Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Прокинувся вулкан Етна

Серія вивержень найвищого в Європі діючого вулкана Етна відбулося в ніч на суботу, 21 травня, в Італії. Вона тривала кілька годин і супроводжувалася потужними викидами попелу з південно-східної сторони схилу і лави - з західної.


Прокинувся вулкан Етна

У трьох найближчих до вулкану селах - Педара (Pedara), Віагранде (Viagrande) і Джіарре (Giarre) - спостерігалося незначне пеплопад.

Виверження вулкана Етна - це не настільки рідкісна подія, як може здатися. Етна - діючий стратовулкан (або шаруватий вулкан - тип вулкана, що має конічну форму і складений з безлічі шарів затверділих лави і вулканічного попелу), розташований на східному узбережжі Сицилії, недалеко від міст Мессіни і Катанії. Це найбільш високий діючий вулкан в Європі.

Це найбільш високий діючий вулкан в Європі

Фото: АР

Висотою Етна приблизно 3380 метрів, проте ці цифри не надто точні, адже висота вулкана постійно змінюється через викиди шлаку при виверженнях. У Етни є 400 кратерів. В середньому раз в три місяці вулкан вивергає лаву. При цьому сильних неприємностей від вулкана не зазначено: всього-то раз в 150 років може зруйнувати який-небудь один селище.

Однак жертв за ним числиться чимало. Є й цікаві факти з історії Етни. Як писали історики, в 1669 році лава, що вилилася з вулкана, змогла подовжити берег настільки, що замок Урсіно, до цього перебував майже у самого моря, виявився від нього на відстані 2.5 кілометрів.

При цьому виверження Етни неможливо віднести ні до одного з відомих трьох типів: вона просто є всі ці три типи вивержень. Вона і вибухає, і закінчується лавою, викидає вулканічні бомби, газ і попіл. Виверження може відбуватися через центральний кратер, а може і через будь-який з безлічі бічних, розкиданих по схилах гори. І це вважаю вчені-вулканологи, найдивніше в сицилійському вулкані.

Читайте останні новини Pravda.Ru на сьогодні

Новости