Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На автомобілі в Словаччині: що потрібно знати водіям

  1. які водійські права підходять для Словаччини
  2. що змінюється після отримання посвідки на проживання
  3. Обмін, оновлення і отримання водійських прав в Словаччині
  4. оновлення
  5. отримання водійських прав
  6. Реєстрація транспортного засобу
  7. про Правила дорожнього руху в Словаччині
  8. дтп в Словаччині

Ласкаво просимо на найпопулярніший блог про Словаччину!

2 Листопад 2016 Andrey Переглядів: 2629

«Чи підходять мої водійські права для поїздки до Словаччини на автомобілі «Чи підходять мої водійські права для поїздки до Словаччини на автомобілі? Або потрібні міжнародні? Як бути після отримання ВНЖ? Отримувати словацьке посвідчення? »

Знайомі питання? Звичайно! Їх задає собі будь-який водій, що збирається в Словаччину.

Що ж, давайте розбиратися.

Умови, на яких ви можете водити автомобіль в Словаччині, залежать, по-перше, від країни, де ви отримали свої водійські права, і, по-друге, від заснування вашого перебування в Словаччині. Під останнім мається на увазі віза, безвізовий режим або посвідку на проживання.

які водійські права підходять для Словаччини

Перебуваючи в Словаччині на підставі візи або в рамках безвізового режиму, ви маєте право на керування транспортним засобом, якщо:

  1. У вас є водійські права, видані державою Європейської економічної зони. Але не всім так пощастило, і більшість з нас стикаються з другим випадком.
  2. У вас водійські права, видані державою, яка підписала Віденську або Женевську конвенції (серед інших сюди відносяться Білорусь, Україна, Росія, Казахстан).

В останній ситуації водійські права можуть бути нового і старого зразка. З посвідченням нового зразка у вигляді пластикової картки питань немає. Воно підходить. А ось якщо у вас права старого зразка, то додатково до них знадобиться ще і міжнародне посвідчення водія (МПВ), причому видане в тій самій державі, де і права. Зауважте, окремо МВУ без національних прав не проходить. На практиці, втім, поліція не чіпляється до прав старого зразка без наявності міжнародного посвідчення.

Все це стосується в'їзду за візою або в рамках безвізового режиму. Якщо ж вам надали тимчасовий або постійний вид на проживання в Словаччині, ви зобов'язані поміняти водійські права на словацькі.

що змінюється після отримання посвідки на проживання

Через 185 днів (не раніше!) Після отримання ВНЖ або ПМЖ в Словаччині ви можете подавати заяву в поліцію за місцем проживання (orgán Policajného zboru) для обміну своїх водійських прав на словацькі.

Якщо раптом ваші старі права видані в Європейській економічній зоні, то ви можете це зробити, але не зобов'язані. В принципі, не треба паритися - спокійно водите автомобіль зі старими документами, вони офіційно дозволені.

Якщо ви не належите до цієї категорії щасливчиків і володієте правами рідними, національними, то тут без варіантів - ви зобов'язані їх поміняти.

Перші 185 днів після отримання ВНЖ або ПМЖ ви можете кататися зі старим посвідченням, а потім у вашому розпорядженні є 60 днів для подачі заяви в поліцію на його обмін.

Якщо в термін 60 днів ви не укладаєтеся, ваше водійське посвідчення стане недійсним в Словаччині, і його не можна буде поміняти на нове.

Але не все так погано. У цій ситуації ви можете оновити свої водійські права. Розглянемо докладніше ці процедури.

Обмін, оновлення і отримання водійських прав в Словаччині

обмін

Якщо терміни дозволяють (від отримання ВНЖ / ПМЖ пройшло не менше 185 і не більше 245 днів), ви можете обміняти свої водійські права на словацькі. Для цього у відділення поліції за місцем проживання в Словаччині ви повинні надати:

  • заяву на обмін водійських прав;
  • чинне національне водійське посвідчення і його судовий переклад на словацьку мову;
  • картку ВНЖ або ПМЖ;
  • довідку з ДАІ (ГИБДД) про видачу посвідчення водія та її судовий переклад на словацьку мову.

