Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бізнес в еміграції: як запустити службу вантажоперевезень в Ізраїлі

  1. IT-інструменти, які використовує Єгор Горелик

Щоб стати підприємцем на Землі Обітованої, не обов'язково знати іврит і дотримуватися шаббат

IT-інструменти, які використовує Єгор Горелик

  • Пакет Microsoft Office
  • Facebook
  • YouTube
  • Skype

При переїзді в Ізраїль московський маркетолог Єгор Горелик найменше хотів працювати вантажником. Але власний невдалий «досвід замовника» змусив його більш уважно придивитися до сфери вантажоперевезень і знайти в ній нішу для свого бізнесу. Оформити всі необхідні для легальної роботи документи виявилося набагато простіше, ніж конкурувати з недобросовісними «приватниками». Про те, як більш високі ціни перетворити в гарантію якості сервісу, засновник компанії IMS Єгор Горелик розповів Biz360.ru.

Досьє

Єгор Горелик, 27 років, підприємець з Ізраїлю, засновник компанії (IMS). Закінчив РДГУ за спеціальністю «маркетинг». Працював менеджером з продажу в салонах зв'язку «Іон», «Зв'язковий» і «Білий вітер», організатором знімального процесу на ТБ. Пробував займатися власним бізнесом, відкриваючи невеликі інтернет-магазини. У 2015 році емігрував до Ізраїлю, де в квітні 2016 року утворив компанію IMS - послуги з перевезення при переїздах. Початкові вкладення в бізнес склали близько 1000 доларів.

Початкові вкладення в бізнес склали близько 1000 доларів

Пошук себе на новій батьківщині

У Єгора Горелика завжди була можливість емігрувати з Росії до Ізраїлю - через наявність єврейського коріння. Але цим шансом сім'я, що жила в Москві, довго не наважувалася скористатися. Все змінилося в 2015 році, коли першим на переїзд наважився Єгор.

«Я не бачив свого майбутнього в Росії в силу різних факторів - від політичних до економічних. Чи не знаходив для себе тут перспективи », - пояснює молода людина.

Слідом за ним перебралися в Ізраїль його батьки і сестра. На новому місці Єгор до отримання громадянства став учасником навчальної програми. Вона допомагає «новим репатріантам» поступово звикнути до життя в новій країні і отримати кваліфікацію. Працювати під час навчання не можна.

Коли Єгор Горелик став повноцінним громадянином Ізраїлю, настав час вирішувати питання з працевлаштуванням. Ключовою перешкодою в цьому питанні було незнання мови. В принципі, знайти роботу, не володіючи івритом, в Ізраїлі можна. Найлегше в цьому відношенні IT-фахівцям. Іноді цілі офіси IT-компаній не говорять на івриті. Але багатьом іншим фахівцям в цьому відношенні складніше. Тому Єгор не надто розумів, що робити далі.

Він зрозумів, що єдиний вихід - займатися власним бізнесом. «Якщо немає роботи, створи її сам», - вважає Єгор.

Бізнес-ідея народилася з невдалою перевезення

Поки Єгор думав, яке діло відкрити в Ізраїлі, він обживався на знімній квартирі в Бат-Ямі, передмісті Тель-Авіва, де живуть багато вихідців з Росії. У квітні 2016 року його замовив доставку пральної машини, скориставшись послугами перевізників-приватників, яких знайшов в Facebook.

З доставкою виникли несподівані складності. Машинку привезли на чотири години пізніше заявленого часу, при цьому вона була не упакованому, через що під час перевезення сильно подряпалася. При підйомі в квартиру вантажники стали вимагати більше грошей, ніж було обумовлено спочатку.

Єгор Горелик став розбиратися, одному йому так «пощастило» з доставкою. Він вирішив дослідити це питання на ізраїльських російськомовних форумах і групах в Facebook.

«Прочитавши величезну кількість різних обговорень, я зрозумів, що сфера побутових перевезень в Ізраїлі - це адові пекло. Тут досить велика проблема з послугами взагалі. Якщо ви в Москві хочете замовити прибирання або переїзд, то можете завантажити додаток і зробити все в три кліка. В Ізраїлі немає ніяких проблем з доставкою їжі: тут або їдять, або бігають. Але що стосується побутових послуг, все набагато гірше. На ринку дуже мало великих компаній з серйозною репутацією, зазвичай цим займаються приватники. Наприклад, якщо хочеш замовити прибирання або установку кондиціонера, треба дуже добре задурити. Те ж саме стосується переїздів і доставки », - розповідає Єгор.

