Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий рік "не як у всіх"

Замок Любарта. У ньому може веселитися компанія людина в 30

Провести останні хвилини старого року можна під водою, верхи на коні, а то і в лицарському турнірі. Для цього потрібні фантазія і однодумці.

ВЕЖА ЗАМКУ: стріляли з лука та рубаємося на мечах

Замок Любарта легко дізнатися, так як він зображений на двухсотгрівенной купюрі. Дивно, що він зберігся в первозданному вигляді, адже йому більше 600 років! В одній з веж є музей дзвонів і там під наглядом адміністратора можна спробувати себе в ролі дзвонаря.

Свято можна провести в готичному залі третього ярусу Стирова вежі. Він дійсно був побудований за часів литовських князів, про що говорять стрілчасті склепіння і товсті стіни. Посередині залу адміністрація поставить великий довгий стіл, за яким розташується компанія, яка може налічувати максимум тридцять чоловік. За бажанням, стіни прикрасять копіями середньовічної зброї. Орендувати зал можна на всю новорічну ніч, орієнтовно починаючи з 21:00. Його віддають на свято тільки однієї компанії. Їжу, напої, музику потрібно брати з собою або скористатися послугами однієї з луцьких кейтерингових компаній.

Адміністрація історико-культурного заповідника, у веденні якого знаходиться замок, надає лише зал в башті. У працівників адміністрації можна також уточнити телефони місцевих реконструкторских клубів, які часто влаштовують лицарські турніри в замку. Під замовлення вам влаштують стрільбу з лука та арбалета і поєдинки на мечах під наглядом інструктора.

Крім того, в перший день нового року можна відвідати лабіринти єзуїтського монастиря, розкопані місцевим ентузіастом. Там збереглися унікальні одиночні камери для в'язнів. Монастир знаходиться навпроти замку. А за лютеранської кірхою (500 метрів від замку) розташований будинок "місцевого Гауді" - скульптора Миколи Голованя, що нагадує творіння іспанського генія.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Від 2500 гривень для всієї компанії за оренду залу в Стирова вежі, тобто, це 250 гривень з кожного для групи з 10 осіб, кейтеринг - орієнтовно 500 грн. на людину, поїзд Київ-Луцьк-Київ (купе 75 грн.) - 150 грн. Поселення на два дні в одному з луцьких готелів - 600 грн.

Разом: близько 1400 грн. на людину.

ТРАМВАЙ: НАСТУПНА ЗУПИНКА - 2009 РІК!


Під стукіт коліс. Такий Новий рік городяни вибирають все частіше

Організувати зустріч Нового року в салоні трамвая цілком реально. Якщо зібрати компанію і скинутися, то це не буде надто дорогим задоволенням. Насамперед вам доведеться обдзвонити кілька депо і, вибравши відповідний варіант, звернутися туди з письмовим запитом.

Для того, щоб вдало вибрати засіб пересування, не полінуйтеся побродити по мережі. Тут можна наштовхнутися на бурхливі дискусії, яку модель трамвая / тролейбуса вибрати, що, де, почім і хто з "депошніков" більший бюрократ. Наприклад: "Для зустрічі Нового року це транспортний засіб (далі йде модель ...) з сумнівним опаленням, ледве живим освітленням і покоцать салоном підходить не надто. Новий рік подія радісна, а в таких умовах настрій вище середнього не підніметься. Трясе і смикає його так сильно, що з імпровізованим застіллям ніяк не сполучається ". Але якщо ви покваптеся і займетеся організацій Нового року зараз, то вам може і повезти і ви забронюєте вагон трамвая зі столиками і комфортними сидіннями, в якому зручно зможуть розміститься людина 20-30.

Прикрашати салон трамвая можете як вам заманеться, "випити-закусити" приносите з собою і Діда Мороза і Снігуроньку запрошуєте теж самі.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Оренда трамвая на ніч (зі столиками) - від 400 грн., Тролейбуса - 1000-2000 грн. (Ціни залежать від моделі тролейбуса і його стану), послуги водія - 250 грн.

Разом на людину при витратах на "фуршет" 100 грн. / Чол. і 15 учасників заходу: трамвай - 150 грн., тролейбус - 200-250 грн.

ОБСЕРВАТОРІЯ: ШАШЛИК БІЛЯ ТЕЛЕСКОПА


Торжество у володіннях звіздарів обійдеться в 2500 грн.

