Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Річка Волга. Опис, історія, походження назви, довжина, фото річка Волга впадає в Каспійське море, де витік Волги

  1. Річка Волга
  2. Тури на Новий рік та Різдво
  3. Маршрути: гори - море
  4. Легендарна Тридцятка, маршрут

Річки, озера, моря, лісу, печери

Річка Волга

Не дивлячись на те, що в Росії багато різних красивих річок, проте, Волга найбільш цінна для неї, населення країни кличе її величної, грунтуючись на тому, що Волга як цариця всіх російських річок. Вчені геологи визначають по відкладеннях в земній корі, що за незмірно довгу історію Землі значні простору нинішнього Поволжя не раз перетворювалися в морське дно. Одне з морів повільно відступало на південь приблизно двадцять мільйонів років тому, і тоді по його слідах протекла річка Волга. Волга починалася не на Валдаї, а біля Уральських гір. Вона як би зрізала кут, взявши звідти напрямок на Жигулі, і далі несла води значно східніше, ніж зараз. Рухи земної кори, утворення нових височин і западин, різкі коливання рівня Каспію і інші причини змушували річку Волгу міняти напрямок.

Походження назви річки

З фактів античної історії відомо, що відомий в той час грецький вчений по імені Птолемей у своїй "Географії" називав річку Волга на ім'я «Ра». Чи не смотрф на те, що і жив він далеко від Волги, на узбережжі Африки, в місті Олександрії, а й туди доходили чутки про цю великій річці. Було це в 2 столітті нашої ери. Пізніше, в середні віки, Волга була відома під назвою Ітіль.

За однією з версій сучасну назву Волга придбала за стародавнім марійського назвою річки Волгидо або ж, що в перекладі означало «світла». За іншою версією, назва Волги йде від фіно-угорського слова Волкеа, що має значення «світлий» або «білий». Також існує версія про те, що ім'я Волга походить від назви булга, пов'язаному з проживали на її берегах волзькими болгарами. Але самі болгари (предки сучасних татар) називали Реуков «Ітіль», слова яке ознчает «річка» (існує, правда і інша версія, що значення гідронімів Волга і Ітіль тоді не збігалися з сучасними), вважається, що найбільш вірогідне походження етноніма «Волга »від праслов'янського слова, що означає Волгл - волога - волога, таким чином можливий сенс назви Волги - як« вода »або« волога », якщо можна висловитися то підходить і« велика вода », завдяки величезним розмірам річки. За слов'янську версію походження назви говорить наявність річок Влга в Чехії і Вільга в Польщі.

Исток Волги

Исток Волги - ключ біля села Волговерховье в Тверській області. У верхній течії, в межах Валдайської височини Волга проходить через невеликі озера - Мале і Велике Верхіти, потім через систему великих озер, відомих як Верхневолжские озера: Стерж, Вселуг, Пено і Волго, об'єднані в Верхневолжское водосховище.

Географічне розташування річки

Волга бере початок на Валдайській височині (на висоті 229 м), впадає в Каспійське море. Довжина Волги 3530 кілометрів. Устя лежить на 28 м нижче рівня моря. Загальне падіння - 256 м. Волга - найбільша в світі річка внутрішнього стоку, тобто не впадає в світовий океан. Исток Волги - ключ біля села Волговерховье в Тверській області. У верхній течії, в межах Валдайської височини Волга проходить через невеликі озера - Мале і Велике Верхіти, потім вже через систему великих озер, відомих як Верхневолжские озера: Стерж, Вселуг, Пено і Волго, об'єднані в так зване Верхневолжское водосховище.

Річку умовно можна розділити на три основні частини, це:

верхня волга, найбільші притоки верхньої Волги - Селіжаровка, Тьма, Тверца, Молога, Шексна і Унжа. Після проходження Волги через систему Верхневолжських озер в 1843 році була споруджена гребля (Верхневолжскій бейшлот) для регулювання стоку води і підтримки судноплавних глибин в межень. Між містами Твер і Рибінськ на Волзі створені Іваньківський водосховище (так зване Московське море) з греблею і ГЕС у м Дубна, Угличское водосховище (ГЕС у Углича), Рибінська водосховище (ГЕС у Рибінська). У районі Рибінськ - Ярославль і нижче Костроми річка протікає у вузькій долині серед високих берегів, перетинаючи Углицького-Данилівську і Галицько-Чухломского височини. Далі Волга тече вздовж Унженскому і Балахнінськой низовин. У Городця (вище Нижнього Новгорода) Волга, перегороджена греблею Горьківської ГЕС, утворює Горьковское водосховище.

