Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Отже, біле або червоне?

І ось, ми спускаємося в глибокий прохолодний винний льох, де нас привітно зустрічає винороб Марек Шпалек з моравського міста Злін. Ми задаємо йому питання, яке вино в Чехії вважається найбільш якісним: біле або червоне, адже в світі існує така думка, що в Чехії краще вирощувати світлі сорти винограду, тому що тут сприятливі умови для виробництва білих вин:

«Ми дійсно перебуваємо в північній області вирощування виноградної лози. Дуже часто тут змінюється температура повітря. Так, наприклад, вдень жарко, а вночі - холодно. Саме це стимулює зростання виноградних саджанців і збільшує вміст в плодах ароматичних речовин, які впливають на біле вино, покращуючи його смакові якості. Білі вина, як правило, мають вищий рівень кислотності, ніж червоні. Тому з глобальної точки зору, тут краще виробляти біле вино ».

Але це лише стереотипна точка зору. Справжні знавці вина, такі, наприклад, як винороб і дегустатор світового масштабу, десятки років в якості експерта від Чехії брав участь в престижних міжнародний конкурсах виноградних вин, Вацлав Майер з Мікулова, переконаний в наступному:

«Деякі дотримуються тієї думки, що червоне вино тут не повинно проводитися, що наше червоне вино погане, а хороші вина роблять лише в південних країнах. Однак я так не вважаю. Наприклад, мені знайоме чимало виноробних фірм, які використовують сучасні технічні методи, і виробляють дивовижне червоне вино. Ми зараз з вами відкриємо кілька пляшок вина, щоб ви особисто змогли переконатися в тому, що на північній широті можна виробляти нормальне червоне вино ».

Ми дійсно відкриваємо одразу кілька пляшок і особисто переконуємося, що міфи про чеську кислятину, як називають деякі червоне вино з Чехії та Моравії, дійсно є всього лише міфами Ми дійсно відкриваємо одразу кілька пляшок і особисто переконуємося, що міфи про чеську "кислятину", як називають деякі червоне вино з Чехії та Моравії, дійсно є всього лише міфами. З нами погоджується і Марек з Злинський сімейних льохів Шпалеков:

«Я вважаю, що якщо винороб постарається, то зможе зробити непогане червоне вино, правда, докладаючи до цього більше зусиль, ніж винороби з півдня. А ми, чехи і мораване, звикли до нашого червоного вина, тому я вважаю, що для нашої місцевої клієнтури непогано вирощувати і червоне вино. Адже не можна весь час розраховувати на те, що все ввезе, тому що в один прекрасний день все може закінчитися. Адже раніше кожне село в Чехії і Моравії себе забезпечувала вином на цілий рік. А сьогодні все сподіваються на імпорт вина, який може припинитися, наприклад, з тієї простої причини, що закінчиться нафта ».

Однак правдою є і те, що не тільки в Чехії, але і світі червоних вин в надлишку Однак правдою є і те, що не тільки в Чехії, але і світі червоних вин в надлишку. У всіх південних виноробних країнах, таких, як Італія, Іспанія, Франція, Греція, включаючи Аргентину, ПАР, Австралії, Чилі, виробництво вина поставлено на вирощуванні темних сортів винограду. Всі ці країни наповнюють світ величезною кількістю червоного вина різної якості. Як зазначає Вацлав Майер:

«Ми можемо купити краще вино з Аргентини, яке, наприклад, в Лондоні вважається одним з найдорожчих або купити той же аргентинське або чилійське вино, ціна яких становить 12 крон (пів-євро) за літр».

Виявляється, що така низька ціна вина викликана тим, що держава фінансує його транспортування і презентацію на міжнародних ярмарках і конкурсах, тому що там - це справа державної політики, тобто витрати на виноробство входять до бюджету країни. Але, незважаючи на це, дешеве вино завжди підозріло. Тому краще купувати дорожче, а ще краще моравське вино!

Na zdraví!

Новости