Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Харчування за аюрведою: сніданок, обід і вечерю. Обговорення на LiveInternet

ITDalee всі записи автора

всі записи автора

Ключовий принцип аюрведического харчування - визначення індивідуальної конституції (доши) людини і здатність керувати цим типом конституції. Є три основних доши-конституції. Капха (буквально означає «слиз»). Гнучке, але не має чітких обрисів тіло; жирна шкіра, схильність до накопичення зайвої ваги. Пітта ( «гаряча рідина»). Атлетичне, сильне тіло, схильне до нарощування м'язової маси, світла, скандинавського відтінку шкіра. Вата ( «повітря»). Витягнуте (незалежно від зростання) тіло, тонкі кінцівки, схильність до астеничности і крайнощів в наборі-скиданні ваги, суха шкіра.

Сніданок, що веде до здоров'я

Всупереч поширеній думці, сніданок не повинен бути основним прийомом їжі за цілий день. Аюрведа ділить добу на кілька часових проміжків, в рамках яких панує та чи інша доша. Часом сніданку є проміжок з 7 до 10 ранку - то час, коли переважає Капха, яка в ці години може легко вийти з рівноваги і створити проблеми, властиві Капха-порушень. Капха по природі холодна, пасивна, слизова, важка.

Вата-тип. Гарячий солодкий сніданок. Ідеально - каша з сухофруктами на молоці (можливо, з топленим маслом). Злаки повинні бути добре розварені. Теплий напій (наприклад, імбир + молоко + мед).

Пітта-тип. Фруктовий салат, горіхи (бажано, попередньо вимочені), жирне молоко (холодне або кімнатної температури), каші швидкого приготування з грубих злаків або толокна.

Капха-тип. Краще відмовитися від сніданку і замінити його гарячими напоями - міцним чаєм, імбирним напоєм. Альтернативою може стати рідка їжа, наприклад смузі, без додавання молока.

Для того, щоб їжа добре переварити, в тілі повинен діяти сильний травний вогонь. Вогонь травлення пов'язаний з Питтой, протилежної по якостям Капха. Пітта гаряча, активна, текуча і посилюється вона в денні години, ближче до полудня - часу, яке біологічно передбачено для прийняття більш ситної, поживної їжі. Таким чином, згідно з аюрведою, травний вогонь в ранкові години ще занадто слабкий, щоб переварити важку їжу. Аюрведой не рекомендується в цей час вживати кисломолочні продукти, банани, сир, солодощі, занадто жирну їжу, холодні продукти, а також пити холодне молоко. Особливо це не рекомендується людям, у яких від природи слабкий травний вогонь (це люди Капха і Вата конституції). Такі продукти перевантажують шлунок і «гасять» вогонь травлення, тому важка їжа вранці перетворюється в слиз або аму (неперетравлені токсини, що відкладаються повсюдно в тілі).

Окремо варто сказати про мюслі на сніданок. В процесі їх виготовлення сировини висушується таким чином, що в результаті з продуктів йде вся рідина. Цей процес називається дегідратація. З точки зору аюрведи, «сухий сніданок» не вітається. Всі сухі, хрусткі продукти сильно виводять з рівноваги Вату, і часте вживання сухої їжі може порушити в організмі цю енергію, особливо у людей з Вата-конституції. Це може погано відбитися на суглобах, кістках, травній системі і привести до інших проблем Вата-доши. До того ж у технічно оброблених злаків втрачається Прана - життєва енергія, яка найбільше цінується аюрведою, як головне джерело живлення організму. В цілому, харчування вранці має володіти тими якостями, які балансують все три доши, але при цьому не порушують капху і допомагають тілу отримати ті речовини, які воно здатне сприйняти в цей час.

Інший вид помилки, це відсутність сніданку. Багато людей дуже зайняті, щоб приділяти час сніданку або просто не відчувають голоду. Тому вони думають, що пропуск сніданку не матиме великого значення для здоров'я. Згідно аюрведою, голодування з ранку не рекомендується, оскільки воно виводить з рівноваги всі три доши: ​​Вату, Пітту і капха. Пропуск сніданку особливо негативно позначається на Садхака-Пітт (однієї з субдош Пітти, що розташовується в серці). Садхака-питта відповідає за підтримання спокійного характеру, і поки вона знаходиться в рівновазі, це приносить радість і задоволення. Садхака-питта, що знаходиться в дисбалансі, може стати причиною дратівливості і запальності.

