Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

солодка Варшава

У Варшаві буквально на кожному розі зустрічаються вивіски Piekarnia і Cukiernia. Вони красуються над великими вітринами з рум'яними багетами, пишними булочками і мальовничими тістечками. З ранку сюди приходять за свіжим хлібом, якого в будь-який поважає себе пекарні не менш 15-ти сортів, вдень забігають перехопити сендвіч або булочку, а ввечері заглядають на чашечку чаю з тістечком. Варшавським пекарень-кондитерським можна сміливо присвятити окремий путівник.

Варшавським пекарень-кондитерським можна сміливо присвятити окремий путівник

В цілому, в польській столиці знають толк в десертах. Почати долучатися до варшавської солодкого життя варто з «шоколадного раю» Веделя (Wedel). Це - найстаріша марка шоколаду в Польщі, якій вже більше 160 років. Кароль Ведель заснував свій бізнес в 1851 році: разом зі своєю дружиною Кароліною він відкрив вишуканий заклад на вулиці Miodowa, де подавали гарячий шоколад, а також пропонували придбати солодовий сироп, карамельки від кашлю і м'ятні пастилки.
Бізнес переходив з покоління в покоління, зростав і розвивався, але одне залишилося незмінним - смачний гарячий шоколад в Польщі, як і раніше варять в «Цукерні» Wedel.
Загляньте в найколоритнішу з них на вулиці Szpitalna, 8. Там панує аристократична атмосфера старовинної кав'ярні - антикварні поліровані столики, мереживні серветки, чорно-білі фото старої Варшави в різьблених рамках і м'який напівтемрява. Але найголовніше - десятки видів тягучого гарячого шоколаду на будь-який смак.
Ідеальний варіант в холодний вітряний день - темний шоколад з апельсином і імбиром. Зігріває і дарує відчуття затишку. Або спробуйте місцевий хіт - шоколадне тріо: три міні-порції гарячого шоколаду різних видів. І не забудьте зібрати коробочку цукерок ручної роботи - варшавський сувенір для рідних і близьких.

І не забудьте зібрати коробочку цукерок ручної роботи - варшавський сувенір для рідних і близьких

Якщо ви опинилися Варшаві з дітьми або ж просто самі небайдужі до Сластьон, то обов'язково загляньте в Manufaktura Cukierków. Це не просто кондитерська лавка, а справжня міні-фабрика, де вручну роблять кольорові льодяники і карамельки, наче з фільму про Віллі Вонку.

Це не просто кондитерська лавка, а справжня міні-фабрика, де вручну роблять кольорові льодяники і карамельки, наче з фільму про Віллі Вонку

Весь процес розгортається прямо на очах у відвідувачів «мануфактури». Двоє молодих хлопців вносять в зал величезну каструлю з розпеченим цукровим сиропом, який акуратно виливають на металевий стіл і охолоджують, поки він не стане тягучим. Потім жовтувату масу починають вручну вимішувати, немов тісто для пирога, а потім надягають на стирчить зі стіни гак, розтягують, збирають назад і знову розтягують, поки вона не насититься киснем і не стане білою.
Далі справа за малим - масу ділять на частини, додають харчові барвники і фруктові сиропи і починають катати «ковбаски», які потім по-різному нарізають, дають остаточно охолонути і застигнути.
Так, до захоплення здивованої публіки, виходять натуральні і дуже смачні льодяники. За їх приготуванням зазвичай спостерігають малюки, для яких тут є спеціальні лавочки - щоб було краще видно, що там відбувається на високому столі. Але й дорослі не залишаються байдужими - процес дійсно зачаровує.

Але й дорослі не залишаються байдужими - процес дійсно зачаровує

Польська кухня - це, звичайно, не тільки десерти. Це - смачна добротна їжа. На порції поляки не скупляться, тому до обіду краще приходити добре зголоднілим. Нагуляти апетит найкраще в парку Лазенки. Йому можуть позаздрити кращі сади європейських столиць - 76 гектарів пишної зелені в самому центрі міста.

