Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вся правда про водійські посвідчення за кордоном

  1. Країни, які не підписали ні одну з конвенцій
  2. Країни, що підписали Віденську конвенцію про дорожній рух 1968 року
  3. Країни, що підписали тільки Женевську конвенцію про дорожній рух 1949 року.
  4. Ложка дьогтю
  5. Список країн, які підписали Віденську конвенцію про дорожній рух
  6. Список країн, що підписали Женевську конвенцію про дорожній рух

Вирушаючи на відпочинок, багато просунуті туристи і мандрівники вже давно використовують для переміщення по іноземній державі орендований транспорт. Це дійсно зручно, не дуже дорого (іноді навіть дешевше екскурсій ) І дозволяє бути повністю самостійними. В цьому випадку, завжди виникає питання: чи можна керувати в тій чи іншій країні автомобілем або мотоциклом по російським прав, або потрібно обов'язково мати міжнародні водійські права? Це питання давно вже обріс клубком міфів і помилок. Для того, щоб його розплутати ми постаралися самі розібратися з цією проблемою і пропонуємо вам наступну інформацію.

Існує тільки два види прав: національні права і міжнародні.

  • Національні права - це документ, що видається державними органами і дає право керувати транспортними засобами на території Росії. При цьому, всі види національних прав, виконані вони у вигляді паперу, пластику, тільки на російській або із дублюванням англійською мовами, з міжнародної точки зору по суті одне і те ж.

  • Міжнародне посвідчення водія буває тільки одного виду - у вигляді книжки формату А6. Ось як визначає міжнародне посвідчення водія «Віденська конвенція про дорожній рух» від 1968 року (з ізм. Від 2006 року).

    1. Міжнародне посвідчення водія являє собою книжку формату А6 (148х105 мм - 5,82х4,13 дюйма). Вона має сіру обкладинку і білі внутрішні сторінки.

    2. Лицьова і внутрішня сторони першого аркуша обкладинки ідентичні, відповідно, додається зразкам сторінок N 1 і 2; вони друкуються на національній мові або, принаймні, на одному з національних мов держави, в якому видано посвідчення. В кінці внутрішніх сторінок дві сусідні сторінки відповідають доданим зразком N 3 і друкуються на французькій мові. На попередніх їм внутрішніх сторінках повторюється на кількох мовах, з яких обов'язковими є англійська, іспанська та російська мови, перша з цих двох сторінок.

  • При цьому існує помилкова думка, що нові пластикові права, що видаються зараз у РФ - це міжнародні права. Це не вірно. Навіть самі «новомодні» пластикові права, і навіть видані після 2012 року, НЕ Є МІЖНАРОДНИМИ. Це велика помилка і міф, що нові пластикові права є міжнародними. По суті, це просто національні (тобто російські) права, які, з точки зору міжнародного права, нічим не відрізняються навіть від старих заламінованих паперових прав, хіба що тільки тим, що вони відповідають вимогам нового міжнародного законодавства, а саме «Віденської конвенції про дорожній рух »(у новій редакції від 2004 року).

    Справжні міжнародні права (МВУ, міжнародне посвідчення водія) видається додатково в національних прав органами ГИБДД Росії. Для цього необхідно надати:

    • квитанцію про оплату мита на суму 1600 рублів (ціна 2018 року);
    • заяву про видачу міжнародного посвідчення водія;
    • національне посвідчення водія;
    • медичну довідку (більше в ньому немає потреби, скасована в 2014 році);
    • паспорт РФ;
    • фотографію 35 × 45 мм.

    При оформленні заявки на отримання МВУ через портал Госуслугі.ру оплатити потрібно буде не 1600 рублів, а тільки 1120 рублів.

    Повторно здавати іспити не потрібно, вам видадуть МВУ на підставі національного. Діяти воно буде 3 роки або до закінчення дії вашого національного посвідчення. І, до речі, діє МВУ тільки спільно з національними правами, їх необхідно пред'являти разом. Отримати його можна, звернувшись в ГИБДД або МФЦ, або оформити його на сайті госуслугі.рф , Що, до речі, обійдеться дешевше: всього 1120 рублів замість 1600 при особистому зверненні.

    Однак наявність у вас міжнародного водійського посвідчення зовсім не означає, що ви можете водити машину по всьому світу. Заплуталися? Читайте далі уважно, і тоді все стане зрозуміло.

    Увага! Деякі організації пропонують за енну суму завірений переклад на іноземну мову ваших національних прав. Але це жодним чином не являє заміною міжнародного водійського посвідчення і може діяти лише в деяких країнах.

