Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вся правда про ламбруско

  1. Вино, що зійшло з Олімпу
  2. Ламбруско - це не регіон
  3. Один сорт - безліч стилів
  4. Особливий метод виробництва
  5. Ламбруско - «зірка» 70-х
  6. Улюблене вино Лучано Паваротті
  7. Ламбруско і Феррарі: привілеї для обраних
  8. Ламбруско в колекції СОМЕЛЬЕ

Італійські вина ламбруско злетіли на вершину популярності в 70-х роках минулого століття. Але через деякий час вони також стрімко втратили звання фаворитів публіки, варто було тільки змінитися моді на вина. У тому числі тому італійські винороби, а потім і їх колеги по цеху в усьому світі стали щорічно 21 червня відзначати Міжнародний день ламбруско, одна з цілей якого - підвищити популярність цих вин. Адже саме легке, свіже, життєрадісне ламбруско здатне дарувати відчуття італійської dolce vita. В цьому році в Італії свято відзначатимуть цілий тиждень, з 16 по 22 червня. Ми приєднуємося, знайомимо вас ближче з одним з найбільш неоднозначних вин Італії і до 5 липня знижуємо ціни на ламбруско з Колекцій СОМЕЛЬЕ!

Вино, що зійшло з Олімпу

Вино, що зійшло з Олімпу

Вина з ламбруско улюблені жителями Апеннінського півострова вже не одне століття. Кажуть, що ці вина пили ще етруски. Існує популярна легенда про те, що ламбруско має в прямому сенсі слова божественне походження. Кажуть, що одного разу Венера, Марс і Вакх розмовляли про долі людства в невеликій таверні, і, йдучи, бог виноробства подарував шинкар кілька виноградних зерняток. Вино, що вийшло з виріс винограду, і отримало ім'я ламбруско.

Історія назви також досить відома. За однією, назвемо її художньої, версії, слово «ламбруско» походить від фрази «l'amo brusco», що означає «я люблю терпке». Одні джерела стверджують, що саме так відповідали відвідувачі таверни на питання, яке вино вони воліють. Інші запевняють протилежне: нібито такою була відповідь шинкаря на питання відвідувачів про те, чому саме це вино подається в його закладі. Однак існує й інша, більш прозаїчна версія: в перекладі з латині labrusca позначає «дикий», тому багато хто впевнений, що саме латинський корінь і дав назву цьому дикому сорту винограду.

Ламбруско - це не регіон

Багато любителів вина, тільки починають свою знайомство зі світом італійських ігристих, вважають, що ламбруско - це назва виробничого регіону, однак це в корені не вірно. Ламбруско - сорт червоного винограду.

Вина ламбруско виробляються переважно в регіоні Емілія-Романья, а також трохи в Ломбардії. При цьому тільки чотири зони Емілії - Сорбара, Реджано, Граспаросса і Саламін - мають право випускати вина статусу DOC, ламбруско з інших італійських регіонів має статус IGT.

Один сорт - безліч стилів

Ламбруско - мабуть, один з найбільш «пластичних» і багатогранних сортів винограду. З нього виробляються як червоні, так і рожеві, і білі вина від слабоігрістих Фріззант до сільноігрістих спуманте, від обжигающе сухих до зухвало солодких.

Сорт налічує понад 50 різновидів: він схильний до перезапилення з іншими сортами. Вина з різних підвидів ламбруско схожі, але не однакові. При цьому смакові характеристики ламбруско залежні ще від терруара.

Але в той же час виділяються певні сортові характеристики: найчастіше вина ламбруско відрізняються виразною кислотністю і яскравим ароматом свіжих ягід.

Особливий метод виробництва

Основною відмінною рисою ламбруско від інших ігристих вин є спосіб його виробництва. Воно розливається по пляшках ще до завершення процесу бродіння. Так виноробам вдається досягти максимального рівня тиску газу в пляшці, завдяки чому виділяється невелика кількість вуглекислого газу.

Все своє зачарування ламбруско демонструє в молодому віці. Як правило, ці вина не призначені для тривалого зберігання, їх рекомендують вжити протягом першого року. Однак деякі, більш елітні сорти ламбруско, можуть зберігатися до 3-4 років в спеціальних винних погребах з постійно підтримується температурою і рівнем освітленості.

Ламбруско - «зірка» 70-х

Ламбруско прогриміло на весь світ в 70-і роки XX століття Ламбруско прогриміло на весь світ в 70-і роки XX століття. Тоді в Америці увійшли в моду солодкі дешеві вина, і невибагливі італійські ігристі виявилися як ніколи до речі. Однак згодом така дика популярність послужила погану славу мало не всього італійського виноробства. Щоб задовольнити попит, італійці поставляли на експорт найдешевші солодкі вина ламбруско. Через це в суспільстві закріпилася думка, що іншими вони бути просто не можуть. Коли в моду увійшли більш суворі сухі вина, ламбруско виявилося «за бортом», незважаючи на величезний потенціал даного сорту.

Тому-то, як вже було сказано, День Ламбруско підтримується цінителями по всьому світу саме для того, щоб познайомити громадськість з іншим ламбруско, не тим нудотно-солодким, яке було хітом 70-х.

