Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Єгипет

Тиждень тому повернулися з Хургади. Хургада - невелике місто і важливий туристичний центр в Єгипті на самому березі червоного моря. Дуже теплий клімат, гарне море - все це робить курорт досить популярним.

Дуже теплий клімат, гарне море - все це робить курорт досить популярним

Коли ми відпочивали, на початку квітня, температура не опускалася нижче 25 градусів, моря 22, в найхолодніший місяць температура моря не опускається нижче 20 градусів. Весь час сонячно, лише пару раз сонце ховалося за хмаринками. Подоба дощу буває всього два рази в рік. Загалом, Єгипет - найдоступніша країна (по грошах), і сама ближня (за часом польоту) для відпочинку взимку.

Загалом, Єгипет - найдоступніша країна (по грошах), і сама ближня (за часом польоту) для відпочинку взимку

Єгипет - бідна країна, іноді здається, що за останні три з половиною тисячі років, з часів побудови пірамід, нічого особливого не змінилося. Так і залишилися фараони і їх раби. Сервіси для туризму тут розвинені дуже сильно, в одній Хургаді тільки 300 готелів. Всі хто живе в Хургаді працюють виключно на індустрію розваг.

Всі хто живе в Хургаді працюють виключно на індустрію розваг

Багато що робиться для того, щоб розважити і виманити з приїжджають побільше американських доларів. Але варто сказати, що в цьому плані араби молодці - співвідношення ціна-якість всяких екскурсій і розваг набагато вище, ніж наприклад, в Болгарії (про Крим взагалі мовчу).

Але варто сказати, що в цьому плані араби молодці - співвідношення ціна-якість всяких екскурсій і розваг набагато вище, ніж наприклад, в Болгарії (про Крим взагалі мовчу)

Ми, туристи - священна корова для країни, туризм друга за величиною стаття доходу в країні (перша - відрахування за прохід суден по Суецькому каналу). Є навіть спеціальна туристична поліція для охорони туристів. У місті багато поліцейських з автоматами.

У місті багато поліцейських з автоматами

Ми жили в готелі прямо в центрі міста, але краще не їхати в місто, тому що з'їздити в місто стоїть один раз тільки того, щоб закупитися сувенірами. Рівень готелів набагато нижче ніж в Європі, що пояснюється бідністю країни. Можна сміливо віднімати як мінімум одну зірку для порівняння, і потрібно обов'язково читати відгуки туристів, перед тим як їхати до Єгипту.

Можна сміливо віднімати як мінімум одну зірку для порівняння, і потрібно обов'язково читати відгуки туристів, перед тим як їхати до Єгипту

Ми дуже ретельно вибирали, у нас був готель Sea Gull (в Єгипті він вважається як п'ять зірок, турфірми продають його як 4+), звичайно до 5 зірок він зовсім не дотягує, зауваження були - але територія і сам готель за свої гроші досить пристойний . Тільки харчування неможко одноманітне, і в кінці відпочинку конкретно приїлося.

Тільки харчування неможко одноманітне, і в кінці відпочинку конкретно приїлося

Місто досить брудний, обшарпаний, варто повернути з головної вулиці - всюди нетрі, після Хургади Мінськ здався операційної в лікарні. Місто розташоване прямо в пустелі, навколо на багато кілометрів млява пустище. Якщо подивитися на карту - все життя перебувати тільки близько Нілу. Все продовольство завозиться з великих міст.

Все продовольство завозиться з великих міст

Якщо в готелі раптом перестануть приїжджати туристи, то впевнений, що через кілька років, все знову поглине пустеля. Хургаді всього 30 років (хоча все здається більш старим), він виник навколо всього декількох готелів. Навпаки міста кілька великих островів, завдяки їм хвилювання на морі практично немає.

Навпаки міста кілька великих островів, завдяки їм хвилювання на морі практично немає

Молоді араби - хворі на голову люди. Гіди, менеджери в готелі, ті хто постарше в магазинах - досить нормальні і адекватні люди, з ними можна нормально спілкуватися, але молодь на вулиці, це просто фініш якийсь. Всі вважають, що їм щось винні. Підбігають і буквально лапають на вулицях, закликаючи в свої вошиві магазинчики.

Підбігають і буквально лапають на вулицях, закликаючи в свої вошиві магазинчики

Всі мужики стурбовані в крайній формі загострення, що в принципі пояснюється страшності місцевих жінок і неможливості рано одружуватися. Симпатичну подругу - краще одну відпускати гуляти, навіть по самій центральній вулиці міста. Клеїтися починають практично всі, всюди, навіть в готелі, не звертаючи уваги на супутників. Від моєї дружини деяких доводилося буквально відганяти.

Від моєї дружини деяких доводилося буквально відганяти

За весь час відпочинку, я бачив, напевно, не більше 20 місцевих жінок. М'яко кажучи, єгиптянки не дуже привабливі. Майже всі входять в хустках, деякі з закритим обличчям. Так і плавають в морі, не знімаючи довгого балахона. Суворі мусульманські закони не дозволяють жінці перебувати після 8 вечора на вулиці, без супроводу чоловіка. Якщо немає чоловіка - сиди вдома. Всю роботу виконують виключно мужики. Продавці в магазинах, прибиральники в готелі, офіціанти, кухарі - тільки чоловіки. Ким працюють жінки (і чи працюють) - незрозуміло.

