Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Єллоустонському загроза. Чи буде виверження супервулкану?

Подібний природний катаклізм має потенціал повного знищення людства.

Величезний супервулкан, що залягає під Єллоустонський національний парк в США, може прокинутися набагато раніше, ніж вважалося раніше. Саме про це свідчать нові дослідження фахівців. За всю історію людства подібних катаклізмів ще не траплялося, і вченим важко передбачити можливі наслідки. Однак теоретичні підрахунки свідчать про можливе наближення глобальної катастрофи.

Однак теоретичні підрахунки свідчать про можливе наближення глобальної катастрофи

лякає КРАСА

Єллоустонський національний парк розташований в північно-західній частині США на території штатів Вайомінг, Монтана і Айдахо. Знаменитий перш за все геотермальної активністю, він щорічно привертає більше 4 млн туристів. Його різнокольорові водойми, потужні гейзери і гірські породи химерних форм відомі всім з географічних атласів. Але від очей пересічного туриста глибоко під поверхнею приховані страшні процеси, здатні миттєво перетворити неймовірну красу в смертоносний жах.

Справа в тому, що практично весь національний парк розташований на жерлі вулкана, яке носить назву «Єллоустонська кальдера». Взагалі кальдера - ниркоподібна поглиблення земної поверхні з крутими стінами і більш-менш рівним дном, що утворилося в результаті провалу вершини вулкана і в деяких випадках прилеглої місцевості. Кальдера на Землі є кілька, але Єллоустонський - одна з найбільших. Її розміри становлять запаморочливі 55 на 72 км! Поглиблення утворилося під час трьох неймовірно потужних вивержень, які відбулися за останні 2,1 млн років. Вони сформували той мальовничий ландшафт парку, яким відвідувачі захоплюються сьогодні. Причому кожне з вивержень розділяло 600-800 тис. Років.

З огляду на те, що останнім суперізверженіе сталося в Йєллоустоні вже понад 630 тис. Років тому, новий катаклізм може бути не за горами.

Незбагненним СИЛА МАТІНКИ-ПРИРОДИ

Важко усвідомити ту жахливу силу, яка скута всередині Земної кулі. Лише під час рідкісних випадків, коли природа в різних катаклізмах являє людству свої можливості, ми на власні очі бачимо всю її міць. Але, на щастя, дійсно масштабні події трапляються дуже нечасто.

Одним з найбільш смертоносних і руйнівних інцидентів, викликаних вулканом, вважається виверження Кракатау в сучасній Індонезії в 1883 році. Тоді мінімум 36 тис. Людей загинули в результаті самого виверження і викликаного ним цунамі. Наслідки цієї катастрофи відчувалися по всьому світу. Ланцюжок потужних вибухів за один день практично повністю знищила острів Кракатау і безліч навколишніх атолів. В небо, на висоту до 80 км піднялася хмара породи, об'ємом приблизно 20 кубічних кілометрів. Звук вибуху чули на відстані більше 4800 км, а ударні хвилі обігнули Землю 7 разів. В районі Кракатау на місцевість опустилася непроглядна темрява, зануривши в ніч територію радіусом понад 400 км. На відстані 200 км темрява тривала 22 години, на відстані 80 км - 57 годин. Майже 300 поселень були повністю зруйновані.

Втім, індекс вулканічної активності (показник сили вибухового виверження вулкана) під час катастрофи Кракатау становив «усього» 6 по 8-бальною шкалою. Якщо ж прокинеться «Єллоустонський монстр», то сила його виверження досягне максимальної позначки, тобто буде в 100 разів могутніше Кракатау. Подібний природний катаклізм має потенціал повного знищення людства.

ЯК МОЖЕ МАТИ вулкан-АПОКАЛІПСИС

Якщо Йєллоустон оживе, то може викинути назовні 1000 куб. км породи, що призведе до абсолютного руйнування західних штатів США. Землетрус колосальної сили спровокує виверження вулканів по всій планеті. Цунамі безпрецедентно високого рівня знищать тисячі населених пунктів на узбережжях всіх континентів. З лиця землі будуть стерті Нью-Йорк, Лондон, Санкт-Петербург, Лісабон, Бостон, Шанхай і інші прибережні міста. Вулиці Лас-Вегаса покриються півтораметровим шаром попелу, який засипле і родючі поля. Разом з сірчаними газами він закриє Сонце і приведе до тривалої «вулканічної зими». Різке похолодання спричинить вимирання населення і масову вимушену міграцію на південь жителів північних країн (Канади, Ісландії, Норвегії, Швеції, Фінляндії, півночі Росії).