    Але ті поспішайте бігти в ГИБДД отримувати міжнародні права, адже питання полягає в тому, а чи потрібно вам насправді міжнародне посвідчення водія.

    Але ті поспішайте бігти в ГИБДД отримувати міжнародні права, адже питання полягає в тому, а чи потрібно вам насправді міжнародне посвідчення водія

    Всі країни в даному контексті можна розділити на три групи:

    • Країни підписали Віденську конвенцію про дорожній рух 1968 року
    • Країни підписали Женевську конвенцію про дорожній рух 1949 року
    • Країни які не підписали ні ту ні іншу конвенції.

    Так ось, з якими правами можна управляти транспортним засобом в певній країні, залежить від того, яку конвенцію підписала держава.

    Країни, які не підписали ні одну з конвенцій

    Ці країни взагалі не визнають ніякі з двох видів прав, крім своїх. Тобто ваші міжнародні та національні права для них просто листівка, і ніякий не документ. Є лише деякі винятки - коли держава своїми внутрішніми нормативними документами визнає дійсними права тієї чи іншої держави, або міжнародні права. Про це можна дізнатися, заздалегідь до поїздки, вивчаючи інформацію про конкретну країну.

    У більшості ж випадків, керувати автомобілем або мотоциклом в таких країнах можна тільки за умови здачі відповідних іспитів і отримання місцевих прав; або після отримання спеціального дозволу в уповноваженому органі, представивши національні водійські права; або можливе використання національних прав спільно з завіреним перекладом. Є й інші варіанти, але все це необхідно з'ясовувати для кожної конкретної країни.

    Загалом, «сунутися» в таких країнах на дороги зі своїми міжнародними або національними правами не варто, поки все не з'ясуєте.

    Країни, що підписали Віденську конвенцію про дорожній рух 1968 року

    Це найприємніша категорія країн. Таких країн досить багато ( см. список ).

    Так ось, ці країни, підписавши Конвенцію, визнають на своїй території будь-які національні водійські посвідчення, що відповідають певним вимогам.

    Зі статті 41 «Посвідчення водіїв» Віденської конвенції про дорожній рух 1968 року:

    2. а) Договірні Сторони будуть визнавати:

    i) будь-яка національна водійське посвідчення, відповідне приписами додатка 6 до цієї Конвенції;

    ii) будь-яка міжнародна водійське посвідчення, відповідне приписами додатка 7 до цієї Конвенції, за умови, що воно пред'являється разом з відповідним національним водійським посвідченням, дійсним на своїй території для керування транспортним засобом, відповідним категорії або категорій транспортних засобів, на керування якими видано посвідчення, за умови, що зазначені посвідчення є дійсними і що вони видані іншою Договірною Стороною або одним з її тер риториального підрозділів або об'єднанням, уповноваженим на те цією Договірною Стороною;

    Виходить, що національні водійські посвідчення (тобто звичайні російські права), що видаються на території РФ, відповідають цим вимогам.

    Тут потрібно зробити невелике уточнення: 28.03.2006 року формат національного посвідчення, яке визнається на території інших країн, був змінений. Головна відмінність полягає в тому, що відомості (рядки) на водійському посвідченні тепер повинні в обов'язковому порядку нумероваться в певному порядку. Країнам-учасницям Конвенції було дано 5 років (тобто до 28.03.2011 року) на приведення національних посвідчень у відповідність новому формату. Цим вимогам повністю відповідають нові видаються в Росії водійські посвідчення. Навіть, якщо у вас старе водійське посвідчення (видане до 28.03.2011 року), де відомості не пронумеровані відповідно все з тієї ж Конвенції (ст. 43 п.1), воно має бути визнане країнами-учасницями договору до закінчення терміну їх дії. Ще раз повторюся для тих, хто заплутався: навіть ваше водійське посвідчення старого зразка (паперовий в ламінаті), видане до 28.03.2011 р дійсно в країнах зі списку без будь-яких перекладів і міжнародних водійських посвідчень.

