Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки Відня. Місто в білому і золотом.

  1. палац Шенбрунн
  2. палац Бельведер
  3. будинок Хундертвассера
  4. Віденська ратуша
  5. Будівля парламенту Австрії
  6. Музей природознавства і Музей образотворчих мистецтв
  7. палац Хофбург
  8. Віденська опера
  9. знову Хофбург
  10. Штефанкірхе (собор Святого Стефана)
  11. Як економити в подорожі?

Що подивитися в Відні за 1 день. Замки австрійської столиці, фото-прогулянка по історичному центру плюс мої особисті враження від поїздки в це місто.

Я вже писав в нашій групі в ВК, що ця лютнева поїздка до Відня стала для мене дуже серйозним випробуванням як travel-блогера. За останні 2,5 року подорожей я ще ніколи не зустрічав подібні міста. Цікавих місць і якихось незвичайних визначних пам'яток, в Відні настільки багато, що їх з лишком вистачило б не на один, а на цілу дюжину різних міст. По крайней мере, на дюжину таких міст, як Мцхета або Нові-Сад. Але ж у Відні «є» ще й ... хм ... Братислава, яка знаходиться від австрійської столиці всього в годині їзди. Складіть все це разом, і ви зрозумієте, про що я говорю.

Насправді, гуляючи вулицями Відня я постійно відчував себе комуністом (хоч я і ніколи до цього і не відчував особливих симпатій по відношенню до Леніна, Маркса, Енгельса і іншим представникам цього бородатого Бойс-бенду). «Відібрати і поділити!» - кричав мій внутрішній голос. «Ну, куди їм стільки? .. Місто гнобителів ... Тільки уявіть, як цей Хоффбург здорово б виглядав десь в районі Сапоцкіна? .. Пробачте, мадам безіменна церква, а ви не хотіли б постояти десь в районі Гродно? Вони ж вас тут навіть за пам'ятка не вважають. А ми вас будемо любити. На всіх магнітики вас будемо друкувати ... Не хочете, а? ». Але відповіддю мені була непробивна тиша (не знаю, помічали ви чи ні, але об'єкти архітектури взагалі не особливо говіркі). І повісивши на плече фотоапарат, як солдатську гвинтівку, я йшов і йшов кудись - до чергового палацу, черговий ратуші, чергового супер-мега костелу ...

Гаразд ... Якщо говорити серйозно, мені дуже сподобалася Відень. У плані архітектури та загальної облаштованості - це, дійсно, місто на всі сто. Але свої враження від цього міста я, мабуть, залишу при собі до наступних статей. А поки розповім вам про головні визначні пам'ятки австрійської столиці, які варто відвідати вже в перший день. Чи готові до маленького подорожі? Ну тоді вперед!

палац Шенбрунн

Що подивитися в Відні за 1 день

Я почав свою подорож по Відні саме з цього місця, тому цей огляд теж почну з нього. Навіть на тлі інших яскравих пам'яток столиці Австрії - це однозначний must see. Основна літня резиденція імперського роду Габсбургів по праву вважається одним з найкрасивіших палацово-паркових ансамблів Європи. Я, коли побачив це місце, прямо рот відкрив. Палац Шенбрунн виглядає дійсно вражаюче. Навколо величезний парк, красиві фонтани, ковані ліхтарі та лавки з чудовим видом на місто. Навіть незважаючи на те, що я був в цьому місці в «не сезон», а парк навколо палацу ще виглядав неживим і сірим, імперська резиденція Габсбургів все одно справила на мене дуже приємне враження. Тільки уявіть, як все це виглядає влітку!

Тільки уявіть, як все це виглядає влітку

Що можна побачити поблизу? Спочатку хотів порадити вам заглянути в Шенбруннський зоопарк, який є найстарішим зоопарком в світі, але потім передумав, згадавши, що вхід туди коштує всього нічого - 18,5 євро. Замість цього краще рухайтеся вгору по горбу в сторону фонтану Нептуна і красивого споруди з колонами, що носить химерне назву «Глорієтта».

Замість цього краще рухайтеся вгору по горбу в сторону фонтану Нептуна і красивого споруди з колонами, що носить химерне назву «Глорієтта»

Якщо є час - можете ще прогулятися до «псевдорімскім» руїн, які теж перебувають в Шенбруннського парку. Особисто я до них не дійшов, тому фотографій немає. Sorry.

