Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вулкани світу і Росії. Опис, фото вулканів Камчатки і Курильських островів

  1. Вулкани світу і Росії Вулкан - геологічне утворення над каналами і тріщинами в земній корі, по яким...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Вулкани світу і Росії

Вулкан - геологічне утворення над каналами і тріщинами в земній корі, по яким розплавлені гірські породи і підземні гази виходять на поверхню. Зазвичай на цьому місці виникає гора (пагорб), складена з продуктів виверження - потоків лави, шарів попелу, вулканічних викидів (бомб). Отвір, з якого виходить вулканічний матеріал, називається жерлом. На вершині вулкана зазвичай є западина, воронка- кратер. Якщо діаметр кратера великий, більше 1-2 км, його називають кальдеро (в перекладі з португальської - «котел»).

Раніше вважалося, що коріння вулканів йдуть на великі глибини, туди, де знаходяться розплавлені, вогнедишні надра планети. Тепер встановлено: вулканічні осередки, підземні резервуари магми (розплавлених гірських порід) мають порівняно невеликі розміри і розташовуються не дуже глибоко, всього на кілька десятків кілометрів від земної поверхні, а то і ближче.

Життя магми поки що вивчена погано. І не дивно: магма зазвичай недоступна для безпосередніх досліджень, та й підступитися до неї важко, тому що температура її близько 1000 ° С. А ось вулкани надають можливість познайомитися з магмою, не заглиблюючись в надра. Адже лава-це і є магма, але тільки вилилася на поверхню. Тому вулканологи з особливим інтересом і часом не без ризику вивчають виверження вулканів, з'ясовуючи температуру і хімічний склад лави, газів, кількість виверженого водяної пари.

Вчені виділяють від 6 до 10 основних типів вивержень, яким дають ім'я найчастіше за назвою вулкана, де даний тип вивержень вивчений, або за назвою місцевості, де знаходиться вулкан.

Виверження ісландського типу відбуваються по тріщинах. Виливається рідка лава невеликими фонтанами і лопаються бульбашками. Тече вона дуже швидко і здатна затоплять великі території.

На Гавайських островах подібні потоки виливаються з жерл вулканів (гавайський тип). Більш в'язкі маси виливають вулкани стромболианского типу. Вулкан Стром-болі (Італія) відомий людям кілька тисяч років і при виверженнях завжди привертає увагу спостерігачів феєрверками вулканічних бомб, яскравим загравою і гучними вибухами. Один з вулканів стромболианского типу, розташований на Гебридських островах, знаходиться в стані майже безперервного виверження (така працездатність для вулканів рідкісна).

Везувіанскій виверження дають в'язку лаву, яка видавлюється з кратера, як паста з тюбика. Гази скупчуються в жерлі і, вибухаючи, викидають на кілька кілометрів вгору величезні маси попелу і вулканічних бомб. У цьому типі вивержень за лічені хвилини на вершині вулкана виростає чорне гігантське «дерево» з попелу і газів - пінія (сосна).

У виверженнях Пелейский типу лава настільки в'язка, що наглухо закупорює жерло і вулканічні гази, насичені розпеченим піском, пробиваються на свободу в стороні, на схилі гори. Пекучі хмари газів вулкана Монтань-Пеле (о. Мартініка) знищили десятки тисяч людей.

Бувають виверження чисто газові, з потужними вибухами. Називаються вони по імені японського вулкана Бандай. Між іншим, один і той же вулкан може в різний час вивергатися по-різному.

Якщо говорити про причини вулканізму, то в загальних рисах, мабуть, справа йде так.

На великих глибинах розпечені гірські породи перебувають під величезним тиском горішніх товщ. А чим вище тиск, тим вище і температура кипіння речовини. (Тому гірські породи навіть глибоко в надрах знаходяться в твердому стані.)

А якщо тиск на магму ослабне, вона перейде в текучий стан, закипить і буде шукати будь-яку лазівку, щоб спливти вгору. Зменшується тиск на магму там, де земна кора розтягується або де вона руйнується зовнішніми силами. Тому вулкани найчастіше приурочені до гірських країнам, де земна кора відчуває сильні стиснення і розтягування, а також активно руйнується.

На Землі налічується кілька тисяч вулканів. З них понад 500 дуже активні: димлять, гуркочуть, вивергаються. Молоді вулкани виникають час від часу на очах людей, а старі налічують тисячі, а то й мільйони років.

Досліджуються вулкани перш за все тому, що вони грізне, небезпечне явище природи. Від їх вибухів, від палючих, задушливих пеплопа-дів і грязьових потоків загинули мільйони людей, зруйновано сотні міст і сіл, спустошені родючі поля. У небезпечній близькості від вулканів живе багато людей. І якщо з кожним десятиліттям вулкани приносять людям все менше бід і неприємностей, то тільки тому, що вчені, вивчивши характер кожного вулкана, заздалегідь здогадуються про ступінь небезпеки того чи іншого виверження.