    Віденська Конвенція встановлює різні категорії для транспортних засобів. Це «А», «B», «C» і т.д. Категорія «А» у вас в правах дає право керування мотоциклами. Категорія «B» дає право управління ТЗ (за винятком «А»), дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кг і число сидячих місць яких, крім сидіння водія, не перевищує восьми. Так ось, слід зазначити, що наявність у вас в правах відкритою тільки категорії «B» або вище за відсутності «А» зовсім не дає вам право керувати в іншій країні мотоциклом. Це слід чітко розуміти. На щастя, в більшості країн для того, щоб орендувати мотоцикл, не потрібно взагалі висувати жодних посвідчень водіїв. Права у вас можуть зажадати тільки на дорозі співробітники поліції або інших відповідних дорожніх служб. І знову ж таки на щастя, у багатьох країнах поліцейські не дуже прискіпливі до цього питання і готові закривати на це очі або закривати на це очі в обмін на невеликий «штраф». Просто вам слід не забувати, що формально ви не праві і порушуєте закон, тому не доводьте ситуацію до серйозного конфлікту і "не качайте права". І ще, у разі ДТП ви будете однозначно визнані винуватцем, оскільки юридично порушуєте закон, і звичайно ж ніяка страховка не допоможе.

    Якщо ж у вас все в порядку з документами, то страховка покриває шкоду, заподіяну вашому здоров'ю і третім особам, майну і т.д. Правда, для цього необхідно оформляти туристичну страховку з відповідними опціями. Підібрати і порівняти вартість таких страховок можете через такі сервіси пошуку та порівняння страхових полісів:

    Країни, що підписали тільки Женевську конвенцію про дорожній рух 1949 року.

    Ці країни домовилися про те, що вони визнають на своїй території міжнародні водійські посвідчення. Так що, сміливо вирушайте в ці країни, але не забувайте з собою брати і національні права, оскільки без них міжнародне посвідчення не дійсне.

    Ложка дьогтю

    Все вище написане дуже приємно і зручно для російських мандрівників володарів національних прав. Але на практиці бувають розбіжності з даної теорією. Деякі країни, незважаючи на те, що підписали Віденську конвенцію, не ратифікували її, і продовжують наполегливо вимагати міжнародні водійські посвідчення, або навіть визнають тільки видані на своїй території права. Дані вимоги за міжнародним законодавством неправомірні і в судовому розгляді приречені на провал, однак, такі ситуації все ж трапляються, особливо в країнах Європи. Іноді можна вирішити проблему ще на дорозі або в поліцейській дільниці, довівши свою правоту посиланнями на міжнародне законодавство. Але є ще одна проблема. «Прокатні» контори можуть спокійно відмовити вам в оренді автомобіля при відсутності у вас міжнародних прав, оскільки це їхня справа, кому давати машину в прокат, а кому ні, і ніякі міжнародні закони їм зовсім не указ.

    Тому перед поїздкою в країну, навіть якщо вона і підписала Віденську конвенцію, про всяк випадок, почитайте в Інтернет про досвід мандрівників по цій країні і якщо є необхідність, не пошкодуйте грошей і отримаєте міжнародні права. Адже не варто псувати собі настрій на відпочинку розбірками з поліцією на дорозі, нехай навіть ви і на всі 100% праві.

    Також читайте офіційне джерело на сайті ООН з роз'ясненнями особливостей застосування тих окремих пунктів конвенції в окремих країнах - https://treaties.un.org , І сама Віденська конвенція російською мовою в pdf

    Список країн, які підписали Віденську конвенцію про дорожній рух

    Можна керувати за національними ВУ своєї країни

    • Албанія
    • Вірменія
    • Австрія
    • Азербайджан
    • Багами
    • Бахрейн
    • Білорусь
    • Бельгія
    • Болгарія
    • Боснія і Герцеговина
    • Бразилія
    • Ватикан *
    • Великобританія *
    • Угорщина
    • Венесуела *
    • В'єтнам
    • Гайана
    • Гана *
    • Німеччина
    • Греція
    • Голандія
    • Грузія
    • Данія
    • Заїр
    • Зімбабве
    • Ізраїль
    • Індонезія *
    • Ірак
    • Іран
    • Іспанія *
    • Італія
    • Казахстан
    • Катар
    • Кенія
    • Киргизія
    • Коста-Ріка *
    • Конго
    • Кот-д'Івуар
    • Куба
    • Кувейт
    • Латвія
    • Ліберія
    • Литва
    • Люксембург
    • Македонія
    • Марокко
    • Мексика *
    • Молдова
    • Монако
    • Монголія
    • Нігер
    • Норвегія
    • ОАЕ
    • Пакистан
    • Перу
    • Польща
    • Португалія
    • Республіка Корея*
    • Росія
    • Румунія
    • Сан-Марино
    • Сейшели
    • Сенегал
    • Сербія
    • Словаччина
    • Словенія
    • Таджикистан
    • Таїланд *
    • Туніс
    • Туркменістан
    • Туреччина
    • Узбекистан
    • Україна
    • Уругвай
    • Філіппіни
    • Фінляндія
    • Франція
    • Хорватія
    • ЦАР
    • Чорногорія
    • Чехія
    • Чилі *
    • Швейцарія
    • Швеція
    • Еквадор *
    • Естонія
    • ПАР

    * - дані країни підписали конвенцію, але не ратифікували її внутрішнім документом. Керуючи транспортом в цих країнах за національною ВУ, ви ризикуєте потрапити на проблеми з поліцією, тому краще для поїздки в них краще оформляти МВУ.