Він почав вивчати ринок побутових перевезень, від якого сам залишився не в захваті. Виявилося, що жителі Ізраїлю переїжджають досить часто. Через високі ціни на житло більшість орендує квартири, а не володіє ними. Тому люди досить часто вирішуються на переїзди через низку обставин: знайшли нову роботу, господар житла змінив умови оренди, знайшли квартиру краще або дешевше.

В Ізраїлі близько 12 тисяч вантажівок, 3 тисячі з них займаються перевезеннями.Пропозицій по переїзду на ринку багато.Але такі послуги найчастіше надають приватники.І знайти перевізників з гарантованим високим рівнем сервісу складно.

«Є лише три-чотири компанії, які працюють на високому рівні. Виходить, при такому великому обсязі ринку перевізникам навіть немає сенсу особливо «напружуватися». Як би погано вони не працювали, клієнти все одно знайдуться », - каже Єгор.

Взявши до уваги всі ці фактори, Єгор Горелик зрозумів, що перевізник з високим рівнем сервісу буде затребувана на ринку. Він вирішив відкрити власну справу в цій сфері.

Реєстрація бізнесу

В Ізраїлі індивідуальні підприємці зазвичай реєструють бізнес через бухгалтера, який згодом буде їх обслуговувати. Але можна обійтися і своїми силами. В цьому випадку весь процес займе близько чотирьох годин, протягом яких майбутній підприємець заповнює необхідні документи і подає їх в дві організації-реєстратора.

Через чотири дні після подачі пакета документів приходить повідомлення, що заявник зареєстрований як індивідуальний підприємець. ВП у Ізраїлі буває двох видів: з оплатою податку на додану вартість і без нього (в тому випадку, коли річний оборот не перевищуватиме 100 тисяч шекелів або 25 тисяч доларів).

Єгор Горелик оформив ІП без оплати ПДВ. Вирішив, що якщо виручка його компанії перевищить 100 тисяч шекелів на рік, тоді він попросить свого бухгалтера переоформити ІП з оплатою ПДВ. Ця процедура займе три години.

Займатися паперовими питаннями при реєстрації ІП Єгор не хотів, тому знайшов за рекомендацією бухгалтера. Той за 70 доларів оформив індивідуального підприємця Горелика, для цього потрібен був тільки скан паспорта Єгора.

запуск проекту

Для початку Єгор він знайшов місцевого жителя з вантажною машиною, що говорить на івриті. І разом з ним почав працювати у власній компанії IMS (Israeli Moving Service).

Початкові вкладення в проект склали близько 1000 доларів. Вони були витрачені на реєстрацію ІП, закупівлю інструментів та пристосувань для перевезень, розробку фірмового стилю компанії для сторінки в Facebook, а також рекламу.

У пошуку клієнтів Єгору дуже в нагоді його освіту маркетолога. На початковому етапі він використовував місцеві дошки оголошень, які працюють за принципом їх російського аналога - сервісу Avito. Також він розміщував інформацію про послуги компанії IMS на сайті про перевезення на російській мові і в Facebook.


Зараз Єгор працює в основному з російськомовної аудиторією. Він хоче відпрацювати систему на одному аудиторном сегменті, щоб потім вміти приймати велику кількість заявок при виході і на іврітоговорящіх клієнтів.

На перших порах Єгор і його компаньйон-водій робили всі роботи разом. Іноді для великих замовлень вони «підключали» 1-2 вантажників. Але ця схема була зручною до тих пір, поки кількість замовлень не виросло в кілька разів.

проблеми зростання

У «високий» літній сезон Єгор поєднував функції вантажника і менеджера. І від цього страждала якість сервісу. Перебуваючи на розвантаження, Єгор не міг прийняти замовлення. Його втома і зайнятість приводила до помилок з уже прийнятими заявками.

«Мені подзвонив осіб 31 серпня о 6 годині вечора і запитав:« Ну і де ви? ». Він чекав нас для переїзду, а ми були зовсім не в його місті. Я просто забув про це замовленні, хоча у нас була в Excel таблиця і наш розклад. У цей момент я зрозумів, що ми втрачаємо гроші і репутацію, і мені треба переходити тільки на менеджерську роботу. Але мій партнер не хотів змін, і ми вирішили розійтися », - згадує Єгор.

З вересня Єгор цілком сконцентрувався на роботі менеджера, а також просуванні та розвитку компанії IMS. Він приймає і обробляє заявки, шукає водіїв і вантажників, яких хоче залучити в проект. З кожним з водіїв він зустрічається, щоб зрозуміти, як вони будуть спілкуватися з іншими людьми. Після таких бесід стає ясно, чи підходить кандидат і чи буде він дотримуватись стандартів якості.