Кримська астрофізична обсерваторія (КРАО) розташована в селищі Науковий, на пристойній висоті (600 м над рівнем моря). Місця там досить мальовничі навіть посеред зими. Тому ось уже кілька років турфірми почали возити в КРАО бажаючих зустріти Новий рік "не як всі". Спочатку заманювали можливістю подивитися на зоряне небо в потужний телескоп. Потім вловили, що далеко не всім цікава науково-популярна лекція в новорічні канікули. Тому в цьому році такий тур виглядає помітно "модернізованим". Організатори наголошують на відвідування винзаводу в Інкермані, поїздки по довколишніх історичних пам'яток і на гору Демерджі.

Власне настання нового року відзначається поряд з обсерваторією на свіжому повітрі в лісі, біля багаття. А як же астрономія? Для особливо цікавих екскурсія по обсерваторії з демонстрацією телескопів і навіть розгляданням через оні зоряного неба і Місяця передбачена. На неї відводиться вечір 30 грудня. Так що обіцяна зоряна романтика нікуди не поділася.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. 5-денний тур на одну людину - 2100-2500 грн. У цю суму входять проживання: 2100 - 3-місний номер в блоці з туалетом та умивальником в блоці, душ на поверсі, 2800 - 2-місний напівлюкс з душем, туалетом, холодильником; 3-разове харчування, трансфери "Сімферополь - Науковий - Сіферополь", екскурсії, розваги у вигляді новорічного банкету на свіжому повітрі, дискотеки. Плюс ж / д квитки на поїзд Київ - Сімферополь (п. 87, к. 128 або 180).

Разом на одну людину: від 2300 грн.

НОВИЙ РІК З АДРЕНАЛІНОМ


У Новий рік - з рюкзаком

У ГІРНИЧИХ ЧЕРЕВИКАХ. У гарну погоду здорова людина спокійно підніметься на Говерлу. У ясний день 31 грудня на гору піднімається до сотні чоловік. Головне тут - не жартувати з погодою і вибрати правильний одяг (зручне взуття і рукавиці обов'язкові). Підйом на вершину починається вранці і закінчується до 17.00 (за сприятливих умов шлях займає 4-5 ч). Альпіністи милуються годину-півтори заходом сонця і спускаються до підніжжя, на турбазу, де і зустрічають Новий рік. До ранку залишатися на вершині не можна - ночівля в зимових горах - це заняття не для "чайників". Будьте готовим до того, що при погіршенні погоди підйом скасовується. На 2-3 день, якщо погода дозволить, туристи піднімаються ще й на Петрос - досить складну гору.

Витрати на 1 людину. 3-х денний тур (трансфер, супровід інструктора, ночівлі на турбазі) - 700-800 грн. Плюс проїзд Київ-І.Франківськ-Київ (пл. 69, к. 116 в одну сторону). Новорічне застілля організовується зусиллями самих учасників (близько 250 грн.).

Разом на 3 дні: від 1250 грн.

НА ЛИЖАХ. 4 дня в зимових Карпатах, далеко від котеджів, колиб та іншої курортної цивілізації - це вже справжнє випробування. Один з варіантів подібної зустрічі Нового року - 50 км перехід через гірський масив Горгани від Яремчі до с. Бистриця. Ночують учасники в туристичних притулках, тому тягнути на собі багато не доведеться. Але в іншому умови досить суворі - цілий день потрібно проводити на холоді, в русі. Зимові гори вимагають торжества без надмірностей. Тому новорічна ніч в такому поході - це просто ночівля в притулку. Хіба можна дозволити трохи більше коньяку.

Витрати на 1 людину. 3-х денний лижний марш-кидок - 700-1000 грн. в залежності від маршруту. У цю суму входять послуги інструкторів, прокат лиж, харчування, трансфер. Якщо ви далекі від туризму і у вас немає свого спорядження, то додатково доведеться сплатити килимок-карімат, спальник і рюкзак - близько 100 грн. Плюс проїзд Київ-І.Франківськ-Київ (пл. 69, к. 116 в одну сторону).

Разом на 3 дні: 1000-1200 грн.


Печерна "Снігуронька"

В КАСКО. Учасники збираються в м.Чернівці (Тернополі) і відправляються в м.Чортків, що поруч з місцем новорічного дійства - печерою "Млинки". 31 грудня проводиться екскурсія по визначних пам'ятках (Джуринський водоспад, Червоноградський замок XVII ст. І католицький костел XVIII ст. - неподалік від Чорткова), потім обід без краплі алкоголю - під землю пускають тільки тверезих! Увечері біля печери всі отримують екіпірування. Потім учасники проходять 3 раунду випробувань. У грі їх супроводжують похмурі орки - страшні, але нешкідливі. Так виглядає славна новорічна "пугалка" в стилі "форт Буайяр". Гра закінчується до опівночі і бій курантів перемазаний глиною учасники зустрічають вже поруч - в гроті. Існує 2 протипоказання для участі - для здорових та страждають на клаустрофобію.

