Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розведення риби в штучних водоймах як бізнес

  1. Вибір ділянки під водойму
  2. Основні етапи будівництва:
  3. Розглянемо кілька простих правил, які слід врахувати при будівництві ставків:
  4. Реєстрація бізнесу
  5. Яку рибу розводити?
  6. устаткування
  7. Особливості догляду та годування
  8. фінансові розрахунки
  9. Прибуток від бізнесу
  10. Переваги та недоліки бізнесу
  11. плюси:
  12. висновки

Кожен чоловік, який любить риболовлю, мріється зайнятися розведенням риби на професійному рівні

Кожен чоловік, який любить риболовлю, мріється зайнятися розведенням риби на професійному рівні. Така справа зажадає від вас точних розрахунків і пристойних фінансових вкладень, але задоволення, яке можна отримати від цього процесу, того варто. Про те, як організувати бізнес на розведенні риби в штучних водоймах, піде мова в цій статті.

Вибір ділянки під водойму

Організувати розведення риби в домашніх умовах як бізнес, можна не тільки в сільській місцевості, а й у великих містах, якщо ви маєте власну земельну ділянку, на якому можна облаштувати штучне водоймище. Глибина ставка повинна становити не менше 1,5 метра. Бажано, щоб на його дні не було мулу або домішок торфу. Крім того, подбайте про те, щоб у водоймі була рослинність. Перед створенням штучного водоймища для розведення риби потрібно все ретельно спланувати і виконати необхідні розрахунки. Якщо ви плануєте серйозно займатися таким бізнесом, потрібно зробити такий ставок, який буде підходити, як для вирощування риби, так і для відбору ікри з подальшою інкубацією молодняка.

Основні етапи будівництва:

  1. В першу чергу потрібно викопати яму під ставок. Така справа відніме у вас чимало часу і сил. Копати вглиб потрібно до тих пір, поки не з'являться глинисті породи, тобто не менше 1м. Довжина і ширина водойми, а також його форма залежить від ваших особистих переваг і побажань;
  2. Наступний етап - підготовка дна. Його потрібно ретельно утрамбувати і залити цементним розчином. Щоб збільшити термін експлуатації, покрийте додатково дно поліетиленовою плівкою;
  3. Зовнішнє облаштування. Уздовж берега потрібно висадити водолюбні дерева і чагарники - рогозу, вербу, очерет та інше. Вони будуть служити для риби надійним захистом від негативних зовнішніх впливів. Крім того, такі насадження будуть прекрасно вписуватися в екстер'єр водойми. Якщо ви плануєте, крім риби розводити ще й раків, на дно ставка потрібно помістити розбиту глиняний посуд. Вона буде захищати раків в період линьки від риби. Це дуже важливий момент, який не можна упускати з уваги;
  4. Заповнення водойми водою. Цей процес можна здійснити природним або штучним способом. Деякі підприємці використовують суміщений варіант. Перед тим як заповнити ставок водою, потрібно переконатися в її якості. Необхідні аналізи можна зробити в санітарно-епідеміологічної лабораторії. Для штучної подачі води знадобитися спеціальне обладнання - дренажна система, підключена до насосів.

Якщо ви не знаєте, як зробити штучне водоймище для розведення риби правильно, порадьтеся з досвідченими бізнесменами, які давно займаються такою справою.

Розглянемо кілька простих правил, які слід врахувати при будівництві ставків:

  • Догляд за великими водоймами обходиться дуже дорого, тому в перший час краще обмежитися ставками маленькими розмірів. Оптимальний варіант - це 30-50 кв. метрів;
  • Зверніть увагу на те, щоб частину водойми перебувала в тіні. Щоб ставок не затопило під час весняного паводку, не варто будувати його в низині;
  • Рельєф дна повинен бути складним, з глибоководними ділянками, мілководдям, уступами різного розміру і порогами;
  • Якщо ви плануєте розводити різні види риб, знадобитися різноманітний грунт.

Щоб докладніше розібратися в цьому питанні, можна подивитися в інтернеті відео розведення риб в штучній водоймі.

Реєстрація бізнесу

Перед тим як відкрити свій бізнес з нуля по розведенню риби, необхідно оформити всі необхідні дозволи. В цілому на легалізацію такого бізнесу може піти цілий рік. Для того щоб продавати готову продукцію, доведеться зареєструвати приватного підприємця.