Самі італійці найчастіше воліють слабоігрістое сухе червоне ламбруско (фрізанте). У себе на батьківщині солодкі різновиди ламбруско не особливо популярні.

Улюблене вино Лучано Паваротті

Кажуть, що саме сухе червоне ламбруско волів і знаменитий оперний співак Лучано Паваротті Кажуть, що саме сухе червоне ламбруско волів і знаменитий оперний співак Лучано Паваротті. Правда це чи всього лише чергова міська легенда, нам залишається тільки гадати. Якщо так, вибір прославленого тенора цілком зрозумілий. Саме сухе ламбруско мінімальної газації ідеально поєднується з кулінарією регіону Емілія-Романья: фруктове, з вираженою кислотністю, воно чудово доповнює важкі страви зі свинини, які популярні, зокрема, в Модені - одному з міст Емілії-Романьї, який почав виробляти ламбруско в числі перше.

Багато скептиків недолюблюють ламбруско за його невитіюватість, але саме скромна чарівність робить це вино дивно гастрономічним та відповідним практично до будь-якої страви - від простої піци і лазаньї до складних пряно-гострих страв середземноморської кухні.

Примітно також, що слабогазованої ламбруско прийнято подавати в класичних келихах для червоного вина, а не у «флейтах», як інші ігристі вина.

Ламбруско і Феррарі: привілеї для обраних

При всій своїй демократичності, на батьківщині, в Емілії-Романьї ламбруско стало символом тієї самої «солодкого життя» При всій своїй демократичності, на батьківщині, в Емілії-Романьї ламбруско стало символом тієї самої «солодкого життя». Регіон славиться далеко не тільки ламбруско. Саме Емілія-Романья є батьківщиною культових автомобілів Феррарі. Деякі виробники ламбруско навіть проводять ексклюзивні свята для власників легендарних спорткарів. Але щоб отримати запрошення, необхідно мати в своєму автопарку щонайменше п'ять Феррарі.

Ламбруско в колекції СОМЕЛЬЕ

У колекції СОМЕЛЬЕ представлено дві лінійки популярних італійських вин - напівсухі ламбруско від компанії Кантина делла Торре, які відрізняються свіжістю, легкістю і безтурботністю молодого виноградного вина, і напівсолодкі ламбруско від Кантіно Сгарці Луїджі, закупорені традиційним для ламбруско способом - відкритої (без ковпачка з фольги) корковою пробкою з мюзле.

У колекції СОМЕЛЬЕ представлено дві лінійки популярних італійських вин - напівсухі ламбруско від компанії Кантина делла Торре, які відрізняються свіжістю, легкістю і безтурботністю молодого виноградного вина, і напівсолодкі ламбруско від Кантіно Сгарці Луїджі, закупорені традиційним для ламбруско способом - відкритої (без ковпачка з фольги) корковою пробкою з мюзле

Ламбруско Емілія IGT червоне напівсухе

Червоне напівсолодке вино приємного ягідно-червоного відтінку відрізняється ароматом стиглих червоних ягід і фруктів і приємним свіжим смаком, перехідним в тривале бархатистий післясмак.
Червоне напівсолодке вино приємного ягідно-червоного відтінку відрізняється ароматом стиглих червоних ягід і фруктів і приємним свіжим смаком, перехідним в тривале бархатистий післясмак

Ламбруско Емілія IGT біле напівсухе

Біле напівсухе вино світло-жовтого кольору з лимонним відтінком має насичений фруктовий аромат і приємним свіжим смаком з тривалим оксамитовим післясмаком.
Біле напівсухе вино світло-жовтого кольору з лимонним відтінком має насичений фруктовий аромат і приємним свіжим смаком з тривалим оксамитовим післясмаком

Ламбруско ігристе біле напівсолодке IGT Емілія

Вино золотисто-солом'яного кольору володіє свіжим делікатним букетом з ароматами дині, персика, цитрусових, білих квітів, медовими нюансами і приємним гармонійним смаком з нотками зацукрованих фруктів і добре збалансованої кислотністю. Рекомендується подавати охолодженим до t 6-8ºC як аперитив або як супровід до фруктів, десертів, страв середземноморської кухні.
Вино золотисто-солом'яного кольору володіє свіжим делікатним букетом з ароматами дині, персика, цитрусових, білих квітів, медовими нюансами і приємним гармонійним смаком з нотками зацукрованих фруктів і добре збалансованої кислотністю

Ламбруско ігристе червоне напівсолодке IGT Емілія

Вино рубіново-червоного кольору з рожевими відблисками. Насичений аромат наповнений тонами червоних ягід і відтінками фіалки. Володіє соковитим свіжим смаком з нотками вишні, малини, полуниці, ожини і оксамитовим післясмаком. Рекомендується подавати охолодженим до t 6-8ºC як аперитив або як супровід до фруктів, десертів, страв середземноморської кухні.

Вибирайте свою улюблену ламбруско в колекції СОМЕЛЬЕ і діліться враженнями в соціальних мережах! Підписуйте відгуки хештегом #LambruscoDay #lambrusco # ламбруско # деньламбруско # коллекціісомелье # магазіниотдохні # відпочинь # куулклевер #somelie # сообществосомелье і відзначайте Спільнота СОМЕЛЬЕ на фото!

Новости