Глобальне падіння температури повітря, шар попелу і ослаблення фотосинтезу через нестачу сонячної радіації приведуть до краху сільського господарства в планетарних масштабах і, як наслідок, до всесвітнього голоду. Особливо постраждають такі густонаселені країни, як Китай і Індія. Загальні людські втрати в перші роки після виверження перевищать 2 млрд людей. Брак ресурсів спричинить численні збройні конфлікти, а ймовірно, і розпад сучасного світового устрою. Розташована в помірній зоні України з її багатими природними ресурсами неминуче стане об'єктом зазіхань сусідів.

Такі апокаліптичні прогнози роблять різні вчені про можливі наслідки вибуху супервулкана.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В Йєллоустоні

Єллоустонський супервулкан - один з найбільш детально вивчених в світі. За ним уже тривалий час спостерігають десятки датчиків і вчених і, навіть кілька супутників. Поки дані говорять, що вулкан не представляє небезпеки в найближчому майбутньому, проте результати останніх досліджень виявилися сюрпризом для всіх: супервулкан швидко готується до нового виверження.

Дослідники з університету Арізони вивчили скам'янілий попіл, що утворився після останнього мега-виверження понад півмільйона років тому. Вони прийшли до висновку, що в «активний режим» вулкан може прийти в протягом десятиліть, хоча раніше вважалося, що для цього необхідні тисячі років. Щоб спровокувати виверження, повинен накопичитися величезний масив магми, проте вчені дізналися, що в разі Йеллоустоун, цей процес завершиться мало не миттєво (в геологічному сенсі, звичайно).

Кілька років тому фахівці встановили , Що поверхня землі над камерою, де накопичується магма, швидко піднялася приблизно на 25 сантиметрів, що свідчить про високу підземної активності.

«Вражає, як мало часу необхідно вулканічної системі, щоб від тихого і спокійного стану перейти до межі виверження», - розповіла «New York Times» співавтор дослідження Ханна Шамла.

Турбує і той факт, що з початку літа в Йєллоустоні зафіксовано майже 2500 підземних поштовхів різної сили. Хоча цей регіон завжди був сейсмічно нестабільним, така висока активність є рекордною. За весь час спостереження більше підземних поштовхів за такий короткий час було тільки в 1985 році, коли їх кількість перевищила 3 ​​тис. Більшість землетрусів були слабкими і фіксувалися лише сейсмографами, але активізація підземної рухливості насторожує і вимагає глибокого вивчення.

ЯК ЗАПОБІГТИ КІНЕЦЬ СВІТУ

У цих страшних прогнозах променем світла виглядає пропозиція НАСА «згасити» Йєллоустон. Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору запропонувало пробурити в парку кілька свердловин глибиною до 10 км і закачати в них воду під тиском, щоб таким чином охолодити підземну породу. Незважаючи на високу ціну (близько 3,5 млрд дол.), В НАСА вважають, що у цього плану досить високі шанси на успіх. Тим більше, частково повернути інвестиції допоможе будівництво на місці свердловин заводів по перетворенню дешевої геотермальної енергії в електричну.

Опоненти цього плану порятунку людства використовують два основних аргументи. По-перше, подібне «гасіння» вулкана може тривати досить довго (аж до декількох сотень років). По-друге, здатне навпаки - спровокувати підземний стрибок тиску і, відповідно, наземне виверження. Вони стверджують, що численні гейзери, розкидані по всій території Йеллоустонского парку, дозволяють трохи зменшити підземне напруга, а втручання людини лише зашкодить природним процесам.

Вони стверджують, що численні гейзери, розкидані по всій території Йеллоустонского парку, дозволяють трохи зменшити підземне напруга, а втручання людини лише зашкодить природним процесам

КОЛИ ЧЕКАТИ МЕГА-ВИБУХУ

Єллоустонському вулканічна система існує вже щонайменше 17 мільйонів років (а нашій цивілізації близько 6 тис. Років), і за цей час в ній сталося 12 так званих «суперізверженій» з найвищим рівнем вулканічної активності. Всього ж ця територія пережила півтори сотні вивержень. За цей тривалий час система сама себе стабілізувала, кілька ускладнивши складання прогнозів. Оскільки останнє виверження вулкана відбулося тут 70 тис. Років тому, для запуску цих процесів заново необхідні потужні землетруси і зміни геологічної картини.

Практично всі, хто глибоко займається вивченням Йеллоустонского супервулкана, запевняють, що не існує способу точно дізнатися, коли трапиться наступне велике виверження. Японські вчені недавно прийшли до висновку, що ймовірність вибуху американського супервулкана в цьому столітті становить 1: 6. Геологічна служба США , Беручи до уваги попередню історію, оцінює шанси, що це трапиться в найближчому майбутньому , В 1 до 730 тис. Або 0.00014%. Це приблизно можна порівняти з ймовірністю зіткнення Землі з астероїдом, діаметром більше 1 км, що мало б для людства подібні руйнівні наслідки.

Максим Наливайко, Оттава.

Фото: volcanoes.usgs.gov

Новости