Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Все про вулканах: будова, факти, визначення, корисні відомості

  1. Що таке вулкан?
  2. Де знаходяться вулкани?
  3. будова вулкана
  4. Який найбільший вулкан в світі?
  5. Що називають швидкісними хвилями?
  6. Що таке найбільше лавове повінь?
  7. Коли люди ходили по морю?
  8. Скільки на землі діючих вулканів?
  9. Що таке вулканічне виверження?
  10. Що таке плінійское виверження?
  11. Що таке стомболійское виверження?
  12. Яке було найпотужніше виверження вулкана?
  13. Чому погиби Помпеї?
  14. Коли виникла легенда про Атлантиду?
  15. Для отримання корисної інформації про вулканах, гейзерах, фото вулканів
  16. Які бувають вулкани?
  17. Освіти при виверженнях вулканів
  18. Яка лава може бути у вулканів
  19. Як з'являються гейзери
  20. сила виверження
  21. Прогноз виверження. Наскільки реально?

Кожен з нас багато чув про вулканах, кому-то навіть пощастило побувати на якомусь із них, але більшість мають дуже поверхневе уявлення про те, що таке вулкан, яка його природа, як вони виникають і в чому полягає їх природа. Про те, що таке вулкани, які вони бувають, для чого вони потрібні - все про вулканах ви знайдете в цій статті далі.

Що таке вулкан?

По суті, вулкан - це діра в земній корі. При виверженні вулкана з надр Землі на поверхню через цю дірку вивергаються дуже гарячі розплавлені гірські породи. Вулкани, часто проявляють активність, називаються діючими. Вулкани, які можуть в майбутньому стати чинними, називаються сплячими. Згаслим називається вулкан, життєдіяльність якого припинилася назавжди.

Де знаходяться вулкани?

У світі налічується приблизно 840 діючих вулканів. Зазвичай за рік відбувається всього 20-30 вивержень. Більшість вулканів знаходиться поблизу від країв гігантських плит, які складають у своїй сукупності зовнішні шари Землі. У світі кожні 30 секунд відбувається землетрус, і лише деякі з них представляють реальну небезпеку.

будова вулкана

Для тих, хто хоче дізнатися, з чого складається вулкан, радимо детально і уважно вивчити наступні зображення:

Який найбільший вулкан в світі?

Найбільший вулкан в світі - Мауна-Лоа на Гаваях в США, купол якого має довжину 120 км і ширину 50 км. Вулкан Лоіхі є активним вулканом у Гавайських островів. Він йде під воду на 900 м і підніметься на поверхню в період від 10 тис. До 100 тис. Років. Цей вулкан ви можете спостерігати на фото далі:

Що називають швидкісними хвилями?

Швидкісні хвилі - це глибокі сейсмічні хвилі, що йдуть крізь землю зі швидкістю 18 тис. Км / год. Вони набагато швидше звуку.

Що таке найбільше лавове повінь?

В Ісландії в 1783 р сталося дуже сильне тріщини виверження. При цьому розпечена маса розтеклася на відстань 65-70 км.

Коли люди ходили по морю?

Вулкан Кат-травень на Алясці, США, в 1912 р нелюд так багато плаваючої пемзи, що люди ходили по цьому морю.

Скільки на землі діючих вулканів?

В даний час на суші є приблизно 1300 діючих вулканів. Під водою їх теж багато, але число їх коливається, тому що одні припиняють діяльність, а інші виникають. Кожен дрімає вулкан може несподівано вибухнути. Отже, активними вважаються ті, вулкани, які діяли хоча б один раз за останні 10 тисяч років.

Що таке вулканічне виверження?

Вулканічні виверження представляють собою серію вибухів, схожих на гарматні. Вони тривають з інтервалом в години і хвилини, а трапляються в результаті скупчення під лавової пробкою великого обсягу газу. Під час таких вивержень можуть відлітати частини кратера, величина яких може досягати розміру автобуса.

Що таке плінійское виверження?

