Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: У "Внуково" при зльоті впав літак Challenger-850. Диспетчери запобігли ще одну катастрофу з А-310

Що впав літак
Що впав літак
Один з постраждалих пілотів в лікарні
Що впав літак
Що впав літак
Що впав літак
Один з постраждалих пілотів в лікарні

В аеропорту "Внуково" при зльоті впав і перекинувся літак ділової авіації Challenger-850. Після відриву від злітної смуги лайнер загорівся. В районі двигуна стався спалах, і літак зруйнувався. Його уламки впали на авіастоянку.

Як повідомив представник Управління інформації МНС Росії Віктор Бельцов, літак слідував рейсом Москва - Берлін без пасажирів. На його борту, за останніми даними, знаходилися три льотчика (два російських і капітан з США), двоє з яких в результаті аварії отримали поранення, але вижили.

Відзначимо, що відразу ж після катастрофи в російських ЗМІ з'явилася інформація, що впав аеробус А-310, яка виявилася помилковою. За інформацією німецької телекомпанії N-TV це пояснюється тим, що під час катастрофи Challenger-850 очікував дозволу на зліт лайнер А-310 авіакомпанії Germanwings, також вилітав до Берліна.

Плутанини в ситуацію додало і повідомлення МНС, згідно з яким номер рейсу літака, що розбився Challenger-850 - 8991. Однак це, згідно сайту "Внуково" , Номер берлінського рейсу авіакомпанії Germanwings (4U8991), який повинен був вилетіти о 15:45. Був затриманий також ще один рейс Germanwings номер 4U2999 Москва - Штутгарт: він вилетів з 5-годинним запізненням.

- Причина катастрофи - загоряння двигуна
- "Внуково" вже відкрито, літаки брали "Домодєдово" і "Шереметьєво"
- Попередні авіакатастрофи в аеропортах Москви
- Challenger-850 - новинка авіаринку Росії: характеристики

Літак Challenger-850 виробництва канадської компанії Bombardier відноситься до класу ділової авіації. Літак вміщує до 15 пасажирів і управляється екіпажем з 3 чоловік. Літак прилетів до Москви 4 лютого через Женеви з пасажирами. Сьогодні він прямував до Берліна на планове техобслуговування.

За уточненими даними Мінтрансу, заявка на виконання польотів цим літаком була подана в Росавіації компанією Nabban Investment Inc., зареєстрованою на Віргінських островах. Власник - Wells Fargo Bank, штаб-квартира якого знаходиться в Солт-Лейк Сіті. Як повідомили в прес-службі аеропорту, орендар літака в РФ - компанія Fort Aero, а швейцарська Tag Aviation, про яку повідомлялося, експлуатувала літак раніше.

За уточненими даними, командиром Challenger-850 був громадянин США Ашин Газвамі, другим пілотом - громадянин Росії Костянтин Санніков, наземним інженером - також росіянин В'ячеслав Лазарович, сказали в прес-службі "Внуково".

Інформація про постраждалих льотчиків суперечлива. За останніми повідомленнями прес-служби аеропорту, "з невеликими опіками і травмами члени екіпажу доставлені в міські лікарні для обстеження". Раніше в прес-службі "Внуково" "Інтерфаксу" повідомили, що з трьох пілотів постраждав тільки один. За даними прес-служби, "він постраждав незначно".

За даними джерел, НП сталася близько 16:50. У прес-службі аеропорту повідомили, що літак бізнес-авіації виконував рейс з терміналу "Внуково-3". У прес-службі відзначили, що загоряння на борту виникла в перші хвилини зльоту і літак не встиг набрати висоту. Пожежа в даний час вже загасили.

Причина катастрофи - загоряння двигуна

У "Внуково" створений оперативний штаб, який повинен встановити причини падіння в московському аеропорту літака Challenger, повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі аеропорту.