Якщо звичка пропускати сніданок вже сформувалася, можна почати з чогось простого, а потім поступово повернутися до природно здоровому харчуванню. Хороший спосіб почати простий сніданок - робити собі свіжовичавлені соки з фруктів або овочів. Однак треба стежити за тим, щоб самі фрукти і сік не були холодними, а хоча б кімнатної температури. Для ранкового сніданку підійдуть свіжовичавлені соки винограду, яблука, груші або суміш з морквяного соку, кінзи і цукіні. Не рекомендуються на порожній шлунок соки апельсина і грейпфрута, оскільки вони дратують травлення. Свіжовичавлений сік принесе дійсно відчутну користь, так як свіжі фрукти зберігають в собі Прану, яка живить організм на першочерговому рівні. Вона сприяє підвищенню життєвої сили, енергії, імунітету та гарного самопочуття.

Інші корисні варіанти сніданку пропонує аюрведа:

Запечені фрукти. Спробуйте такий рецепт: 1 яблуко і 1 грушу порізати на невеликі шматочки. Покласти нарізані фрукти в кухлик або маленьку каструльку. Залити трохи води (приблизно чверть склянки). Додати 2 ст. ложки родзинок і спеції: дрібку кориці і одну паличку гвоздики. Довести до кипіння, а потім зменшити вогонь. Готуйте близько 20 хв. Їжте в теплому вигляді.

Сухофрукти (родзинки, інжир, фініки), попередньо замочені на ніч або зварені на повільному вогні протягом 15-30 хвилин (у вигляді компоту). До сухофруктам можна додати трохи топленого масла ДХІ.

Коржі чапати (за бажанням - з медом). Приготувати чапати дуже просто. Змішати 2 ½ чашки борошна з 2/3 чашки теплої води, додати 1 столові ложки топленого масла ДХІ, трохи солі, замісити круте тісто. Важливо залишити його настоятися 15-30 хв. Поставте нагріватися сковороду. Отщіпніте від тесту невелику кульку (розміром трохи менше курячого яйця) і розкачайте його в тонку круглу корж, діаметром близько 15 см. Коли сковорода добре розігріється, обсмажте корж без масла спочатку з одного, потім з іншого боку. Готова чапати повинна бути добре пропечена і по готовності розпочати покриватися пухирями зсередини. Для того, щоб добитися м'якості чапати, спробуйте поекспериментувати з борошном - змішати кілька видів борошна на вибір: вищого сорту, з твердих сортів, цельнозерновую, сорт "дурум". Зніміть корж зі сковороди і промажте топленим маслом ДХІ. При бажанні в тісто можна додавати кунжут. Мед краще додавати до вже трохи остиглим коржикам, так як при нагріванні мед втрачає свої корисні властивості і може стати токсичним. Якщо вранці мало часу, тісто можна приготувати з вечора, поставити його в прохолодне місце, накривши вологою тканиною. Чапати - найкраща альтернатива традиційному хлібу.

До сухофруктам і коржикам добре приготувати теплий молочний чай зі спеціями. Швидкий спосіб приготувати чай зі спеціями: залийте окропом (¼ склянки) підготовлені в гуртку спеції: кардамон, імбир, фенхель, кориця, мускатний горіх, шафран або інші, згідно вашої конституції. Дайте їм настоятися 1-2 хвилини, потім додайте тростинний цукор за смаком, розмішайте і додайте молоко. Пийте чай теплим.

Рідкі молочні каші з родзинками і мигдалем. Під час приготування молоко використовувати не в чистому вигляді, а розбавляти трохи водою. Кожному типу конституції підходить свій вид злаків. Для Вати і Піти добре підходять: рисова, вівсяна, пшенична каші. Для Капхи - ячна і пшенка. Мигдаль для каш потрібно замочити на ніч, щоб можна було легко зняти з нього шкірку. Ізюм також можна ненадовго замочити. Варіть кашу 15-20 хвилин, додавши туди очищений мигдаль, родзинки і деякі спеції: кардамон, корицю, мускатний горіх (або інші, відповідно до індивідуального типу конституції). Аюрведа радить не додавати сіль в молочні каші, так як сіль перешкоджає нормальному засвоєнню молока. Людям Капха-конституції (а також тим, у кого присутні порушення Капхи або слабке травлення) рекомендується готувати каші на воді.

