Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чеська Венеція і млявий місто

Бенатки-на-Йізере   Я відразу повинна попередити, що чеської Венеції далеко до італійської Бенатки-на-Йізере Я відразу повинна попередити, що чеської Венеції далеко до італійської. Чесно кажучи, схожість між цими містами - тільки в назві, і то сьогодні воно вже не настільки явно.
Італійське місто Венеція, прославлений своїми каналами і пливуть по ним гондолами, по-чеськи називається Бенатки. Ця назва була запозичена з Словінського Бенетке. У Чехії теж існує місто під тим же званням - Бенатки-на-Йізере (Benátky nad Jizerou). Це невелике містечко в Центральній Чехії. Назва Бенатки, з яким ми вперше зустрічаємося в документах 13 століття, швидко отримало загальний характер і стало використовуватися для позначення будь-якого мокрого, болотистого місця, що знаходиться біля води.
У Центральній Чехії є ще одне місто з вартим уваги назвою. Це - місто Мелник, який стоїть на північ від Праги на злитті річок Влтави і Ельби. Спочатку це місто називалося Пшов, з древнечешского «pše» - пшениця і був центром племені Пшованов. В кінці 10 століття на пагорбі над річкою був побудований замок, який отримав те саме звання, що і пагорб - Мелнік. Російським слухачам, напевно, не дуже важко здогадатися, як пагорб, замок і потім місто отримали свою назву. Ті, хто думають, що воно має щось спільне з крейдою, не помиляються. Пагорб з Опук є білим як крейда, і в древнечешского мові існувало слово «mělný» - сипучий, білий, як крейда.

Новости