Sorry

Як доїхати? На метро до станції «Шенбрунн». Палац знаходиться зовсім недалеко від виходу зі станції. Ну а якщо що дотримуйтесь п'ятого правилом Кодексу Мандрівника: «Follow Chinese» (Йди за китайцями). Вони вкажуть вам потрібну дорогу.

палац Бельведер

Ще один палацовий комплекс, побачивши якого моментально усвідомлюєш все колишню велич і всю небувалу міць канула в лету Австро-Угорської імперії. За своєю архітектурою і загальному настрою палац Бельведер сподобався мені навіть більше, ніж його «колега» - віденський палац Шенбрунн. Навіть під сірим лютневим небом цей комплекс виглядав просто ... уау! Відразу видно, що у принца Євгенія Савойського (для друзів просто Жека) був хороший смак.

Відразу видно, що у принца Євгенія Савойського (для друзів просто Жека) був хороший смак

У різні роки в цьому місці проходило безліч історичних подій. У 40-му тут був підписаний Віденський протокол про приєднання Югославії до Берлінського пакту (Німеччини, Італії та Японії). А в 1955-му тут відбулося прийняття Декларації незалежності Австрії. Сьогодні палацовий комплекс Бельведер використовується в якості музейного залу. В його стінах знаходяться зборів робіт Австрійської художньої галереї, включаючи картини Густава Клімта, Едварда Руки-Ножиці Мунка, Егона Шиле і багатьох інших відомих художників.

В його стінах знаходяться зборів робіт Австрійської художньої галереї, включаючи картини Густава Клімта, Едварда Руки-Ножиці Мунка, Егона Шиле і багатьох інших відомих художників

Що можна побачити поблизу? Нижній Бельведер. По суті, це просто продовження палацового комплексу. Але виглядає він зовсім інакше так і знаходиться на безпечній відстані від «верхнього» палацу. Тому я винесу його в окрему категорію.

Тому я винесу його в окрему категорію

Крім того, інтерес представляє сам парк з красивими полями і фонтани з безліччю кровожерливих скульптур. Це зараз сучасна Австрія це країна в стилі «gay-friendly» та «refugees welcome», а раніше все було ось як-то ось-так ...

Це зараз сучасна Австрія це країна в стилі «gay-friendly» та «refugees welcome», а раніше все було ось як-то ось-так

Ні ... не можу це бачити ... (я на повному серйозі). Це жах, а не статуї. Краще вже на пам'ятники Леніну дивитися. Якщо вам, як і мені самому, не особливо до душі такі кровожерливі скульптури, можете прогулятися уздовж паркових алей. Там є безліч більш нейтральних пам'ятників. Ось, наприклад, пам'ятник на честь канадської співачки Авріл Лавінь.

Ось, наприклад, пам'ятник на честь канадської співачки Авріл Лавінь

Скульптурна композиція «група Navy готується до виступу на Євробаченні».

Скульптурна композиція «група Navy готується до виступу на Євробаченні»

І пам'ятник якомусь американському бейсболістові з битою. Трошки на Прінса Филдера схожий ...

Трошки на Прінса Филдера схожий

Хоча я не дуже в цьому розбираюся. Поки мені не видадуть американський паспорт я буду продовжувати вважати цю гру непорозумінням.

Як доїхати: до станції метро S? Dtiroler Platz-Hauptbahnhof, а звідти крізь нескінченні зали якогось місцевого вокзалу. Вийдете з вокзалу - звідти ще кілометр пішки. Звучить ветувати, але насправді, нічого там складного немає. Щоб не загубитися в іншому місті, скачайте собі додаток Maps.me. У ньому нескладно розібратися.

будинок Хундертвассера

Одна з найбільш незвичайних визначних пам'яток Відня. Різнобарвний будинок з «горбистій поверховістю» і деревами на даху. Інші будинки підпирають його з усіх боків, тому фотографувати будівлю незручно і візуально його складно оцінити на всі сто.

Інші будинки підпирають його з усіх боків, тому фотографувати будівлю незручно і візуально його складно оцінити на всі сто

Але з'їздити сюди все одно варто. Будівля наче змальовані з картин Сальвадора Далі. До речі, на багатьох сайтах пишуть, що сам Хундертвассер ніколи не носив однакові шкарпетки, а гонорар за цю будівлю так і не прийняв, зазначивши, що і так щасливий тим, що зміг втілити цей проект в життя.

