Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

При виверженні вулкана на Камчатці стався унікальне явище

Конфігурація східного схилу вулкана Ключевська Сопка виявилася змінена через вибух в бічному кратері, повідомили в дирекції природного парку «Вулкани Камчатки»

Конфігурація східного схилу вулкана Ключевська Сопка виявилася змінена через вибух в бічному кратері, повідомили в дирекції природного парку «Вулкани Камчатки».

Активність найвищого діючого вулкану Євразії, розташованого в кластері «Ключевський» природного парку «Вулкани Камчатки», відзначається протягом останніх декількох місяців. На початку квітня 2016 року вулканологи заявили про початок нового виверження Ключевського Сопки - спостерігалася стромболианского діяльність в кратері вулкана (фонтанування лави), а на супутникових знімках безперервно реєструвалася термальна аномалія над вулканом. Протягом всього періоду виверження тривала сильна парогазова активність Ключевський Сопки, відзначалися викиди попелу на висоту до 8000 м над рівнем моря.

Однак в червні 2016 року відбулася зміна конфігурації сектора східного схилу, яке визнано начальником Ключевський вулканологічних станції унікальним для Ключевського вулкана, говориться в повідомленні на сайті парку.

«Виверження, що почалося в квітні 2016 року, було стабільним, але рядовим. Воно виявлялося в тому, що на східному схилі вулкана на висоті приблизно 4500 м утворився розлом, з якого виливалася лава. Лавові потоки сходили до висоти 3500 м. У вершинному кратері спостерігалося тільки світіння. Спостерігати виверження можна було тільки за допомогою відеокамери, встановленої на сейсмостанції "Грива" біля підніжжя вулкана Безіменний. З боку п. Ключі побачити виверження було неможливо. У червні 2016 року розпочався новий етап виверження Ключевський Сопки, що спеціалісти визнають унікальним з часу початку спостереження за вулканом », - коментує ситуацію фахівець відділу екологічної освіти, рекреації та моніторингу природного парку« Вулкани Камчатки »Олександр Биченко.

За словами фахівців Ключевський вулканологічних станції, в червні 2016 року у східному схилі вулкана на висоті близько 4500 м стався вибух. В результаті вибуху був вирваний борт кратера і утворилася воронка діаметром приблизно 500 х 500 м. За останніми даними, отриманим на момент написання повідомлення, на східному схилі вулкана відбувається фонтанування лави, лавові потоки спускаються на висоту до 2500 м. Також проявляється активність вершинного кратера, супроводжується викидами вулканічних бомб до 600 м і фонтанування лави. Крім того, в кратері виріс шлаковий конус, в результаті чого вулкан Ключевський став трохи вище. Як відзначають фахівці, це тимчасове явище - під час наступного виверження може статися обвал вершинного конуса.

Як відзначають фахівці, це тимчасове явище - під час наступного виверження може статися обвал вершинного конуса

На даний момент активність вулкана Ключевська Сопка збільшується. Виверження може тривати від кількох місяців до року. Вулкану присвоїли "помаранчевий" код авіаційної небезпеки.

«У цьому році велика кількість альпіністів запланували сходження на вулкан Ключевський. Однак тепер цей захід знаходиться під питанням, - зазначає Биченко. - Відвідувачам кластера "Ключевський" природного парку "Вулкани Камчатки" сьогодні представлена ​​унікальна можливість насолоджуватися неповторною красою найвищого діючого вулкану Євразії під час його виверження ».

Дирекція природного парку «Вулкани Камчатки» нагадує всім мандрівникам про необхідність дотримання правил безпеки. Туристичним групам, які планують подорожі в район Ключевський Сопки, рекомендовано скорегувати свої маршрути і утриматися від поїздок до вулкану. У безпосередній близькості від сопки можливе перевищення гранично допустимої концентрації газу при парогазових викидах. Пеплопад (в разі його випадання) здатний викликати алергічні реакції у людини, вивести з ладу автомобілі та іншу техніку. Природний парк «Вулкани Камчатки» також нагадує туристам, які планують свою подорож на території кластера «Ключевський», про те, що перед відвідуванням ООПТ регіонального значення необхідно оформити дозвіл в офісі природного парку за адресою: м Єлізово, вул. Завойко, 33.

Завойко, 33

Вулкан Ключевська Сопка (висота 4750 м) розташований в Ключевський групі вулканів на відстані 60 км від Берингової моря. Вік Ключевський Сопки близько 7000 років. Вулкан є правильний конус з постійно курячи кратером, який ускладнений поблизу підошви 70 побічними конусами, куполами і кратерами. Є активним вулканом (за 270 років відбулося понад 50 сильних вивержень): активні фумароли і сольфатари, в кратері нерідкі вибухи з викидом бомб і попелу.

Новости