Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Ісландський вулкан Ейяфьятлайокудль, який порушив авіасполучення в світі: історія вивержень і ВІДЕО

В Ісландії після 200-річної "сплячки" прокинувся вулкан Ейяфьятлайокудль. Виверження розпочалося 21 березня 2010 і було настільки потужним, що в країні ввели надзвичайний стан і евакуювали сотні мешканців прилеглих населених пунктів

В Ісландії після 200-річної "сплячки" прокинувся вулкан Ейяфьятлайокудль. виверження почалося 21 березня 2010 і було настільки потужним, що в країні ввели надзвичайний стан і евакуювали сотні мешканців прилеглих населених пунктів.

14 квітня почалося нове виверження, що супроводжувалося викидом в атмосферу величезної кількості попелу. На наступний день десяток країн Європи були змушені повністю або частково закрити свої повітряні простори - зокрема, рейси були скасовані в аеропортах Лондона, Копенгагена і Осло.

Ейяфьятлайокудль (Eyjafjallajokull) означає "Острів гірських льодовиків". Вулкан розташований в 200 кілометрах на схід від Рейк'явіка між льодовиками Ейяфьятлайокудль і Мірдальсйокудль. Це - найбільші льодовикові шапки на півдні північній острівної країни, що покривають діючі вулкани.

Вулкан Ейяфьятлайокудль є льодовик конічної форми, шостий за величиною в Ісландії. Висота вулкана становить 1666 метрів. Діаметр кратера дорівнює 3-4 кілометрів, льодовикове покриття - близько 100 квадратних кілометрів.

Ісландія лежить на Серединно-Атлантичному хребті, де досить часто відбуваються виверження вулканів. У цій країні представлені майже всі типи вулканів, що зустрічаються на Землі. Льодовикові шапки та інші льодовики займають площу 11 900 квадратних кілометрів.

Оскільки багато вулканів Ісландії покрито льодовиками, часто вони підтоплюють їх знизу. Мови льодовиків зриваються зі своїх місць, випускаючи мільйони тонн води і льоду, які зносять усе на своєму шляху.

Саме з цих побоювань після пробудкі Ейяфьятлайокудля в 2010 році в Ісландії були зроблені такі серйозні заходи безпеки. Зокрема, після його березневого виверження було припинено рух по довколишніх автодорогах і евакуйовані жителі. Місцева влада побоювалися, що вулканічна лава розтопить льодовик і викличе сильні повені.

Однак після проведених досліджень фахівці прийшли до висновку, що загрози для місцевих жителів виверження не представляє. Через кілька днів влада дозволила людям повернутися в свої будинки.

Вулканологи змогли підійти до кратера на відстань кількох метрів і зняти виверження на камеру, вони побачили, що тріщина, з якої виходить лава, має довжину близько 500 метрів. Крім того, зйомки велися з повітря. Безліч було опубліковано на популярному відеопорталі YouTube.

Ось одна з таких зйомок - видовище заворожуюче красиве і страхітливе одночасно.

Ісландські вчені довгий час спостерігали за вулканом, відстежуючи ознаки сейсмічної активності. На їхню думку, виверження може тривати ще близько року або навіть двох. Останнє виверження Ейяфьятлайокудля було зареєстровано в 1821 році. Тоді воно тривало аж до 1823 року і викликало загрозливе танення льодовика. Крім того, через високий вміст в його викидах сполук фтору (фторидів) була створена загроза здоров'ю, а саме кістковій структурі людей і домашньої худоби.

Якщо нинішнє виверження триватиме так само довго, то повітряний простір над Європою доведеться періодично закривати і відкривати, в залежності від активності вулкана, попереджає професор Білл Макгуайр, експерт центру з вивчення природних катаклізмів при лондонському Університетському коледжі.

(За матеріалами РІА Новини" , ІТАР-ТАСС і Wikipedia ).

Новости