Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Євтюшкіна АБ Східний танець - танець душі

  1. Стилі східного танцю
  2. Єгипетський стиль
  3. турецький стиль
  4. Ліванський стиль
  5. Перська стиль
  6. Олександрійський танець
  7. халіджі
  8. Саїді
  9. ДАБК
  10. Гавейзі
  11. Беладі
  12. Нубія
  13. хаггала
  14. Андалузія
  15. танець суфіїв
  16. шамадан
  17. Костюм для східного танцю
  18. Чи підходить Вам танець живота?
  19. література

Однак існує й інша точка зору з приводу походження цього загадкового танцю. Згідно другої теорії «танець живота» найімовірніше походить з Індії.

По всій видимості, найсильніше, на сучасний єгипетський стиль Raks Sharqi вплинули 2 напрямки: Ghawazee і стиль, відомий як Baladi. Ghawazee були кочовими (їх якраз і називають в Західному світі циганами). Під час своїх подорожей вони вбирали місцеві традиції, включаючи і стилі танцю. Як результат, в той час, як вони жили в Єгипті, їх танець вже мав вплив Туреччини, Північної Африки, Персії та інших країн Середнього Сходу. Перше значуще згадка про Ghawazee датована 18-м століттям. Західні мандрівники були зачаровані танцями, побаченими ними в Єгипті, і принесли цю новину в Європу.

З середини 19-го століття стали популярними усілякі шоу. Східні танцівниці брали участь в них в Європі, Франції та Сполучених Штатах. Перше шоу з східними танцівницями було показано в Парижі в 1889 році. У 1893 танцівниці з'явилися в Чикаго, і рекламою для них стала французька фраза «Danse du Ventre». Фраза, що переводиться як «танець живота», була рекламним прийомом і привела до нерозуміння і до спотворення сенсу танцю. Після палацового перевороту в 23 році минулого століття в Єгипті, східний танець отримав свій розвиток, як belle танець. Відкриваються бари, інші розважальні заклади, де починає виконувати східний танець. Стиль Baladi в цей час зазнав найбільших змін. Він під впливом Заходу, і танців Греції, Туреччини, Північної Африки, Персії (змієподібні руки), Індії (рухи голови), інших країн Середнього Сходу і, можливо, через контакт з Ghawazee перетворився в новий танець, відомий як Raks Sharqi. Новий танець став змішанням стилів і деталей костюма, пристосованим для індивідуального жіночого подання. Люди часто, кажучи «Raks Sharqi», мають на увазі «жіночий сольний танець». Танець з великою кількістю рухів стегон тепер асоціюється з Baladi.

На Заході Raks Sharqi стає відомим як «belly dance». Це неправильна назва походить від невірного тлумачення терміна Baladi або від французької фрази «Danse du Ventre».

У сучасній формі «belly dance» іноді називається «Cabaret». Зазвичай цей термін вживається, коли говорять про виступ в ресторані або нічному клубі. Костюм для виступів в стилі «кабаре» по-арабськи називається Bedleh. Це ліф, пояс і спідниця, прикрашені бісером. Цей стиль танцю і костюма з'явився після того, як в Голлівуді використовували східний танець в такому вигляді, як Схід представляється в Західних фантазіях. Голлівуд сприяв популярності Середньосхідного танцю на Заході протягом 40-х і 50-х років, і результатом були випуск великої кількості альбомів і, на жаль, розмиття кордонів між вигадкою і справжнім средневосточного танцем. Голлівудський образ потім був адаптований професійними танцівницями Середнього Сходу і потім знову, вже в такому вигляді, розійшовся по світу.

Хоча Середньо Східний танець повинен бути досить древнім, немає ніякого документального підтвердження міфу про те, що сучасний беллиданс має якесь значне схожість з древнім танцем. Безліч інших міфів виникли серед культурних впливів, які сформували сучасний беллиданс. Ці міфи привели до різних стилів танцю і до використання аксесуарів, таких як змії і мечі, використання яких в танці не має ніяких коренів в жіночому средневосточного танці [2] .

Стилі східного танцю

Сьогодні існує безліч стилів східного танцю, і різниця між ними, досить таки суттєва. Стиль танцю може вказати глядачеві на походження виконавиць (або на її вчителів, оточення і власні вподобання). Виконання «типових» елементів може допомогти танцівниці встановити контакт з етнічної аудиторією, роблячи танець 6олее знайомим, затишним і радісним для глядачів. Наведемо кілька прикладів.

