Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Російське гостинність - звичай «Хліб і сіль» »Блог Magasin RusseБлог Magasin Russe

Цей найдавніший звичай зберігся з давніх часів.

Згідно російської традиції, хлібом і сіллю зустрічають батьки нареченого і наречену, а господарі дорогих гостей.

З хлібом і сіллю до сих пір зустрічають важливого гостя, наприклад, представників іноземних держав у трапа літака. Гість повинен відламати шматочок хліба, посолити його і з'їсти. Цей обряд став символом прилучення до основних життєвих цінностей зустрічаючих його людей, це також означає, що він вступив з ними в дружні відносини і готовий з'їсти разом з ними «пуд солі», т. Е. Розділити всі їхні біди і турботи.

Розділити всі їхні біди і турботи

Звичай вітати гостя з хлібом і сіллю відомий в Росії з давніх часів. Поєднання хліба і солі грало роль виключно ємного символу: хліб висловлював побажання багатства і благополуччя, а сіль вважалася оберегом, здатним захистити людину від ворожих сил і впливів. Частування гостя хлібом-сіллю встановлювало між ним і господарем відносини приязні й довіри; відмова ж від них розцінювалася як образа. Недарма кажуть «від хліба-солі і цар не відмовляється».

Вираз «хліб-сіль» в Росії було узагальненою назвою частування Запрошуючи на бенкет, на Русі говорили: «Заходьте на хліб-сіль». У наш час вітають тих, хто сидить за столом словами «Смачного!»; за старих часів в такому випадку говорили «Хліб і сіль!», причому цій формулі надавали особливого значення, вважаючи, що вона відганяє нечисту силу і всяке зло.

Удома ж, що славляться своєю гостинністю і щедрістю, до сих пір називають «хлібосольними».

Новости