Крім того, в поліції вас сфотографують, попросять заповнити і підписати відповідні бланки.

При отриманні нового посвідчення водія вас попросять здати старе. Його поліція сама передасть до відповідного держорган тієї країни, де воно було видано. При цьому буде вказана причина і дата заміни, а також номер вашого нового посвідчення. Категорія нового посвідчення буде відповідати категорії старого.

Під час процедури обміну так само, як і в попередній термін (185-245 днів від дня отримання посвідки на проживання) старе посвідчення вважається дійсним.

оновлення

Якщо ви не встигли в зазначені терміни подати заяву в поліцію на обмін, вам залишається тільки одна можливість - оновлювати водійські права. Тут є кілька мінусів в порівнянні з обміном.

По-перше, процедуру поновлення завжди передує попередня перевірка даних чинного водійського посвідчення в країні його видачі. Самі розумієте, це може затягнутися. Причому конкретні терміни в законі не обмовляються.

По-друге, і це гірше, до отримання нового посвідчення, тобто на протязі всього терміну розгляду заяви, ваші старі права вважаються недійсними і їздити з ними, відповідно, ви можете тільки на свій страх і ризик.

Що потрібно зробити? У словацьку поліцію за місцем проживання ви подаєте такі документи:

  • заяву на оновлення водійських прав (підготує співробітник поліції);
  • водійське посвідчення (незважаючи на те, що воно вже вважається недійсним) і його судовий переклад на словацьку мову;
  • картку ВНЖ або ПМЖ;
  • довідку з ДАІ (ГИБДД) про видачу посвідчення водія та її судовий переклад на словацьку мову.

У поліції вас сфотографують, попросять заповнити і підписати необхідні бланки.

Вартість отримання нового водійського посвідчення - 6.50 євро, якщо готові чекати 30 днів, або 26 євро - і права будуть готові протягом 2 днів.

Потрібно мати на увазі, що всі 30 днів у вас не буде водійського посвідчення. Ні старого, ні нового. Ви не зможете водити автомобіль.

Однак, якщо замовите швидке виготовлення за 2 дні, то зможете протягом цих двох днів автомобілем керувати на підставі копії заяви на заміну прав. Як мені пояснили, існує негласне правило серед поліцейських, що за це вони не карають і не штрафують, якщо при перевірці документів пред'явіть заяву. Але це стосується тільки швидкої заміни. На 30 днів це правило не поширюється.

При отриманні нового посвідчення ви здасте в поліцію старе - для його подальшої передачі до відповідного органу країни видачі. При цьому буде вказана причина і дата заміни, а також номер нового посвідчення.

За фактом переліки документів для обміну та оновлення водійського посвідчення не відрізняються.

З особистого досвіду. Жодного разу за 3.5 року жоден поліцай не поцікавився, коли я поміняю права на словацькі або вказав на те, що вони недійсні. Але впевнений, що якщо найде коса на камінь, то прідерутся до цього моменту легко.
При заміні так званого «недійсного» посвідчення водія ніяка перевірка по факту не проводиться. Нові права можна отримати за 2 дні.

отримання водійських прав

Якщо в управлінні автомобілем ви новачок, і раніше права не отримували, то можете це зробити безпосередньо в Словаччині. Обов'язково умова - наявність постійного або тимчасового дозволу на проживання мінімум 185 днів у тому календарному році, в якому ви плануєте подавати заяву на права.

Ви можете отримати водійські права в Словаччині, якщо:

  • досягли встановленого віку для необхідної категорії водійських прав;
  • маєте дозвіл на проживання в Словаччині мінімум 185 днів у поточному календарному році;
  • стан здоров'я дозволять вам керувати транспортним засобом;
  • пройшли підготовку в автошколі і здали необхідні іспити.