Ким працюють жінки (і чи працюють) - незрозуміло

Гід з гіркотою в голосі розповідав (сам одружений на білорусці) - що шлюбів по любові в Єгипті практично не буває, за красиву жінку потрібно зібрати великий калим: 20 верблюдів, 10 крокодилів, машину і квартиру. За не дуже красиву - 10 верблюдів, 5 крокодилів, і машину гірше ... Батьки некрасивою самі повинні готувати посаг, щоб її хто-небудь взяв. Після 25 років вийти заміж шанси різко зменшуються. Мене завжди в дитинстві цікавило питання, звідки беруться жінки, якщо кожен чоловік може одружитися на чотирьох, виявляється чотирьох дружин, може дозволити собі утримувати тільки дуже багата людина, багато арабів довго-довго працюють, щоб просто дозволити собі одружитися вперше.

Мене завжди в дитинстві цікавило питання, звідки беруться жінки, якщо кожен чоловік може одружитися на чотирьох, виявляється чотирьох дружин, може дозволити собі утримувати тільки дуже багата людина, багато арабів довго-довго працюють, щоб просто дозволити собі одружитися вперше

Умови праці тут буквально рабські - ніяких вихідних, в році тільки місяць або півтора відпустки. Араби досить релігійні і (як мені здалося) фанатіють по футболу. В включених телевізорах або релігійні піснеспіви або футбольний матч.

Рух тут сумашедший. У всьому місті я бачив тільки два світлофора. Поворотів наліво і звичних перехресть немає взагалі, все перетину організовані за допомогою кругового руху. Щоб повернути ліворуч, іноді потрібно проїхати кілька кілометрів для розвороту. Пішохідних переходів немає взагалі, перейти дорогу - непросте завдання, іноді потрібно стояти кілька хвилин. Жодного разу не бачив, щоб який-небудь автомобіль пропустив пішохода. Половина автомобілів в місті - таксі. Всі таксі оригінально розфарбовані в синьо-помаранчевий колір. Бензин, до слова, коштує 30 центів за літр 92-го.

Таксист з Хургади - НЕ таксист, якщо через кожні 50 метрів не натисне на клаксон, саме тому рух на вулицях перетворюється в безперервне "біп-біп-біп-біп". Спочатку дратує страшно, потім звикаєш. Бібікання використовується для чого завгодно, тільки не для попередження пішоходів. Гід розповідав про розвинену мову сигналів: один біп - "привіт", біп-біп - "як справи?", Біп-біп-біп - "попереду даішник", п'ять біпов - попереду затор. Моргання ближнім світлом - поворот направо, дальнє світло використовується виключно для розгону забарилися пішоходів.

Місцеві даішники є, постійно носять шоломи схожі на мотоциклетні, але їх функція залишилася мені невідома - тих, що я бачив, ліниво дивилися на проїжджаючий потік розмахуючи паличкою. Зовсім не дивно, що за сумною статистикою ДТП і загиблих в них людей Єгипет займає одне з перших місць в світі.

До речі дуже оригінальні лежачі поліцейські, у вигляді безлічі рельєфних металевих шашечок на асфальті, але ефективні вони тільки для крупного транспорту.

Ну а головне тут, звичайно море. Червоне море це фантастика. Не порівняти з чорним. Дуже чисте, дуже прозоре, і дуже солоне (текілу потім можна пити, просто слизової морську сіль з рук).

Арабам казково пощастило, що у них є таке море, інакше в цю діру ніхто при здоровому глузді не поїхав би. Снорклинг - банальне плавання з маскою і трубкою, виявилося шалено цікавим заняттям, навіть біля берега є на що подивитися: красиві рибки, невеликі корали, морські їжаки, зграйки риб і ноги відпочиваючих =)

При яскравому сонці море буквально світиться, особливо там, де корали і мілину, як ніби хтось підсвічує зсередини.

А біля великих коралів - це взагалі гідрокосмоса, море разюче контрастує своєю живністю в порівнянні з пустелею.

Повірив у приказку, що на кожну рибу їсти риба побільше. На глибині під ногами (ластами) плавають кабани довжиною в півтора метра.

Пробував плавати з аквалангом (з інструктором) - дуже здорово, в наступний раз постараюся пройти навчання для отримання сертифікату дайвера
Пробував плавати з аквалангом (з інструктором) - дуже здорово, в наступний раз постараюся пройти навчання для отримання сертифікату дайвера. Дайвінг центр в Хургаді є, без винятку, в кожному готелі. Про снорклинг напишу окремим постом, якщо вийдуть підводні фотографії.

Про снорклинг напишу окремим постом, якщо вийдуть підводні фотографії

Коли поверталися, пролітали над Каїром. З висоти 11 кілометрів вогники міста тягнуться далеко за горизонт. Чи жарт - в місті живе 22 млн осіб.

Гід розповідав про розвинену мову сигналів: один біп - "привіт", біп-біп - "як справи?

Новости