До речі, на багатьох сайтах пишуть, що сам Хундертвассер ніколи не носив однакові шкарпетки, а гонорар за цю будівлю так і не прийняв, зазначивши, що і так щасливий тим, що зміг втілити цей проект в життя

«Я просто радий, що на цьому місці не було побудовано щось потворне», говорив художник. І зі свого боку скажу, що я особисто теж цього дуже радий. Будинок Хундертвассера, дійсно, виділяється на тлі інших будівель Відня (навіть в тому ж районі), а його архітектура справляє дуже приємне враження. Шкода фотографувати будинок незручно.

Що можна побачити поблизу? Та нічого, особливо. Недалеко є якась гостра церква, а на сусідніх вулицях багато симпатичних будиночків в стилі арт-нуво. Цікаво, Хундертвассер вважав їх потворними? Треба б його в сріблянку звозити ... У нього б очі повипадали.

Як дістатися? На трамваї №1 або на метро від станції Rochusgasse. Трамвай зупиняється прямо біля будинку. А від метро вам ще доведеться трошки пройтися. Але там смішне відстань. Щось близько 800 метрів.

Віденська ратуша

Коли я тільки починав писати цю статтю, я відразу вирішив для себе, що в ній будуть тільки основні визначні пам'ятки Відня. Про те, що подивитися в столиці Австрії, якщо ви раптом затримайтеся тут подовше, я напишу в своїх наступних статтях. Тому не дивуйтеся, що я тут відразу «перемотав» пару-трійку тутешніх пам'яток. Сьогодні такий собі «Матч всіх зірок». І ось одна з них - Віденська ратуша.

І ось одна з них - Віденська ратуша

Висока гротескне будівля з п'ятьма гострими шпилями. У лютому поруч з ним ще був залитий величезний льодовий каток. Реально величезний - з безліччю доріжок, майданчиків і відгалужень. Я ще ніколи не бачив у своєму житті настільки красивих ковзанок. Ех ... Якби я ще вмів на ковзанах кататися ...

Якби я ще вмів на ковзанах кататися

Що можна побачити поблизу? Хофбургтеатр. Вночі він був красиво підсвічений, а сама архітектура будівлі мені чомусь нагадала схожу будівлю в Одесі. Там теж театр дуже красивий. Коротше, даремно ви фиркає при слові «Одеса» ...

Як доїхати? Станція метро Rathaus.

Будівля парламенту Австрії

Він зовсім недалеко від будівлі ратуші - в парі сотень метрів. Масивне будова з колонами оточує низка золочених скульптур в античному стилі. Взагалі, у Відня якась особлива любов до золота. Навіть у солдата на меморіалі радянським воїнам каска золота. Але про це, як і домовлялися, я докладніше напишу в своїй наступній статті.

Але про це, як і домовлялися, я докладніше напишу в своїй наступній статті

Моя улюблена статуя в Відні. Мужик з вином і жінка з голими грудьми. Ідеальне поєднання.

Що можна побачити поблизу? У сусідньому парку в сотні метрів від будівлі парламенту стоїть ось таке красива будівля з левами. Я його про себе так і називав - «Будівля з левами». Справжнє його назва так і залишилося для мене загадкою.

Музей природознавства і Музей образотворчих мистецтв

Це два будинки-близнюки, які стоять один навпроти одного. Посередині між ними розташовується зелений парк і розкішна статуя Марії Терезії, яка представлена ​​в оточенні якихось серйозних придворних мужів (як і личить «шалений імператриці»).

Посередині між ними розташовується зелений парк і розкішна статуя Марії Терезії, яка представлена ​​в оточенні якихось серйозних придворних мужів (як і личить «шалений імператриці»)

А ще мене змусив посміхнутися ось цей милий слоненя. Принадність.

Принадність

Ну а будівлі двох музеїв, звичайно, справжні палаци. Серед всіх численних музеїв Відня - тільки музей природознавства мені дійсно по-справжньому захотілося відвідати. Якщо вірити Вікіпедії, в цій будівлі можна своїми очима побачити скелет справжнього диплодока, останки і муляжі морської корови, вимерлої вже багато років тому, і десятків інших зниклих тварин. Круто, звичайно. Напишіть, якщо хтось там був. Мені цікаво.