Тобто в будь-якому випадку, вам пряма дорога в автошколу, де ви отримаєте всю необхідну інформацію про придбання водійських прав.

Реєстрація транспортного засобу

Про реєстрацію автомобіля в Словаччині читайте тут: Як поставити на облік автомобіль? , а також частина 2 і частина 3 .

про Правила дорожнього руху в Словаччині

Не лякайтеся, що не про всі. Тільки найголовніші.

У Словаччині правосторонній рух. Максимальна дозволена швидкість:

  • 50 км / год в населених пунктах;
  • 90 км / год поза населеними пунктами;
  • 130 км / год на автострадах і швидкісних дорогах поза населеними пунктами;
  • 90 км / год на автострадах і швидкісних дорогах в населених пунктах.

Зверніть увагу і на наступне:

  • Допустимо тільки нульовий вміст алкоголю в крові - на відміну від деяких європейських країн.
  • Під час їзди ви, а також пасажири повинні бути весь час пристебнуті ременем безпеки.
  • Протягом всього року ви повинні їздити з увімкненими фарами в будь-який час доби - дотримуються всі.
  • У відсутності туману рух з включеними протитуманними фарами карається штрафом.
  • Зимові шини на особистому автомобілі обов'язкові в разі суцільного шару снігу або обмерзання.
  • Проїзд по платних дорогах оплачується віньєткою (diaľničná známka). Її можна придбати на бензозаправках або на пошті, а з 2016 року і на сайті в електронному вигляді. На сайті, до речі, є і російська мова. Віньєтку краще купити - штраф 150 євро (і це ще знизили - до 1 листопада 2016 було 300 євро).
  • У центрі міста можна запаркувати автомобіль тільки на парковках. Паркувальний талон можна придбати в газетних кіосках або паркомати, а також оплатити за допомогою sms. Талон необхідно розмістити на видному місці в автомобілі.
  • В обов'язкове обладнання кожного автомобіля входить: знак аварійної зупинки, автомобільна аптечка, світловідбиваючий жилет, запасне колесо.
  • Пішоходи в населених пунктах і йдуть по узбіччю поза населених пунктах зобов'язані мати на собі світловідбиваючі елементи - і дійсно дуже багато хто носить всілякі стрічки, значки та інше.

дтп в Словаччині

При кожному ДТП поліцейський зажадає страховку цивільної відповідальності перед третіми особами.

Якщо ви їздите на словацькому автомобілі - ви купуєте цю страховку ще до постановки на облік автомобіля в поліції в процесі його покупки.

Якщо ж у вас не словацький автомобіль, то повинні мати при собі міжнародну страховку - «зелену карту». Поліцейський перевірить, чи діє ця страховка на території Словаччини. Отримані дані (назва, термін дію і номер документа про оплату страхової відповідальності) будуть занесені в протокол про дорожньо-транспортну пригоду.

У разі, якщо збиток був нанесений закордонному автомобілю, поліцейський завжди видасть його водієві підтвердження про те, що ДТП було заявлено, і з'ясуванням обставин займалася словацька поліція.

Щиро бажаю ДТП уникнути. Але оскільки береженого бог береже, збережіть собі такі телефонні номери:

  • 112 - єдиний номер екстреного виклику
  • 150 - пожежна
  • 155 - швидка допомога
  • 158 - поліція
  • 159 - міська поліція
  • Тисячу сто вісімдесят одна - довідка про телефонні номери
  • 12 149 - довідка про міжнародні телефонні номери
  • 12 131 - інформаційна лінія для міжнародних розмов
  • 18 128 - Nonstop аварійна і екстрена допомога автомобілістам

Ви ще не підписалися на оновлення блогу? Тоді саме час це зробити прямо зараз! Підписатися

Хочу дізнатися більше про
ВНЖ в Словаччині

Або потрібні міжнародні?
Як бути після отримання ВНЖ?
Отримувати словацьке посвідчення?
Що потрібно зробити?

Новости