Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

лаваш

Унікальність лаваша - одного з найбільш древніх видів хліба на Кавказі і Близькому Сході - полягає в його незрівнянному смаку, простоті виготовлення, кулінарної «універсальності» і фактично необмеженій терміні зберігання

опис

Лаваш, будучи прісним білим хлібом, являє собою тонкий корж із пшеничного борошна діаметром 0,35-0,5м. і товщиною до 2 мм. Він поширений в основному в кухні Вірменії, Азербайджану, Ірану та інших регіонів Близького та Середнього Сходу.

Етимологія слова «лаваш» неоднозначна. Перша його частина «лав», цілком ймовірно, запозичена з арабського або китайської мови. З другою частиною «аш» більше ясності: в перекладі з тюркського вона означає «їжа», «їжа».

Справжній лаваш НЕ печуть в домашній обстановці, адже для його приготування необхідне спеціальне обладнання. Тонкий східний хліб випікають на гарячій внутрішній стінці особливої ​​печі, званої тандира. Такий спосіб виробництва лаваша використовують не тільки в країнах Середньої Азії або Кавказу, а й в США. Через простоту рецепта це борошняний виріб набула неабиякого популярність в окремих країнах Європи, Азії, Америки. Великим попитом, наприклад, лаваш користується на Гаваях, де його виготовляють і продають в твердій формі.

Тісто для цього хліба замішується з пшеничної муки на воді, до нього додається сіль. У лаваші відсутня м'якуш, а його поверхня кілька пухирчаста, з підсмаженою рум'яної кіркою на здутті і блідою забарвленням на іншій поверхні. Іноді перед випічкою тісто посипають смаженими насінням маку і кунжуту. У гарячому вигляді лаваш схожий з маїсової коржем, але він швидко висихає і стає твердим і ламким. М'яка форма цього виробу має кращий смак і дуже зручна для бутербродів у вигляді оберненої коржі. Не менші переваги і в сухий форми лаваша: він може зберігатися близько року. У дуже багатьох областях Вірменії навіть сьогодні існує звичай випікати восени лаваш про запас на пару місяців: його висушують, складають в невеликі стопки, накривають і зберігають. Крім того, такий сухий хліб використовується Вірменської Апостольської Церкви в святому таїнстві Євхаристії.

Лаваш досить «універсальний» хліб: буквально за півгодини з сухаря він перетворюється в ніжну корж. Так, для щоденного вживання сухої лаваш оббризкують водою, після чого він стає м'яким і дуже апетитним. У таку ніжну корж можна загорнути будь-яку начинку: вірмени, наприклад, часто кладуть в неї сир з кропом.

Оскільки лаваш займає місце основного мучного вироби в національних кухнях кавказьких країн, тут існує безліч кулінарних традицій, пов'язаних з цим хлібом. Так, азербайджанці люблять подавати до м'яса загорнутий в лаваш рис, вони також використовують його для сервірування люля-кебаб і приготування їх традиційного плову. Винахідливі вірмени придумали оригінальний спосіб гасіння риби в цьому тонкому хлібі, а в усьому світі лаваш використовують для приготування шаурми.

Склад і корисні властивості лаваша

Любителі тонкого і ніжного лаваша повинні зарубати на носі: корисний і гарний тільки справжній, тобто правильно приготований, східний хліб, а не той, що везуть нам в замороженому вигляді з Італії або іншої європейської країни.

Справжній лаваш дуже поживний, зокрема він цінний своїми дієтичними властивостями. Його можна поїдати в будь-якій кількості практично всім і при цьому не побоюватися ненависних зайвих кілограмів. Дієтологи рекомендують вживати цей хліб навіть дітям і людям похилого віку.

Дієтологи рекомендують вживати цей хліб навіть дітям і людям похилого віку

Лаваш сприяє регулюванню рівня вуглеводів в людському організмі. Так як він є дріжджовий хліб, а технологія його випікання дозволяє зберегти більшість корисних речовин, що містяться в пшеничній муці, лаваш багатий багатьма вітамінами і мінералами. У ньому зберігаються клітковина, марганець, фосфор, мідь, залізо, цинк і магній, а також вітаміни В1, В3, В6, Е і РР. Вживання такого мучного вироби сприяє зміцненню імунітету і поліпшенню травлення. Особливо він корисний тим, у кого спостерігаються дисбактеріоз і грибкові ураження кишечника. А завдяки зниженій кислотності бездрожжевого лаваша його можна вживати навіть тим людям, яких турбують захворювання шлунка.

Шкода і протипоказання

Деякі недобросовісні виробники додають в лаваш дріжджі, через що буквально через пару днів він може покритися плямами або цвіллю. Купуючи цей вид хліба, не полінуйтеся ознайомитися з його складом.

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb.com.ua обов'язкова!

Новости