Середня волга, в середній течії, нижче впадання Оки, Волга стає ще більш повноводною. Вона тече вздовж північного краю Приволзької височини. Правий берег річки високий, лівий - низовинний. У Чебоксар побудована Чебоксарська ГЕС, вище греблі якої розташоване Чебоксарське водосховище. Найбільші притоки Волги в її середній течії - Ока, Сура, Ветлуга і Свіяга.

Нижня Волга, де в нижній течії, після впадання Ками, Волга стає могутньою рікою. Вона протікає тут уздовж Приволзької височини. Близько Тольятті, вище Самарської Луки, яку утворює Волга, огинаючи Жигулівські гори, споруджена гребля Жигулівське ГЕС; вище греблі простягається Куйбишевське водосховище. На Волзі в районі міста Балаково зведена гребля Саратовської ГЕС. Нижня Волга приймає порівняно невеликі притоки - Сік, Самару, Великий Іргиз, Еруслан. У 21 км вище Волгограда від Волги відокремлюється лівий рукав - Ахтуба (довжина 537 км), яка тече паралельно основному руслу. Великий простір між Волгою і Ахтубой, пересічене численними протоками і староречьямі, називається Волго-Ахтубинской заплавою; ширина розливів в межах цієї заплави досягала раніше 20-30 км. На Волзі між початком Ахтуби і Волгоградом побудована Волзька ГЕС; вище греблі простягається Волгоградське водосховище.

Дельта Волги починається в місці відділення від її русла Ахтуби (в районі Волгограда) і є однією з найбільших в Росії. У дельті налічується до 500 рукавів, проток і дрібних річок. Головні рукава - Бахтемір, Камизяк, Стара Волга, Болда, Бузан, Ахтуба (з них в судноплавному стані підтримується Бахтемір, утворюючи Волго-Каспійський канал).

Територіальний поділ річки

Територіально до складу басейну Волги входять Астраханська, Волгоградська, Саратовська, Самарська, Ульяновська, Нижегородська, Ярославська, Іванівська, Костромська, Московська, Смоленська, Тверська, Володимирська, Калузька, Орловська, Рязанська, Вологодська, Кіровська, Пензенська, Тамбовська області, Пермський край, Удмуртія, Марій Ел, Мордовія, Чувашія, Татарстан, Башкортостан, Калмикія, Комі, Москва, і деякі інші.

Волга з'єднана з Балтійським морем Волго-балтійським по воді, Вишнєволоцькому і Тихвінської системами; з Білим морем - через Северодвинскую систему і через Біломорсько-Балтійський канал; з Азовським і Чорним морями - через Волго-Донський канал.

Основне харчування річки Волги складають талі зовнішні води. Дощі, що випадають головним чином влітку, і грунтові води, за рахунок яких річка живе взимку, грають в її живленні меншу роль. Відповідно до цього в річному рівні річки виділяються: високе і тривале весняні повінь, досить стійка літня межень і низька зимова межень. Тривалість повені складає в середньому 72 дня. Максимум підйому води доводиться зазвичай на першу половину травня, через півмісяця після весняного льодоходу. З початку червня до жовтня - листопад встановлюється літня межень. Таким чином, більша частина навігаційного періоду, коли річка Волга вільна від льоду (в середньому 200 днів), збігається з періодом низьких межових рівнів (2 - 3 м).

Історія річки Волга

Припускають, що перша згадка про Волзі зустрічається в працях давньогрецького історика Геродота (V ст. До н. Е.). В оповіданні про похід перського царя Дарія на скіфів, Геродот повідомляє, що Дарій, переслідуючи скіфів за річку Танаїс (Дон), зупинився на річці Оар. Річку Оар намагаються ототожнити з Волгою, хоча Геродот також повідомив, що Оар впадає в Меотиду (Азовське море). Іноді також бачать Волгу в інший річці, про яку в I в. до н. е. повідомив Діодор Сицилійський.

