Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лідер-Пресс - Чи легко жити вегетаріанцям?

Серед моїх знайомих стало все більше тих, хто став відмовлятися від вживання м'яса і переходити в розряд вегетаріанців. Я задумалася, а які ж мотиви людей, для чого їм це потрібно? Що дає відмову від їжі тваринного походження? Історії двох дівчат, Оксани і Катерини в нашому матеріалі.

- Коли і чому ти стала вегетаріанцем?

Оксана: Від вживання м'ясної їжі відмовилася в 2008 році. Просто проводили тренінг, в якому на місяць потрібно було відмовитися від м'яса. І, знаєте, мені сподобалося. Місяць закінчився, а м'яса так і не захотілося. Давалася взнаки якась легкість. Але спочатку я все-таки продовжувала вживати морепродукти. У 2011 я відмовилася і від них. До строгих вегетаріанців я не належу, оскільки молочні продукти і яйця залишилися в моєму раціоні (дівчина - лакто-ово-вегетаріанець).

До строгих вегетаріанців я не належу, оскільки молочні продукти і яйця залишилися в моєму раціоні (дівчина - лакто-ово-вегетаріанець)

Катерина: Більшість вегетаріанців і веганів стають такими після перегляду фільмів типу «Земляни» або «Гамбургер без прикрас», мене ця доля, на щастя, минула. Просто одного ранку я прокинулася і зрозуміла, що більше не буду їсти м'ясо, бо корови, свині та інші тварини, що розводяться на забій, від собак і кішок, яких всі люблять і захищають, відрізняються тільки зовні. А в іншому вони такі ж живі істоти, так само відчувають біль і так само хочуть жити. Так чому ми вибираємо, кому з них жити, а кому вмирати?

Рішення це прийшло до мене взимку 2004 року, і десь років зо два я дотримувалася так званого пескетаріанства, залишивши в раціоні рибу, яйця і молочні продукти. Потім перейшла на лакто-ово-вегетаріанство (в раціоні залишилися яйця і молоко), до цього мене підштовхнула передача про кальмарів Гумбольдта, де було показано, які вони розумні і кмітливі. Ну, і з червня 2008 року я стала веганів, випадково наткнувшись в Інтернеті на інформацію про те, що стоїть за виробництвом яєць і молока, яким і є до цих пір. Хочу зауважити, що багато хто чомусь зводять веганство тільки до харчування, а це не так. Вегетаріанець, особливо відмовився від м'яса лише з міркувань здоров'я, може не морочитися на матеріалі, з якого зроблені його чоботи, відвідувати цирки і зоопарки та користуватися косметикою, тестированной на щурах і кроликах (знаю такого не одного). Чого не скажеш про веганів. Веганство, по суті - це відмова від спонсорування страждань тварин в будь-якому прояві. Стовідсотковим веганів, звичайно, стати неможливо (тільки якщо роздягнутися догола і оселитися в землянці в лісі, перейшовши на підніжний корм), проте в наших силах звести до мінімуму шкоду, яку завдають власним існуванням навколишнього нас природі.

- А чи важко вегетаріанцеві в плані їжі - покупка продуктів в магазинах, перекушування в кафе в Солігорськ?

Оксана: У плані харчування я труднощів не відчуваю. Вегетаріанців з кожним роком стає більше. Причому не тільки дівчат, але й чоловіків. Багато кафе йдуть в ногу з часом і пропонують відвідувачам вегетаріанське меню (страви з грибів, сиру). В цьому плані веганам набагато складніше, так як в більшості страв містяться або яйця, або молочні продукти та їх похідні. Бракує, звичайно, спеціалізованих відділів в магазинах. І хотілося б більшого різноманіття в меню закладів громадського харчування.