Коли розпечена магма насичується газом і заповнює вулкан, його жерло вибухає, викидаючи швидкістю, більшою швидкості звуку в два рази. Виверження настільки сильне, що магма розпадається на крихітні шматочки, а через кілька годин земля може виявитися під шаром попелу. Виверження Везувію в 79 р мав такий самий характер. При цьому не зміг врятуватися римський письменник Пліній, тому цей тип вивержень називають плінійскім.

Що таке стомболійское виверження?

Якщо магма досить рідка, то над озером лави в кратері вулкана може сформуватися кора. При цьому великі бульбашки газу випливають і підривають оболонку, виплескуючи вулканічні бомби з підлозі розплавленої лави й уламків лавової породи. Такого роду виверження називають стромболианского від італійського вулканічного острова Стромболі.

Яке було найпотужніше виверження вулкана?

Найпотужніше виверження вулкана сталося приблизно 20 тис. Років тому, коли розбушувався вулкан Тоба на острові Суматра в Індонезії. У його центрі сформувався кратер протяжністю 100 км, а інша частина острова була похована під шаром вулканічних порід товщиною більше 300 м.

Чому погиби Помпеї?

Протягом всієї історії людства вулкани були небезпечні для живуть поруч з ними людей. У 79 р римське місто Помпеї був стертий з лиця землі викидаються вулканами Везувієм. Навіть в даний час найсильніші виверження можуть завдати шкоди людям.

Коли виникла легенда про Атлантиду?

Приблизно в 1645 р. До н.е. е. вибухнув грецький острів Санторіні. В результаті цього була знищена минойская цивілізація. Цей факт послужив початком легенди про зниклого материку Атлантида.

Для отримання корисної інформації про вулканах, гейзерах, фото вулканів

Найнебезпечнішими і непередбачуваними об'єктами земної поверхні є вулкани - геологічні утворення, що виникають над тріщинами в земній корі, по яких викидаються на землю гаряча магма, що спалює все живе на своєму шляху, гарячі гази і уламки гірських порід.

При цьому вулкани поділяються на діючі, сонних і згаслі. Виверження магми називають лавою. Часом вона неквапливо виливається з тріщин, а іноді вулкан вивергається сильним вибухом пара, золи, пилу і вулканічного попелу. Саме ці процеси і призводять до наслідків, які не приносять користі людям. Людина на сьогодні не має ніяких засобів для протистояння виверження вулкана, крім як втеча.

Людина на сьогодні не має ніяких засобів для протистояння виверження вулкана, крім як втеча

Що таке пірокластичні потоки? При оголенні жерла вулкана він розбиває породи і створює колосальну кількість уламків, попелу і пемзи - пірокластичні матеріали. При виверженнях вони першими піднімаються по жерла. Після того як отвір розшириться, з нього починає виливатися магма. При цьому пірокластичні хмари робиться таким густим, що не може змішатися з повітрям, щоб піднятися вгору. Через це воно випливає гарячими лавинами - пірокластичні потоками, які рухаються з величезною швидкістю, що досягає 200 км / ч. Вони можуть покрити продуктами виверження великі території.

Вони можуть покрити продуктами виверження великі території

Які бувають вулкани?

У місцях, де розходяться тектонічні плити, магма протікає через щілини, утворюючи трещинние вулкани. Швидко застиглої густий лавою формуються насипні вулкани. При потужних виверженнях вулкана в кратер осідає кальдера. У нього часто стікає вода, а потім утворюється озеро. Найбільш специфічними є стратовулкани, які складені по черзі з шарів лави і попелу.

Вивергатися з вогнищевих і тріщинних вулканів лава, як правило, текуча. Охладевая, вона створює базальтові породи, такі, як базальт, габро і долерит. На місці стає породами типу андезиту, трахіту і ріолітов.

На місці стає породами типу андезиту, трахіту і ріолітов

Освіти при виверженнях вулканів

Базальтові колони. Щільний потік рідкої лави при застиганні може розламуватися на гексагональних базальтові колони, що нагадують ті, які стоять у Великій дамби в Північній Ірландії.

