Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Які таємниці приховують припливи і відливи

Дихання океанів.

Нам, жителям регіонів, далеких від морських узбереж, це природне явище відоме хіба що по книгам та відео. Хоча припливи і відливи відбуваються вже мільярди років - починаючи з того моменту, як на планеті Земля утворився океан. На жаль, навіть вибравшись у відпустку на пляжні курорти, ми навряд чи побачимо, як море починає підступати і відвойовувати у суші смугу узбережжя пристойних розмірів. А через 12 годин все відбувається з точністю до навпаки - вода відступає і здає завойовані позиції, а потім все повторюється знову. Але треба сказати, що по-справжньому вражаючі припливи і відливи зустрічаються на нашій планеті не так вже й часто.

Трохи нудно ФІЗИКИ

Згадаймо, що Земля, Місяць і Сонце є складна система, в якій небесні тіла не просто рухаються відносно один одного, але ще і взаємодіють за допомогою сил взаємного тяжіння. Будь Земля просто кам'яним або крижаною кулею, ці гравітаційні впливу можна було б вловити лише за допомогою спеціальних приладів. Однак Світовий океан, рідка оболонка нашої планети, виявляється вельми чутливим до впливу.

Якщо говорити вкрай грубо і узагальнено, то відгук океану на вплив води виглядає так. Якби на поверхні Землі була відсутня суша і шар води був однією і тією ж глибини, то в найближчій до Місяця області океану відбувався б підйом маси води в сторону супутника Землі. У цей момент в протилежній частині планети відцентрова сила викличе таке ж спучування поверхні моря. Однак підняття води не може відбутися без зниження її рівня десь в іншому місці. Таке і відбувається в смузі, перпендикулярній лінії впливу Місяця.

Супутник нашої планети обходить Землю за 24 години 50 хвилин. Таким чином, двічі протягом доби в будь-якій точці Світового океану відбудеться підняття і опускання вод в результаті проходження приливної хвилі за рухом Місяця. Так виглядає ідеальна модель. А тепер уявіть, наскільки ускладнюється картинка в реальному житті, коли на неї впливають перепади глибин, конфігурація суші, характер берегів і ще маса факторів. Саме тому в якихось місцях припливи і відливи практично не помітні, десь підйом води обчислюється десятками метрів, а десь море в ході відливу оголює сотні метрів дна.

ВИХІД ЖИТТЯ на сушу

Припливи і відливи існують стільки ж мільярдів років, скільки існує сам океан. Ми часом не замислюємося про ту роль, яку вони відіграють у житті планети. Почнемо з того, що життя зародилося у воді і лише потім рушила на завоювання суші. Припливи, затоплює пологі берега, залишали після себе велику вологу і теплу зону, де гади морські не поспішаючи "тренувалися" - покоління за поколінням накопичували мутації, які дозволили вибратися на сушу. Навіть сьогодні можна уявити, як виглядали тварини, першими ризикнули залишити океан.

Є рибка, благоденства в наші дні на болотистих узбережжях тропічних морів, називається вона мулистих стрибунів. Грудні плавники цього чуда-юда нагадують лапи і використовуються для повзання, а під час припливу - і для того, щоб видертися на дерево. Засвоювати кисень стрибуни можуть не тільки зябрами, а й через шкіру. Загалом, чи то риба, чи то жаба. До того ж стрибун вміє набирати в свою величезну пащу воду про запас. А ще він тягає бульбашки повітря з поверхні на дно, в нори, де метає ікру і виводить малюків.

Мулистий стрибун. Все життя проводить в приливно-відливної зоні.

ФЕНОМЕНИ СВІТУ припливів

Фанді. Бухта в Канаді. Тут спостерігається рекордна висота припливів - перепад доходить до 18 м. За один цикл в затоку випливають і втікають понад 100 млрд т води - більше, ніж загальний стік всіх річок світу. Щоб відчути міць тутешнього припливу, потрібно провести в Фанді цілий день: вранці роблять фото на пляжі під кручами, а незабаром між вершинами цих скель можна плавати на байдарці.

Поророкой. Коли приплив вторгається в гирлі Амазонки, вгору по річці з гуркотом котиться шестиметровий вал. Слово "поророка" на мові місцевих індіанців якраз і означає "гримуча вода". Довгий час цей феномен не викликав нічого, крім жаху (у місцевих жителів) і захоплень (у любителів природи). А тепер навіть проводяться змагання серфінгістів, оседливает поророку. Рекорд належить бразильцеві Пікурута Салазару, протримався на хвилі 37 хвилин і подолав по Амазонці більше 10 км.

СЕН-МІШЕЛЬ. Абатство Сен-Мішель у Франції є монастир-фортеця на скелі, що височіє над середнім рівнем моря на 80 м, і різко виділяється на тлі навколишнього плоского берега. Тут відзначені найвищі в Європі і другі в світі припливи. Раз в 18 років в цих місцях трапляється особливо високий прилив, який затоплює навіть дамбу між берегом і горою.

НАВІЩО ЕНЕРГІЇ ЗРЯ пропадає

Колосальні маси води, постійно рухаються туди-назад, не могли вислизнути від уваги інженерів. Адже це вічне джерело дармової енергії! Приливні млини з'явилися ще в XI ст. в Адріатиці, на узбережжях Англії і Франції. У гирлі р. дебен ( Великобританія ) До сих пір крутяться колеса млина, перша згадка про яку датується 1170 р

У XX столітті припливи почали використовувати для отримання електроенергії в промислових масштабах. У 2011 році найбільшою приливної електростанцією (ВЕЗ) став комплекс в затоці Сихва-Хо (Південна Корея). Азіати відібрали пальму першості у французів, де працює друга за величиною ПЕС "Ля Ранс" на узбережжі провінції Бретань. До речі, Франція - визнана законодавиця моди в будівництві приливних станцій.

Потужність згаданих ПЕМ - 254 і 240 МВт. Для порівняння: сумарна потужність всіх блоків Запорізької АЕС дорівнює 6 тис. МВт, Київської ГЕС - 408 МВт.

Поява нових конструкційних матеріалів і мода на енергозбереження породили нову тенденцію. Проекти майбутніх ПЕС вже не вимагають зведення дорогих бетонних гребель і дамб, використання потужних і складних у виготовленні турбін. Приливні електростанції майбутнього будуть нагадувати сучасні поля вітрогенераторів, тільки на дні моря.

Франція. Одна з 24 турбін станції "Ля Ранс".

Проект. Так виглядають приливні станції майбутнього.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Новости