Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Єллоустонський супервулкан: в очікуванні катастрофи

На заході США, в Кордільерський горах, знаходиться знаменитий Єллоустонський національний парк, що славиться неповторними пейзажами, різноманітною фауною, теплими джерелами і гейзерами, що привертає багато тисяч туристів з усіх кінців світу.Поруч розташовується ще один національний парк - Великий Тетон.Для тих, хто любить і знає геологію, ці території особливо цікаві: вони відносяться до величезної кальдері (ісп. Caldera - котел) - провалу, яке з'явилося в результаті найпотужніших вивержень.Свідчення тих подій - залишки магми, що містить великий відсоток (більше 65%) оксиду кремнію.Винесення з надр Землі таких магми, як правило, супроводжується катастрофічними вибухами з випаданням на величезних територіях вулканічного попелу.Добре відомо, скільки бід наробив прокинувся в 2010 році ісландський вулкан Ейяфьятлайокудль.Через розносить на велику відстань Попільні хмар майже припинилося авіасполучення в Європі.Але ж це було не дуже велике виверження дуже невеликого вулкана!

Розріз Єллоустонський кальдери по долині річки Снейк. Гаряча магма в осередку можливого вулкана знаходиться в 40 км від поверхні.

<

>

«Гіперболоїд» земних глибин

Сучасна кальдера в Йєллоустоні схожа на чашу неправильної форми розміром приблизно 70 × 50 км. Втім, «чаша» - визначення умовне, в кальдері є гірські хребти і пониження рельєфу. Вона сформувалася в результаті трьох вивержень - 2 млн, 1,3 млн і 630 000 років тому. Тисячі років тут б'ють джерела і гейзери, нагріті жаром земних надр ...

Тисячі років тут б'ють джерела і гейзери, нагріті жаром земних надр

Новости