Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

шотландський віскі

шотландський віскі   (Скотч) - це міцний алкогольний напій, вироблений в Шотландії з використанням дво- або триразової дистиляції збродженого сусла, в склад якого входить ячмінний солод, в мідних перегінних кубах, після чого отриманий напій витримується в дубових бочках не менше трьох років

шотландський віскі (Скотч) - це міцний алкогольний напій, вироблений в Шотландії з використанням дво- або триразової дистиляції збродженого сусла, в склад якого входить ячмінний солод, в мідних перегінних кубах, після чого отриманий напій витримується в дубових бочках не менше трьох років.

Назва whisky походить від гельської слова usquebaugh, що означає «вода життя».

Всі шотландські віскі можна розділити на п'ять типів:

1. Single Malt (односолодовий віскі). Виготовляється з сусла, що складається виключно з ячмінного солоду, причому весь процес виробництва повинен протікати на одній винокурні.

2. Single Grain (зерновий віскі). Сусло складається не тільки з ячмінного солоду, але також з різних зернових культур (пшениці, жита, кукурудзи). Процес виробництва, як і в попередньому випадку, повинен здійснюватися в межах однієї винокурні.

3. Blended (купажірованний віскі). Купаж односолодових і зернових шотландських віскі декількох винокурень.

4. Blended Malt (солодовий купажірованний віскі). У купаж входять виключно односолодові шотландські віскі, вироблені на декількох винокурнях.

5. Blended Grain (зерновий купажірованний віскі). Купаж складається з декількох зернових шотландських віскі, вироблених на різних винокурнях.

Вік купажованих віскі визначається віком наймолодшого спирту. Причому, вік віскі це термін його витримки в дубовій бочці. Після розливу в скляний посуд віскі не старіє. Купажі умовно діляться на стандарт, преміум і де люкс. Як правило, купаж відноситься до групи «преміум», якщо наймолодший спирт в ньому має витримку 12 років. Менш витримані купажі відносяться до групи «стандарт», а більш витримані - до групи «де люкс».

Кількість винокурень в Шотландії перевищує сотню, а марок віскі на них випускається понад дві тисячі. Розділяють п'ять основних регіонів виробництва віскі і шостий регіон, так звані Islands, зараховують Асоціацією шотландського віскі до регіону Highland.

1. Highland (Високогір'я). Регіон відомий такими представленими в нашому магазині брендами віскі, як Aberfeldy (Аберфелді), Dalmore (Далмор), Glenmorangie (Гленморанджі) та інші. Якщо на півночі регіону віскі відрізняються вересовими і торф'яними нотами в ароматі, то на півдні в букеті переважають солодкі квіткові тони.

2. Lowland (Рівнина). Відмітності особливістю віскі Лоуленда є легкість і сухі фруктові ноти в ароматі. У нашому магазині ви можете купити вироблені в цьому регіоні віскі Auchentoshan (Очнтошн), McClelland's (Маклелендз), Glenkinchie (Гленкінчі) та інші.

3. Speyside (Спейсайд). У Спейсайд розташовані дві найвідоміших винокурні, що виробляють односолодових віскі - The Glenlivet (Гленлівет) і Glenfiddich (Гленфіддіх). Віскі Спейсайд характеризуються найбільш солодким смаком серед всіх шотландських віскі.

4. Campbeltown (Кемпбелтаун). Для віскі Кемпбелтаун характерні своєрідні морські ноти з легкими торф'яними відтінками. Серед брендів, що випускаються в цьому регіоні і представлених в нашому магазині, легендарний Springbank (Спрінгбенк), Hazelburn (Хазелберн) та інші.

5. Islay (острів Айла). На острові Айла розташовані такі знамениті винокурні, як Ardbeg (Ардбег), Bruichkaddich (Брукладі), Bunnahabhain (Баннахавен) та інші. Візитною карткою віскі Айла є аромат, що поєднують ноти диму і торфу з відтінками йоду і морських водоростей.

6. Islands (Острови). Найбільш відомі представники острівних віскі - Arran (Арран), Highland Park (Хайленд Парк), Isle of Jura (Айл оф Джура) та інші. Незважаючи на всі відмінності, острівні віскі мають впізнаваний солонуватий смак з відтінками диму і торфу.

Новости