Обід замість ліків

Згідно аюрведою, обід - це головний і основний прийом їжі протягом дня. Аюрведа говорить, що їжа є не тільки одним з факторів, що забезпечують здоров'я та щасливе життя, але також може стати і важливим фактором в профілактиці, а також лікуванні захворювань. І навпаки: неправильне харчування може бути серйозним аспектом, що впливає на виникнення хвороб. Тому в аюрведической практиці так багато уваги приділяється дієті (особливому харчування), адже їжа, яку їсть людина, може стати для нього індивідуальним ліками.

Аюрведа вказує ряд конкретних правил, що регулюють основний прийом їжі.

Будь прийом їжі тісно пов'язаний з Агні - вогнем травлення, розташованим переважно в області шлунка і тонкого кишечника, і таким, що відповідає за перетравлення їжі (розщеплення її на елементи). Згідно добового циклу, Агні набирає свою максимальну силу в період з 10.00 до 14.00 години дня - часу, відповідному Пітта-доше, що відповідає за травлення (в той момент, коли сонце має найбільшу добову активність). Це означає, що будь-яка їжа найкращим чином перетравлюється саме в цей часовий проміжок, який припадає на обідній час. Найкращим часом для травлення вважається - з 12:30 до 13:30. І оскільки травна здатність в цей час максимальна, обідній раціон повинен містити найбільш ситні і поживні продукти: кисломолочні, бобові, пшениця та ін. Поживний обід повинен містити всі необхідні види поживних речовин:

  • Зернові (злакові) культури (рис, пшениця, ячмінь, гречка);
  • Бобові (мунг-дал, маш, сочевиця) / м'який несолоний сир (панір);
  • Тушковані овочі зі спеціями / овочеві супи;
  • Свіжі овочі, зелень (враховуючи їх сполучуваність з іншими продуктами).

Зрозуміло, раціон людини повинен залежати від індивідуальних поєднань дош в його організмі. Відповідно, якщо у людини порушена Капха, то йому варто уникати, в першу чергу, кисломолочних продуктів, а також продуктів, що мають солодкий і надмірно солоний смак, і вживати в їжу продукти, переважно мають гострий, терпкий і гіркий смак.

При надлишку Пітти потрібно уникати гострої їжі і спецій, а також продуктів з сильно вираженим кислим і солоним смаком. В цьому випадку потрібно привносити в раціон їжу з солодкуватим, в'язким і гірким смаком. У разі переважання Вата-доши потрібно уникати їжі гіркого, терпкого і надмірно гострого смаку, а перевагу потрібно віддавати кислої, солодкої і солоної їжі. У всіх випадках їжа повинна бути теплою, але не обпалює. Холодна їжа вкрай не рекомендується аюрведою, оскільки вона порівнюється з сирими дровами, кинутими в вогонь печі.

Що стосується піться за їжею, то під час їжі рекомендується випивати маленькими ковтками невелику кількість води теплої або кімнатної температури. З метою схуднення можна випивати невелику кількість такої води до прийняття їжі. А для поправлення ваги невелика кількість рідини випивається після їжі. Варто згадати, що холодні (крижані) напої ні за яких умов не рекомендуються, так як вони гасять травний вогонь.

Аюрведа також звертає увагу на багато аспектів процесу приготування їжі. Приготування їжі (а також її зберігання і обробка) неминучим чином впливає на її якості. Правильний підхід до їжі може поліпшити її поживні, смакові якості і властивості перевариваемости.

Аюрведа називає кілька важливих принципів приготування їжі:

В цілому, потрібно віддавати перевагу термічно обробленої їжі, оскільки вона краще засвоюється. Це пояснюється тим, що вогонь під час приготування робить ту частину роботи, яку довелося б робити вогню травлення в тому випадку, якщо б людина їла сиру їжу. Тому аюрведа називає теплову обробку першим кроком в процесі травлення. Крім того, теплова обробка може усувати деякі шкідливі властивості токсинів.