Єгор планує використовувати CRM-систему, щоб приймати і обробляти замовлення було простіше. Тому зараз він відпрацьовує ці та інші технології, що полегшують діяльність його компанії.

«Піднімати на гроші»

На ринок перевезень в Ізраїлі увійти досить легко - достатньо мати вантажівка і давати рекламу про свої послуги. І в цьому для гравців, які хочуть надавати високий сервіс, криється одна з проблем.

«Люди, які недавно почали займатися перевезеннями, зазвичай не розуміють, за рахунок чого вони можуть конкурувати чесно, і йдуть на обман. Вони пропонують дуже низькі, але заздалегідь нереальні ціни. Роблять це по телефону, без виїзду на об'єкт. І вже в процесі перевезення починають тиснути на клієнтів і просити додаткових грошей під загрозою припинити роботу. Тут це називається «піднімати на гроші». Процес цього «підняття» зазвичай починається не з самого початку робіт, а десь в середині, коли речі вже в машині, і їх треба розвантажувати », - розповідає Єгор Горелик.

Зараз Єгор перед виконанням замовлення приїжджає до замовника, щоб оцінити обсяг робіт і укласти договір. Коли він призначає свою ціну, наприклад, в 3000 шекелів, деякі клієнти говорять, що у них є пропозиція за 1800 шекелів. Таким чином, різниця між двома пропозиціями становить цілих 300 доларів.

«Тут виникає питання, як з цими« пропозиціями »конкурувати. Ми показуємо відгуки про себе. На нашій сторінці в Facebook є 70 відгуків, вони майже всі позитивні, з оцінкою 5 », - каже Єгор.

Якщо клієнт з якоїсь причини незадоволений послугами компанії IMS, її засновник намагається максимально виправити ситуацію. Якщо під час перевезення щось пішло не так, Єгор завжди відшкодовує збиток. Дії по виправленню помилок тривають до того моменту, поки клієнт не скаже, що все добре і претензій більше немає.

«У цьому й відмінність нашої компанії від більшості інших перевізників, яким на претензії просто наплювати. До речі, один з п'яти чоловік, при роботі з якими ми допустили помилки, згодом користувався нашими послугами », - зауважує Єгор.

Чайові і «висока ціна»

Вантажоперевезення в Ізраїлі в цілому недешеві. І тим, хто недавно переїхав в цю країну, буває досить складно пояснити, чому все «так дорого» в порівнянні з Росією і іншими країнами. Наприклад, перевезення шафи, що займає разом із збіркою-розбиранням три години, обійдеться клієнтові в суму близько 400 шекелів (100 доларів).

Нерідко вартість перевезення буває перевищує номінальну вартість предмета. Тому деякі «нові репатріанти», дізнавшись ціну перевезень у Єгора або його «офіційних» колег, дивуються і намагаються знайти варіанти дешевше.

Цим зазвичай займається в кінці роботи власник машини або бригадир - власник бізнесу просто хоче заощадити на вантажників.Він платить їм мінімальну суму, а решту оплати їх праці зарплати намагається перекласти на клієнтів.

Єгору Горелик така практика не подобається і він її не використовує. Під час укладання угоди він відразу говорить, що прописана в договорі ціна - остаточна. Також він вносить максимальну ясність в питання про чайові.

«Зазвичай я кажу клієнтам:« Я добре плачу своїм робітникам. Давати чайові чи ні - на ваш розсуд. Але якщо ви захочете віддячити їм за хорошу роботу, ці гроші підуть тільки їм, я до них не маю ніякого відношення », - зауважує Єгор.

команда

Єгор Горелик співпрацює з сімома водіями, у кожного з яких своя машина, і декількома бригадами вантажників. Кожен водій оформлений як індивідуальний підприємець, з яким Єгор укладає договір про співпрацю. Штатних робітників у нього немає, тому що їх зміст дорого обходиться.

Якщо замовлень багато і потрібно залучити додаткових вантажників, Єгор шукає їх через Facebook.

Коли у компанії IMS з'явиться власний новий вантажівка, для роботи на ньому буде найнятий водій - він стане першим штатним співробітником компанії. Покупка вантажівки намічена на найближчий час.

Національні особливості

Ізраїль - невелика за територією країна. Тому компанія IMS працює практично в кожному її населеному пункті, крім самої південної точки - міста Ейлата, відокремленого від решти частини країни пустелею.

Відстані всередині країни теж невеликі. Наприклад, між столицею Тель-Авівом і містом Хайфа на півночі - близько 100 км. У компанії IMS намагаються так будувати графік своїх машин, щоб вільна машина до моменту переїзду прибула до Хайфи після якогось іншого замовлення поблизу.

