Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чехи перейшли на рожеве

Ще кілька років тому пляшки з рожевим вином можна було виявити далеко не в кожному магазині Ще кілька років тому пляшки з рожевим вином можна було виявити далеко не в кожному магазині. Сьогодні ж асортимент цього різновиду вина не тільки збільшився в кілька разів, але часто його можна зустріти в реченні ресторанів середнього рівня. Справа в тому, що чеські і моравські винороби постачають на ринок все більше рожевих вин. Нині рожеве вино виробляє велика частина місцевих винокурень і на його виробництво виділяється значно більше чорного винограду, ніж раніше. Якщо ще в 2006 році на виробництво рожевого вина йшло приблизно 6% чорного винограду, то в 2010 році ця кількість склала вже 20%. Таким чином, можна зробити висновок, що попит на рожеві вина у споживачів, безумовно, зростає. Цікаво, завдяки чому?

«Зрозуміло, це відбувається завдяки тому, що рожеве вино, будучи надзвичайно сучасним напоєм, стало набагато помітніше, ніж в минулі часи. Звичайно, його успіх ми приписуємо і маркетингу, який ми провели в даному напрямку. Тим самим, ми звернули увагу на якість рожевого вина якраз з наших регіонів - Моравії і Чехії. Саме те, що ми знаходимося в самій північній частині території, де вирощується виноград, надає нашим рожевим винам чудовий аромат, свіжість, а характерна кислинка йде їм, безумовно, в плюс. Так що всі ці причини зумовлюють те, що рожеві вина люблять все більше і більше », - розповідає директор Фонду виноробства Чеської Республіки Ярослав Маховец.

Якість вина багато в чому визначається виноробної традицією, характерною для кожного регіону Якість вина багато в чому визначається виноробної традицією, характерною для кожного регіону. Традиційно в найстаріших посадках виноградників в Чехії і Моравії можна було зустріти переважно сорти винограду, що використовувалися для виготовлення білого вина. До найстаріших сортам чорного винограду, висаджуються на території чеських земель відносяться «Піно Нуар», з 16 століття і «Франківка», а пізніше - головним чином «Синій Португал». Власники менших виноградників зі змішаними посадками білого і чорного сортів, які не мали власних пресів для тисняви, змушені були тиснути виноград на пресах громадських або ж на пресах власників більших виноградників. Таким чином, не маючи достатнього числа помічників і керуючись підганяють терміни, вони не могли виготовляти окремо біле і червоне вино, а робили змішане. Сік з такого міксу набував рожевий відтінок. З виноградників зі змішаними посадками в Моравії з'являлося безліч рожевих вин, які називалися узагальнюючою назвою «Моравін», а в народі також - «ришак». Проте, такий спосіб виробництва рожевого вина можна назвати скоріше «від безвиході». А саму традицію можна певним чином поставити під сумнів:

«Зрозуміло, що рожеві вина у нас проводилися. Однак, якщо ми заглянемо в історію на 20 років назад і подивимося на тодішній асортимент в кольорах, рожевого вина ми там виявимо дуже небагато. Я б навіть наважився сказати, що рожеве вино так, як ми його розуміємо сьогодні, - тобто, що воно проводиться з чорного винограду, службовця для виробництва червоного вина, без всякого змішування готового червоного і готового білого вина, - так, цілком ймовірно , такого вина тут не було і в помині. Так що, не те щоб рожеве вино тут було неможливо виробляти - в анналах історії ми можемо виявити, що наші предки виготовляли рожеве вино з змішаних виноградників - однак, до революції 1989 року, можна сказати, що рожевого вина в Чехословаччині, по суті, не було ».

Фото: John Evans / Stock Фото: John Evans / Stock.XCHNG Знову звернувшись до історії виноробства в чеських землях, можна помітити, що традиційно в Чехії вирощувався в основному білий виноград, і часто вважається, що чорний виноград, що росте в даному регіоні, не дуже хороший навіть для виготовлення червоного вина. Що з цього приводу думають фахівці?

«Я б трохи протестував проти такої думки. Правда, що рожеве вино виготовляється з чорного винограду, службовця для виготовлення червоного вина. Однак, щодо вище озвученого думки можу сказати наступне: безумовно, якщо лоза надмірно перевантажена при вирощуванні чорних сортів, то, зрозуміло, плоди не дозрівають до такої стадії стиглості, щоб з них можна було виробляти якісне червоне вино. Сьогодні наші винороби вже навчилися вирощувати виноград, вкорочувати лозу, зменшувати кількість грон на кущі, так що і у нас сьогодні можна знайти чудові червоні вина. Проте, рожеве вино, як таке, відсутнє в асортименті, тому я був би радий, прийшовши в ресторан, почути про вино побільше в принципі, або, по крайней мере, щоб в реченні прозвучало: «Яке вино Ви віддаєте перевагу: біле, рожеве або червоне? »

