Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кіліманджаро

Що може бути більш дивно гори Кіліманджаро - місця, де змогли доторкнутися самі суперечать один одному поняття: вічне екваторіальна літо і крижана пустеля, що нагадує місячний пейзаж; савана, випалена тропічним сонцем і вологих тінистих таємничих джунглів. Всього 6 км вгору - і ви перетнули 6 кліматичних зон! Кіліманджаро вміє дивувати! Мало того, що ця гора є зовсім не горою, а системою з трьох вулканів, так Кіліманджаро ще й б'є всі рекорди по висоті. Це найвищий пік Африканського континенту, найвища з одиночних гір світу (5891.8м), і в той же час - сама легкодоступна для сходжень. Підкорити цього велетня може кожен, була б тільки середня фізична підготовка і бажання доторкнутися до таємницями «виблискують гори». Тур в Танзанію подарує яскраві враження не тільки від екзотичної природи, участі в сафарі, а й унікальну можливість підкорити найвищу точку Африканського континенту, зробити сходження на Кіліманджаро - дивіться подробиці такого туру по посиланню.

Оспівана Хемінгуеєм і Телекі, сучасними письменниками і продюсерами, свою історію гора-гігант починає десь в проміжку від трьох до одного мільйона років тому. Саме тоді з розпечених лавою тріщин африканського нагір'я народився новий вулкан. Зараз його відносять до згаслим. Гігант Африки розташований на плоскогір'ї Масаї, що підноситься на 900 м над рівнем моря і займає за площею близько 388 500 гектарів, простягнувши в довжину на 70 км, а в ширину на 50 км, ця територія оголошена національним парком Кіліманджаро . І хоча нових вивержень від вулкана ніхто не чекає, гора підкинула вченим черговий сюрприз. Дослідження, проведені в 2003 році, показали, що лава підходить зовсім близько до коническому завершення «сплячого дракона», всього 400 метрів відділяє її від поверхні кратера.

Дослідження, проведені в 2003 році, показали, що лава підходить зовсім близько до коническому завершення «сплячого дракона», всього 400 метрів відділяє її від поверхні кратера

Вважається, що останнє велике виверження відбулося тут 360 000 років тому, хоча місцеві легенди говорять про те, що подібне сталося зовсім не так давно, всього десь 150-200 років тому. Легенда так описує цю подію: жили в цих благословенних краях три брата - Кібо, Шира і Мавензі. Старші брати Шира і Мавензі були ліниві, і не завдавали собі самі підтримувати вогонь в своїх осередках, а молодший брат Кібо був працьовитий, він завжди ділився вугіллям зі старшими братами. Але одного разу жадібний Мавензі вкрав всі вугілля з багаття свого працьовитого брата. Коли Кібо прокинувся і побачив скоєне, то дуже розсердився і став кидати в злодюжку камінням, кажуть від того схили Мавензі і придбали зубчасту форму. Звичайно це легенда, але в ній є зерно істини. Кіліманджаро тільки з боку здається єдиної горою, але насправді складається з трьох вулканів, що носять імена легендарних братів. Причому Кібо - наймолодший за віком.

Таємнича африканська гора була відома ще в другому столітті н.е., відповідно до карти Птолемея, що відбиває географічні уявлення про землю в ті далекі від нас часи. Офіційною ж датою відкриття цього найвищого на континенті піку є 1848 рік, коли 11 травня Іоханес Ребман - німецький пастор, зробив записи «про дивовижну горі в центрі савани».

А ось перше сходження було здійснено тільки через кілька років, мандрівником Гансом Мейером в 1889. Сонячним вдень 5 жовтня він підкорив вершину африканського гіганта. Саме ця експедиція підтвердила, що вулкан має кратер з льодом. Дивно, що більш низький пік Мавензі підкорити було набагато важче, тільки в 1912 році в кінці червня це вдалося зробити двом відчайдушним альпіністам: Ф. Клутьє і Е. Охлеру. З тих пір почалися дослідження цієї загадкової гори. Були визначені висоти трьох її вулканів: 3962 м - Шира, 5149 м - Мавензі, 5891.8 м - Кібо. Вивчено льодовиковий покрив, який може зникнути, за розрахунками вчених, вже через кілька років.

Вивчено льодовиковий покрив, який може зникнути, за розрахунками вчених, вже через кілька років

Ще одну загадку підкинула дослідникам таємнича гора. Чому крижана корона Кіліманджаро , Що пролежала тисячі років, раптом стала випаровуватися прямо на очах? Менш ніж за сто років блискуча сніжно-крижана шапка скоротилася на 80%. Такими темпами до 2020 - 2050 від цієї блискучої розкоші нічого не залишиться. Так що охочим побачити гордість Африки у всій красі варто поквапитися, тим більше що тури в Танзанію сьогодні легко доступні!

Загадкою залишається і назва цієї гори, яка не бажає розкривати свої таємниці. За однією з версій, це слово з суахілі можна зрозуміти, як «невисокий білий, срібний пагорб». Але чому «невисокий»? Загадка. В іншому варіанті - це «житло - будинок бога холоду» або «перемагає», а хтось навіть трактує назву, як місцеве вимова європейської фрази, часто повторюваною першопрохідцями «не можу піднятися».

Мандрівники, що наближаються до священної для місцевих жителів горе, як ніби потрапляють в інший вимір, де картини дійсності змінюються так швидко, що відбувається здається сном, мріями, навіяними цим чарівним місцем. Кіліманджаро ніби ширяє в повітрі. Такий ефект створюють гаряче марево, що оточує вулкан і низько пропливають хмари, серед яких крижана шапка «гори злих духів», як називають вулкан місцеві племена, здається таким же білосніжним хмарою, що летять у далечінь.

Для туристів Кіліманджаро стало магнітом, який притягує як екстремалів, так і тих, хто бажає відпочити з комфортом. Світ савани біля підніжжя гори-гіганта змінюється кавовими і бавовняними плантаціями, банановими гаями. Трохи вгору - і перед вами новий світ - яскраві екзотичні рослинами екваторіального поясу. Ще 1 км вгору - і ви в тропіках, ще 1 300 м - і вас оточують низькі чагарники і квітучі альпійські луки, підніметеся ще на 1 км і перед вами - кам'яниста пустеля, ще вище - льодовик! Для туристів розроблено 6 пішохідних маршрутів, де протягом усього сходження передбачені зручні стоянки і будиночки для ночівлі. Для більшості туристів підкорення гіганта Танзанії становить 5-7 днів, найбільш популярний і простий маршрут - Марангу. Однак останнім часом все частіше практикуються «швидкі сходження». Так в 2007 Бавато Жерар піднявся на найвищу точку Кіліманджаро за 5 годин 26 хвилин і 40 секунд, а ось Кіліан Хорнет - бігун з Іспанії зміг пройти шлях туди і назад всього 7 годині 14 хвилин! Хоча звичайно це дуже небезпечно для більшості непідготовлених людей. Адже на такій висоті набагато менше кисню і потрібна обов'язкова акліматизація.

Хочете відкрити завісу таємниць, дбайливо збережених екзотичної Танзанією - звертайтеся в «Веселий вітер»! Ви можете замовити тури в Танзанію , Заповнивши форму знизу, зателефонувавши нам за телефонами в Москві +7 (495) 640-07-48, в Санкт-Петербурзі +7 (812) 640-07-48 або просто заповнивши форму знизу.

Але чому «невисокий»?

Новости