Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як вибирати грузинські вина

  1. грузинські вина

03.07.13

- А що ви пили?
- Пили? "Хванчкару" пили, "Боржом" пили ...
- Ви ж непитуща!
- Як це непитуща? Дуже навіть ... Чому ж?
Від хорошого вина не відмовлюся, тим більше в хорошій компанії.
К-ф "Службовий роман"

Грузія - прекрасна, красива країна, яка поєднує у собі м'які субтропіки узбережжя Чорного моря і квітучі, долини передгір'їв, суворі скелясті стіни гір, глибокі ущелини, що проходять крізь величний Кавказький хребет. Край родючий, в долинах на багато кілометрів розкинулися молоді виноградники. Стану вважається однією з найстаріших місць, де з'явився культурний виноград. У грузинів до вина особливе ставлення, десь навіть релігійне. Тому підтвердження легенда про те, як хрестителька Грузії свята Ніно прийшла сюди в 337 році з Каппадокії. Вона несла хрест з виноградних лоз, пов'язаний її власним волоссям.
Цілий ряд фактів говорять про те, що виноградну лозу в Грузії обробляли в далекій давнині. Під час археологічних розкопок виявили знахідки, які свідчать про те, що виноробству приділяли велике значення. На території Грузії в могильниках бронзової епохи знайдені глечики (імовірно використовувалися для вина) зі слідами виноградних кісточок. Так ж каменях виявлені відбитки листя винограду, що росте в доісторичні часи. Устаткування для виробництва грузинського вина і посуд, знайдений під час археологічних розкопок відносяться до III-II тисячоліття до нашої ери.
Сьогодні, як і за старих часів - Кахетія (східна Грузія) залишається центром виноградарства і виноробства. Відкритий в Кахетії спосіб провадження грузинського вина вважається одним з найпоширеніших і на сьогоднішній день традиційні. Особливість методу полягала в тому, що для бродіння і витримки вин використовувалися спеціальні судини конусоподібної форми ємністю до 500 декалітрів. Ці глечики закопували в землю так, щоб отвір залишалося на рівні підлоги. Таке занурення ємності, в якій спочатку бродить сусло, а після витримується вино, при цьому не відбувається різких перепадів температур. Такі умови для тривалого зберігання вина вважаються найсприятливішими. Зібраний урожай перероблявся в спеціальних приміщеннях, виноробнях - марані. У великому чані-давильні (сацханелі), видовбаному з цільного стовбура дерева, виноград давили ногами (при такому способі не розривалися виноградні кісточки, а вони, як відомо, гірчать). Вичавлений сік стікав по спеціальним жолобах в зариті в землю квеврі для бродіння, витримки і зберігання.
Сучасний процес бродіння трохи інший. Червоне вино бродить близько 5 днів на меззі, після чого сік відокремлюють і переливають в окрему ємність для подальшого бродіння. З мезги вичавлюють залишки соку, з нього виготовляють дешевші сорти. Біле вино повністю бродить на меззі протягом тижня, аж до утворення вже готового вина. За допомогою бродіння виноградного соку на меззі грузинські вина набувають в смаку приємну терпкість.

грузинські вина

"Цинандалі" - біле сухе вино. Проводиться з 1886 року. Вважається гордістю грузинських виноробів. Вино має світло-солом'яний колір, чудовий плодовий букет, м'який і ніжний смак.
"Ахашені" - червоне напівсолодке вино. Проводиться з 1958 року. Має сильний приємний букет, яскраву темно-гранатове забарвлення і рідкісну гармонію смакових властивостей з шоколадними відтінками.

"Кіндзмараулі" - червоне напівсолодке вино. Випускається з 1942 року. Володіє інтенсивним кольором перестиглою вишні, сортовим букетом, ніжним, оксамитовим смаком. Одне з найвідоміших вин Кахетії.
"Сапераві" - червоне сортове сухе вино. Випускається з 1886 року.
Має інтенсивну густу темно-гранатове забарвлення, своєрідний гармонійний смак, приємну терпкість. Рекомендується до жирних страв грузинської кухні.
"Тбілісурі" - біле напівсухе вино. Має світло-солом'яний колір. Володіє гармонійним кисло-солодким м'яким смаком і ароматом винограду.
"Кахеті" - натуральне біле сухе вино. Проводиться з 1948 року. Володіє золотисто-янтарний колір і специфічним плодовим ароматом.
"Ереті" - натуральне біле сухе вино. Володіє світло-солом'яним кольором, плодовим ароматом, свіжим і гармонійним смаком.
"Алазанська долина" - біле напівсолодке вино. Світло-солом'яного кольору. Має сортовим ароматом, м'яким, свіжим, гармонійним смаком.
"Алазанська долина" - червоне напівсолодке вино. Проводиться з 1977 року. Володіє приємним свіжим букетом, гармонічним смаком.
"Напареулі" - червоне сухе вино. Має темно-гранатовий колір. Володіє тонким і гармонійним смаком і ароматом з тонами чорносливу.

"Мукузани" - сухе, червоне вино. Випускається з 1886 року. Має темно-гранатовий колір. Має яскраво вираженим фруктовим ароматом, складним букетом, м'яким оксамитовим смаком і гармонійним прекрасним післясмаком. Одне з кращих вин Грузії.

"Оджалеші" - червоне напівсолодке вино. Випускається з 1933 року. Має темно-рубіновий колір. Володіє гармонійним смаком і тонким ароматом ягід винограду.
"Хванчкара" - червоне, напівсолодке вино. Володіє ошатним темно-рубіновим кольором, сильно розвиненим букетом і ароматом, гармонійним оксамитовим смаком з малиновими тонами. Підходить до всіх страв з білого м'яса, дичини.

Грузинські вина, як і будь-які інші популярні у нас в країні вина, нерідко підробляють, завдаючи шкоди покупцям і виробникам. Запам'ятайте, що справжнє грузинське вино не може бути дешевим - мінімум за пляшку 10 у.о., а знаменита Хванчкара 15 у.о. І це нижній цінову межу, вина GWS часто коштують дорожче. До слова сказати, підробляють в основному грузинські напівсолодкі вина. Справа в тому, що сухі вина дуже важко підробити через наявність певної природної терпкості, яку важко відтворити. А ось в напівсолодких винах природна терпкість трохи згладжена, і не кожен зможе розпізнати фальшиве вино. Запам'ятайте, що в цьому білому напівсолодкому вини солодкість і терпкість збалансовані. При покупці червоного вина слід уважно подивитися на етикетку - якщо на пляшці з вином написано що воно вироблено з сорту Хванчкара, то не варто її купувати: однойменне вино роблять з сортів винограду Муджуретулі та Александроулі.

статтю підготувала Наталія Петрова , Спеціально для Kulina.ru

Фото: © Depositphotos.com/@ artjazz, © Kulina.ru/Ельнова Оксана





А що ви пили?
Пили?
Як це непитуща?
Чому ж?

Новости