Єгипетський стиль

Це розслаблений, впевнений танець, багато рухів стегнами і все-таки не скажений ритм. Здебільшого швидка, різноманітна музика. Єгипетський стиль - це чітка постановка рук і акценти, руху і проходки, дуже багато взаємодії з публікою. Повноцінне шоу складається з східного танцю і будь-якого доповнення у вигляді фольклору, сатири або ще чого-небудь, що дає можливість кілька разів змінити костюм.

турецький стиль

Дуже живий, яскравий і життєрадісний. Тут присутні більше «партеру», ніж в інших. Турецькі танцівниці не змінюють костюми так часто, як єгиптянки, також вони не прагнуть внести різноманітність в свої номери. Для цього в Туреччині є справжні ансамблі народних танців.

Ліванський стиль

Більш хвилеподібний, витончені руки, пряме положення корпусу, більш різка робота зі стегнами, часто більше повільної музики, ніж в сучасному Каїрі. Більше енергії, менше кокетства. Тут танцівниці більш схильні носити високі підбори, ніж єгиптянки (то ж в Йорданії і Сирії). Місцеві танцівниці зображають сором'язливість і боязкість, як ніби дивуючись: «Я зовсім не розумію, як моє тіло це виробляє».

Перська стиль

Насправді його називають «Ракс-е-ара-бі», або «арабський танець». Справжні перські / іранські танці можуть включати рухи стегнами і грудною кліткою. Більшість позицій принципово відрізняється від рухів східного танцювального кроку інших культур. Тут використовується витончений, що ковзає танець, можна виконувати скоординовані рухи головою і руками. Танець в перському стилі відрізняється неймовірною жіночністю і делікатністю.

Сьогодні відомо більше 50 видів арабського танцю. Існує кілька основних шкіл, але найбільшого поширення в світі отримали єгипетська і турецька школи танцю живота [3] .

Розглянемо більш докладно деякі стилі єгипетського фольклорного танцю і східного танцю в цілому.

Олександрійський танець

Олександрійський танець - танець портових дівчат. Танцюється в спеціальному короткому платті, з шаллю-Мелайя і з прикрасою на голові. Олександрія - другий великий портовий місто в Єгипті. В репертуарі єгипетський танцівниць завжди присутній цей танець. У перекладі на арабську Олександрія звучить як «Ескандарані». Стиль танців Ескандарані дуже веселий, запальний і грайливий. Традиційний одяг для цього стилю плаття і накидка (Melaya). Melaya частина національного одягу жінок Олександрії.

халіджі

Рух танцівниці нагадують руху верблюда. Халіджі - стиль народного танцю, який представляють у всіх країнах Перської Затоки. Халіджі в перекладі означає «затока», і в танцювальному світі цим словом називають музику і танцювальний стиль з області Перської затоки / Аравійського півострова: Саудівська Аравія, Кувейт, Бахрейн, Катар, ОАЕ, Оман. Цей танець показується жінками для жінок і робиться акцент на красі незвичайного костюма і волосся танцівниці. Рухи включають чіткі швидкі тряски плечима, хлопки долонями в різному ритмі і різні кроки. Традиційний одяг для цього стилю - Абая (фустан Халіг).

Саїді

Асая - арабський термін тростини. Цей танець прийшов з Південного Єгипту - регіону під назвою Саїд або Верхній Єгипет. Традиційно в цій місцевості чоловіки носили з собою довгі палиці з бамбука, які використовували в якості зброї. Поступово склався особливий чоловічий танець - Тахтіб, в якому імітувалося бій на палицях. Жінки перейняли манеру танцювати з тростиною, але зробили танець більш легким і грайливим, і зробили окремий стиль - Ракс ель асая (танець з тростиною).

ДАБК

ДАБК - це запальний фольклорний танець з Лівану, неодмінний елемент народних свят з давніх-давен і до наших днів. ДАБК переважно чоловічий танець. Типова характеристика стилю - швидкі і різноманітні кроки і підскоки. Традиційним атрибутом ДАБК вважаються чотки, які швидко обертають в руці.

Гавейзі

Гавейзі - це циганське плем'я, що влаштувалися в Єгипті. Перше значуще згадка про Гавейзі датована 18-м століттям. Коли Гавейзі були вигнані з Каїра в 1834г., Вони оселилися в Південному Єгипті. Їх музика, танець і культурні атрибути помітно відрізняються від того, чим відомий народ Саїді, історично населяє цю область. У танці використовують цимбали. (Стиль Naima Akef.)

Беладі

Беладі в перекладі з арабської означає «батьківщина» або «рідне місто». На єгипетському сленгу звучить як Орієнтал Шааб. Танець Белладі танцювали у багатьох селах по всьому Єгипту. Зазвичай його танцювали в будинку жінки і для жінок. В основному це були рухи стегон. Рухи рук були досить прості і безсистемні. Танцювали босоніж. Традиційний одяг для танцю - біла голобея з хусткою на стегнах і хустку на голову.

