Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як вирощують перли

Перший етап вирощування перлів - збір ікри від перлинних устриць Перший етап вирощування перлів - збір ікри від перлинних устриць. Що з'явилися з неї молодих молюсків містять в металевих клітках з невеликими осередками, щоб оберегти їх від нападу восьминогів, морських зірок і інших мешкають в море ворогів. Клітини необхідно періодично чистити і перевіряти, чи здорові їхні мешканці, а через два роки трохи підросли молюсків пересаджують з маленьких клітин в великі. Ще через рік, коли устриці досягають зрілості, проводиться операція по приміщенню всередину зернятка перламутру.

Операція полягає в наступному: у однієї устриці відокремлюють невелику смужку тканини. У цю тканину загортають кулька перламутру і поміщають його в тіло іншої устриці. Молюска повертають в море, а тканину, яку підсадили, поводиться точно так само, як і власні клітини тварини, виділяючи перламутр, що обволікає чужорідне зерно.

Кульки, які поміщаються в устрицю, ретельно підбирають за розмірами - вони не повинні бути більше певної величини, яку може обробити дана устриця. Якщо зернятко перевищує деякий максимальний розмір, устриця може померти.

Клітини з перловими устрицями прикріплюють до плаваючих буїв, сполученим один з одним Клітини з перловими устрицями прикріплюють до плаваючих буїв, сполученим один з одним. Буї одночасно утримують до 80 тисяч клітин. За допомогою моторних човнів їх періодично переміщують на інші місця, щоб забезпечити устриць їжею. Деякі види ракоподібних і морські водорості становлять загрозу для здоров'я устриць, тому періодично їх видаляють з поверхні кожної раковини, потім обробляють спеціальним складом, який перешкоджає поширенню паразитів.

Незважаючи на всі ці турботи, деяка частина устриць гине в перший же місяць, деяка відторгає поміщений в них кульку. Що залишилися в роботі молюски, а таких менше третини, формують за кілька місяців по парі міліметрів перламутру. Щоб виростити великі перлини Акоя, знадобиться не менше трьох років.

На сучасних фермах з виробництва перлів їх просвічують рентгеном і визначають, чи розвивається всередині перлина і, якщо так, який у неї діаметр.

Процес вирощування перлів триває кілька років. Протягом цього часу регулярно проводяться процедури з обробки устриць, після чого можна, нарешті, отримувати гарний і має неабияку цінність перли.

Відсоток освіти перлів навіть при вирощуванні устриць і хорошому догляді за ними зовсім невеликий. Ще важче впорядкувати перлини, які підходять один одному за розміром, кольором, ступеня блиску, гладкості.

У природі не існує двох абсолютно однакових перлин, тому сортування перлів - дуже складний процес, який займає багато часу. Перли розділяється на групи за розміром, формою, відтінку, яскравості перламутру, тому кожен камінчик перекладається дуже багато раз. Після сортування в перлині акуратно просвердлюють отвір. Дуже важливо, щоб воно знаходилося точно по центру перлини, так як навіть мінімальна асиметрія може зіпсувати вигляд намиста або іншого прикраси.

Після цього відбувається підбір однакових перлин, з яких складається прикраса. Це навіть більше копітка робота, ніж сортування: ювелірам доводиться переглядати максимально ідентичні пари каменів з групи вже відібраних за розміром, кольором, формою, яскравості, а значить, дуже схожих. Ідеально підібрати перли для виготовлення прикраси може тільки фахівець, що володіє великим досвідом. Наприклад, щоб підібрати 47 абсолютно однакових перлин для намиста довжиною 42 сантиметрів, доводиться переглядати понад 10 тисяч каменів.

А куди ж використовують перлини неправильної форми, що не підходять для ювелірних цілей? Зазвичай їх застосовують при виробництві ліків, косметичних засобів і для іншого - наприклад, для виробництва штучних перлів.

Повернутися до списку статей

А куди ж використовують перлини неправильної форми, що не підходять для ювелірних цілей?

Новости