Що можна побачити поблизу? Буквально в парі сотень метрів від музеїв-близнюків знаходиться знаменитий Музейний квартал, а також «Народний театр» (Volkstheater), заснований в 1889-му році як противагу «придворному» Бургтеатра. Знову повторю - про ці пам'ятки Відня, я розповім вам в наступній статті. А поки скажу, що буквально через дорогу з протилежного боку від Музеїв-близнюків знаходиться знаменитий палац Хофбург, який був і залишається для Відня пам'яткою №1.

палац Хофбург

Зимова (і основна) резиденція австрійських імператорів, нинішній «офіс» президента Австрії і просто справжній місто в місті. Палац Хофбург настільки величезний, що, гуляючи по Відні, ви будете натикатися на нього регулярно. В даний час це велична споруда складається з 2600 (тільки вдумайтеся!) Залів і кімнат.

) Залів і кімнат

Фактично кожен новий імператор династії Габсбургів перебудовував палац на свій лад і додавав до нього якісь нові прибудови і відгалуження. Тому сьогодні всередині палацу Хофбург, по суті, є ще й інші палаци. Як приклад - замок Амалії, Михайлівське крило, новий палац та інші. Ось невелика ілюстрація того, як виглядає замок на загальній схемі. Вмерти можна.

Вмерти можна

Я тут рішуче заплутався. Тому, якщо фінанси дозволяють, я вам все-таки раджу купити якусь цікаву авторську екскурсію (наприклад, ось на цьому сайті ) І погуляти по Відні з гідом. З цим Хофбургом чорт ногу зломить. Не хочу вводити вас в оману своїми словами, тому далі - просто красиві фотографії різних частин цього гігантського палацу.

Не хочу вводити вас в оману своїми словами, тому далі - просто красиві фотографії різних частин цього гігантського палацу

Дівчина з сюрікеном в голові
Дівчина з сюрікеном в голові

Віденська опера

Один з центрів музичної культури планети. Одна з головних визначних пам'яток Австрії. І просто легендарне будівля з величним залом, який, напевно, бачив кожен - в кіно, на фотографіях і на телебаченні. Зізнаюся чесно, я дуже скептично ставлюся до опери як до мистецтва. Я просто його не розумію. Але навіть незважаючи на це, я вважав і вважаю віденську оперу культовим місцем. З цим не посперечаєшся. Тут і щорічні бали і всесвітньо відомі музиканти начебто Джузеппе Верді і Лучано Поваротті. Для сотень і тисяч людей в усьому світі ця будівля -храмів. Це вам не Стас Михайлов з хрестом на підлогу грудей або Григорій Лепс з вічним видом кота-Базіліо. Хоча, звичайно, кожному своє. Я не спорю.

Я не спорю

До речі, якщо хтось раптом не знає, відвідати концерт у Віденській опері можна всього за 3-4 євро. Для цього потрібно просто трошки постояти в черзі, а потім трошки постояти під час самого концерту. Вся справа в тому, що уряд Австрії ще багато років тому прийняв рішення про те, що оперне мистецтво, безумовно, повинно бути доступним для широкої публіки. Тому у Віденській опері з'явилася спеціальна «Standing area», квитки в яку продаються за низькою ціною.

Що можна побачити поблизу? Ось цього рожевого кролика (якщо він ще там буде, звичайно).

І галерею Альбертіна, яка розташована в колишньому палаці ерцгерцога Альбрехта.

І галерею Альбертіна, яка розташована в колишньому палаці ерцгерцога Альбрехта

знову Хофбург

Якщо крокувати від Віденської опери і музею Альбертіна в сторону Штефанплатц на очі вам знову попадеться два відгалуження палацу Хоффбург. Точніше їх там, звичайно, буде набагато більше, але я хотів би звернути вашу увагу всього на два важливих будівлі.

Перше - це імператорська бібліотека. Ясна річ, це звичайно, не наш мінський ромбокубооктаедр, але виглядає вона теж дуже навіть нічого.

Друге - це так зване Михайлівське крило.

Друге - це так зване Михайлівське крило

Серед усіх пам'яток Відня - це одне з моїх найулюбленіших. Воно просто шедеврально. Плюс поруч з ним знаходяться ще якісь залишки давньоримських будівель. А на самому фасаді можна знайти ще парочку традиційних для Відня кровожерливих скульптур (НЕ таких забійних, як у Палаці Бельведер, але теж залікових).

