Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Морський акваріум для початківця користувача або морський акваріум своїми руками !!!

В останні роки все більшої популярності набирають морські акваріуми. Погодьтеся, приваблива ідея - насолоджуватися умиротвореної красою коралового рифу не виходячи з офісу або сидячи на домашньому дивані.

Але зміст ніжних морських тварин в акваріумі пов'язане з рядом труднощів, незнання яких неминуче тягне за собою невдачі і розчарування.

Спробуємо розібратися, в чому полягають основні складності:

Більшість з океанічних тварин не здатна переносити навіть незначні відхилення від оптимальних для них показників параметрів водного середовища. У зв'язку з цим необхідно суворе підтримання температурного режиму і високої якості води. Проблема з переохолодженням, як правило, вирішується установкою звичайної акваріумний грілки, а ось з перегрівом справи йдуть куди складніше. Верхньою межею для рифового акваріума (в якому крім риб містяться різні безхребетні тварини, в тому числі корали) є показник в 278с. Досить часто доводиться вдаватися до використання аквариумного холодильника. Він автоматично відстежує температуру акваріумний води, що проходить через нього, при необхідності включається і не дозволяє акваріуму перегріватися в спекотні літні дні.

Ключовим вузлом фільтрації води в морському акваріумі є пеноотделітель (він же скіммер або флотатор). Не вдаючись в технічні подробиці і принцип його роботи, можна сказати що він, збиваючи за допомогою спеціального насоса акваріумну воду «випенівает» з неї расторённую органіку, збираючи «відходи» в пеносборнік. Вам залишається лише стежити за тим, щоб пеносборнік воно не наповнюється, раз в два три дня його спустошувати і мити.

У невеликих акваріумах (до 100 літрів) допускається установка пеноотделітеля безпосередньо в сам акваріум, а коли мова заходить про більш великих розмірах - доцільніше перенести фільтрацію в так званий Сампо - окрема система фільтрації ємність, яка, як правило, розташовується в тумбі під основним акваріумом. Вода, що нагнітається підйомним насосом, постійно циркулює між акваріумом і Сампо, а вклеєні в Сампо певним чином перегородки змушують воду проходити крізь механічні, біологічні фільтри, а так само різні наповнювачі.

Продуктивність насоса повинна бути такою, щоб за одну годину він прокачивал через Сампо кілька обсягів акваріума. Дуже важливо, щоб стрижень ротора такого насоса був виготовлений з кераміки або титану (інші матеріали або нестійкі до агресивної морському середовищі, або будуть віддавати в воду токсичні речовини).

Дуже важливо, щоб стрижень ротора такого насоса був виготовлений з кераміки або титану (інші матеріали або нестійкі до агресивної морському середовищі, або будуть віддавати в воду токсичні речовини)

Механічна фільтрація покликана затримувати великі частки, будь то нез'їдений корм, або шматочки водоростей. З цим завданням чудово справляється губка різної пористості або синтепон. Дуже важливим елементом фільтрації води в акваріумі є біологічний фільтр. Основою біофільтра є будь-якої пористий субстрат, що володіє великою сумарною площею поверхні. На цій поверхні поселяються численні бактерії, переробні отруйні речовини, які утворюються в результаті життєдіяльності риб (аміак і нітрит), в менш небезпечні нітрати.

На цій поверхні поселяються численні бактерії, переробні отруйні речовини, які утворюються в результаті життєдіяльності риб (аміак і нітрит), в менш небезпечні нітрати

Так само, функцію біологічного фільтра беруть на себе так звані «живі» камені. Це фрагменти справжнього коралового рифу, що видобуваються в природі, і доставляються до нас у вологому вигляді, так, щоб населяють їх численні організми, в тому числі і бактерії, не загинули. «Живі» камені - відмінний матеріал для декорування акваріума. Їх «натуральне» походження надає рифів акваріуму неймовірно природний вигляд. На жаль, труднощі у видобутку таких каменів і складності його транспортування роблять цей матеріал дуже дорогим. Допускається комбінування живих каменів з іншими матеріалами.