Витрати на 1 людину. Триденний тур - 1900 грн., Ціна включає гру, екскурсії, екіпірування, харчування та проживання, трансфери. У вартість не входять ж / д квиток від Києва до Чернівців / Тернополя і назад (пл. 70 грн., Купе 100 грн.).

Разом на 3 дні: 2100-2200.

У ластах. На Тарханкуті вже кілька років настання Нового року відзначається під водою. При цьому ніякої спеціальної підготовки від учасників не потрібно. Новачків проінструктують і підстрахують досвідчені напарники. Немає і обмежень по здоров'ю - аби себе добре відчували, що не були застуджені.

Ялинку на дні ставлять по піратському звичаєм: ядро ​​до ніг (тобто бетонний вантаж до стовбура) - і в воду! О 23.50 дайвери йдуть на дно і роблять по ковтку шампанського на дні. Ця подія і є ключовим в торжестві. В іншому все просто - застілля в номері або ресторанчику готелю. Хіба що на екскурсію можна відправитися по узбережжю 1-2 січня. А ще краще - на катері по морю. З води краса Тарханкуту краще видно.

Витрати на 1 людину. Місце в бусику "Київ-Оленівка-Київ" - 500 грн. / Чол; проживання в міні-готелях - 100 грн. / добу .; 3-х разове харчування 100 грн. / Добу, прокат дайверській спорядження, послуги інструктора - 300 грн.

Разом на 3 дні: 1400-1500 грн. Новорічне застілля - своїми силами.

"ЗЕЛЕНА САДИБА": ВСЕ УДОБСТВА - "ЗА Клуні"


Будиночок в селі. Кожен господар заманює гостей по-своєму - лазнею, кіньми, кухнею

Ідея зустріти Новий рік "за містом", як правило, зводиться або до студентської гулянці на дачній ділянці батьків одного з учасників, або, в більш солідному віці, до ресторанного застілля в одному з численних "ранчо", "станів" і їм подібних питних закладах на великих магістралях під Києвом.

Альтернативою можуть послужити "зелені садиби". Їх багато зараз в Карпатах, але для торжества можна підшукати щось в межах Київської області. У найзагальнішому вигляді святкове проведення часу буде виглядати таким чином: проживання в сільських будинках, але цілком в комфортних умовах (втім, винесені в заголовок "зручності за Клуні" теж зустрічаються), прогулянки на санях або бричках, святковий банкет в народному дусі - з варениками , стопкою самогонки виробленої тут же, в "садибі", і т.д.

Додатковими "бонусами" можуть бути риболовля, сауна, верхова їзда. Так в "Садиба отамана" (с. Гута, Богуславський район) роблять акцент на кінних прогулянках, а ось "Соколиний хутір" (с. Петрушівка, Ічнянського р-ну Чернігівської області) "бере" ще й близьким розташуванням до історико-культурному заповіднику "Качанівка", дендропарку "Тростянець", палацово-паркового комплексу в Сокирниця. При наявності снігу вони виглядають досить мальовничо, щоб відправитися туди на прогулянку, - адже ви все одно приїхали на своїй машині.

Отже, зустріч нового року в фольклорному стилі виглядає цілком привабливо. Але є і тут деякі підводні камені. По-перше, місць в "Садиба" трохи, і їхати туди краще компанією не менше ніж, чоловік 10, так як господарі охоче погоджуються на таку кількість людей, а трьом-чотирьом людям, не кажучи вже про пару, буде зовсім нецікаво тіснитися в одному приміщенні з малознайомими людьми. І резервувати місця і обумовлювати програму вже зараз - якщо більш спритні конкуренти вас вже не обігнали.

По-друге, громадським транспортом як правило добиратися незручно. Такий послуги як трансфер господарі "садиб" здебільшого не пропонують (в Карпатах з цим справи трохи краще йдуть). Тому потрібно або об'єднаються декільком власникам авто, або замовляти мікроавтобус на компанію.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Новорічна програма на "Соколиному хуторі" з театралізованою виставою, проживанням, харчуванням обійдеться в 1 500 грн. 3 новорічних дня в "Садиба отамана" компанії з 16 осіб обійдеться в 1800 грн. (Житло, сніданки). Тобто близько 400 грн. з людини в день. На те, щоб не ходити голодним до вечора, доведеться витратити ще по 100 грн. на людину.