А на самому фасаді можна знайти ще парочку традиційних для Відня кровожерливих скульптур (НЕ таких забійних, як у Палаці Бельведер, але теж залікових)

Декриміналізації домашнього насильства в Росії присвячується - скульптура «Мужик з дубиною і баба з переляканими очима». Ух ... Там до речі, поруч скульптура з двома напівголими мужиками. Ось у них якраз-то все добре. Особи задоволені.

Штефанкірхе (собор Святого Стефана)

Величезний католицький костел, один із символів Австрії, а також просто перекірливе будівля, яке ну ніяк не хоче влазити в кадр (входить до вісімки найвищих церков на планеті). Я його постійно матюкав, коли фотографував. Але, якщо говорити серйозно, будівля це дуже помпезне і величне. У самому храмі знаходиться усипальниця того самого принца Євгенія Савойського, якому колись належав палац Бельведер, а також символічні поховання багатьох інших представників династії Габсбургів.

Плюс ще в баштах палацу обладнані оглядові, а під самим собором знаходяться великі катакомби, фактично представляють собою підземне кладовище. Як на мене, дуже цікаво. Сходіть туди, якщо буде час. І потім розкажіть про свої враження. Мені дуже цікаво почитати.

Що можна побачити поблизу: комплекс будівель Штефанплац ... Старовинний стовп з цвяхами, які купці колись вбивали на удачу і чумний стовп праворуч від нього. Фотографії дивіться нижче.

Фотографії дивіться нижче

Як дістатися: станція метро Штефанплац, самий центр міста.

На цій оптимістичній ноті я буду закінчувати свою першу статтю про столицю Австрії. Як і обіцяв, зовсім скоро на моєму блозі з'явиться продовження цього огляду - з розповіддю про ті пам'ятки Відня, які не ввійшли в перший огляд. Там буде ще багато всього цікавого - Карлскирхе, віденські газометри, ультрасучасні австрійські хмарочоси, пам'ятник радянським солдатам, величезне колесо огляду і студентське містечко, що представляє собою справжній шедевр сучасної архітектури. Чи не перемикайте канали, так би мовити. А я поки напишу тут трохи корисної інформації для тих читачів, що дійсно скоро збираються до Відня.

Як економити в подорожі?

Перше. Замініть готелі квартирами. Ну або, принаймні, розгляньте такий варіант. Як правило, таке житло коштує дешевше готельних номерів, розташованих в тій же частині міста. Плюс при належній вправності зняти квартиру можна і з дуже хорошою знижкою. Наприклад, якщо ви зареєструєтесь за цим посиланням , Ви відразу отримаєте невеликий бонус від сайту AIRBNB (де я і раджу вам знімати квартири). На момент публікації він становить 28 євро.

Друге. Якщо знайти підходящий варіант серед квартир і кімнат вам не вдалося, спробуйте скористатися готельними пошуковими системами, наприклад, ось цим . Даний сайт дозволяє відразу здійснювати пошук по безлічі майданчиків і агентств і, таким чином, гарантовано отримувати кращі ціни на готелі.

Третє. Що стосується страховок, то в будь-якому свою подорож я зазвичай користуюся сайтом Черехапа.ру . Підкреслю: це не конкретна страхова компанія, а спеціальний сервіс, що допомагає порівнювати умови різних страховок. Вся справа в тому, що страховки з однаковою ціною дуже часто мають зовсім різне покриття. Тому не хапайте поліси у посольств. Це кіт в мішку - і не більше. Вибирайте страховки вдумливо, і тоді подорожі завжди будуть в радість.

Четверте. Екскурсії. Я їх не особливо люблю. Але якщо ви з тих, хто вважає за краще гуляти по місту з гідом, спробуйте пошукати екскурсії на сайті Тріпстер або Sputnik8 . Там завжди можна знайти безліч незвичайних авторських екскурсій, дізнатися всі подробиці і почитати відгуки попередніх клієнтів. Сам тур можна вибрати і замовити прямо з дому. Для самостійних мандрівників це хороший варіант. Я думаю, ви розберетеся. Там нічого складного. А я на цих словах буду прощатися. Всім удачі! Поки що!

«Ну, куди їм стільки?
Тільки уявіть, як цей Хоффбург здорово б виглядав десь в районі Сапоцкіна?
Пробачте, мадам безіменна церква, а ви не хотіли б постояти десь в районі Гродно?
Не хочете, а?
Чи готові до маленького подорожі?
Що можна побачити поблизу?
Як доїхати?
Що можна побачити поблизу?
Як доїхати: до станції метро S?
Що можна побачити поблизу?

Новости