Спочатку скіфи жили в дуже незначній кількості біля річки Араксу і були зневажені за своє приниження. Але ще в давнину під керуванням одного войовничого і відзначався стратегічними здібностями царя вони придбали собі країну в горах до Кавказу, а в низинах прибережжя Океану і Меотійського озера - і інші області до річки Танаїсу.

У письмових давньоримських джерелах II-IV століть Волга географічно ідентифікована як річка Ра - щедра, в арабських джерелах IX століття іменується ательє - річкою річок, великою рікою. У самій ранній давньоруському літописі, «Повісті временних літ», сказано: «З того Волоковского лісу потече Волга на схід і втечёт ... в море Хвалійське». Волоковскій ліс - старовинна назва Валдайській височині. Хвалійське іменувалося Каспійське море.

Географічне положення Волги і її великих приток зумовило вже до VIII століття її важливе значення як торгового шляху між Сходом і Заходом. Саме по Волзькому шляху хлинув потік арабського срібла в скандинавські країни. З арабського халіфату вивозилися тканини, метали, з слов'янських земель - раби, хутра, віск, мед. У IX-X століттях в торгівлі значну роль грали такі центри, як хозарський Ітіль в гирлі, булгарский Булгар на Середній Волзі, російські Ростов, Суздаль, Муром в Повернемо Поволжі. З XI століття торгівля слабшає, а в XIII столітті монголо-татарська навала порушило господарські зв'язки, крім басейну верхньої Волги, де активну роль грали Новгород, Твер і міста Володимиро-Суздальської Русі. З XV століття значення торгового шляху відновлюється, зростає роль таких центрів, як Казань, Нижній Новгород, Астрахань. Підкорення Іваном Грозним в середині XVI століття Казанського й Астраханського ханств привело до об'єднання всієї Волзької річкової системи в руках Росії, що сприяло розквіту волзької торгівлі в XVII столітті. Виникають нові великі міста - Самара, Саратов, Царицин; велику роль відіграють Ярославль, Кострома, Нижній Новгород. За Волзі ходять великі каравани суден (до 500). У XVIII столітті основні торговельні шляхи переміщаються на Захід, а економічний розвиток нижньої Волги стримується слабкою заселеністю і набігами кочівників. Басейн Волги в XVII-XVIII століттях став основним районом дій повсталих селян і козаків під час селянських воєн під керівництвом С.Т. Разіна і Є.І. Пугачова.

У XIX столітті відбувається значний розвиток Волзького торгового шляху після з'єднання Маріїнської річковою системою басейну Волги і Неви (1808); виникає великий річковий флот (в 1820 - перший пароплав), на Волзі працює величезна армія бурлак (до 300 тис. чол.). Відбуваються великі перевезення хліба, солі, риби, пізніше нафти і бавовни.

Розвиток громадянської війни 1917- 22 в Росії багато в чому пов'язане з встановленням в 1918 році в ряді міст Поволжя влади Комітету установчих зборів. Відновлення контролю більшовиків над Волгою, вважається важливим переломним моментом Громадянської війни, так контроль над Волгою забезпечував доступ до хлібних ресурсів і бакинської нафти. Важливу роль в Громадянській війні зіграла оборона Царицина, в якій активну роль грав І. В.Сталін, що і послужило приводом для перейменування Царицина в Сталінград.

У роки соціалістичного будівництва в зв'язку з індустріалізацією всієї країни значення Волзького шляху зросла. З кінця 30-х років XX століття Волга починає використовуватися також і як джерело гідроенергії. В період Великої Вітчизняної війни 1941-45 на Волзі сталася найбільша Сталінградська битва, яка зберегла ім'я Волги в історії освобожденпя краю. У післявоєнний період економічна роль Волги значно посилилася, особливо після створення ряду великих водосховищ і гідроелектростанцій.

Природний світ Волги

У басейні верхньої Волги розташовані великі лісові масиви, в Середньому і частково в Нижньому Поволжі великі площі зайняті посівами зернових і технічних культур. Розвинені баштанництво і садівництво. У Волго-Уральському районі - багаті родовища нафти і газу. Поблизу Солікамська - крупні поклади калійних солей. У Нижньому Поволжі (озеро Баскунчак, Ельтон) - куховарська сіль.

За різноманітністю риби-Волга одна з найбагатших річок. У басейні річки Волги мешкає 76 видів різних риб і 47 підвидів риби. У Волгу з Каспійського моря заходять риби: мінога, білуга, осетер, севрюга, шип, белорибіца, прохідні оселедця волзький або звичайна; з напівпрохідних: сазан, лящ, судак, вобла та ін. Постійно в Волзі живуть риби: стерлядь, сазан, лящ, судак, язь, щука, минь, сом, окунь, йорж, жерех. Білуга - сама легендарна риба каспійського басейну. Її вік сягає 100 років, а маса - 1,5 тонни. На початку століття в Волзі мешкали білуги вагою понад тонну, вага ікри у самок становив до 15% загальної ваги тіла. Червона риба - слава Астраханського краю. Тут мешкає п'ять видів осетрової риби - російський осетер, севрюга, білуга, шип і стерлядь. Перші чотири види - прохідні, а стерлядь - прісноводна риба. Господарствами також розлучається гібрид білуги і стерляді - бестер. Сельдеобразних риби представлені каспійських пузанка, кількою звичайної і черноспинка і волзької оселедцем.

З лососеобразних риби зустрічається белорибіца, єдиний представник щукоподібні - щука. До коропових риб низин Волги відносяться лящ, сазан, вобла, краснопірка, золотий і срібний карасі, жерех, густера, піскар, білий амур, білий і строкатий товстолобики.

Окуневі риби в Волзі представлені окунем річковим, ершом, а також судаком і Берш. У стоячих неглибоких прісноводних водоймах волзьких низин повсюдно зустрічається єдиний представник загону колючкоподібні - південна колючка.

Вплив Волги в творчості

В образному сприйнятті суті російської народності Волга відіграє виняткову і центральну роль, це корінь і стрижень всього російського народу, подібний ідеал. Вона завжди одухотворена, їй приписуються людські якості, а ідеальний російська людина повинна відповідати образу цієї річки. В літературі і мистецтві Волга зустрічається не дуже часто, але з її чином пов'язані воістину культові твори. У культурі XIX і початку XX століття з Волгою пов'язані найбільш «народні» представники культури: Н.А. Некрасов, Максим Горький, Ф. І. Шаляпін. Радянське мистецтво в повній мірі використовувало образ Волги, створений демократичним мистецтвом дореволюційній Росії. Волга ототожнюється з Батьківщиною-матір'ю, вона є символом свободи, простору, широти і величі духу Радянського людини. Центральну роль в побудові цього способу грали фільм «Волга-Волга» і виконується Людмилою Зикіної пісня «Тече Волга»

Дельта Волги

Дельта Волги - місце, де в 1919 році створено перший в Росії біосферний заповідник. П'ять років тому в Астраханській області з'явився ще один федеральний державний природний заповідник - Богдінско-Баскунчакскій. Ми розуміємо, що у заповідників постійно виникає чимало проблем, вирішення яких відкладати не можна, тому фінансування їх діяльності - в більшій частині на відповідальності обласного бюджету. Астраханцев пишаються, що в минулому році статус федерального пам'ятника природи отримав острів Малий Перлинний. Це один з найбільш цінних природних резерватів Північного Каспію. Крім цього, 800 тис. Гектарів території дельти мають статус водно-болотного угіддя міжнародного значення. У нашому регіоні розташовані чотири державних природних заказника обласного значення.

Дельта Волги визнана екологічно благополучній дельтою в Європі. Наше завдання, незважаючи на те, що територія під господарське використання тут високо цінується, розширювати межі природних заповідників. Зараз, наприклад, опрацьовується ідея створення в області так званих біосферних полігонів. Ми робимо це одними з перших в Росії. Під них належить зарезервувати 300 тисяч гектарів Північного Каспію і дельти Волги. На цих просторах, в основному водних, будуть випробувані сучасні методи господарської діяльності, які не зашкодять унікальним навколишнім середовищі. Ми за відкритість екологічної інформації та завжди оперативно реагуємо на будь-які сигнали про надзвичайну подію і проблемах.