Разом: близько 1000 грн.

"ГЕЙЗЕР": 31.12 - в сідлі, 1.01 - в гарячих джерелах


Купання в гарячій воді виліковує від багатьох хвороб

Досить популярним місцем на чорноморському узбережжі Херсонщини є т. Н. "Гейзер" в 15 км від Залізного Порту. Історія цього місця така. Колись в херсонським степах бурили свердловину чи на нафту, то чи на газ. На глибині 1500 м бур увійшов в пласт гарячих вод. Що-там не заладилося і свердловину надовго закинули. Але недавно якісь місцеві умільці обладнали поряд з хлище з труби окропом басейн, окультурили околиці свердловини. Кажуть, що купання в гарячій воді допомагає від багатьох хвороб.

Однак в холоди ідея викупатися в гарячій воді виглядає ще більш цікавим і херсонські турфірми запропонували такий варіант зустрічі Нового року: поки світловий день не закінчився, учасники заходу розважаються верховою їздою в кінно-спортивному клубі. Потім переїзд на узбережжі Чорного моря, де в недавно побудованому готелі можна розважитися spa-процедурами і всюдисущої сауною. Вночі, як водиться, банкет з Дідом Морозом і шоу-програмою. А ось 1 січня, відіспавшись, народ виїжджає на знаменитий "гейзер".

У холодну пору року купальня виглядає набагато цікавіше, ніж в літню спеку. Одні клуби пара чого варті! Але майте на увазі - високомінералізована гаряча водичка є досить сильним навантаженням для серця. Так що не перестарайтеся з купанням. І ще - не беріть дорогих купальників. Тому як в водичці, багатою йодом, вони запросто придбають коричневий відтінок.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Вартість такого туру (проживання в 2-місному номері зі зручностями, прогулянки верхи, купання в гарячому джерелі і новорічний банкет) - 950 грн., Плюс spa-процедури в готелі - від 100 грн. / Чол. і трансфер в таку ж (100 грн. / чол.) суму. Оскільки тур починається з Херсона, то варто врахувати вартість ж / д квитків Київ-Херсон: п. 63 грн., К. 90 грн.

Разом на 1 людину: від 1300-1400 грн.

ПІДЗЕМЕЛЛЯ: ГУЛЯЕМ В ГОСТЯХ У КНЯЗЯ


Олесько. Все тут добре, тільки готелю немає

Олеськів замок - один з небагатьох українських замків, в якому повністю збереглися інтер'єри 300-400-річної давності. Новий Рік буде проходити в ресторані "Гридниця", розташованому в підземеллях замку. Кілька залів під масивними склепіннями обставлені максимально наближено до того, як могли виглядати покої замку в середньовіччі. Є мисливський зал на компанію з 10-15 чоловік, де висять шкури звірів і зброю; є і більш просторий зал з каміном для компаній на 50 осіб. Скрізь стоять дубові столи, персонал одягнений в стилізовані під середньовіччя костюми. До речі, тут заздалегідь можна замовити і собі плаття або камзол, зшиті по моді, скажімо, XVIII століття.

Святкова програма, крім святкового столу, включає театралізовану екскурсію по замку "Прийом у князя" з князем, княжною і заморськими гостями, катання на кареті або санях (це вже - як зі снігом пощастить), і лицарські бої на вулиці на мечах і факелах. Ця перша частина свята закінчується приблизно в 2:00. Друга більш традиційна - танці під живу музику до ранку.

Недолік у тому, що в Олесько немає готелю. Найближчий знаходиться в 20-ти кілометрах в Бродах (320 грн.). Втім, вранці можна сісти на маршрутку і поїхати до Львова.

ЦІНА ЗАДОВОЛЕННЯ. Вартість новорічної програми - 1000 грн. на людину, поїзд Київ-Броди-Київ (купе 79 грн.) - 158 грн. Трансфер організовує ресторан від вокзалу в Бродах в Олесько - 150 грн. в одну сторону за машину. Але можна доїхати і зі Львова на маршрутці, яка обійдеться приблизно в 50 грн. Вона відправляється від автостанції №2 на вулиці Хмельницького, 225.

Разом: 1250-1500 грн.

Шановні читачі, доводилося вам зустрічати Новий рік в незвичайному місці? Розкажіть про це в коментарях!

Андрій Мазур, Дмитро Антонюк

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

А як же астрономія?
Шановні читачі, доводилося вам зустрічати Новий рік в незвичайному місці?

Новости