Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Саграда Фамілія

  1. Саграда Фамілія: Огляд
  2. Саграда Фамілія: Як дістатися
  3. Саграда Фамілія: Лайфхак

Фото: pixabay

Фото: pixabay.com

Саграда Фамілія: Огляд

Саграда Фамілія (Sagrada Familia) або Храм Святого Сімейства - безумовно, найвідоміша будівля в Барселоні , По праву вважається одним з головних шедеврів Антоніо Гауді. Це ключова пам'ятка Барселони і одне з найграндіозніших будівель, коли-небудь побудованих в світі.

Справді, немає абсолютно ніяких аналогів такої геніальної архітектурної суміші готики і модерну. Гауді взявся за цей проект в 1883 році, а через рік після початку будівництва, повністю змінив його відповідно до власним унікальним стилем. Його план включав будівництво храму довжиною 95 метрів і шириною 60 метрів, з 18 більш ніж 100-метровими вежами, найвища з яких планувалася 172-метрової, що зробило б її найвищою церковною вежею у світі. За задумом Гауді храм повинен був вміщати 13 тисяч осіб!

Саграда Фамілія має хрестоподібну форму і три фасаду - Різдва, Пристрасті і не закінчений на даний момент фасад Слави. Фасад Різдва був побудований до того, як роботи були перервані в перший раз, і найбільшою мірою відображає задум Гауді. Значна частина внутрішніх робіт була завершена в 2010 році. Внутрішній декор базиліки вирішене таким чином, що створюється враження присутності під пологом лісу. Цей ефект посилюється за рахунок форми вікон і вітражів, а також численних колон, кольором, формою і структурою нагадують стовбури дерев. Створення саме такого ефекту домагався Гауді. На великій висоті над проходами храму розміщені хори, здатні вмістити понад тисячу співочих.

До правого фасаду базиліки приєднався маленький готичний монастир Клауст-дель-Розер (Claustre del Roser). Сюди теж варто заглянути, хоча-б для того, щоб розглянути хитромудро оформлений безліччю скульптур вхід. Серед постатей нижній правій частині порталу легко дізнатися рептілеобразного диявола, який тримає бомбу - сюжет, на жаль, досить типовий для історії Барселони.

Робота, здійснена Гауді за життя, тобто склеп і фасад Різдва Христового, в 2005 році була оголошена пам'ятником всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Базиліка була освячена Папою Римським Бенедиктом XVI 7 листопада 2010 року.

Музей Саграда Фамілія відкрився в 1961 році в напівпідвалі під фасадом Пристрасті. В експозиції музею представлено багато роботи Гауді, в тому числі відновлені оригінальні макети, але головне місце відведено, безумовно, будівництва храму. У кутовому залі східній частині музею можна побачити скромний склеп, в якому похований сам геній архітектури.


Booking.com

Саграда Фамілія: Як дістатися

Базиліка Саграда Фамілія знаходиться поруч з однойменною станцією метрополітену «Саграда Фамілія» (Sagrada Familia) на перетині ліній 2 і 5. Одноразовий квиток на метро коштує 2.15 EUR. Виходи зі станції розташовані праворуч і ліворуч від головного входу на вулиці «Каррер-де-ла-Марина» (Carrer de la Marina), квиткова каса розташована з протилежного боку храму на вулиці «Каррер де Сарденіа» (Carrer de Sardenia).

Дістатися до базиліки можна також на автобусах маршрутів №№ 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, «В20» і «В24». Квиток на міський автобус коштує 2.15 EUR.

З міжнародного аеропорту «Ель Прат» в Барселоні до найближчої станції метро «Клото» (Clot) на лінії №2 можна доїхати на швидкісній електричці «R2 Nord», які кожні 30 хвилин відправляються від терміналу №2. Вартість квитка складає 2 EUR.

Від того ж терміналу №2 до станції метро «Університатя» (Universitat) (лінія 2) кожні 5 хвилин ходять автобуси «Aerobus» маршруту А2, квиток коштує 6 EUR, і до станції метро «Cornellà Centre» (лінія 5) - автобуси « L77 », ціна квитка - 2-3 EUR.

Таксі з аеропорту до базиліки Саграда Фамілія обійдеться в суму від 24 до 30 EUR.

Оренда автомобілів в аеропорту Барселони коштує в середньому від 30 EUR за добу.

Саграда Фамілія: Лайфхак

Базиліка Саграда Фамілія відкрита для відвідування протягом усього року з 9.00. Час роботи варіюється по сезонах - з листопада по лютий - до 18.00, в березні і жовтні - до 19.00, з квітня по вересень - до 20.00. У святкові дні: 25, 26 грудня, 1 і 6 січня базиліка відкрита до 14.00. Останні відвідувачі допускаються всередину за півгодини до закриття. Час і дні роботи можуть змінюватися в зв'язку з особливими обставинами.

При покупці квитків ви можете вибирати час відвідування, тому найкраще прийти сюди рано вранці або пізно ввечері, коли сонце світить крізь вітражі, наповнюючи храм грою світла. В цей же час, як правило, в базиліці менше людей.

Вартість звичайного квитка становить 15 EUR, однак такий квиток не дає права на відвідування веж і користування аудіогідом. Придбати додаткові послуги всередині храму можна. Право на знижки мають особи, молодше 30 і старше 65 років, а також студенти при пред'явленні відповідних документів. Безкоштовний вхід надається дітям до 10 років та інвалідам разом з супроводжуючим. Мінімальна рекомендована час такого візиту - одна година.

Розширений квиток включає огляд базиліки, відвідування однієї з веж: на фасаді Різдва, з видом на східну сторону Барселони або на фасаді Пристрасті з видом на центр міста, і аудіогід російською мовою. Вартість такого квитка становить 29 EUR. Право на знижки і безкоштовний вхід надаються на тих же умовах, що і при покупці звичайного квитка. Такий візит займе мінімум 1.5 години. Має бути підніматися на підйомнику до верхньої частини башти і спускатися по сходах, тому з міркувань безпеки люди з обмеженими фізичними можливостями або поганим зором, а також діти до 6 років до відвідування веж не допускаються.

Квиток «Робота та життя Гауді», який включає огляд базиліки і відвідування музею, коштує 24 EUR.

Вхід в базиліку і в вежі можливий лише в тому місці, яке зазначено в квитку. Як правило, вартість квитка не відшкодовується в разі, якщо ви захочете відвідати храм в день і годину, що відрізняються від зазначених у квитку. Баштові підйомники можуть бути закриті через погану погоду (сильний вітер і / або дощ). Закриття для огляду частини храму не дає відвідувачам права на знижку або повернення грошей за квитки.

Відвідувачі повинні дозволити огляд своїх сумок, рюкзаків, багажу і особистих речей. У разі виявлення забороненого предмета, він буде конфіскований до тих пір, поки відвідувач не покине храм. В іншому ж випадку, відвідувачеві буде відмовлено у відвідуванні. Діти до 16 років повинні постійно перебувати під наглядом дорослих. У базиліці забороняється бігати, підвищувати голос, курити, їсти і пити (будь-які напої), використовувати штативи для фотографування без спеціального дозволу. З метою безпеки, в базиліку не допускаються відвідувачі в капелюхах. Відвідувачі не можуть увійти босоніж, в прозорому одягу, з оголеними плечима, спиною або животом, а також з глибоким декольте. Довжина шортів і спідниць повинна бути не вище середини стегна. Гроші, виручені від продажу квитків, йдуть на завершення будівництва базиліки.

Новости