Що стосується варіння таких продуктів, як бобові, то їх рекомендується варити максимально довго до м'якості, це дозволить їм краще засвоїтися. Однак треба розуміти, що переварена їжа також не бажана, це стосується термічної обробки овочів. Наприклад, краще не допускати, щоб в процесі приготування овочі втрачали свій колір або форму. Зразковим часом приготування (гасіння) овочів в нарізаному вигляді є:

  • Картопля, буряк, цвітна капуста гасяться близько 15-20 хв.
  • Морква, гарбуз, солодкий перець, кабачки готуються близько 10-15 хв.
  • Зелені овочі (шпинат, стручкова квасоля, спаржа) вимагають зовсім небагато теплової обробки - до 5-7 хвилин.

Їжу необхідно належним чином готувати. Продукти повинні бути чистими і якісними. Це означає, що овочі повинні бути ретельно промиті, добре почищені, очищені від пошкоджених місць. Старі, зіпсовані продукти не придатні для харчування. Всі бобові обов'язково потрібно замочувати на ніч (або, щонайменше, на декілька годин), а потім промивати. Під час замочування з них виходять цукру, що викликають газоутворення в травному тракті, тому воду після замочування не використовують. Така обробка бобових робить їх більш ніжними, усувається якість шорсткості, в результаті чого, такий продукт не буде порушувати Вата-дошу. Таким чином, правильна підготовка продукту покращує переварювання їжі.

Важливим принципом аюрведи є використання спецій в приготуванні. Додавання спецій і приправ покращує смак продуктів, стимулює травні секреції, допомагає травленню. Спеції можна використовувати як окремо (куркума, коріандр, кумін, асафетида, імбир, чорний перець і т.д.), так і в уже готової суміші. Прекрасними смаковими і корисними властивостями володіють такі популярні індійські суміші спецій як: каррі, гарам-масала, панч-пурен. У кулінарії спеції повинні обсмажувати в маслі ДХІ на самому початку процесу приготування, або додаватися в зажарку (також на маслі). Великі не бороною спеції обсмажуються близько 1 хвилини на середньому вогні, а мелені - до 30 секунд. У аюрведической практиці існують також особливі суміші спецій, які мають лікувальні властивості і спрямовані на спеціальні цілі:

◊ Суміш для поліпшення апетиту: кардамон-імбир-піппалі-чорний перець-аджван-чорна сіль.
◊ Суміш для зниження цукру в крові (може застосовуватися при діабеті): пожітнік-куркума-імбир-кориця-піппалі.
◊ Посилення імунітету (при астмі, бронхітах, застудах): аджван-куркума-імбир-кардамон-гвоздика-чорний перець.
◊ Суміш для стимуляції і підвищення енергії (допомагає при низькому тиску): імбир-кориця-кардамон-кумін-коріандр-мускатний горіх-шафран.

Приклади страв на обід по аюрведою:

1. Кічарі. Кічарі є чимось на зразок плову легкої консистенції, в основі якого лежить довгозерний рис і мунг-дал (лущений маш). Це прекрасне аюрведічеськоє блюдо, яке легко засвоюється і саме по собі є дуже корисним і поживним. Рецепт кічарі може бути як простим (що складається з рису, мунг-дала і спецій), так і з додаванням різних овочів (морква, солодкий перець, селера та ін.).

Складові:

• 1 стакан розсипчастого рису
• ½ склянки мунг-дала (замість нього можна також використовувати червону сочевицю)
• Спеції: щіпка асафетиди, куркума, імбир, кумін, коріандр, мелений чорний перець. Якщо спеції цільні, то їх можна потовкти в ступці.
• Листя кінзи
• 1,5-2 склянки води
• 2 ч.л. масла ДХІ (очищене топлене масло)

Мунг-дав замочити на ніч або попередньо на кілька годин перед цим; перед приготуванням злити воду, промити ще раз. Розтопити в каструлі масло, обсмажити спеції на середньому вогні протягом 30 сек. У каструлю зі спеціями додати промитий рис і мунг-дал, залити чистою водою. * Якщо ви хочете включити в рецепт овочі, то їх потрібно обсмажити 3-5 хвилин в цій каструлі до того, як кладуться рис з мунг-далом. Коли суміш закипить, вогонь зменшити до мінімуму і варити протягом 20-30 хвилин. В кінці посолити за смаком. У процесі варіння мунг-дал повинен розваритися до консистенції каші (якщо він був достатнім чином замочений), а рис повинен зваритися до звичайної готовності. Перед подачею посипати рубаною кінзою.