Катерина: Чомусь прийнято вважати, що веганські їжа - це щось таке екзотично-заморське, що складно дістати, і тому веганам доводиться працювати на двох, а то й трьох роботах, щоб забезпечувати собі повноцінне харчування. Однак ж овочі, фрукти, зелень, ягоди, гриби, горіхи, сухофрукти, крупи, бобові, макарони і т.д. і т.п. продаються в будь-якому магазині або на ринку, як в Мінську, так і в Солігорськ (Катя кілька років тому переїхала до Мінська - прим. автора). Соєве м'ясо і молоко також можна без проблем придбати в дієтичних відділах. Тофу - там, де все для суші. Навіть батони, булочки і печиво можна знайти без яєць, молока і маргарину, якщо поставити собі за мету і вивчити склад продукту. (Це, до речі, одне з моїх улюблених занять і головний біль адміністраторів в магазинах). До слова, саме з переходом на веганство, я відкрила для себе масу продуктів, про існування яких раніше і не підозрювала. Єдине, що у нас в Білорусі поки рідкість - це соєві і пшеничні ковбаси, паштети і т.п., і «молочна» продукція на рослинній основі. У Мінську вже, до речі, є чудовий магазинчик, де можна придбати все вищеперелічене. Було б, звичайно, здорово, якби і в Солігорськ з'явилося щось схоже. Хоча і не скажу, що є частим покупцем, але часом зручно взяти з собою для перекусу бутерброд з веганським сиром і ковбасою на додаток до фруктів і горіхів. Або зробити піцу або олів'є за класичним рецептом, але з повністю рослинними інгредієнтами. Але в цілому прекрасно можна жити і без цієї продукції, що багато, до речі, і роблять.

Що стосується кафе та інших закладів громадського харчування, то я туди не ходжу, відповідно, і проблем з харчуванням в них немає. А якщо серйозно, то зараз практично скрізь в меню є який-небудь рослинний салат, запечені овочі та т.п. Ту ж піцу можна попросити зробити без сиру (хоча в «Сирному березі» це прохання дуже сильно спантеличила продавця і, мабуть, самих кухарів, оскільки замовлення виконувався дуже довго, і принесли мою піцу на той час, як друзі-м'ясоїди вже розправилися зі своєю і благополучно про неї забули), а суші без риби. Інша справа, що іноді хочеться посидіти з друзями-однодумцями там, де не пахне відбивними та іншими м'ясними "принадами", і де не треба скрупульозно вишукувати в складі неетичні складові. Ось в цьому плані дуже не вистачає веганскої кафе і в Мінську, і в Солігорськ.

Взагалі якщо говорити про складнощі, то я б співвіднесла це з взуттям, косметикою та побутовою хімією. Хотілося б більше вибору в плані якісного шкірозамінника, щоб не доводилося все неформальне замовляти в інших країнах, а на косметику і побутову хімію - ціни нижчі. Бо не кожен готовий віддавати по 20 тис. За шматок етичного мила, і сотню з хвостиком за пральний порошок, нехай це все і витрачається економніше.

- А як до твого способу життя відносяться рідні та друзі? Чи бували спроби повернути до їжі тваринного походження?

Оксана: Рідні і друзі не перешкоджають моєму способу життя (я ж нікому не нав'язую свою точку зору). Ось з боку малознайомих людей зустрічається три лінії поведінки: нейтралітет, інтерес і спроби переконання, що без м'яса людина не може жити, але зазвичай в суперечки я не вступаю. Навколо достатньо прикладів того, що людина прекрасно живе без м'яса. До речі, крім того, що на шляху частіше стали зустрічатися однодумці, багато моїх знайомих пішли за прикладом. Причому дізнавалася я про це випадково. Через деякий час після зміни їх способу життя.

Катерина: О, пам'ятаю, коли я тільки повідомила про своє рішення відмовитися від м'яса, все кому не лінь намагалися переконати мене в тому, що я максимум через півроку помру від нестачі вітамінів та інших поживних речовин. А якщо виживу, то заміж мене ніхто не візьме, тому що я не зможу виносити і народити здорову дитину, а нормальний мужик не погодиться жувати разом зі мною одну морквину і капусту, тому що йому бараняча нога по статусу в супі покладена. Мама так взагалі на повному серйозі заявила, що мене затягнули в якусь секту, бо людина в здоровому глузді не буде відмовлятися від яєць і молока. Тепер же вона сама поповнила ряди «сектантів», так само як і мій чоловік, і ще пара-трійка друзів і знайомих. З друзями у нас завжди знайдеться про що поговорити і крім теми веганства і захисту тварин. І ніхто з них не обурюється з приводу того, що гостям в моєму будинку не подається нічого м'ясо-молочного походження. А з родичів тільки тітка частенько за загальним столом акцентує увагу всіх присутніх на те, що у мене в тарілці, несхвально хитаючи головою, та брат - любитель пофілософствувати іноді на тему, що овочі теж шкідливі, тому що обробляються хімією і на ній же вирощуються.

Про інтернетних воїнів навіть і говорити не варто. У мережі все супергерої і борці. Деякі навіть все своє життя і вільний час кладуть на викриття продалися Америці веганів, мета яких підірвати здоров'я і психіку нормальних людей.

