Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Виноград в Криму

  1. Виноград в Криму
  2. Легендарна Тридцятка, маршрут
  3. Похід по Криму - 22 маршрут
  4. Маршрути: гори - море

Виноград в Криму

Після приєднання до Росії при Катерині II Великої північного узбережжя Чорного моря від Дністра до Кубані і в 1783 році - Криму тут починають створюватися умови для мирної осілого життя. Ціла низка воєн, ареною яких виявився Крим, привела економіку краю в плачевний стан. Значна міграція населення. Земля не оброблялася. Сади і виноградники занедбані.

При світлішого князя Потьомкіна - управителя краю, що володів неабиякою ініціативою, знову придбані великі землі стали входити в господарський оборот Росії. Для підняття продуктивних сил цих місць Потьомкін привертає на порожні землі переселенців-колоністів. Він зробив перші кроки по відродженню виноградарства і виноробства древньої Тавриди, почав виписувати з-за кордону прославлені сорти токайських і грецьких лоз, цінні південні рослини. Кожному переселенці він наказував видавати виноградні живці для посадки, а в разі загибелі винограду карав тих, що провинилися різками. Це був "вольовий" підхід, як прийнято говорити нині. На жаль, благі спроби Григорія Потьомкіна, що здійснювалися, за свідченням сучасників, з гарячковим поспіхом, не могли чинити серйозного впливу на розвиток господарства краю.

Бажання міцніше поставити справу спонукає уряд на прийняття різних заходів, в тому числі на підготовку своїх досвідчених працівників, а не зарубіжних колоністів. Уже в ті давні часи експедиція Державного господарства і багато дослідників Криму приходять до висновку, що найважливіша галузь промисловості тут - виноробство. Особливий інтерес для його розвитку представляють великі східні долини біля Судака як "землі першого ступеня", де найбільше було зосереджено виноградників і вироблялися "кращі вина". У 1804 році заклопотане долями російського виноробства уряд здійснює важливе аграрно-культурне починання - відкриває перше в країні училище виноробства в Судаку. Заохочуючи його субсидіями, приписує до училища до 55 десятин тутешніх казенних виноградників. Майже одночасно з установою училища поблизу Судака виник розплідник для поширення кращих виноградних лоз. Судакське училище проіснувало недовго, до установи такого біля Ялти - в Магарач.

Історію всякої галузі народного господарства визначають своїм зацікавленим участю, волею і працею талановиті люди. Цей тонкий шар еліти стає мірилом реальних тенденцій суспільства і, подібно доброму вину, розкриває його справжню душу і серце.

У 1811 році прославлений градоначальник Одеси і генерал-губернатор Новоросійського краю (з включенням Криму) дюк де Рішельє представив уряду далекоглядний проект установи "в полуденної частині Криму казенного зразкового ботанічного саду для розведення корисних дерев і рослин, теплим кліматом властивих".

Для заснування цього саду Рішельє вибрав при об'їзді Південного берега Криму досить велику територію поблизу сіл Микита і Магарач, орошаемую джерелом, що випливають з-під стародавньої церкви, і "містить в собі всі вигоди, які тільки бажати можна". У своєму листі на ім'я міністра внутрішніх справ (від 11 грудня 1811 роки) він просить призначити директором цього саду Християна Стевена - "чиновника, відомого за своїми даними в природної історії". Крім того, Рішельє виклопотати з кабінету государя Олександра I щорічну субсидію в 10000 рублів на розширення саду і поліпшення виноробства на базі кримських виноградників, уцілілих на просторі від Алушти до Феодосії, в Карасубазаре, в долині річок Альми, Качи і Бельбека, в околицях Севастополя.

Відкритий в 1812 році Імператорський Нікітський сад зіграв видну роль в історії південного плодівництва, декоративного садівництва, тютюнництва, ефіроолійної виробництва і виноробства Росії. До кінця 1824 році в Нікітському ботанічному саду було зібрано 49 сортів винограду. До цього часу заклад переходить до прозорливому знавцеві ботаніки, самобутнього і юнацькому захопленому працівникові - Миколі Андрійовичу Гартвіс. Він з невгамовним працьовитістю директорствував в Саду 36 років. Сучасники справедливо зазначали, що з його ім'ям в цій установі пов'язано чимало чудового.

Накопичивши експериментальний матеріал про можливості серйозного обробітку на Південному березі Криму великий серії відібраних сортів винограду, Гартвіс в 1828 року звернулася з доповідною запискою до тодішнього губернатора краю графу М.С.Воронцову. У своєму відомому рапорті він писав "про заклад досвідченого казенного виноградного саду на дачі, що належить Імператорському Нікітському саду, іменованої" Магарач ", маючи в предметі розмноження і поширення в значущих кількостях найкращих і найбільш здібних для виноробства іноземних пологів винограду, збори яких, що тягнеться до 300 різних сортів, вже знаходиться в малій кількості в Нікітському саду ".