Допускається комбінування живих каменів з іншими матеріалами

Морська вода - складний збалансований комплекс різних речовин, для її приготування вкрай не бажано використання неочищеної водопровідної води. Найпростішим способом її очищення є застосування установки зворотного осмосу. Це фільтр тонкої очистки, що представляє собою мембрану, через мікроскопічні пори якої можуть протиснутися лише молекули води, тоді як 99% всіх домішок залишається «за бортом». Важливо знати, що для роботи зворотного осмосу необхідний тиск в системі водопроводу не менше 3 кг / см3. Так само, важливою особливістю роботи цього фільтра є невисока продуктивність - всього 150 - 200 літрів на добу, так що найчастіше доводиться передбачати накопичувальну ємність.

Морська сіль - комплексна суміш всіх необхідних для росту і розвитку морських тварин речовин. Замішавши її в певній пропорції з чистою водою і давши їй деякий час відстоятися - ви отримаєте свіжу морську воду, готову до використання. «Осмотическая» вода ще використовується і для компенсації випаровується з акваріума води. Справа в тому, з морської води випаровується лише чиста вода, тоді як в самому розчині підвищується концентрація солей. Тому доливати необхідно прісну воду, причому робити це вчасно, так як сильна зміна солоності несприятливо позначається на самопочутті тварин.

Найважливішими умовами для мешканців морського акваріума (особливо для коралових поліпів) є перебіг і освітлення. Перебіг сприяє збагаченню води киснем, притоку до коралів поживних речовин і, відповідно, відтоку, що виділяються ними, непотрібних речовин. Із завданням створення в акваріумі хорошого течії чудово справляються розгінні помпи.

Із завданням створення в акваріумі хорошого течії чудово справляються розгінні помпи

«Правильний» світло в морському акваріумі несе крім очевидної естетичної функції важливу біологічну. Справа в тому, що в тканинах коралів живуть мікроскопічні водорості, які під впливом світлових хвиль фотосинтезируют, як і всі рослини. Що виділяється в результаті цього процесу енергія використовується коралом для зростання і розвитку. Таким чином - хороший яскраве світло, що володіє потрібними характеристиками - невід'ємна умова успішного змісту коралових поліпів.

Таким чином - хороший яскраве світло, що володіє потрібними характеристиками - невід'ємна умова успішного змісту коралових поліпів

Крім ефектних і зачаровують рифових акваріумів існують і «рибні» морські акваріуми. Відсутність в них ніжних і примхливих коралів дозволяє трохи знизити вимоги до технічної частини акваріума. Зокрема, не так важливий джерело освітлення, адже в цьому випадку він лише надає акваріуму видовищний вид. Також некчему створювати в акваріумі дуже сильна течія, проте фіьтрація води неодмінно повинна залишатися на високому рівні. Хоч риба і не так чутлива до забруднень води, як безхребетні тварини (корали, молюски, іглокжіе і ракоподібні), але найчастіше в рибних акваріуми міститься більше риб, ніж в рифових, і нерідко, більшого розміру.

У свою чергу, відсутність коралів в такому акваріумі дозволяє нам поселяти в них найкрасивіших риб (в природі харчуються коралами) - таких як риби ангели, риби-метелики, кузовки і ін., Або ефектних хижих риб - груперів, мурен, иглобрюхов, спинорогов і навіть акул.

Зміст морського акваріума - захоплююче заняття, здатне подарувати Вам на довгі роки одне з найцікавіших хобі! Але будь-який акваріум, а морський особливо, вимагає високої пильності, розуміння біологічних процесів, що протікають в ньому, і звичайно ж потребує систематичного догляду. Викинувши з цього ланцюга хоча б одна ланка, початківець акваріуміст сильно ризикує здоров'ям і життям своїх вихованців і всі старання можуть обернутися для нього найсильнішим розчаруванням. Довіривши створення морського акваріума професіоналам, Ви можете залишити в стороні все переживання і день у день насолоджуватися фантастичною красою екзотичного підводного пейзажу.

Джерело: Санкт-Петербург, телефон 8906256620

Новости