Отже, рожеві вина виробляються в Чехії з декількох сортів чорного винограду, серед яких «Сватовавржінецке», «Франківка», «Руландскій синій», «Цвайглтребе», «Синій Португал», а також «Каберне Моравія» і «Каберне Совіньон» Отже, рожеві вина виробляються в Чехії з декількох сортів чорного винограду, серед яких «Сватовавржінецке», «Франківка», «Руландскій синій», «Цвайглтребе», «Синій Португал», а також «Каберне Моравія» і «Каберне Совіньон». Те, що в Чехії зростає попит на місцеві рожеві вина, пояснюється і зростаючим якістю продукції. Причому, високо оцінена вона була не тільки вдома. Наприклад, «Цвайгельтребе троянді» 2010 року виноробні Mikrosvín Mikulov виграло золоту медаль на престижному конкурсі Le Mondial du Rosé в Каннах. А в 2011 році «Франківка» замкової виноробні Sovín виграла в Сан-Франциско срібну медаль. Не дивно, що попит на рожеві вина, вироблені в Чехії і Моравії, незмінно зростає - наприклад, на сьогоднішній день в відомої мережі гіпермаркетів «Макро» представлено понад 30 найменувань місцевих рожевих вин, включаючи ігристі. Цікаво, а скільки б могла коштувати пляшка найдорожчого рожевого вина місцевого розливу?

«Зрозуміло, це залежить від попиту і пропозиції. Однак, скажу одну річ - ті рожеві вина, які виробляються у нас, як правило, не призначені для тривалого зберігання, тобто, не є архівними. Зазвичай вони виробляються для того, щоб в них збереглася свіжість, щоб вони скрасили річну теплу погоду, надали легкий настрій, тобто не для випадків, до яких підходить важке, «довговічне» вино. З цієї причини ціна може піднятися максимально до 300 крон (близько 12 євро). Але швидше за у вас є шанс зустріти вино вартістю до 100 або трохи більше 100 крон (близько 4 євро) », - констатує Ярослав Маховец.

Фото: Hervé de Brabandère / Stock Фото: Hervé de Brabandère / Stock.XCHNG Ну, звичайно, не варто припускати, що переваги чеських смакових рецепторів змінилися самі по собі без участі мозку. Звичайно, в тому, що інтерес до чеських і моравским рожевим винам зростає рік від року є значна заслуга продуманої маркетингової стратегії. Наприклад, в цьому році кампанія почалася з травня Святом рожевих вин, тобто з теплого періоду року, найбільш підходящого для розпивання цього освіжаючого напою, - і триватиме вона до кінця серпня. Крім того, на спеціально створених сторінках www.ruzove.cz споживачі зможуть дізнатися все про чеських новинки в світі рожевих вин. Крім того, останнім часом в ресторанах і не тільки можна зустріти безліч різних акцій, пов'язаних з пропагандою рожевого вина. Цікаво, якщо вже виробництво рожевого вина в Чеській Республіці зростає такими семимильними темпами, чи не залишається кілька пару десятків тисяч літрів на експорт?

«Поки що я не маю інформації про те, щоб наше рожеве вино експортувалося в значних обсягах. Так, з ростом обсягів виробництва зростає і вживання рожевих вин в нашій республіці - про це нам вже говорять і результати досліджень, проведених у великих торгових мережах. Так що можна сказати, що достатня кількість вина випивається тут у нас, проте, конкретною інформацією про експорт я, на жаль, не маю, хоча і здогадуюся, що певна частина нашого рожевого вина вивозиться за межі республіки ».

Ну, і все-таки, чому ж воно таке унікальне, це рожеве?

«Я вважаю, що унікально воно в одну просту річ - воно підходить до такої нагоди, швидше за до літнього вечора, коли хочеться випити що-небудь легке, коли ви не очікуєте вина з декількома шарами ароматів. А рожеве вино - завжди свіже, легке, ароматне, з пікантною кислинкою - до такої нагоди воно підходить ідеально. Його перевага полягає якраз в цьому. Рожеве вино можна використовувати для приготування коктейлів з різними сиропами, фруктами і льодом. З іншого боку, воно підходить до тих же страв, що і біле вино - до пасти, до птаха, до сирів - спектр надзвичайно широкий. Завдяки всьому цьому, рожеве вино, безсумнівно, знайде своїх шанувальників. Що в ньому ще красиво, так це його чудовий рожевий колір, який має безліч відтінків - від ніжно рожевого «лососем» до практично червоного », - робить висновок Ярослав Маховец.

Цікаво, завдяки чому?
Що з цього приводу думають фахівці?
Цікаво, а скільки б могла коштувати пляшка найдорожчого рожевого вина місцевого розливу?
Цікаво, якщо вже виробництво рожевого вина в Чеській Республіці зростає такими семимильними темпами, чи не залишається кілька пару десятків тисяч літрів на експорт?
Ну, і все-таки, чому ж воно таке унікальне, це рожеве?

Новости