За почуттям і намірам Михайло Семенович Воронцов був російським патріотом, а за складом розуму і реальних дій - адміністратором європейської новації. З глибокою проникливістю, усвідомлюючи необхідність надання виноградарству і виноробству краю промислового характеру з високою економічною віддачею, М.С.Воронцов доручає в жовтні 1828 року Гартвіс заснувати на землі урочища Магарач зразково-показове досвідчений заклад і Магарацький училище виноробства при ньому. Так на ниві Нікітського ботанічного саду, в мальовничому урочищі Магарач, зійшли для наукового посіву і прийдешньої народної жнив вітчизняні паростки лози виноградної.

Передбачається, що на мові одного з народів, що населяли Крим, "Магарач" або "Мгараш" означає "джерело" або "джерело" добробуту. І справді, Магарацький досвідчений заклад і училище виноробства вже незабаром після виникнення стають джерелом наукових знань, поширення високоцінних лоз і професійних кадрів на півдні Росії.

Знаменитий російський вчений Д. І. Менделєєв свого часу висловив переконання, що вітчизняне виноградарство і виноробство повинні мати самостійне значення, придбати власний характер відповідно до місцевих умов і завоювати належне місце в світовому виробництві. Зародилася в країні Магарачського школа російського виноробства, які не гребуючи славних завоювань виноробної культури західних країн, стала створювати майже всі найкращі типи вин з урахуванням конкретних умов місцевості, цілком передбачаючи висловлювання Менделєєва. Чудові дослідники-винороби "Магарача" вперше визначили унікальну цінність Південного берега Криму для створення самобутніх десертних і міцних вин, які не мають собі рівних в інших виноробних районах світу. Ними ж були знайдені доцільні форми ведення культури винограду, найбільш придатні для вироблення цих оригінальних марок вин, і технологічні прийоми вичинки їх як шляхом спиртування, так і без нього, що використовують виноградні ягоди пізнього збору, увяленного на кущах або стелажах.

Багато десертні і міцні вина, що випускаються сьогодні виноробними підприємствами Криму і поза ним, готуються по цим характерним визначенням, лише з деякими сучасними модифікаціями. Кримське виноградарство і виноробство є авторитетним зразком для розвитку галузі в південних районах Росії, України, Молдавії, Закавказзя і Середньої Азії.

Професор Михайло Олександрович Ховренко в своїй фундаментальній праці "Загальна виноробство" справедливо писав, що визначну роль російська школа виноробства досягла перш за все завдяки високій постановці виноробної справи в Криму. До речі, це капітальне керівництво було випущено в 1909 році за рішенням Комітету виноградарства і виноробства Московського товариства сільського господарства і в основному його засобами з метою "дати російське видання по виноробству, по можливості повно охоплює як наукову, так і практичну сторони, не вдаючись до перекладів існуючих іноземних видань ".

За радянських часів Магарацький досвідчений заклад виноградарства і виноробства перетворюється в найбільший головний науково-дослідний інститут галузі. Помітний вплив на становлення і розвиток науки про виноград і вино надали працювали з великим натхненням в інституті "Магарач" класики вітчизняного виноробства та виноградарства: А.М.Фролов-Багреев, А.Е.Саломон, А.П.Сербуленко, М.А .Ховренко, М.Ф.Щербаков, С.Ф.Охременко, М.А.Герасімов, Н.Н.Простосердов, А.М.Негруль, Н.В.Паланов, В.І.Нілов. Широкою популярністю в наші дні користуються в Криму науково-прикладні розробки Т.Г.Катарьяна, П.П.Благонравова, А.А.Егорова, А. А. Преображенський, Г.Г.Валуйко, П.Я.Гольдрігі, Г. Д.Паламарчука, С.Ю.Дженеева, М.В.Мелконяна і багатьох інших. На основі багаторічних експериментів, узагальнення досвіду хліборобів фахівці запропонували господарствам півострова оригінальні технології вирощування посадного матеріалу, обробітку промислових виноградників і тривалого зберігання врожаю. В результаті з'явилася можливість, знизивши частку ручної праці, ефективно використовувати знову розроблену техніку. В останні роки селекціонери, по суті, конструюють нові сорти винограду, що забезпечують комплексну стійкість до різних хвороб і шкідників. З цієї серії сортів передані виробництву - "первісток Магарача", "ювілейний", "Антей", "подарунок Магарача" і інші, що наближаються за якістю врожаю до стандартних стандартам.

Високопродуктивним технологічним обладнанням оснащені підприємства з переробки винограду. Це потокові лінії потужністю 10-20 і більше тонн на годину, установки для безперервного бродіння, ультраохладітелі та інше. У здавна склалася тут російській школі хімії винограду і вина використовуються прилади, що контролюють прозорість і яскравість кольору, вміст амінокислот; найтонші хромотографи, що стежать за таїнством освіти складного смакового букета. За розробку і впровадження екологічно чистих поточних технологій прискореного виробництва група вчених і фахівців-практиків в 1992 році отримала Державну премію в галузі науки і техніки.