    Список країн, що підписали Женевську конвенцію про дорожній рух

    Ви можете керувати тільки з міжнародних ВУ

    • Австралія
    • Албанія
    • Алжир
    • Андорра
    • Аргентина
    • Бангладеш
    • Беліз
    • Бенін
    • Ботсвана
    • Ватикан
    • Гаїті
    • Гамбія
    • Гватемала
    • Гібралтар
    • Гонконг
    • Гренада
    • Домініканська республіка
    • Єгипет
    • західне Самоа
    • Індія
    • Йорданія
    • Ірландія
    • Ісландія
    • Камбоджа
    • Канада
    • Кіпр
    • Киргизія
    • Китай
    • Конго
    • Лаос
    • Лесото
    • Ліван
    • Мавританія
    • Мадагаскар
    • Малаві
    • Малайзія
    • Малі
    • Мальта
    • Намібія
    • Нідерланди
    • Нова Зеландія
    • Нова Каледонія
    • Папуа Нова Гвінея
    • Парагвай
    • Перу
    • Руанда
    • Свазіленд
    • Сінгапур
    • Сирія
    • Сент-Вінсент
    • і Гренадіни
    • Сан-Люція
    • США
    • Сьєрра-Леоне
    • Тайвань
    • Танзанія
    • того
    • Трінідад і Тобаго
    • Туніс
    • Туреччина
    • Уганда
    • Фіджі
    • Французька Полінезія
    • Ямайка
    • Японія
    🕒 12 Жовтня, 2018

    Коментарі / останні повідомлення по темі на форумі

    Re: Вся правда про водійських посвідченнях за кордоном с9111990 4 Липень, 2017
    Якщо хочете їхати за кордон на тимчасове прибування, то можна користуватися закордонним водійським посвідченням без проблем. Наприклад по Шенгену. Якщо ж Ви хочете поїхати за кордон з метою вчитися або працювати на довгий термін, то потрібно особисто ознайомитися з законом цієї країни в яку Ви їдете, наприклад, що стосується прав на керування транспортним засобом. Там все чорним по білому написано і не потрібно питати через кого-то або міністерство. ... Re: Вся правда про водійських посвідченнях за кордоном SteelyGlow 7 Август, 2017
    Японія не приймає наше міжнародне в / у, так як воно за формою не відповідає Женевської конвенції 1949 року. Машину по ньому орендувати там не реально. Правда, пара контор дивляться на це крізь пальці, але це до першого копа. Можна, звичайно, "включити тупого Гайдзин", мовляв, нічого не знаю, що говорите - не розумію, але це прокатує рідко, і цілком реально загриміти в мавпятник за "безправну" їзду. ... Re: Вся правда про водійських посвідченнях за кордоном nausla 7 Август, 2017

    Я вам відкрию страшну таємницю, Росія не приймає європейські водійські посвідчення. Треба купувати додатковий вкладиш, в Німеччині він коштує 30 євро. Так що чому ви дивуєтеся? Все алаверди, все по чесному. ... Re: Вся правда про водійських посвідченнях за кордоном admin 8 Август, 2017

    Чи не правда. Женевська конвенція передбачає міжнародні в / у одержувані на додаток до національних, і що видаються в РФ міжнародні в / у повністю відповідають Женевській конвенції і приймаються в безлічі країн, що підписали Конвенцію, без проблем. Але деякі країни, такі як Японія або В'єтнам, наприклад, за своїми внутрішніми законами передбачають управління тільки за місцевим в / у. ... Re: Вся правда про водійських посвідченнях за кордоном admin 25 Август, 2017
    Не тільки в Єгипті така ситуація, багато туристичних країн з таким рухом. Наприклад на Шрі-Ланці незважаючи на наявність знаків, розмітки, все одно діє правило: хто більше, той і правий. Або вірніше: у кого клаксон голосніше, той і правий. ...
    Оцініть статтю: (26 голосів, оцінка: 4.8 з 5)

В цьому випадку, завжди виникає питання: чи можна керувати в тій чи іншій країні автомобілем або мотоциклом по російським прав, або потрібно обов'язково мати міжнародні водійські права?
Заплуталися?
Так що чому ви дивуєтеся?

Новости