Перед тим як запустити у водойму рибопосадковий матеріал, потрібно отримати науково-біологічне обґрунтування. Такий документ видають спеціальні компанії після проведення глибокого аналізу води. Оформлення дозвільних документів - це обов'язковий етап в організації рибальського бізнесу. Відсутність необхідних дозволів може спричинити за собою величезні штрафи з боку контролюючих органів.

Якщо ви хочете взяти в оренду природна водойма, потрібно написати заяву і подати його в органи місцевої влади. Перед тим як підписати договір, уважно перечитайте всі його пункти, оскільки він може містити безліч підводних каменів. Якщо ви ніколи не стикалися з такою справою, зверніться за допомогою до фахівців, які забезпечать вам професійний юридичний супровід.

Яку рибу розводити?

Якщо вас приваблює бізнес ідея розведення риби, серед різноманітних видів, потрібно вибрати такий, який швидко набирає вагу, стійкий до різних захворювань і користується великим попитом на ринку.

Фахівці рекомендують новачкам починати цей вигідний бізнес в 2018 році з форелі або коропа. Це найбільш затребувані види риби, які добре розвиваються і користуються серед вітчизняних споживачів стабільним попитом. Якщо говорити про розведення коропа, він дуже швидко адаптується до будь-яких умов, стійкий до захворювань і невибагливий до корму. Незважаючи на те що така риба коштує недорого, якщо вирощувати її у великих обсягах, можна отримувати непоганий дохід.

Що стосується форелі, бізнес план по її розведення більш складний і трудомісткий. Новачкам, які хочуть відкрити бізнес на селі з нуля по розведенню форелі потрібно заручитися підтримкою кваліфікованих фахівців. Відмінні смакові якості, великий попит і високі ціни на продукцію компенсують з лишком всі труднощі, якими супроводжується цей процес.

Багато рибні господарства роблять упор на розведення товстолобиків. Цю рибу можна вирощувати разом з білим амуром і коропом. Товстолобик швидко зростає. Доросла особина може набирати вагу до 30 кг.

Ще один, усіма забутий, вид риби - це лин. Він відрізняється відмінними смаковими якостями і прекрасно уживається з карасями і коропами. М'ясо лина дуже ніжне, злегка жирне і солодкувате на смак. Таку рибу можна розводити в зарослих природних водоймах, оскільки вона невибаглива до умов утримання.

устаткування

Якщо ви хочете організувати розведення риби як бізнес, знадобитися спеціальне обладнання:

  • Гравітаційний фільтр використовують для фільтрації води. Це навісний пристрій обійдеться вам приблизно в 5 тис. Рублів;
  • Компресор знадобиться для того, щоб насичувати воду киснем;
  • Ультрафіолетовий стерилізатор запобігає цвітіння води в ставку;
  • Решту обладнання вибирають в залежності від того, які види риби ви будете розводити. Додаткову інформацію про те, як організувати розведення риби в ставках як бізнес і яке обладнання для цього має використовуватися, ви можете отримати на спеціальних навчальних курсах або семінарах з рибництва.

Особливості догляду та годування

Складаючи бізнес план по розведенню риби в ставку, потрібно врахувати харчові потреби кожного виду і їх біологічні особливості. Ефективність харчування багато в чому залежить від умов навколишнього середовища. Якщо ви хочете прискорити зростання мальків, зробіть упор на корми, багаті білками.

Щоб риба показувала хороший приріст маси, потрібно повністю задовольняти її енергетичні потреби. Калорійність корму не повинна бути нижче 4500 ккал. Крім того, мальки мають велику потребу в амінокислотах. Якщо риба не буде отримувати їх з кормом в достатній кількості, у неї пропаде апетит і, відповідно, знизяться темпи зростання. Дефіцит амінокислот в організмі може також привести до виникнення різних хвороб. Якщо вас зацікавила ця перспективний напрямок малого бізнесу в 2018 році , Обов'язково, врахуйте ці важливі моменти.
Корм для риби повинен містити жири, як рослинного, так і тваринного походження. Вони потрібні для того, щоб мальки нормально розвивалися і додавали вагу. Недолік жирів призводить до захворювань печінки і розладу деяких фізіологічних функцій.