Однак Мінтранс РФ вже зробив попередній висновок, що причиною катастрофи став спалах двигуна. Як повідомили "Інтерфаксу" в прес-службі Мінтрансу, "перед аварією у літака в районі двигуна спостерігався спалах, це може говорити про спалах двигуна".

За іншою версією, "пілот літака Challenger під час розгону при зльоті не втримав машину на злітній смузі, після чого машина з'їхала з смуги, врізався в замет, перекинулася і розвалилася на частини", повідомило високопоставлене джерело в авіаційних колах РФ.

Він додав, що, по всій видимості, пілот не розрахував умови зльоту при поганій погоді і допустив схід машини зі злітної смуги, після чого сталася катастрофа.

"Внуково" вже відкрито, літаки брали в "Домодєдово" і "Шереметьєво"

Відразу після катастрофи московський аеропорт "Внуково" був закритий для прийому і вильоту літаків. Однак до 19:30 аеропорт відновив роботу в звичайному режимі. Рейси, які слідували в аеропорт, перенаправлялись в "Домодєдово" і "Шереметьєво". За даними прес-служби, за той час, поки аеропорт був закритий, на запасні аеродроми було направлено 25 рейсів.

А за кілька годин до катастрофи "Внуково" через безперервний снігопад перейшов на роботу по "фактичною погодою". Але аеропорт приймав і відправляв літаки за розкладом.

Як повідомили ІТАР-ТАРС в керівництві "Домодєдово", аеропорт прийняв у себе 8 літаків, що вилітали у "Внуково". В аеропорту "Шереметьєво" також заявили про готовність приймати літаки з "Внуково". Згідно правилам, пасажири, які прилетіли в інший аеропорт, пройдуть необхідний митний і прикордонний контроль, як це належить на міжнародних лініях.

Попередні авіакатастрофи в аеропортах Москви

Нагадаємо, що остання велика авіакатастрофа в столиці сталася в березні 2006 . Тоді в аеропорту "Домодєдово" в результаті аварійної посадки літака Іл-62, що виконував технічний рейс за маршрутом Тріполі-Москва, лайнер зруйнувався на три частини.

На борту літака знаходився тільки екіпаж у складі шести осіб. Двоє з них отримали удари. За даними диспетчерської служби аеропорту, одним з поранених був командир екіпажу, його стан лікарі оцінювали, як середнього ступеня тяжкості.

За даними МНС, аварія сталася о 21:35. Іл-62, що належить лівійській авіакомпанії, при здійсненні посадки викотився за злітно-посадкову смугу на 400 метрів. Пожежі не було, але сам літак отримав серйозні пошкодження. В той день в Москві йшов сильний дощ .

А одна з найбільших авіакатастроф в Москві сталася в липні 2002 року в аеропорту "Шереметьєво". Тоді при зльоті впав літак Іл-86 , Що належав "Пулковських авіаліній", забравши життя 14 осіб. Всього на борту літака знаходилися 16 осіб - чотири пілоти, 10 бортпровідників і два авіаційних інженера. Вісім з 10 бортпровідників - жінки. Вижити вдалося лише двом з них, які перебували в хвості авіалайнера, Тетяні Масовий і Аріні Виноградової. Це аварія стала першим випадком краху літака Іл-86 за всю його історію експлуатації. Записи на мовних самописці літака, що розбився були відсутні.

Challenger-850 - новинка авіаринку Росії: характеристики

Відзначимо, що літак бізнес-класу Challenger-850 є новинкою авіаринку. Він був представлений в Москві компанією Bombardier Aerospace на міжнародній виставці бізнес-авіації Jet Expo 2006.

Характеристики Challenger-850:
крейсерська швидкість - 820 км \ год
максимальна дальність - 5430 км
марка двигунів - 2 x General Electric CF34-3B1

Розмір літака:
розмах крил - 21,21 м
довжина - 26,77 м
висота - 6,22 м

Габарити салону: довжина салону - 14,76 м
ширина салону - 2,49 м
висота салону - 1,85 м
кількість пасажирів - до 19.

Новости