Нубія

Нубія - це назва міста і району на півдні Єгипту. Нубія знаходиться на кордоні з Суданом. Нубийский танець - це груповий танець. В основному це рухи стегон. Красива система рук. Особливий незвичайний ритм, в основному швидкий (схожий на ритм халіджі). Як аксесуари для танців використовують ДОФ (бубон), Хус (тарілка з тростини).

хаггала

Хаггала - це стиль бедуїнів, які живуть в оазисах Сахари. Хаггала перекладається як «підстрибувати». Це дуже енергійний танець в якому акцент робиться на рухи стегон. Рухи включають хлопки долонями і стрибки (стрибки в основному використовують чоловіки). Чоловічий танець хаггала нагадує ДАБК. Традиційний одяг для цього стилю плаття + спідниця з безліччю воланів.

Андалузія

Андалузией називалася південна частина Іспанії, яка протягом 800 років була окупована арабами. Цей танець сформувався саме там і придбав характерні риси фламенко. Цей стиль танцю виконується в супроводі красивої, ритмічної музики і при цьому заспокійливої, відповідно в костюмі, який підкреслює легкість кожного руху.

танець суфіїв

Суфійські танці - танці дервішів (в Єгипті відомий, як танець «танура») Побачити справжні танці суфійських дервішів можна раз на рік в місті Конья (Туреччина), з 9 по 13 грудня. Дервіші з'їжджаються на могилу засновника ордена, поета Джалаледдіна Румі, де і відбувається церемонія. Спочатку учасники в білих каптанах і червоних фесках по одному проходять повз шейха, який дає їм таємні вказівки, а потім вступають барабани і флейти, і дервіші починають кружляти на місці, все швидше і швидше. Піднята права рука танцюючого дервіша отримує благословення небес, через опущену ліву руку це благословення передається землі, в чому і полягає сенс ритуалу [4] .

шамадан

Shamadan - танець з канделябром. Він - частина стародавньої єгипетської традиції: великий візерунчастий канделябр із запаленими свічками зазвичай несе на голові танцівниця на весіллі, висвітлюючи молодим дорогу в щасливе сімейне життя. Характерних особливостей цей танець не має. Використовуються різноманітні проходки, рухи стегнами, грудьми, животом, кружляння. Костюм, традиційний для цього стилю - шаровари і топ або довга сукня з обтягуючим верхом і широким низом [5] .

Сьогодні танець живота складається, як правило, з трьох частин. Це «таксим», власне танець і тряска. «Таксим» виповнюється під повільну музику. Під час його виконання танцівниця зазвичай коштує на місці і імпровізує, злегка граючи тілом. B відміну від «Таксимо», сам танець завжди супроводжується вельми енергійною музикою і рясніє різними елементами. Тряскою ж називають такий рух колінами, яке створює вібрацію в усьому тілі. Кожна частина тіла в буквальному сенсі слова трясеться, хоча реально рухаються тільки коліна. Всі елементи танцю можуть поєднуватися в абсолютно різній послідовності [3] .

Костюм для східного танцю

Типовий наряд для танцю живота - красивий сценічний костюм, що складається з ліфа, пояса і легкої спідниці. Ліф і пояс зазвичай розшиті безліччю дрібних прикрас: намистинами, стразами, бісером, блискітками, паєтками, намистом. Ці елементи костюма несуть не тільки декоративну функцію, але і дозволяють виконувати руху стегнами і грудьми більш ефектно.

Сценічний східний костюм - розкішне вбрання з яскравим, контрастним, об'ємним малюнком і великою кількістю блискучих прикрас. Найперший погляд глядача оцінює зовнішній вигляд танцівниці ще до того, як вона продемонструє свою майстерність. Від наряду танцівниці залежить половина успіху. Грамотно підібраний костюм підкреслить достоїнства і приховає недоліки фігури, зорово збільшить амплітуду рухів, допоможе створити яскравий образ, що запам'ятовується [6] .

Перш, ніж вибрати модель костюма, слід визначитися, в якому стилі ви будете танцювати. Для єгипетського стилю характерні костюми з різними фасонами спідниць. Лише в фольклорних єгипетських танцях, таких, як «Беллейду», «Саїді», «Шамадан» і ін. Зустрічаються шаровари, обтягуючі і безформні сукні. Турецькі танцівниці своє мистецтво демонструють найчастіше в шароварах або спідницях з дуже глибокими розрізами (пелюсткові спідниці), зустрічаються вузькі брюки розкльошені.