2. Тушковані овочі з паніром. Панир - це несолоний твердий сир без сичужного ферменту (на зразок бринзи). Його можна знайти в магазинах (вивчивши склад «домашніх» або адигейських сирів) або приготувати самому. Рецепт приготування панира дуже простий.

Панир готовится Шляхом нагрівання свіжого молока (примерно 1 літр для 100г сиру). Молоко винне буті хорошої якості, Найкраще домашнє. Спочатку поставити нагріватіся на Середньому вогні молоко в емальованій каструлі; коли воно нагріється до достатньої температури (70-80̊), трохи зменшити вогонь і поступово додавати в нього лимонну кислоту (1-2 чайної ложки), розмішуючи. Кислота запускає процес згортання молочного білка. Через 1-2 хвилини білок остаточно відокремиться від сироватки і опуститься на дно. Якщо білок не згортається, потрібно додати ще кислоти до тих пір, поки процес створаживания не запуститься. Вимкнути вогонь і остудити суміш. Після чого, злити сироватку через марлю, а що залишилася білкову частину промити водою, віджати і поставити на пару годин під прес. За цей час сир сформується остаточно.

Для приготування овочів з паніром знадобляться:

• Картопля 1-2 шт.
• Морква 1 шт.
• Цвітна капуста - кілька суцвіть
• ½ невеликого кабачка або цукіні
• Болгарський перець 1 шт.
• Зелень (кінза, петрушка або кріп)
• Панир 100 г
• Спеції: куркума, коріандр, чорний перпец, імбир
• Масло ДХІ

Крупно порізати овочі. У каструлі обсмажити спеції в маслі. Додати картоплю, потім моркву, розмішати. Через хвилину додати цвітну капусту з болгарським перцем, а потім кабачок. В окремій маленькій сковороді розтопити ще трохи олії, додавши куркуми і зелені. Додати нарізаний невеликими кубиками панир, посолити і обсмажити. Коли овочі дійдуть до готовності, з'єднати з ними панир. Акуратно перемішаті. Вімкнуті вогонь. Залишити на кілька хвилин під закритою кришкою.

Як вечеряти згідно аюрведою

Як вечеряти згідно аюрведою

Вечеряти коштує перед заходом сонця і не слід щільно наїдатися перед сном. Для останнього прийому їжі не підходять «важкі» продукти, такі як зернові, бобові, також не підійдуть «енергетики» - солодкі фрукти. Кисломолочні продукти, як ми пам'ятаємо, добре засвоюються тільки в першу половину дня (приблизно до 16 годин для нашого ареола проживання), тому вечеряти сиром або пити кефір на ніч - абсолютно шкідлива затія для нашого здоров'я. Вони будуть провокувати вироблення слизу в організмі, що викличе прихильність до простудних захворювань, а солодке і фрукти може привести до набору ваги.

Для вечері найкраще підходять тушковані або свіжі овочі і наша улюблена нейтральна, легко засвоюється гречка. Картоплю краще залишити для обіду, а ось тушковані буряки, морква, кабачок, цукіні, брокколі, цвітна капуста, солодкий перець і інші «легкі» овочі - прекрасний варіант для вечірньої їжі.

Найкраще завершити трапезувати мінімум за три години до сну і бажано ще трохи поактівнічать перед сном. Наприклад, піти вигуляти собаку, пройтися в парк або на дитячий майданчик з дітьми або хоча б прогулятися «в магазин за хлібом». А перед сном випити стакан теплого молока з тертим мускатним горіхом або готової сумішшю спецій для молока.

Чи можна перейти на аюрведічеськоє харчування без підготовки?

Навіть перехід на дієту в ідеалі вимагає поступової корекції раціону. З аюрведичні харчуванням так само - не можна відразу відмовитися від колишніх харчових звичок. Не варто різко міняти роботу свого тіла - це загрожує різкою зміною емоційного стану і навіть погіршенням самопочуття.

  • Вата-тип - не вживати продукти, що викликають бродіння: випічку, квас, молочні продукти, яблука, картопля і капусту.
  • Пітта-тип - не вживати сильно стимулюють продукти: спеції та енергетики.
  • Капха-тип - подалі триматися від складних вуглеводів і солодкого.

Читайте також:

Чи можна перейти на аюрведічеськоє харчування без підготовки?

Новости