Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В'єтнамська дівчина Мімі знайшла свободу в Празі.

Мімі живе в Празі вже 10 років. Приїхала з В'єтнаму, коли їй було 16. Її мама закінчувала Академію образотворчих мистецтв в Празі. Мімі приїхала з післявоєнного В'єтнаму відвідати її і заодно подивитися на Чехію, країну колись для неї далеку і загадкову. Так Мімі і залишилася, до сьогоднішнього дня долає цікавістю до цієї землі, до її звичаїв і людям в ній живуть.

Багато, хто приїжджає сюди, захоплюються архітектурними красотами цього середньовічного кам'яного міста. Чим же Мімі так зачарувала Прага?

«По-перше, я була вражена тим, що тут не треба носити уніформу в школу, як у В'єтнамі. Можеш одягнути на себе яку завгодно одяг, яка подобається. Це було першим проявом свободи. Мене дуже радувало те, що люди тут можуть фарбувати волосся в різні кольори. І це було дивно, тому що у В'єтнамі можна мати тільки чорне волосся. Але і інші речі мене захоплювали ... як люди тут живуть, як одягаються, курять де завгодно, молоді люди можуть цілуватися на вулиці, що у нас заборонено. Ця свобода, яка на перший погляд непомітна, але для мене вона стала головною причиною не повертатися до В'єтнаму, поки там панує спотворений комунізм », - розповідає Мімі.

Мімі залишилася. Надійшла до Карлового університету на факультет соціальних наук, на відділення міжнародних відносин і, разом з тим, почала займатися творчістю. Точніше кажучи, творчістю вона займалася з дитинства. Її єдиними іграшками були олівець і аркуш паперу. Сама домашня атмосфера, більш вільна, ніж в інших в'єтнамських сім'ях, передбачала те, що Мімі і її старший брат виростали в зосередженні в'єтнамської богеми, яка часто збиралася в одній із сімейних вілл поблизу Ханоя.

Ханой   «З дитинства пам'ятаю, як мої батьки, академічні художники, влаштовували вдома вечора, де збиралися різні в'єтнамські композитори, скульптори, поети, письменники і фотографи Ханой «З дитинства пам'ятаю, як мої батьки, академічні художники, влаштовували вдома вечора, де збиралися різні в'єтнамські композитори, скульптори, поети, письменники і фотографи. До нас часто приходили 2 найвідоміших в'єтнамських композитора 20 століття. Мій портрет малював знаменитий в'єтнамський художник, який вже помер ».

Мімі дуже пощастило. На відміну від інших дітей, вона з самого дитинства ввібрала в себе ідеї вільнодумства, незважаючи на жорстоку і сильну в'єтнамську традицію виховання дітей і, взагалі, ставлення до жінок. Вона вчилася через творчих, цікавих і вільно налаштованих людей В'єтнаму приймати і розуміти красу цього світу і його відображення в мистецтві.

Мімі органічно поєднала в собі інтерес до соціальних наук і до моделювання одягу. Як їй вдалося так гармонійно пов'язати абсолютно протилежні за своєю суттю речі?

«Я теж себе питаю, чому замість того, щоб зосередиться на дизайні одягу, я займаюся ще політикою та іншими інтелектуальними питаннями. Але пізніше прийшла до такого висновку: щоб я могла тут нормально жити, я повинна зрозуміти корінь тутешніх проблем, чому, наприклад, чехи не люблять німців, хотіла зрозуміти судетский питання, чому так негативно ставляться до циганів і т.д. Все це пов'язано з минулим Чехії, з її історією. Тому я сама почала читати історичні книги, мене це дуже зацікавило, і я вступила до університету. І тепер у мене зовсім інший погляд на події, які відбувалися і сьогодні відбуваються в тоталітарному В'єтнамі ».

Мімі вважає навчання своєю лівою рукою, і дизайн одягу, як окрема робота, її б не влаштовував. Чим так оригінальний стиль, який розробила Мімі в моді? Як вона поєднала в своїх неабияких одязі європейську практичність і мальовничу, яскраву традиційність Сходу, про це слухайте у нашій суботній рубриці «Богема».

Чим же Мімі так зачарувала Прага?
Як їй вдалося так гармонійно пов'язати абсолютно протилежні за своєю суттю речі?
Чим так оригінальний стиль, який розробила Мімі в моді?

Новости