Йому можуть позаздрити кращі сади європейських столиць - 76 гектарів пишної зелені в самому центрі міста

Лазенки у перекладі з польської означає «лазні». Парк отримав цю назву через розташованого там купального павільйону. Незважаючи на збитки, завдані Другою Світовою війною, палаци і історичні павільйони парку вдалося зберегти і відновити.

Незважаючи на збитки, завдані Другою Світовою війною, палаци і історичні павільйони парку вдалося зберегти і відновити

Але крім архітектури, Римського амфітеатру і пам'ятника Шопену, в Лазенках є ще дещо цікаве. Навколо розташованого в парку озера можна зустріти чинно розгулюють королівських павичів - ніяких вольєрів, ні огорож. Цим розкішним птахам тут прекрасно живеться.
У густих кронах дерев знайшли свій будинок рудохвості білки, які із задоволенням спускаються поспілкуватися з перехожими і не відмовляються від частувань у вигляді горіхів і жолудів. А в самих затишних куточках парку іноді зустрічаються навіть полохливі оленята.

А в самих затишних куточках парку іноді зустрічаються навіть полохливі оленята

Лазенки - безумовно один з найкрасивіших європейських парків, і побродити кілька годин по його алеях - суцільне задоволення.

Лазенки - безумовно один з найкрасивіших європейських парків, і побродити кілька годин по його алеях - суцільне задоволення

Але повернемося до гастрономічної теми. Одне з найбільш душевних місць з національною кухнею у Варшаві - це Zapiecek на мальовничій вулиці Nowy Świat, 64. Дві головні позиції традиційного польського меню, які обов'язково потрібно спробувати - Журек і Пірóгі.

Дві головні позиції традиційного польського меню, які обов'язково потрібно спробувати - Журек і Пірóгі

Журек - наваристий суп, що чимось нагадує солянку. Картопля, копченості, спеції, крутий бульйон - загалом, не дієтичний варіант. Ну, дуже смачно!
Пірóгі ж - взагалі окрема тема. Всупереч назві, вони мають мало спільного з пирогами в нашому розумінні. Швидше можна сказати, що це найближчі родичі пельменів і вареників. Тонке тісто і щедра начинка - запорука успіху. У Zapiecek пірóгі подають вареними або обсмаженими, на чавунних сковородочки з різноманітними добавками і соусами.

У Zapiecek пірóгі подають вареними або обсмаженими, на чавунних сковородочки з різноманітними добавками і соусами

Обов'язково спробуйте традиційні м'ясні з маслом і шкварками, а також обсмажені грибні зі сметаною і зеленню.

Обов'язково спробуйте традиційні м'ясні з маслом і шкварками, а також обсмажені грибні зі сметаною і зеленню

А на десерт - пірóгі з чорницею і ванільним соусом ... Полупрозрачное тісто, солодкий соус, ягідна кислинка - просто пісня.

Полупрозрачное тісто, солодкий соус, ягідна кислинка - просто пісня

Ще одне польське ласощі можна знайти на Ринковій площі Старого міста. Тут продаються різноманітні сувеніри та традиційні продукти з різних регіонів країни. Крім солодких рогаликів і калачів варто спробувати Serek z Podhala, копчений сир з Підгалля - південного регіону Польщі. Його прямо при покупці підсмажують на грилі і поливають журавлинним варенням - чудове солоновато-солодке поєднання.

Його прямо при покупці підсмажують на грилі і поливають журавлинним варенням - чудове солоновато-солодке поєднання

З'їсти serek потрібно прямо на цій затишній площі, оточеній кольоровими фасадами. І незважаючи на те, що будівлі були заново відбудовані, тут є відчуття середньовічного міста. У Варшави - свій шарм, особливу чарівність, і в це місто обов'язково варто приїхати хоча б на пару днів.

У Варшави - свій шарм, особливу чарівність, і в це місто обов'язково варто приїхати хоча б на пару днів


Марія Лепетюхіна

Приєднуйтесь до "Стилю життя" ВКонтакте і Facebook

Новости