Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільші і небезпечні вулкани світу (фото)

Виверження вулкана представляє для людини одну з найсерйозніших небезпек. Крім ризику бути похованим (спаленими) під потоками лави поблизу вулкана, є ризик отруєння вулканічним попелом, а також повна ізоляція від сонячного світла. Одним із прикладів таких явищ можна спостерігати в фото-звіті про виверження вулкана Грімсвотн в Ісландії в 2011 році . Міжнародна асоціація вулканології і хімії землі (IAVCEI), яка відстежує найбільш ймовірні виверження вулканів, що становлять загрозу для людського життя, склала список з найнебезпечніших «вулканів десятиліття». За ними ведеться пильне спостереження фахівців. У разі ознак швидкого виверження, IAVCEI повідомляє місцевій владі про необхідність надзвичайних заходів. До вашої уваги сайт "Виживання" радий запропонувати фото та короткий опис цих небезпечних гігантів, які в будь-який момент можуть піднести гарячий, гучний і несподіваний сюрприз.

небезпечних

1. Вулкан Мерапі (Центральна Ява, Індонезія) - один з найбільших і небезпечних вулканів світу, найбільший в Індонезії діючий вулкан, розташований на острові Ява неподалік від міста Джокьякарта. Висота 2914 метрів. Великі виверження спостерігаються в середньому кожні 7 років, дрібні - приблизно 2 рази на рік. Димить вулкан майже кожен день, даючи зрозуміти місцевим жителям, що готовий приступити до прямого виконання обов'язків в будь-який момент. У 1006 році в результаті виверження вулкана Мерапі було знищено явансько-індійське царство Матарам. Одне з найбільш руйнівних вивержень зафіксовано в 1673 році, коли було знищено кілька міст і безліч сіл біля підніжжя вулкана. У 19-му столітті було зафіксовано 9 потужних вивержень, в першій половині 20-го століття - 13. У 1930 році під час виверження загинуло близько 1300 чоловік. При виверженні в 1974 році було знищено 2 селища, а в 1975 році - великий селище і п'ять мостів, загинуло 29 осіб. Крім цього, зафіксовано кілька випадків загибелі туристів і вулканологів, могили яких можна знайти прямо на вулкані.

Крім цього, зафіксовано кілька випадків загибелі туристів і вулканологів, могили яких можна знайти прямо на вулкані

2. Вулкан Коряцький (Камчатка, РФ) - один з найбільших і небезпечних вулканів світу. Чинний стратовулкан на Камчатці, в 35 км на північ від Петропавловська-Камчатського. Входить до складу Коряцький-Авачинської групи і розташовується на північний захід від вулкана Авачинского. Вулкан має правильний ребристий конус із зрізаною на захід вершиною. На схилах розташовується цирк, діаметром близько 500 м, з якого спускаються два льодовика на північно-східний схил. Довжина першого льодовика 1 км, другого - 4,2 км. На схилах і біля підніжжя вулкана широко розвинені шлакові і лавові конуси побічних вивержень.

На схилах і біля підніжжя вулкана широко розвинені шлакові і лавові конуси побічних вивержень

3. Вулкан Етна (Сицилія, Італія) - діючий, один з найбільших і небезпечних вулканів світу, розташований на східному узбережжі Сицилії (Середземне море), недалеко від міст Мессіни і Катанії. Висота не може бути вказана точно, так як верхня точка постійно змінюється в результаті вивержень, які відбуваються з періодичністю в кілька місяців. За площею Етна займає 1250 квадратних кілометрів. В результаті бічних вивержень у Етни є 400 кратерів. В середньому раз в три місяці вулкан вивергає лаву. Потенційно небезпечний в разі потужного виверження з декількох кратерів одночасно. У 2011 році Етна барвисто вивергався в середині травня .

У 2011 році Етна барвисто вивергався в середині травня

4. Вулкан Сакурадзіма (Кагосіма, Японія) - зазвичай д ЧИННИМ вулкан вважають, якщо він виявляв активність в останні 1000 - 3000 років. Але Сакурадзіма постійно активний з 1955 року. Цей вулкан належить до першої категорії, що означає - у будь-який момент може статися виверження. Остання така подія, але не дуже сильне, відмічено 2 лютого 2009 року. Жителі прилеглого міста Кагосіма знаходяться в постійній готовності до термінової евакуації: вчення і притулку тут - звичайна справа. Над вулканом встановлені веб-камери. Спостереження ведуться безперервно. У 1924 року відбулася велике виверження Сакурадзіми: тоді сильні підземні поштовхи недвозначно попередили про небезпеку місто, більшість жителів встигли покинути свої житла і вчасно евакуюватися.

