емблінгіевие (Emblingiaceae), Тетракарпеевие (Tetracarpaeaceae), Біблісовие (Byblidaceae), цефалотових (Cephalotaceae), Еремосіновие (Eremosynaceae), Аканіевие (Akaniaceae), Тремандровие (Tremandraceae), Бруноніевие (Brunoniaceae), а також близько 400 ендемічних родів і безлічі видів. А такі сімейства як Евпоматіевие (Eupomatiaceae) і Гімантандровие (Himantandraceae) також специфічні для Австралії, але не є її ендеміками і зустрічаються також в Новій Гвінеї, також і сем. Ксантореєві (Xanthorrhoeaceae) і Баланопсісовие (Balanopsidaceae), що зустрічаються в Новій Каледонії.

Більшість рослин Австралії вічнозелені. На північному сході країни ростуть тропічні ліси, а також листяні. Пальми і папороті ростуть разом з дубом, ясенем, березою. На північному узбережжі знаходяться мангрові зарості. Телопея усічена і інші австралійські рослини додають колорит північним лісах. Уздовж східного узбережжя і в Тасманії ростуть сосна Хуона і сосна Короля Уїльяма, що дають цінну деревину.

Цікавою особливістю флори Австралії, є дуже невелика кількість сукулентних рослин, якими багаті Південна Америка і Південна Африка. Кроее того, в складі австралійської флори відсутні широко поширені сімейства: хвощевидні, Міріковие, резедові, Чайні, бегонієвих, Валеріанові і зовсім не зустрічається види з підродини Яблуневі.

Зате в лісах південного сходу і південного заходу Австралії переважає евкаліпт, якого тут налічується понад 500 видів, окремі дерева досягають висоти 90 м. У Західній Австралії ростуть види евкаліпта, що відрізняються твердістю і стійкістю деревини. В Австралії росте також понад 500 видів акації, а це близько половини всіх видів роду Акація: квітка золотий австралійської акації є національним квіткою країни і зображений на її гербі. В Австралії для акацій, на відміну від південноафриканських видів, характерна відсутність колючок і наявність філлодіямі замість листя.

Саговникові (Cycadaceae), що є давнім сімейством, представлено 15 видами роду Макрозамія. Багата Австралія і хвойними: тут налічується 36 видів з родів Араукария, Агатіс, Філлокладус, каллітріса, Актіностробус і ін.

В даний час флора південного заходу Австралії є найбільш самобутньою і древньої, що розвивається на одному і тому ж місці протягом цілого ряду геологічних епох ...

Читати далі: Фауна Австралії; Небезпечна фауна і флора Австралії

Новости