На заняттях ж краще тренуватися в шароварах або робочих спідницях, тому що вони краще дозволяють відчути амплітуди елементів арабського танцю, відчути їх правильний напрямок за рахунок численних фалд, складок і ваги тканини. Крім того, одяг для танцю живота не повинна бути стискує, щоб тіло і душа також переймалися легкістю, свободою, творчістю [7] .

Загалом, костюм для танцю живота - це Ваше бачення себе в танці, це творчість, політ фантазії, самовираження.

Чи підходить Вам танець живота?

Чи підходить Вам танець живота? Ви ніколи не дізнаєтеся, поки не спробуєте.

Я займаюся східними танцями вже 3 роки. Цей стиль танцю почав залучати мене ще в школі. Зачаровують руху, яскраві костюми, ритмічна музика манили мене. Коли я все ж записалася в танцювальну групу, остаточно була заворожена ім. З тих пір я вивчила багато композицій і виступала на концертах, які давала наша школа східних танців «Фатіма» при центрі практичної психології «Синтон».

Танець живота це танець для жінок, хоча його прекрасно виконують і чоловіки. Рухи танцю зміцнюють жіноче тіло зсередини, допомагають тримати себе в формі. Крім того, на мою думку, ніякої іншої танець не дозволяє висловити свою жіночність і розкрити себе так, як східний танець.

Східний танець - це танець для жінок будь-якого віку. Зі мною в групі займаються як школярки, так і жінки «далеко за 40». Не існує вікової межі, як не існує і спеціального типу фігури. У танці живота таке розмаїття напрямків з безліччю рухів і способів самовираження, що будь-яка жінка знайде відповідне для себе.

У східних танцях немає різких рухів. Після заняття Ви ніколи не будете відчувати себе виснаженими, як після тренажерного залу або занять з аеробіки. У танці живота акцент робиться на творчість і спонтанність, а не на одноманітне повторення одних і тих же рухів, тому можна забути, що вправляєшся, а просто плисти разом з музикою, отримуючи задоволення від танцю.

Східний танець чудово допомагає відволіктися від турбот і зняти розумове навантаження. Особливо добре я відчувала це, відвідуючи заняття під час сесії. Розкріпачують руху, гіпнотизує вплив східної музики приносять користь не тільки тілу, а й духу, заряджаючи енергією.

Але, тим не менше, східний танець досить складний вид танцю. Він вимагає значної концентрації уваги і постійних напрацювань. Необхідно навчитися одночасно поєднувати руху різного характеру. Особливо складно для мене в перший час було поєднувати ритмічні рухи стегон з плавними рухами рук. Східний танець вчить керувати своїм тілом, додає пластики і грації в руху. Я вважаю, що танцю потрібно віддаватися повністю, тоді обов'язково досягнеш високих результатів.

Спробуйте зайнятися східним танцем, і Ви відчуєте всі його магічний вплив на собі!

література

  1. З історії східного танцю [Електронний ресурс] / Латіфа. Студія східного танцю, - http://www.kam.ru/bellydance/history1/680
  2. Походження танцю живота [Електронний ресурс] / Танець живота, - http://www.bellydance.ru/read/origins.shtml
  3. Стилі східного танцю [Електронний ресурс] / Fitness-Studio "Bagira-V», - http://bagira-v.ucoz.ru/index/0-30
  4. Стилі східних танців [Електронний ресурс] / Форум порталу «Танець живота», - php?id=31> http://bellydance.webtalk.ru/viewtopic.php?id=31
  5. Арабська фольклор і різні стилі східного танцю [Електронний ресурс] / Сайт Саніі, танцівниця і викладачки східних танців, - http://www.saniya-bellydance.com.ua/article2.php
  6. Костюм для східного танцю [Електронний ресурс] / Сайт «Костюм для східного танцю», - http://hafla.name/
  7. Як зшити східний костюм [Електронний ресурс] / Танцювальний колектив східних танців «Belledy» м.Донецьк, - http://belledy.narod.ru/files/oops_kost.html

Зображення взято з сайтів:

  1. Арабська фольклор і різні стилі східного танцю [Електронний ресурс] / Сайт Саніі, танцівниця і викладачки східних танців, - http://www.saniya-bellydance.com.ua/article2.php
  2. Костюми для танцю живота [Електронний ресурс] / Інтернет-магазин «Клеопатра» - Все для танцю живота, - http://www.kleopatra-dance.ru/
  3. Спідниці для танцю живота [Електронний ресурс] / Танець живота - самовчитель, - http://www.bellydances.ru/2d.php
Чи підходить Вам танець живота?
Чи підходить Вам танець живота?
Php?

Новости