Після виверження 1924 року вулкан на ім'я Сакурадзіма - «острів сакури» вже не можна назвати островом. Лави з його жерла вилилося стільки, що вона утворила перешийок, який з'єднав вулкан з островом Кюсю, на якому стоїть Кагосіма. Після цього виверження лава близько року повільно виливалася з вулкана, і дно затоки стало значно вище. Знизилася воно тільки в одній точці - в центрі древньої кальдери Аїра, за вісім кілометрів від Сакурадзіми. Це показує, що нинішні виверження вулкана підтримуються тими ж процесами, що більше 22 тисяч років тому сформували величезну кальдеру.

І навіть сьогодні Сакурадзіма вважається одним з найнебезпечніших і великих вулканів світу, який в будь-який момент може почати виверження і завдати чимало клопоту місцевим і не тільки жителям.

І навіть сьогодні Сакурадзіма вважається одним з найнебезпечніших і великих вулканів світу, який в будь-який момент може почати виверження і завдати чимало клопоту місцевим і не тільки жителям

5. Вулкан Везувій (Наполі, Італія) - також вважається одним з найпотужніших і небезпечних вулканів світу. Везувій є одним з трьох діючих вулканів Італії (вище ми згадували про вулкан Етна). Везувій - єдиний діючий вулкан континентальної Європи. Є відомості про більш ніж 80 значних вивержень, найбільш відоме з яких сталася 24 серпня 79 року, коли були знищені давньоримські міста Помпеї, Геркуланум і Стабія. Одне з останніх сильних вивержень сталося в 1944 році. Висота 1 281 м. Над рівнем моря, діаметр кратера - 750 м.

Над рівнем моря, діаметр кратера - 750 м

6. Вулкан Коліма (Халіско, Мексика) - один з найнебезпечніших і потужних вулканів в світі. Останнє сильне виверження цього красеня було відзначено 8 червня 2005 року. Тоді викинутий попіл піднявся на висоту понад 5 км, що змусило владу евакуювати людей з розташованих неподалік селищ. Складається вулканічна гора з 2 конічних піків, найвищий з них (Невадо-де-Коліма, 4 625 м) - згаслий вулкан, більшу частину року покритий снігом. Інший пік - діючий вулкан Коліма, або Волькан-де-Фуего-де-Коліма ( «Вогненний вулкан»), висотою 3 846 м, називають мексиканським Везувієм. Коліма вивергався більше ніж 40 разів з 1576 року. І сьогодні несе в собі потенційну загрозу не тільки жителям довколишніх міст, а й всій Мексиці.

І сьогодні несе в собі потенційну загрозу не тільки жителям довколишніх міст, а й всій Мексиці

7. Вулкан Галерас (Наріньо, Колумбія) - потужний і величезний по висоті вулкан (4276 метрів над рівнем моря) має діаметр біля основи понад 20 кілометрів. Діаметр кратера - 320 метрів, глибина кратера - більше 80 метрів. Знаходиться цей вулкан в Південній Америці, на території Колумбії, недалеко від міста Пасто. Як видно на фото, прямо біля підніжжя небезпечної гори розташувалося невелике містечко, який 26 серпня 2010 року припало евакуювати через потужне виверження. В регіоні була оголошена НС найвищого ступеня. У цей район були направлені понад 400 поліцейських для надання допомоги цивільному населенню. Вчені стверджують, що за останні 7 тисяч років на Галерасі сталося не менше шести великих вивержень. У 1993 році при проведенні дослідницьких робіт в кратері загинуло шість геологів (тоді теж почалося виверження). У листопаді 2006 року в зв'язку з загрозою великого виверження з навколишніх селищ були евакуйовані понад вісім тисяч жителів.

У листопаді 2006 року в зв'язку з загрозою великого виверження з навколишніх селищ були евакуйовані понад вісім тисяч жителів

8. Вулкан Мауна-Лоа (Гаваї, США) - вважається найбільшим за обсягом вулканом Землі (разом з підводною частиною), а саме 80 000 кубічних кілометрів (!). Вершина і південно-східний схил входять до складу національного парку Гавайські вулкани, як і сусідній вулкан - Кілауеа. На вулкані розташовується вулканологічна станція, постійні спостереження ведуться з 1912 року. Крім того, на Мауна-Лоа розташовані атмосферна і сонячна обсерваторії. Останнє виверження відбулося в 1984 році, останній сильний виверження в 1950. Висота вулкана над рівнем моря 4 169 метрів (другий за висотою на Гавайських островах після Мауна-Кеа). По праву цей гігант вважається одним з найнебезпечніших і потужних вулканів світу.

По праву цей гігант вважається одним з найнебезпечніших і потужних вулканів світу

9. Вулкан Ньирагонго (Демократична республіка Конго) - діючий вулкан висотою 3469 метрів, знаходиться в горах Вірунга в центральній частині Африки і вважається одним з найнебезпечніших вулканів на африканському континенті. Ньирагонго частково збігається з двома більш давніми вулканами Барат і Шахтар. Він оточений сотнями маленьких тліючих бічних вулканічних конусів. На Ньирагонго разом з сусіднім Ніамурагіра припадають 40% всіх спостережуваних вивержень в Африці.