Лава пахоехое. Іноді породи на поверхні швидко застигають, створюючи тонку кору над поки ще вузький і розпеченою лавою. Якщо кірка має товщину в кілька сантімеу-рів, то вона до такої міри остигає, що по ній можна гуляти. Однак якщо лава продовжує текти, то кірка починає морщиться. Цю лаву гавайці прозвали «пахоехое», що позначає «хвиляста».

Лава аа. Якщо лава стрімко застигає в грубу масу, то її називають «аа». При підводних виверженнях вулканів, наприклад на серединно-океанічних хребтах, вода миттєво остуджує і розбиває лаву на маленькі гладкі частки, які називають «подушками».

Вогнищеві вулкани. Більшість вулканів лежать уздовж кордонів плит земної кори, так як вони знаходяться над одиночним скупченням магми, яка витікає на поверхню. Навіть коли плита рухається, такий осередок продовжує залишатися на місці, горить і пропалює її в різних точках, утворюючи ланцюг вулканів.

Навіть коли плита рухається, такий осередок продовжує залишатися на місці, горить і пропалює її в різних точках, утворюючи ланцюг вулканів

Яка лава може бути у вулканів

Вулкани можуть викидати лаву двох типів: аа-лаву і хвилясту лаву.

Аа-лава товщі і кам'яніє гострими уламками порід - вулканічними шлаками.

Хвиляста лава являє собою більш текучу і насичену газами лаву. При затвердінні вона створює породи з гладкою поверхнею, а іноді стікає, утворюючи довгі сталактити. Викидаються вулканами хмари попелу становлять собою порошок з лави.

Як з'являються гейзери

Гарячі джерела і гейзери утворюються киплячій магмою. При протіканні дощова вода просочується під землю і стикається з гарячою магмою. За рахунок тиску її температура може підвищитися, і тоді магма підніметься заново. Якщо при підніманні вгору гаряча вода перемішується з холодною, то вона випливає на поверхню у вигляді гарячого джерела. Якщо на своєму шляху вона стикається з перешкодою, то вона залишається під тиском і після цього вихлюпується сильним струменем, званої гейзером.

сила виверження

Окремі вулкани можуть вибухати могутніше, ніж атомна бомба. Як правило, це буває, якщо магма загусла і стала настільки вузький, що заткнула жерло вулкана. Усередині нього тиск потроху збільшується до тих пір, поки магма НЕ виб'є таку пробку. Сила вивержень часто вимірюється за кількістю попелу, який вихлюпнули в повітря. При протіканні магми під землею завдяки породам вона набуває різноманітні форми. Як правило, поточна магма затікає в тріщини всередині гірських порід, і цей процес називається згодної інтрузією. При цьому утворюються блюдцеобразние породи, такі, як лополіти, галактика - факоліти, або плоскі шари - силли. В'язка магма може натиснути на породу з такою силою, що виникнуть тріщини, і цей процес називається незгодних інтрузією.

Прогноз виверження. Наскільки реально?

Передбачити час, коли вулкан прокинеться, надзвичайно важко. Виверження на Гаваях цілком спокійні, часті і щодо передбачувані, однак більшість природних катастроф передбачати важко. Нахиломіри використовують як один із засобів для визначення наближається виверження. Він являє собою прилад для встановлення крутизни схилів вулкана. У разі її збільшення магма, що знаходиться в центрі вулкана, набухає, і може статися виверження. Але слід пам'ятати, що такі зміни точні лише незадовго до виверження, в результаті чого даний вид прогнозування вкрай небезпечний.

Про те, як вижити при виверженні вулкана , Ви можете прочитати в статті нашого сайту, а також дізнатися про найбільших і небезпечних вулканах світу, подивитися їх фото.



Додати коментар

Що таке вулкан?
Де знаходяться вулкани?
Що називають швидкісними хвилями?
Що таке найбільше лавове повінь?
Коли люди ходили по морю?
Скільки на землі діючих вулканів?
Що таке вулканічне виверження?
Що таке плінійское виверження?
Що таке стомболійское виверження?
Яке було найпотужніше виверження вулкана?

Новости