До складу корму для риб, обов'язково, повинна входити клітковина. Для форелі і лососевих її зміст має становити 20%, а ось для сома або коропів не менше 40%. Не варто також забувати про різні ферментних препаратах і премікси. Для годівлі молодняку, досвідчені фермери часто використовують нежирне сухе молоко або сухий обрат. Щоб отримати більше інформації про корми та їх складі, подивіться в інтернеті відео розведення риби як бізнес.

фінансові розрахунки

Закупівельна ціна мальків коропа становить 70-120 рублів за 1 кг з урахуванням, що кожна рибка важить 35-40 р штучна водойма, площею 5 га потрібно запустити не менше 40-45 кг мальків. Через 3 роки ви отримаєте 4,7-5,5 тис. Штук дорослих коропів вагою близько 2 кг. Якщо продати їх оптом навіть по 100 рублів за 1 кг, вийде близько 940 тис. Рублів прибутку.

Рибопосадковий матеріал форелі коштує дорожче, близько 400-450 рублів за 1 кг. Маса мальків становить 10-50 м Великий посадковий матеріал можна купити дешевше, оскільки з нього виростає менше дорослих особин. Слід врахувати, що під час виробничого циклу може загинути до 10% риби. Іншу форель при досягненні ваги в 1 кг можна продати по 300-400 рублів.

Для того щоб зайнятися розведенням риби в штучних водоймах вам знадобиться для старту 250-400 тис. Рублів. Перший прибуток ви отримаєте тільки через 2,5-3 роки. Це і є найголовніший недолік рибництва як бізнесу.

Прибуток від бізнесу

Тепер поговоримо про прибуток. Щоб розведення ставкової риби як бізнес приносило гарний прибуток, досвідчені підприємці використовують такі методи:

  1. Якщо закупити дворічного коропа, вага якого досягає 150-200 г, термін вирощування риби скоротити в 2-3 рази. Зрозуміло, ви більше заплатите за рибопосадковий матеріал, але все початкові вкладення окупляться буквально через рік;
  2. Взимку найвигідніше вирощувати форель в водоймах ГРЕС. Сприятливий температурний режим дозволяє буквально за півроку збільшити масу кожної особини в 3 рази;
  3. Надприбуток приносить різна бур'яниста риба, яку виловлюють у величезних кількостях при спускання води. Наприклад, з одного ставка можна отримати 10-50 т карася. Таку рибу по 15-20 рублів за 1 кг оптом закуповують в'єтнамці. Вони роблять з карасів різні національні страви і соуси. Займатися вирощуванням цього виду риби недоцільно, оскільки у неї занадто довгий період зростання;
  4. Якщо ви хочете, щоб розведення риби як бізнес приносило гарний прибуток, організуйте платну рибалку. Крім карасів і підростаючих коропів для більш вимогливих рибалок можна запустити осетра або товстолобика. Така справа вам буде приносити 5-7% прибутку від загального обороту;
  5. Організуйте переробку нереалізованої продукції. Досвідчені рибоводи займаються консервацією, копчення і соління свіжої риби;
  6. поцікавтеся, як відкрити рибний магазин з нуля і продавайте свою продукцію самостійно за роздрібними цінами. Це дозволить вам істотно збільшити дохід.

Переваги та недоліки бізнесу

Щоб зрозуміти вигідно чи ні розведення риб як бізнес, потрібно розібратися з усіма перевагами і недоліками цього напрямку діяльності.

плюси:

  • Можливість цілий рік продавати рибу і отримувати стабільний дохід;
  • Високий попит на продукцію незалежно від пори року і економічного становища в країні;
  • Можливість почати бізнес з відносно невеликими капіталовкладеннями.

мінуси:

  • Тривалий термін окупності початкових інвестицій;
  • Можлива загибель риби при недотриманні умов утримання і втрата прибутку.

Розведення риби - це цікава і прибуткова ідея бізнесу на дому для чоловіків , Але не варто забувати про те, що це досить ризикована справа, яка вимагає грамотного серйозного підходу.

висновки

Підводячи підсумок, хотілося б відзначити, що розведення риби смачний і прибутковий бізнес, який вимагає відповідального ставлення. Для того щоб підприємство стало успішним, знадобитися пристойний стартовий капітал і грамотний бізнес план по розведенню риби. Використовуйте додаткові джерела доходу, приділяйте особливу увагу розвитку малюків і їх здоров'ю, а також стежте за якістю води. Якщо дотримуватися всіх правил, бізнес буде процвітати і приносити відмінну прибуток.

Яку рибу розводити?

Новости