На Ньирагонго разом з сусіднім Ніамурагіра припадають 40% всіх спостережуваних вивержень в Африці

10. Вулкан Рейнір (Вашингтон, США) - стратовулкан в окрузі Пірс, Вашингтон, розташований в 87 км на південний схід від Сіетла (штат Вашингтон, США). Рейнір, будучи частиною Каскадної Вулканічної Дуги, має найвищий пік в Каскадних горах - 4 392 метра. Вершина вулкана складається з двох вулканічних кратерів, кожен більш ніж 300 метрів в діаметрі. Вулкан Рейнір був спочатку відомий як Татол, або Тахом, від слова на мові лешутсідов, означачающем "мати вод".

Вулкан Рейнір був спочатку відомий як Татол, або Тахом, від слова на мові лешутсідов, означачающем мати вод

11. Вулкан Тейде (Тенеріфе, Іспанія) - один з найбільш потужних і небезпечних вулканів світу, який знаходиться на острові Тенеріфе, будучи найвищою точкою Іспанії. Висота Тейде складає 3718 метрів. Острів Тенеріфе є третім за обсягом вулканічним островом в світі. Тейде в даний час неактивний, останнє виверження відбулося в 1909 році, але звичайно ж пробудження такого гіганта буде чималим сюрпризом не тільки для іспанців.

Тейде в даний час неактивний, останнє виверження відбулося в 1909 році, але звичайно ж пробудження такого гіганта буде чималим сюрпризом не тільки для іспанців

12. Вулкан Санта-Марія (Сантьягіто, Гватемала) - знаходиться в західній Гватемалі, недалеко від міста Кесальтенанго. Висота гірського масиву над рівнем моря всього-то 3772 метра. Перші виверження почалися приблизно 30 тисяч років тому, а в 20-му столітті було 3 потужних виверження, перше з яких після 500 років сну - в 1902 році. Виверження сильно зруйнував частину одного боку вулкана. Були викинуті приблизно 5,5 км? вулканічного попелу і лави. Вибух був чутний навіть за 800 км в Коста-Ріці. Стовп попелу піднявся на 28 км. Загинуло близько 6 тисяч осіб. І сьогодні цей вулкан несе в собі чималу потенційну небезпеку, в будь-який момент готовий вибухнути гуркотом і тоннами викидів з кратера.

І сьогодні цей вулкан несе в собі чималу потенційну небезпеку, в будь-який момент готовий вибухнути гуркотом і тоннами викидів з кратера

13. Вулкан Санторін (Кіклади, Греція) - діючий щитовидний вулкан на острові Тіра, інша назва Фера, в Егейському морі, який вивергався в епоху існування Егейській культури в період 1460-1470 до нашої ери, що призвело до загибелі егейських міст і поселень на островах Кріт, Тіра і узбережжі Середземного моря. Однак близько 1627 до н.е. відбулася подія, рішучим чином змінило історію стародавнього світу і форму острова в тому числі. Тоді сталося найпотужніше виверження Санторіна, в результаті чого кратер вулкана провалився і утворилася величезна воронка (кальдера), яка не посоромився затопити море, площа цього затоплення склала 32 кв. милі з середньою шлубіной 350 м. Звичайно ж таке потужне виверження не пройшло безслідно: величезна цунамі стало заходом мінойської цивілізації, яка була похована під водою, а ті, хто залишився живий після виверження, загинули від подальших потужних землетрусів .

Звичайно ж таке потужне виверження не пройшло безслідно: величезна   цунамі   стало заходом мінойської цивілізації, яка була похована під водою, а ті, хто залишився живий після виверження, загинули від подальших потужних   землетрусів

14. Вулкан Тааль (Лусон, Філіппіни) - діючий вулкан, який розташований в 50 км на південь від Маніли на острові Лусон. Кратер вулкана знаходиться на висоті 350 метрів над рівнем моря. У кратері утворилося невелике озеро. Тааль є найменшим активним вулканом планети, однак не варто недооцінювати його силу. Так, 30 січня 1911 року відбулася найсильніша в 20 столітті виверження вулкана Тааль - загинули 1335 осіб. За 10 хв. все живе припинило своє існування на відстані 10 км. Хмару попелу бачили з відстані 400 км. Це було виверження «Пелейский» типу, коли виверження відбувається не тільки з вершинного кратера, а й з кратерів на схилах гори, вулкан викидав не лаву, а маси білого розжареного попелу і перегрітої пари. Останнє виверження відбулося в 1965 році загинуло близько 200 осіб.