У проекту є кілька бригад в інших «ключових» містах Ізраїлю: Ашдоді, Ашкелоні, Єрусалимі і Беер-Шеві. Це забезпечує високу мобільність компанії.

Взимку в Ізраїлі кількість переїжджають знижується, тому що це сезон дощів. А під час дощу розвантажувати речі з машини не дуже зручно - намокають речі, в квартирі утворюється більше бруду. До того ж, для навантаження меблів і техніки через вікно (це поширена практика) використовується підйомник, а в дощ така техніка через води не може працювати.

Так що більшість переїздів доводиться на літо. В цей час шкільні канікули і багато свят, через які у працюючих громадян з'являються вихідні дні. «Влітку роботи вистачає на всіх. В цей час замовити переїзд «на післязавтра» практично неможливо - все більш-менш нормальні перевізники зайняті. У них в високий сезон зазвичай все розписано на тиждень вперед », - зауважує Єгор.

У них в високий сезон зазвичай все розписано на тиждень вперед », - зауважує Єгор

Субота в Ізраїлі (шаббат) - це вихідний день, священний для іудеїв. Більшість державних і приватних закладів (включаючи магазини) в шаббат закриті. Але компанія Єгора Горелика по суботах працює, так як замовлення на вантажоперевезення є. Далеко не всі жителі Ізраїлю - «дотримуються» іудеї, до того ж Субота постала для багатьох є єдиним на тижні вихідним днем.

«Звичайно, по суботах ми не працюємо в релігійних районах. Наприклад, в місті Бней-Брак (передмістя Тель-Авіва) є ворота, і їх по суботах просто закривають - в місто неможливо в'їхати. Але в більшості місць ми по суботах працюємо. Наприклад, Тель-Авів і Хайфа в суботу живуть повним життям, там відкриті ресторани і кафе », - пояснює Єгор.

Що далі

Єгор Горелик планує навесні-влітку 2017 роки виходити на нову частину аудиторії - іврітоговорящую. Клієнти, які не говорять по-російськи, у нього вже є. Їм про компанії IMS розповіли їхні російські знайомі. Взагалі близько 30-40% клієнтів звертаються до Єгора після чиєюсь рекомендацією.

Щоб працювати з великою кількістю клієнтів, Єгор планує найняти фахівця з продажу, який буде знати і іврит, і російську мову. Також буде потрібно ще один співробітник, який буде виїжджати на об'єкт і оцінювати обсяг робіт при переїзді. Така оцінка дозволить більш точно розрахувати вартість послуг. Зараз цією роботою в основному займається сам Єгор.

Для розвитку бізнесу Єгор Горелик хоче отримати державну позику для підприємців, які недавно переїхали в країну. Він видається під ставку в 3,25%. І в перший рік бізнесмен отримує відстрочку платежів з основного тіла кредиту. Єгор Горелик намагається отримати кредит на суму в 125 тисяч шекелів. За умовами, він буде платити в перший рік 380 шекелів на місяць, а потім - 1800 шекелів.

Отримати таку позику допомагають спеціальні організації, які підтримуються державою. Вони складають підприємцю, який хоче отримати кредит, бізнес-план, і подають його в спеціальну комісію. Інформацію про проекти, які отримали схвалення комісії, потім передають у банк, який і перераховує гроші на рахунок підприємця.

Єгор Горелик і його компанія IMS вже отримали схвалення комісії. На це пішло трохи більше місяця. Зараз підприємець чекає схвалення банку. Воно видається не завжди. Але Єгор налаштований оптимістично. Він уже будує плани, як в недалекому майбутньому зможе купити кілька нових вантажівок.

«Зараз я і моя невелика команда з людей, які ще недавно нічого не розуміли в вантажоперевезеннях, перетворилися в тих, хто роблять це мало не краще, ніж всі інші в Ізраїлі», - стверджує Єгор.
«Зараз я і моя невелика команда з людей, які ще недавно нічого не розуміли в вантажоперевезеннях, перетворилися в тих, хто роблять це мало не краще, ніж всі інші в Ізраїлі», - стверджує Єгор

Читайте також:

Бізнес в еміграції: як екс-москвички запустили косметичний бренд в Європі.
Бізнес в еміграції: велика кулінарну подорож Олександри Жебрак.
Бізнес в еміграції: як медіа-менеджер з Росії запустив таку річ серед Ізраїля.
biz360


«Мені подзвонив осіб 31 серпня о 6 годині вечора і запитав:« Ну і де ви?

Новости