Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нобелівська премія: як вручають нагороди в Осло і в Стокгольмі

Вручення Нобелівської премії в Стокгольмі. Фото: nobelprize.org

10 грудня вручили нагороди лауреатам Нобелівської премії цього року. Урочисті церемонії пройшли в Осло і Стокгольмі. Про те, як вручають премії, як проходить Нобелівський банкет і чому посуд після нього миють три місяці, читайте в матеріалі M24.RU.

вручення премії

Нобелівську премію, за традицією, вручають в день смерті Альфреда Нобеля представникам п'яти напрямків: фізика, хімія, фізіологія і медицина, література і за сприяння встановленню миру в усьому світі. Цього року урочиста церемонія пройшла в 111-й раз.

Шведська королівська сім'я. Фото: nobelprize.org

Першою естафету прийняла столиця Норвегії. В Осло нагородили лауреатів Нобелівської премії миру . Цього року її удостоївся Євросоюз. У присутності короля Норвегії Гаральда V, його дружини, членів уряду і парламенту, премію отримали голова ради ЄС Херман ван Ромпей, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу і голова Європарламенту Мартін Шульц.


Потім дія перемістилося в сусідню скандинавську країну. У шведській столиці урочистості почалися в Стокгольмському концертному залі. Лауреатів нагородив король Швеції Карл XVI Густав. Завершився вечір в Блакитному і Золотому залах Стокгольмської ратуші традиційним банкетом і танцями.

Нобелівський банкет

На першому банкеті в 1901 році були присутні всього 113 гостей. В ті часи на вечерю звали лише чоловіків. У сучасній Швеції, де люди трохи збожеволіли на боротьбі за рівноправність, на банкеті присутні близько 1300 осіб, в тому числі подружжя лауреатів. Кожному гостю за столом відводиться всього 60 сантиметрів.

Нобелівський банкет. Фото: nobelprize.org

Нобелівський банкет став своєрідним ритуалом. До цієї події готуються кілька тижнів. Ретельно підбирають офіціантів, кухарів, прискіпливо ставляться до складання меню. До речі, до самого початку бенкету воно тримається в найсуворішому секреті. Вечеря починає рівно о 19.00 і триває чотири години. У його початку вимовляють два обов'язкових тосту: за шведську королівську сім'ю і в пам'ять Альфреда Нобеля.

Гостей обслуговують головний кухар, 20 кухарів, 8 старших офіціантів, 210 офіціантів і офіціанток, 5 офіціантів, що спеціалізуються виключно на винах, а також кілька десятків людей допоміжного персоналу.

Під час вечері гості їдять з банкетного сервізу, який був спеціально виготовлений до 90-річчя премії. Він складається з 6750 келихів, 9450 ножів і виделок, 9550 тарілок і однієї чайної чашки для принцеси Ліліани, яка не п'є кави. Після святкової вечері сервіз миють три місяці. Чому так довго? Бо це робиться тільки вручну.

Завершується вечір танцями в Золотому залі.

Нобелівський сервіз. Фото: Мар'яна Піскарьова. M24.RU


Лауреати 2012 року

У 2012 році Нобелівську премію по фізіології і медицині розділили біологи Джон Б. Гердон і Сінья Яманака. Вчені були нагороджені за роботи в області дослідження стовбурових клітин.

Француз Серж Орош і американець Девід Уайнленд нагороджені Нобелівською премією по фізиці за створення технологій управління окремими квантовими системами.

Нобелівської премії з хімії удостоїлися два професори з США - Роберт Лефковіц і Браян Кобилка - за дослідження протеїнів і рецепторів передачі імпульсів.

лауреатом премії по літературі став китайський письменник Мо Янь. Як говориться в заяві Нобелівського комітету, письменник у своїх творах з "гостротою на рівні галюцинацій об'єднує історію, казку і сучасність".


Нобелівська премія з економіки присуджена американцям Елвіна Роту і Ллойду Шеплі за теорії з розробки ринкових інститутів.

Нобелівську премію за заслуги в галузі зміцнення миру отримав Євросоюз.


Мар'яна Піскарьова

сюжет: Від морів до зірок: як працює наука

Чому так довго?

Новости