Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Салати (прості і святкові) - рецепти приготування в домашніх умовах з фото

  1. Історія походження салатів Салати - це холодні або теплі страви, які, як правило, подають або перед...
  2. Технологія приготування - загальні рекомендації
  3. Підбиваючи підсумки…

Історія походження салатів

Салати - це холодні або теплі страви, які, як правило, подають або перед основною стравою, або як гарнір до нього. Приготувати їх можна фактично з будь-яких продуктів: овочів, м'яса, грибів, риби, морепродуктів, фруктів, горіхів, ягід. Головне - правильно поєднувати компоненти. Втім, докладніше про правила складання салатів буде розказано далі в статті.

Історія походження салатів бере початок ще в дохристиянський час, дане блюдо було відомо більше двох тисячоліть тому, а батьківщиною його вважається Римська імперія Історія походження салатів бере початок ще в дохристиянський час, дане блюдо було відомо більше двох тисячоліть тому, а батьківщиною його вважається Римська імперія. Римляни створювали салати в основному з овочів і зелені. Такі страви завжди рясно солили, а також заправляли оцтом і медом. Подальший розвиток салати і відповідно рецепти їх приготування отримали в епоху Відродження. Тепер їх готували з додаванням коренеплодів, сирів, спецій і прянощів, а також з додаванням всіляких заправок і соусів. Такі продукти, як яйця, м'ясо і риба з'явилися в салатах тільки в дев'ятнадцятому столітті. А ось майонез, як класичної заправки для салату, почали використовувати лише на початку двадцятого століття.

На сьогоднішній день різноманітність рецептів салатів просто вражає, навіть один і той же салат має сотні варіацій. Що до інгредієнтів, то в тих чи інших поєднаннях використовуються практично всі відомі нам продукти. При цьому салати перестали бути легким аперитивом або гарніром, вони стали цілком самостійним ситним блюдом.

Види: прості на кожен день і святкові

Видів, що існують на даний момент салатів, просто не злічити. Існують сотні класифікаційних ознак, за якими можна їх об'єднати. Однак в даному випадку ми б хотіли акцентувати увагу на двох основних видах - на простих салатах на кожен день, а також на святкових салатах.

Прості салати на кожен день, які ми звикли готувати в домашніх умовах на сніданок, обід і вечерю - це, як правило, досить прості і швидкі в приготуванні страви. Найчастіше це страви, що складаються з 3-5 компонентів. Як правило, продукти потрібно тільки подрібнити, змішати і заправити. А ось термічна обробка для салатів на швидку руку використовується вкрай рідко. Займає процес приготування такої страви зазвичай не більше півгодини. Таким чином, салати на кожен день, які готують в домашніх умовах, максимально прості. Та й в оформленні вони невигадливі. Незважаючи на це, такі страви стають відмінним самостійною стравою на сніданок або вечерю, а також непоганим доповненням основного блюда на обід. Виходить смачно, ситно і надзвичайно корисно!

Виходить смачно, ситно і надзвичайно корисно

Святкові салати - це особлива категорія. Тут можна знайти найнесподіваніші сполучення продуктів, а також просто неймовірні варіанти оформлення. Святкові салати від салатів на кожен день відрізняються набором інгредієнтів. Блюдо для торжества може містити більше десятка продуктів в своєму складі. При цьому процедура підготовки продуктів може бути досить тривалою. Так що, якщо ви задумали приготувати той чи інший святковий салат, то будьте готові до того, що часу на це доведеться витратити чимало, а відповідно готувати потрібно починати заздалегідь, щоб встигнути до приходу гостей. Святкові салати, як і звичайні домашні салати, можуть бути овочевими, фруктовими, м'ясними, рибними, що містять морепродукти. Їх головна відмінність, як ми згадували раніше, більш багатий набір інгредієнтів і більш складний процес приготування і оформлення.

Їх головна відмінність, як ми згадували раніше, більш багатий набір інгредієнтів і більш складний процес приготування і оформлення

Отже, якою б ви не задумали приготувати салат (простий на кожен день, особливий святковий, класичний, оригінальний або будь-якої іншої), ви завжди зможете знайти відповідний рецепт в даному розділі сайту. Докладні текстові описи, а крім того покрокові фото допоможуть вам швидко і без будь-яких проблем впорається з процесом приготування.

Технологія приготування - загальні рекомендації

Технологія приготування салатів досить проста. Необхідно лише подрібнити необхідні інгредієнти і, змішавши їх в одній ємності, заправити. Можна сказати, що цей вид страви для «ледачих». Приготування салатів, як правило, не вимагає ні особливих зусиль, ні великої кількості часу.

Що стосується правил складання салату, тобто одна головна рекомендація Що стосується правил складання салату, тобто одна головна рекомендація. Кількість білкових продуктів в страві не має становити більше 25% від його загального обсягу. В такому випадку салат вийде збалансованим і здоровим. Що до поєднання тих чи інших продуктів, то це питання смаку. Іноді навіть, здавалося б, кардинально протилежні за смаком інгредієнти, в поєднанні, створюють просто вражаюче за смаком блюдо.

При створенні салату обов'язково звертайте увагу на те, щоб його склад не повторював склад основного блюда. Крім того будьте обережні з вибором заправки. Невдало підібрана, вона може безповоротно зіпсувати страву. Тому якщо ви сумніваєтеся щодо заправки до салату, то випробуйте її на невеликій його порції. Якщо смак вас влаштує, то можна заправляти залишок салату.

І, звичайно ж, непорушне правило щодо салатів - до жирного м'ясної страви слід подавати легкий овочевий салат, до риби краще подати припущені і трохи пряні овочі, а ось ситний салат, заправлений майонезом, варто виставляти на стіл як самостійне блюдо.

Підбиваючи підсумки…

Приготувати салат в домашніх умовах зовсім нескладно, складніше вибрати з того різноманіття рецептів, що існує. Однак якщо ви вирішите проблему вибору, то інших проблем виникнути не повинно. Всі рецепти, наведені в даному розділі, мають не тільки докладне текстовий опис, але ще і покрокові фото.

Навіть якщо якась із рекомендацій покрокового рецепта буде незрозуміла, фото потрібного етапу наочно продемонструє, як правильно виконати ту чи іншу дію.

Новости