Найбільша річкова долина Європи Волго-Ахтубінськ заплава и дельта річки волги, а такоже Навколишнє їх пустеля всегда пріверталі Рамус ботаніків. Перші дослідження в основному стосуваліся видового складу флори. У різний час область відвідалі: П. С Паллас, К. До Клаус, Е. А Еверсманн, І. До Пачоській, А. Я Гордягін и много других видатних Мандрівники и ботаніки. В кінці 20-х років нінішнього століття более уваги стали пріділяті заплавних місцепрожівання. Одному з перших дослідників рослинного покриву нижневолжских долини - С. І Коржінським (в 1888 р) - флористичний склад її лугів і боліт спочатку здавався досить одноманітним, але згодом ці уявлення стали меняться.А. Г Раменский (в 1931 р) відзначив зміну складу трав'янистих співтовариств Волго-Ахтубінськ заплави і дельти в міру просування вниз за течією річки.

Історія

До 30-х рр. двадцятого століття Волгу практично використовували тільки як транспортний шлях і рибопромислових басейн. Основними органічними вадами Волзького торгового шляху протягом багатьох століть були відсутність водних з'єднань зі Світовим океаном і ступінчастість глибин. Перший недолік колись намагалися подолати організацією волоків. Але волоком можна було переправляти через вододіли лише дуже невеликі судна. Петро I організував роботи по з'єднанню Волги з Доном і Балтійським морем. Однак через відсутність техніки, відповідала масштабам роботи, витрачені зусилля по з'єднанню Волги з Доном не увінчалися успіхом. По-іншому склалася доля робіт на Верхній Волзі. В 1703 р почали і в 1709 р завершили будівництво Вишнєволоцькому системи. Через річки Тверцу, Цну, Мету, Волхов, Ладозьке озеро і Ниву вантажі, що перевозяться по Волзі, отримали вихід в Балтійське море. Обмежена пропускна здатність цієї водної системи змушувало шукати інші шляхи розвитку водних зв'язків Волзького басейну з Балтикою.

У 1810 р вступила в експлуатацію Маріїнська водна система, яка поєднала Волгу з Балтикою через річки Шексну, Витергу, Онезьке озеро, р. Свір, Ладозьке озеро і Неву, а в 1811 р - Тихвинська водна система, яка зробила те ж через річки Мологу, Чагода, Сясь і Пріладожскій канал.

У 1828 р закінчили будівництво Вюртембергской (Північно-Двинской) системи, який з'єднав басейн Волги через річку Шекену, Топорнінскій канал, озера Сіверське та Кубенское з р. Сухоной, Північної Двіною і Білим морем. У першій половіні XIX ст. почали активно розвиватися роботи і щодо подолання іншого великого недоліку Волзького транспортного шляху - ступенчатости глибин.

Поряд із судноплавством велике значення в басейні Волги здавна мав рибний промисел. Волга завжди була багата рибою туводних, напівпрохідний і прохідний. Різкі коливання в уловах в Волзькому басейні відзначали ще й в ті часи, коли вплив господарської діяльності людини було практично незначним. На невеликих притоках Волги ще в допетровські часи будували млини. За часів же Петра I енергію води почали використовувати для металургійних заводів, створюваних на Уралі.

В кінці XIX-початку XX ст. стало ясно, що виключно сприятливе положення Волги в самому центрі європейської частини Росії, найбагатші земельні, водні та мінеральні ресурси, величезні рибні багатства басейну Волги, наявність кваліфікованих кадрів робітників у промислових районах - Московському, Іванівському, Нижегородському, Уральської - не можуть бути використані в повною мірою без розвитку належної енергетичної бази.

Значимість річки Волга

У наш час річка грає значну роль в економіці Росії, оскільки на ній розташована велика кількість гідроелектростанцій, сама ж річка необхідна для різних морських вантажоперевезень, які зараз успішно здійснюються.

Крім цього Волга є головною артерією країни, забезпечуючи її водними ресурсами, також варто додати, що на Волзі створена безліч водосховищ. А для місцевих жителів селища яких розташоване поблизу річка волга дає можливість відчути себе туристами, плаваючи уздовж течії річки, та й просто помилуватися чудовими пейзажами, зайвий раз глянувши на неї.

Назад в розділ

Тури на Новий рік та Різдво

Активні, пригодницькі, розважальні, екскурсійні тури по Росії. Міста Золотого кільця Росії, Тамбов, Санкт-Петербург, Карелія, Кольський півострів, Калінінград, Брянськ, Великий Новгород, Великий Устюг, Казань, Володимир, Вологда, Орел, Кавказ, Урал, Алтай, Байкал, Сахалін, Камчатка і в інші міста Росії .

Маршрути: гори - море

Адигея, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Новости