Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пошуки акриламіду в обжаренном кави

  1. 30 років досліджень
  2. Норми ЄС: цикорій, розчинний і обсмажену каву

В кінці березня світові ЗМІ повідомили про обов'язок кав'ярень і виробників кави в Каліфорнії постачати кави маркуванням про його потенційну загрозу для здоров'я. Небезпека знайшли в змісті акриламіду в кавових зернах.

Хто такі CERT
Сouncil for Education and Research on Toxics - некомерційна організація, зареєстрована в Каліфорнії в 2003 році. Своєю метою група заявляє «подальше вивчення токсинів». При цьому НКО не має власного веб-сайту, про неї вкрай мало інформації. Її офіційний номер телефону збігається з номером телефону адвоката Рафаеля Мецгера, який представляв інтереси активістів під час судового процесу, вказує Bloomberg.

Російські інформагентства і соціальні мережі опублікували це повідомлення, посилаючись на суд Каліфорнії і позивача - американську організацію CERT. В РБК повідомили , Що судова тяганина тривала 8 років, учасники не погодились із звинуваченнями, але пішли на маркування продукції, щоб заощадити на штрафах. Хто стоїть за ініціативою, до кінця не зрозуміло - у збудника справи, некомерційної організації CERT, немає сайту і мало згадок в мережі.

Ми звернулися до достовірних джерел, щоб зрозуміти, чи дійсно небезпечний акриламід для любителів кави. Ділимося знайденими дослідженнями.

30 років досліджень

У 2010 році Національна кавова асоціація США (National Coffee Association of USA) підготувала офіційний звіт про дослідження потенційних загроз для здоров'я при вживанні кави.

Акриламід утворюється при нагріванні вуглеводів до високої температури
(CH2 = CHC (O) NH2) - це органічна сполука, мономер акрилової кислоти, яке має канцерогенну дію. У граничних дозах може бути токсичний, впливає на нервову систему, печінку і нирки. Міститься в певних дозах в чіпсах, смаженому картоплі, кукурудзяних пластівцях і паличках, сухих сніданках, випічці і кави.

Згідно з ним, акриламід може викликати рак у тварин при високих дозах. Але зв'язку з виникненням захворювань у людей при вживанні невеликих доз акриламіду, які містяться в їжі, не встановлено. Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) класифікував акриламід як «можливий канцероген для людей на підставі досліджень, проведених на тваринах».

Повідомляється, що акриламід знаходиться в завареному кави в вкрай низьких дозах. Дослідження тварин протягом усього їхнього життя не показало ніяких канцерогенних ефектів від споживання ними кави. Істотна епідеміологічна база даних, розроблена за останні 30 років, не продемонструвала ніякого ризику розвитку раку через вживання кави, в той час як було доведено зниження ризику розвитку раку печінки у всіх вивчених груп населення. Недавній огляд 28 епідеміологічних досліджень показав відсутність істотних зв'язків між вживанням акриламіду в їжі і ризиком раку 11 органів.

  • Акриламід в обжаренном кави присутня в вкрай низьких дозах. Його пікове значення доводиться на початкову стадію обсмажування. Потім його зміст падає до 20-30% від початкового рівня в міру розвитку обсмажування.
  • У робусті вміст акриламіду вище в порівнянні арабікою.
  • Обсмажену каву - хімічно складний продукт, що володіє антиканцерогенними, антиоксидантні і антимутагенними властивостями, що нівелює ризик шкідливого впливу через вміст в ньому акриламіду. дані зі звіту Національної кавової асоціації США.

Схожі висновки наводяться в звіті агентства Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США, виданому в 2016 році. Основний зміст документа стосується дослідження акриламіду в картопляних чіпсах, кава там приділено увагу всього в двох абзацах.

За даними онкологічного товариства США , Розвиток декількох типів раку було зафіксовано лише у лабораторних щурів, які отримували дози акриламіду, в 1000-10000 разів перевищують максимально можливі в продуктах харчування людини.

Норми ЄС: цикорій, розчинний і обсмажену каву

У листопаді 2017 року Єврокомісія опублікувала офіційний список практичних заходів, покликаних обмежити вміст акриламіду в продуктах. Документ зачіпає картопляну продукцію, сухі сніданки, хліб, дитяче харчування, різного роду випічку і каву. У розділі V «Coffee» коротке твердження: вміст акриламіду в робуста і сумішах з робустой вище, ніж в моносортів арабіки. Зміст акриламіду в кави залежить від виду кави і профілю обсмаження, але його загальний рівень нижче небезпечних значень.

У документі наводяться узагальнені дані про зміст акриламіду в продуктах: в цільнозернових пластівцях 300 мг / кг, в вафлях 350 мг / кг, в обжаренном кави 400 мг / кг, в розчинній (сублімованому) кави 800 мг / кг, в цикории 4000 мг / кг.

З публікацій про акриламіду в наукових журналах: основний тон статей обережний, вчені визнають, що повністю ігнорувати цю речовину не варто, але виділити негативний вплив саме акриламіду на тлі десятка інших факторів не представляється можливим. наприклад, у статті наводяться висновки на підставі тисячі дев'ятсот сімдесят п'ять випадків про відсутність взаємозв'язку між раком підшлункової залози і споживанням в їжу продуктів з акриламидом. В іншому дослідженні 23 наукові центри з 10 європейських країн проаналізували 385 тисяч зразків крові, щоб прийти до висновку відсутності зв'язку між споживанням в їжу акриламіду і ризиком розвитку раку ендометрія.

Ми не знайшли публікації російських учених, пов'язаних з шкідливим впливом акриламіду в кави на організм. Зустрічалися наукові дослідження про оцінку рівня акриламіду в снеках, смаженому картоплі і хлібобулочної випічки.

Ми продовжимо стежити за цією темою. Якщо ви знайомі з достовірними дослідженнями або компетентними вченими в питанні утримання акриламіду в кави - будь ласка, дайте нам знати.

Новости