Останнє виверження відбулося в 1965 році загинуло близько 200 осіб

15. Вулкан Папандайян (о. Ява, Індонезія) - один з найбільших і небезпечних вулканів світу розташований в Індонезії. Кратер вулкана Папандайян знаходиться на висоті 1800 метрів над рівнем моря. Зі схилу вулкана стікає тепла річка, температура якої досягає 42 градусів за Цельсієм. Схили Папандайяна кишать грязьовими котлами, гарячими джерелами і гейзерами. Останнє виверження зафіксовано в 2002 році.

Останнє виверження зафіксовано в 2002 році

16. Вулкан Улавун (Нова Британія, Папуа - Нова Гвінея) - базальтовий і андезитовий стратовулкан, розташований на острові Нова Британія. Висота вулкана становить 2334 м над рівнем моря. Значна частина його покрита рослинністю. Улавун відноситься до одних з найбільш активних вулканів Папуа - Новій Гвінеї. Одне з перших зареєстрованих вивержень сталося в 1700 році, коли повз острова Нова Британія пропливав британський мандрівник Вільям Дампир. Наступне виверження відбулося тільки в 1915 році, коли поселення Торіу, розташоване приблизно в 50 км на північний схід від Улавун, було накрито шаром попелу в 10 см. Всього з початку 18-го століття відбулося 22 вулканічних виверження Улавун, останнє з яких було в 2007 році.

Всього з початку 18-го століття відбулося 22 вулканічних виверження Улавун, останнє з яких було в 2007 році

17. Вулкан Ундзен (Нагасакі, Японія) - вулканічна група на японському острові Кюсю. Вулкан розташований на півострові Симабара в південно-західній частині острова. Висота - 1,486 м. В даний час вулкан вважається слабо активним. Однак вулканічна активність реєструється з 1663 року. З тих пір вулкан неодноразово вивергався. Виверження вулкана Ундзен в 1792 році входить в п'ятірку найбільш руйнівних вивержень в історії людства за кількістю людських жертв. В результаті цієї катастрофи 15 000 людей загинули через цунамі яке було викликано виверженням вулкана, висота хвилі сягала 23 метрів. А в 1991 році 43 вчених і журналіста були поховані під лавою, яка скочувалася по схилу вулкана.

А в 1991 році 43 вчених і журналіста були поховані під лавою, яка скочувалася по схилу вулкана

18. Вулкан Попокатепетль (Мексика) - один з найбільших і небезпечних вулканів світу, розташований всього в 40 кілометрах на південний схід від столиці країни. Висота Попокатепетль над рівнем моря 5 452 метра. Довгий час вулкан вважався вимерлим, але в кінці 20-го століття Попокатепетль почав прокидатися. З 1519 року зафіксовано більше 20-ти потужних вивержень вулкана Попокатепетль. І в даний час (на 07.06.2011) цей вулкан знову дав про себе знати виверженням .

2011)   цей вулкан знову дав про себе знати виверженням

19. Вулкан в Йеллоустоун (США) - вважається потенційно найпотужнішим вулканом світу, проте природа цього утворення, яке носить назву йеллостоунская кальдера, розташована в Єллоустонському національному парку в США не дозволяє точно оцінити можливі збитки від виверження. Часто цю кальдеру називають "супервулканом", так як вона утворилася в результаті дуже потужного виверження 640 тис. Років тому. На території парку знаходяться більше 3 тис. Гейзерів, що становить дві третини всіх гейзерів у світі а також близько 10 тис. Геотермальних джерел і грязьових вулканів, що становить половину всіх геотермальних джерел в світі. У травні 2001 року була створена Єллоустонському вулканічна обсерваторія, яка стежить за станом цього гіганта. З моменту початку роботи обсерваторії чутки і припущення навколо найнебезпечнішого вулкана в світі ходять і по сей день. Йеллоустоун - один з популярних "винуватців" можливого кінця світу, сценарій якого був барвисто обіграний у фільмі "2012".

Йеллоустоун - один з популярних винуватців можливого кінця світу, сценарій якого був барвисто обіграний у фільмі 2012

20. Вулкан Сьєрра-Негра (о. Ісабелла, Галапагоські острови) також входить до двадцятки найбільш небезпечних і великих вулканів світу. Сьєрра Негра володіє другим за величиною кратером у світі діаметром 11 кілометрів, висота над рівнем моря становить 1 124 м. Останнє потужне виверження Сьєрра-Негра відбулося в 2006 році.

Звичайно ж це не все гіганти нашої планети, але одні з найнебезпечніших. Будемо сподіватися, що ці пани не будуть затьмарювати життя мешканцям планети своєю буйною вдачею, хоча підвищена сейсмоактивність останніх років говорить про зворотне ...



Додати коментар

Були викинуті приблизно 5,5 км?

Новости