- А чи дорого обходиться харчування вегетаріанцям?

Оксана: Знаєте, що стосується грошей, то це виходить набагато вигідніше. До сих пір не перестаю дивуватися, розраховуючись в магазині. Начебто і корзина повна, а сума невелика.

Хотілося б уточнити, що вегетаріанство - це не течія, не захоплення, що не секта і т.п., це просто спосіб життя, спосіб харчування. Приводів для гордості вегетаріанства не додає. Зазвичай у людей немає звички заглядати комусь в тарілку і вивчати кожен продукт на ній, а потім ще й питати: а чому немає того чи того. Вегетаріанці також можуть їздити з компанією на шашлики, тільки замість м'ясних шашликів у них шашлики з грибів, овочів і навіть сиру. Складнощі виникають при бажанні купити піцу. Така ж ситуація і з дерунами. Найчастіше вони фаршировані м'ясом.

- Можеш припустити думку повернутися до колишнього способу життя?

Катерина: Ось якщо чесно, мені незрозуміло, яке може бути повернення до колишнього раціону, коли вже знаєш, ЯКИМ чином отримана відбивна або йогурт. Допускаю як варіант при відмові з егоїстичних міркувань в плані власного здоров'я, але не з етичних точно. Ніколи таких думок не було і немає. Я до нестями любила молочну продукцію, але відмовилася від неї в один день раз і назавжди, подумавши, що і без сирників і морозива життя моя не стане гірше. Зараз я все це роблю вдома сама, і морозиво, і рослинне молоко, і сирники з тофу.

Катерина з радістю ділиться з нашими читачами своїми веганські рецептами. Так що, у кожного є можливість хоч на трохи спробувати себе в ролі вегетаріанця. Дивишся, і сподобається.

1. Вівсяні котлети

Вівсяні котлети

Змішати вівсяні пластівці, лляну і соєве борошно (все на око), додати сіль і спеції за смаком. Потім розбавити теплою кип'яченою водою так, щоб вийшла густа маса типу фаршу. Цибулю і моркву обсмажити на олії, змішати з фаршем і дати йому охолонути. Потім сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити в розігрітій олії з обох сторін.

2. Картопляно-кабачкової пюре

Відварити картоплю і кабачок в підсоленій воді. Додати сіль, спеції, трохи овочевого бульйону, 1.ч.л. оливкового масла, 1 ст.л. сухого соєвого молока, все змішати в однорідну масу без грудочок. При необхідності додати ще трохи бульйону.

3. Рисові биточки з грибним соусом

Рис відварити, остудити, збити в блендері зі свіжою подрібненою зеленню, шматочком свіжого імбиру, сіллю, спеціями і невеликою кількістю будь-якого рослинного масла. Додати для зв'язки соєву і льняну борошно. Сформувати биточки, обваляти в панірувальних сухарях, обсмажити в розігрітій олії з двох сторін.

Грибний соус: попередньо відварені гриби обсмажити на олії з цибулею. Збити в блендері з невеликою кількістю води і будь-якого рослинного масла і подрібненої свіжою зеленню до однорідної маси.

3. Кедрова молоко

Жменя кедрових горішків замочити на пару годин і збити в блендері зі склянкою води і будь-яким подсластителем (я використовую фініки або цукор). Потім процідити через дрібне ситечко або марлю, і випити. Від кількості горішків і води залежить концентрація напою.

4. Морозиво

Морозиво

5 бананів нарізати кружальцями і помістити в морозилку години на три. Далі збити їх в блендері з банкою кокосового молока, половиною гуртки замороженої смородини і 5-6 фініками. Розкласти по пісним вафельним стаканчиках. Прикрасити кокосовою стружкою, маком, кунжутом, тертим гірким шоколадом або топінгом, як на фото.

Марія Ланська

Я задумалася, а які ж мотиви людей, для чого їм це потрібно?
Що дає відмову від їжі тваринного походження?
Коли і чому ти стала вегетаріанцем?
Так чому ми вибираємо, кому з них жити, а кому вмирати?
А чи важко вегетаріанцеві в плані їжі - покупка продуктів в магазинах, перекушування в кафе в Солігорськ?
А як до твого способу життя відносяться рідні та друзі?
Чи бували спроби повернути до їжі тваринного походження?
А чи дорого обходиться харчування вегетаріанцям?
Можеш припустити думку повернутися до колишнього способу життя?

Новости