Багатство і розмаїття природи Криму дозволяє обробляти цілу гаму сортів винограду як для споживання в свіжому вигляді, так і для створення різних типів вин і виноградних напоїв. Для виноробства найбільш сприятливий комплекс природних факторів на Південному березі Криму, де в прославленому виробничо-аграрному об'єднанні "Масандра" і створюються відмінні марки десертних вин: Мускат білий Червоного каменя, Мускат білий Південнобережний, Мускат білий десертний, Мускат рожевий Південнобережний, Мускат Лівадія. Багатий мускатний аромат, сильно виражений у Мускату рожевого, нагадує легкі тони ефірного масла казанликськой троянди, букет Мускату білого - аромат чайної троянди. Мускат білий Червоного каменя характеризується присутністю в ароматі високоцінних Цитрон тонів. Це вино удостоєно 18 золотих, однієї срібної медалей і двох кубків Гран прі на міжнародних конкурсах вин. Національною гордістю є елітарне вино - Мускат білий Магарач. У ньому оригінальний букет з найтоншими смолистими відтінками, стійкий аромат мускатних ягід і квітучих гірських трав. На конкурсах вин воно удостоєно 34 золотих медалей. Славляться десертні вина Криму, виховані з аборигенних сортів винограду: Сонячна долина зі складним букетом і своєрідним відтінком екзотичних фруктів і увяленного дині, Кокур десертний, що володіє пряномедовим смаком, Чорний доктор і Чорний полковник, мають оксамитовий смак з гамою гармонійно поєднаних відтінків какао-шоколаду і чорносливу. Високими достоїнствами відрізняються десертні вина Піно грі Ай-Даніль, Алеатико Аю-Даг, Телісмен, Сердолік Тавриди, солодка струмінь яких тече з пляшок тягуче і довго.

Загальновизнано якість білих і червоних міцних вин Криму, що відрізняються своїми яскравими плодовими тонами, повнотою смаку і виразними відтінками бочковий витримки. Високо цінуються так звані жовті міцні вина: Массандра (типу Мадери), Серсиаль Магарач, а також Ореанда (з витримкою під дріжджовий плівкою) з чудовою олійністю і специфічним присмаком смаженого горішка і дикого мигдалю.

Передгірні мікрорайони Криму поблизу легендарного Севастополя гарні для вироблення білих столових вин з характерними сортовими відтінками: Аліготе Золота Балка, Рислінг Кримський, Ркацителі Инкерманська. У західних долинах річок Альми і Качи і на Алуштинському нагір'я виробляють чудові сухі червоні вина: Каберне Качинське і Кримське, Алушта столове червоне.

Ще в 1882 році князь Лев Сергійович Голіцин заснував біля Судака - в Новому Світі виробництво чудових ігристих вин. У Криму (Севастополі, Золотої балки - Балаклаві і Новому Світі) виробляють з добірних європейських сортів винограду пляшковим і резервуарним способами шампанізації Кримське ігристе, Шампанське України, Севастопольське ігристе, Мускатне ігристе. Вони здобули собі добру славу далеко за межами Криму. Одкровенням стало для знавців високу якість кримських марочних бренді (типу коньяку) - Ай-Петрі, Коктебель, Крим і Кутузов (25- річної витримки).

Найвищий науково-педагогічний і виробничий потенціал Криму тягне сьогодні жалюгідне існування. Це інститут винограду і вина "Магарач", Державний агроуніверситет, Державний проектно-конструкторський інститут "Плодпіщепром", інститут "Укргіпросад" з проектування закладки садів і виноградників. Стан галузі, неухильне падіння виробництва винограду і вина, згортання наукових досліджень, дослідно-конструкторських робіт викликають серйозні побоювання за все, що створено попередніми поколіннями.

Ще недавно загальна площа виноградників становила 110-120 тис.гектарів. Хороший догляд за насадженнями дозволяв збирати стійкі врожаї понад 600 тис.тонн винограду і переробляти майже 35 млн.декалітров вина в рік. Зараз виробництво винограду знизилося до 100-150 тисяч тонн, а площі виноградників скоротилися до 50 тис.гектарів. Причини: навала філоксери - страшного бича винограду, грандіозне шоу за суцільну тверезість, коли під бульдозерний ніж була пущена виноградна лоза, процвітання фальсифікації виноградних напоїв і весь сучасний економічний крізіс.Державная підтримка просто необхідна, тобто розсудливе зняття акцизних зборів з малорентабельних марочних, ігристих і натуральних столових вин; пільгове кредитування оподаткування господарств, провідних посадки винограду; виділення цільових коштів на рівні зняття держбюджету; залучення споживачів сировини з країн СНД в якості інвесторів. Тільки тоді Крим зможе з надією дивитися на майбутнє виноградарства, а його земля і сонце щедро дарувати провину букет запахів і смаків.

Фото красивих місць Криму

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости