Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий рік у Фінляндії, Молдові та Литві будуть зустрічати одночасно з українцями

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. АВТОР:
  3. Орфографічна помилка в тексті:

30 грудня 2017, 7:14 Переглядів:

Фото: AFP.

Одночасно разом з українцями бажати щасливого Нового року будуть жителі 29 країн, що опинилися разом з нами в одному часовому поясі: Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Молдова, Румунія, Болгарія, Греція, Кіпр, Ізраїль, Ліван, Сирія, Йорданія, Єгипет, Лівія, Бурунді, Судан, Демократична республіка Конго, Руанда, Замбія, Мозамбік, Малаві, Зімбабве, Намібія, Ботсвана, Свазіленд, Лесото, ПАР, а також Калінінградська область РФ. А самі українці їдуть зустрічати Новий рік до Єгипту і ОАЕ .

Фіни і жителі країн Балтії почали відзначати зимові свята ще 24 грудня, коли настав католицьке Різдво. Але жителі Фінляндії все ж найголовніше - саме тут батьківщина Санта-Клауса, або як називають його фіни Йоулупуккі. Головний атрибут фінського Нового року - ріпа, яка вважається символом врожаю повинна зберігатися до весни. На новорічному столі вона повинна "сидіти" у вигляді свічника. Кожен поважаючий себе фін зобов'язаний з'їсти в Новий рік запіканку з картоплі, шматочок солоного лосося, трохи стегенець і імбирний пряник. А головним новорічним напоєм є світле пиво. Одна з новорічних традицій - підпалювання бочок з дьогтем. Так фіни показують, що разом з дьогтем згорають проблеми, що минає.

Молдова має багато новорічних традицій.

"Діти колядують, навіть в містах до останніх років це було дуже поширене. На столах - тазик олів'є, шуба, шампанське, мандарини ... Традиційно намагаються ставити свинину, це до достатку. Ще готують спеціальну кутю. Часто роблять смачний місцевий десерт: чорнослив , фарширований волоськими горіхами і це поливається збитою з цукром сметаною. Ще голубці, холодець. у багатьох - домашнє вино. Один одному дарують кречунел - невеликий калач в формі петельки з хвостиками. у Кишиневі Новий рік можна зустріти і на центральній площі, де проходить кін Церта. І багато феєрверків ", - розповіла" Сегодня "мешканка Кишинева Тетяна.

Греки, відправляючись святкувати Новий рік в гості, беруть з собою камінь, який кидають біля порога хазяйського будинку. Якщо камінь важкий, примовляють: "Нехай багатства хазяїна будуть важкі, як цей камінь". А якщо він невеликий: "Нехай більмо в оці у господаря буде таким же маленьким, як цей камінь". Як частування беруть нанизані на шампури фрукти і цукерки. Нагорі встановлюється символ світла і надії - свічка. Рівно опівночі господар будинку виходить у двір і розбиває об стіну будинку плід граната. Якщо зерна розлетяться по всьому двору, то в році, що наступив його сім'ї пощастить. Подарунки ж дітям приносить Агіос Васіліас, він же Святий Василій, який вважається покровителем бідних. Дарунки він залишає в черевиках, які діти розставляють біля каміна або під вікном.

"Новий рік в Ізраїлі відзначають за єврейським календарем, і зазвичай він випадає на вересень. 1 січня - звичайний робочий день, - розповів нам житель Хайфи Шимон. - А традицію святкувати ніч з 31 грудня на 1 січня привнесли в Ізраїль вихідці з колишнього СРСР, для яких це стало частиною пам'яті про "щасливе дитинство". В останні роки ця традиція стала все більш популярною і серед корінних ізраїльтян. Дев'ятий (російськомовний) канал ТВ Ізраїлю навіть запустив спеціальну рекламну кампанію, роз'яснюючи на івриті, що є таке свято "Новігод" , і що він не пов'язаний з релігійними символами. А звичайні страви в цю ніч - шампанське, шуба і червона ікра ".

До речі, наступ нового року не є святом також для жителів Індії, Китаю, Ірану та Саудівської Аравії.

"В Єгипті у місцевого населення своє літочислення, але все одно в багатьох сім'ях ставлять ялинку, магазини і ресторани прикрашені по-новорічному. Все прикрашено. Мій чоловік - мусульманин, але Новий рік для нас - домашнє свято. А для туристів в Каїрі в деяких готелях проводяться шоу, в Шарм-ель-Шейху і Хургаді кожен готель готує свою новорічну програму ", - розкрила особливості зустрічі Нового року мешканка Каїра Лана.

Настання Нового року в Південній Африці зустрічають дзвоном всіх церковних дзвонів, а за містом - стріляниною з рушниць. У центрі великих міст зустріч проходить у вигляді веселого карнавалу, а вдома у корінного населення на столі обов'язково варто національне блюдо з запеченого Amadumbe (коренеплід, щось між картоплею і буряком) з маслом і сіллю, каші з маїсу з гострим соусом, а також тушкована картопля з диким шпинатом, цибулею і помідорами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Навіть у найменшому в Південній Африці державі - Свазіленді - Новий рік - велике свято і вихідні тривають аж цілий тиждень. А називається він Інчвала і вважається святом нового врожаю. Основне його дію проходить в Лобамбі - королівської резиденції. Король повинен виконати головний ритуальний танець. Потім вбивають чорного бика, козу або півня, що символізує перемогу над злом. Прийнято також є гарбуз - найраніший плід нового врожаю.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Хто і як буде зустрічати Новий рік разом з українцями". інші Інші країни дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ірина Ковальчук

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости