Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ядерна зима світу: виверження Йеллоустонского супервулкана збираються спровокувати

Виверження вулкана на Гаваях: як пекло приходить в рай   У серпні минулого року BBC повідомило про плани НАСА витратити три мільярди доларів на буріння вулкана Йєллоустон, що знаходиться в Йеллоустонськом національному парку на північному заході США, в штаті Вайомінг


Виверження вулкана на Гаваях: як пекло приходить в рай

У серпні минулого року BBC повідомило про плани НАСА витратити три мільярди доларів на буріння вулкана Йєллоустон, що знаходиться в Йеллоустонськом національному парку на північному заході США, в штаті Вайомінг.

Даний вулкан прийнято називати "супервулканом", тобто вулканом, виверження якого може спровокувати зміну клімату на планеті. Так, виверження Єлловстонській супервулкана може загрожувати Землі настанням ядерної зими.

Представники НАСА планують пробурити кілька миль вниз в магматичному басейні вулкана, щоб викачати звідти воду, яка знаходиться під високим тиском, і тим самим виключити його можливе виверження в майбутньому.

Чи варто говорити про небезпеку такої затії. При самому найгіршому результаті буріння може викликати катастрофічне виверження, яке, в свою чергу, призведе до ядерної зими. Виходить, що представники НАСА збираються витратити кілька мільярдів доларів на надзвичайно ризикована і неймовірно складне підприємство, яке, цілком можливо, не стане вирішенням проблеми.

Слід внести ясність у те, що трапиться після виверження Йеллоустонского супервулкана і наскільки це небезпечно для людства. Єллоустонський супервулкан - один з небагатьох подібних по всьому світу. Його виверження практично зі стовідсотковою ймовірністю охопить всю територію Сполучених Штатів Америки і викличе ядерну зиму по всій планеті, в результаті чого через холод на Землі загине більшість живих істот і рослин.

У статті BBC говорилося, що в раніше не опублікованих матеріалах групи дослідників з NASA, наводиться ряд ризикованих рішень, які нібито допоможуть нівелювати потенційну загрозу Йєллоустон.

Брайан Вілкокс, член Лабораторії реактивного руху в Каліфорнійському технологічному інституті, довгий час був членом консультативної ради НАСА по планетарної захисту і вивчив можливі способи захисту планети від комет і астероїдів. Так ось, Брайан прийшов до висновку, що загроза катастрофічного виверження вулкана на Землі в десятки разів більше, ніж загроза комети або астероїда.

Варто відзначити, що на Землі налічується всього 20 відомих науці супервулканів. Вчені говорять про те, що великі виверження варто чекати приблизно раз в 100 тисяч років.

Існує гіпотеза, що виверження вулканів - природний, ретельно продуманий природою процес, адже в його результаті в грунт надходять мінерали і інші важливі матеріали, необхідні для життя.

Останнім часом в суспільстві прийнято говорити про збільшення активності гейзерів, тобто виверження гарячої води вперемішку з магмою з поверхні Йеллоустонского національного парку. Насправді, цей факт не може не викликати побоювань у простих обивателів. Але вчені запевняють, що зміни, які можна спостерігати, досить незначні і переживати про кінець світу поки рано.

Ризик запобігання виверження одного з найнебезпечніших супервулканів світу дуже високий. До того ж, як вважають багато вчених, цей ризик не цілком виправданий і не варто робити поспішних висновків і дій. Але, теоретично, хіба не було б великим успіхом зупинити таке неймовірно масштабне і катастрофічна подія, як виверження одного з найнебезпечніших для планети вулканів?

Читайте також: Америка загине від виверження вулкана

Але, теоретично, хіба не було б великим успіхом зупинити таке неймовірно масштабне і катастрофічна подія, як виверження одного з найнебезпечніших для планети вулканів?

Новости