Крім того, люди починають використовувати потужну діяльність вулканів. Так, використовується глибинна (геотермальна) енергія надр. Але справа не тільки в тому, щоб уберегтися від вулканів або використовувати їх невгамовну енергію. З вулканами (точніше - з продуктами їх діяльності) ми зустрічаємося постійно. Кругляк на бруківці може виявитися уламком вулканічної породи. Навіть спалахнула сірник-це звісточка від вулканів (недарма сірка здавна вважалася приналежністю підземної «геєни вогненної»). Порівняно недавно (за геологічними масштабами часу) викидалися вулкани і відкладалися туфи і лави в Закарпатті, на Кавказі, в Забайкаллі, на Далекому Сході, на Чукотці. Крім того, дуже древні вулканічні породи виходять на поверхню в центрі Сибіру, ​​на Україні і на Кольському півострові. По суті, в кожній гірській країні (скажімо, на Уралі), де оголюються шари різного віку і походження, можна виявити сліди колишніх вулканів.

Правда, в центрі європейської частини колишнього СРСР-на Руській рівнині не виходять на поверхню вулканічні відкладення минулих геологічних століть. Але навіть тут краєзнавець може зустріти уламки вулканічних лав, туфів. Тому що поверхня Російської рівнини на величезних просторах усипана великими і маленькими валунами, колись принесеними сюди з півночі великими льодовиками. Ось серед цих валунів і трапляються іноді уламки вулканічних порід.

Для кожного, кого цікавлять закони життя земної кори і біосфери, пізнання вулканов- завдання дуже важлива. Адже вулкани беруть участь у формуванні багатьох гірських порід, грають величезну роль в так званій газовій диханні Землі, в біосферних круговоротах багатьох хімічних елементів і сполук, в першу чергу вуглекислого газу і води. Деякі вчені пов'язують з активізацією вулканічної діяльності глобальні зміни клімату на Землі, наступ льодовикових епох і згасання або розквіт рослин і тварин в геологічному минулому.

Про вулканах написано багато книг; складені докладні описи всіх діючих вулканів нашої планети; створена і бурхливо розвивається наука вулканологія.

І все-таки нам до сих пір ще дуже багато чого не знають про вулканах. Тривають дискусії вчених про рушійні сили вулканічних вивержень, про природу підземного спека. Чому вулкани не розкидані по Землі в безладді, а утворять групи, смуги-вулканічні райони? Чому найбільший океан планети-Тихий - оточений вогняним кільцем вулканічних районів (на островах, архіпелагах, узбережжях материків)? Це тим більше дивно, якщо врахувати, що подібного «вогняного намиста» немає у жодного іншого океану. Чому вулкани «живуть» тільки в деяких районах континентів? Скажімо, діяли не дуже давно вулкани в районі Байкалу. Чому вони заспокоїлися?

Багато нових проблем сучасної вулканології пов'язано з тими вулканами, які можна спостерігати з будь-якої точки Землі. Треба тільки, озброївшись гарним біноклем або підзорної трубою, в ясну, місячну ніч поглянути на супутника нашої планети-Місяць. На ній чітко видно вулканічні цирки, кальдери.

Найбільший з усіх відомих вулканів виявлений на Марсі. Це гора Олімп. Її діаметр в підставі перевищує 500 км, а висота-23 км. Вершина гігантського конуса увінчана кальдеро діаметром 65 км. Найбільші з земних вулканів значно поступаються йому за розмірами (на Землі деякі вулканічні острови в Тихому океані піднімаються над дном на 9-10 км).

Існування вулканів на різних небесних тілах (на Землі, Місяці, Марсі, Меркурії і ін.) Показує, що вулканізм - явище космічне. І тоді з'являються нові питання. Чим схожі і чим різняться вулкани на різних небесних тілах? Як пов'язані вулкани з особливостями атмосфер і кам'яних оболонок планет? Подібних питань чимало.

Космічна вулканологія допомагає нам краще пізнати наші земні вулкани, щоб розібратися по суті геотермальної енергії.

Джерело: yunc.org

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Чому вулкани не розкидані по Землі в безладді, а утворять групи, смуги-вулканічні райони?
Чому найбільший океан планети-Тихий - оточений вогняним кільцем вулканічних районів (на островах, архіпелагах, узбережжях материків)?
Чому вулкани «живуть» тільки в деяких районах континентів?
Чому вони заспокоїлися?
Чим схожі і чим різняться вулкани на різних небесних тілах?
Як пов'язані вулкани з особливостями атмосфер і кам'яних оболонок планет?

Новости