Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Диверсифікаційна лотерея Грін Кард (Green Card) США

  1. Що таке грін-карта США: невеликий екскурс в історію
  2. Основні положення про диверсіфікаційній лотереї
  3. Хто може брати участь в лотереї на отримання Green Card
  4. Обмеження при проведенні американської лотереї
  5. Умови для участі в DV
  6. Відео: інтерв'ю з переможницею лотереї Green Card
  7. Як брати участь в лотереї
  8. Як проводиться розіграш грін-карти
  9. Як перевірити статус заявки
  10. Відео: інструкція щодо заповнення заявки на участь в лотереї
  11. Відео: як перевірити виграш у лотереї
  12. Як проходить інтерв'ю
  13. Що робити після співбесіди
  14. Відмова та його можливі причини

«Diversity Immigrant Visa» (скорочено «DV») - саме так звучить англійською назва одного з найпростіших способів переїхати до Сполучених Штатів Америки і згодом набути громадянства цієї країни. Диверсифікаційна лотерея дає можливість практично без особливих зусиль отримати статус резидента США. У ній розігрується право на грін-карту (Green Card, Грін кард), яка дає можливість жити в Штатах на постійній основі. Багато хто мріє іммігрувати в Америку, але не всім по плечу подібне завдання. Але в даному випадку немає необхідності шукати причини, підстави та способи переїхати за океан. Досить просто покластися на везіння і взяти участь у лотереї. Слово «лотерея» асоціюється з азартом і можливістю легкого заробітку. І в цьому випадку це правда. Ну, з заробітком доведеться почекати до переїзду до Сполучених Штатів, а ось азарту в диверсіфікаційній лотереї хоч відбавляй.

Що таке грін-карта США: невеликий екскурс в історію

Початок 40-х років минулого століття, в Європі йде війна з фашистською Німеччиною, гітлерівські війська захопили більшу частину континенту. Великобританія і США затоплені німецькими агентами. І Конгрес змушений ввести реєстрацію для всіх іноземців, які перебувають на території країни. Це дозволить взяти під контроль іммігрантів і послужить забезпеченню внутрішньої безпеки Америки. Саме тоді в побуті іммігрантів і корінних американців вперше з'являється поняття «United States Permanent Resident Card». Така повна назва Green Card (грін-кард або Зеленої карти), яку гострі на язик американці охрестили так за зеленуватий колір. В різні часи карта мала різний дизайн і колір. Спочатку вона являла собою лише простий листок паперу з внесеними в нього даними іммігранта, а зареєструватися можна було практично в кожній поліцейській дільниці на території США. Після закінчення війни функція обліку і реєстрації іноземців була повністю покладена на імміграційну службу.

Щоб збільшити трафік іммігрантів з країн, що розвиваються три десятиліття назад (в 1986 році) була заснована диверсифікаційна лотерея. Вона повинна була стимулювати жителів «третіх» країн до переїзду в США і надавати їм шанс практично безкоштовно осісти на північноамериканської землі. Лотерея є постійною урядовою програмою і проводиться майже щороку. Кілька років вона не проводилася, але тим не менше продовжує щорічно поповнювати населення Сполучених Штатів вихідцями з різних країн світу. «Америка створена іммігрантами, і вони дуже толерантні до себе подібним», - напевно, саме так вважають переможці лотереї Green Card, які стали резидентами Сполучених Штатів подібним способом.

«Diversity Immigrant Visa» (скорочено «DV») - саме так звучить англійською назва одного з найпростіших способів переїхати до Сполучених Штатів Америки і згодом набути громадянства цієї країни

Green Card надає статус резидента США

Основні положення про диверсіфікаційній лотереї

Щорічно переможцям лотереї американська влада видають 55 тисяч зелених карт. Ця квота виділяється виключно для тих, хто виграв в диверсіфікаційній лотереї. При цьому її переможцями оголошуються 100 тисяч іноземних громадян. У чому ж причина такої різниці? Справа в тому, що майже половина щасливчиків чомусь не звертається за отриманням виграшу. Причин цього явища може бути безліч: від нестачі коштів на консульський збір, оплачувану при виграші, до відсутності підключення до інтернету, що дозволяє дізнатися про щасливому результаті. Кількість переможців, які звернулися за візою, спочатку непрогнозований. Тому 55% ​​від загального числа щасливчиків, «забирають» свою перемогу, встановлено дослідним шляхом, на основі статистики багатьох років.

Хто може брати участь в лотереї на отримання Green Card

Право на участь в розіграші мають громадяни переважної більшості країн світу, які досягли повноліття і повинні мати освіту не нижче середнього або досвід роботи не менше двох років на позиції, що вимагає дворічного навчання. Громадяни республік СНД беруть участь в лотереї починаючи з 1995-го. П'ять тисяч віз щороку виділяється для нелегальних мігрантів з Нікарагуа, чому сприяє закон про підтримку громадян цієї країни, прийнятий конгресом США в 1999 році.

П'ять тисяч віз щороку виділяється для нелегальних мігрантів з Нікарагуа, чому сприяє закон про підтримку громадян цієї країни, прийнятий конгресом США в 1999 році

Green Card буде полученв переможцем лотереї, але через деякий час

Обмеження при проведенні американської лотереї

Далеко не всі країни світу мають можливість брати участь в диверсіфікаційній лотереї Green Card. Сьогодні в ній беруть участь 162 країни, розташовані на п'яти континентах планети. Обмеження введені для держав, кількість іммігрантів з яких у США за останні п'ять перевищило 50 тисяч чоловік. Сьогодні такими є Бразилія, континентальний Китай, Індія і Мексика, а також ще кілька країн.

Росіяни можуть брати участь в лотереї з 2010 року, оскільки в попередні роки кількість іммігрантів з Росії в США перевищувала 50 тисяч чоловік.

Сьогодні число віз, що виділяються окремо взятій країні, що бере участь в лотереї, не може перевищувати 7%. А в кількісному вираженні ця цифра не повинна складати більше 3500 дозволів на проживання в США. В останні роки число що беруть участь в лотереї перевищує 10 мільйонів чоловік різної расової, релігійної та національної приналежності. З кожним роком кількість бажаючих спробувати щастя переїхати в США практично постійно збільшується. Наприклад, у вже далекому 2005 році в лотереї брали участь тільки 6,5 мільйона іноземних громадян.

Наприклад, у вже далекому 2005 році в лотереї брали участь тільки 6,5 мільйона іноземних громадян

Аналітики прогнозують стабільне зростання імміграції в США

Умови для участі в DV

Крім перерахованих вище вимог, в лотерею можуть грати тільки іноземці, які є уродженцями країн, які беруть участь в проведенні лотереї та з території яких подається заявка для участі в розіграші. Ті, хто знаходиться в офіційному шлюбі, можуть брати участь в країні народження чоловіка або дружини, але тільки в тому випадку, якщо країна, в якій вони народжені, також бере участь у проведенні лотереї. Це ж правило діє і в ставленні держави народження батьків, але тільки за умови, що воно також бере участь в диверсіфікаційній лотереї. Ті, хто були народжені в Сполучених Штатах, але втратили громадянство в силу певних об'єктивних обставин, можуть брати участь в лотереї від країни актуального громадянства, а якщо воно відсутнє і людина є апатридом, то від держави, в якому він має статус постійного жителя.

Як зазначено в інструкції з проведення лотереї, деякі країни включають колонії і залежні території за кордоном. Якщо учасник родом звідти, необхідно вибрати відповідну метрополію. Наприклад, вихідці з Макао повинні вибрати Португалію, а жителі Мартініки - Францію.

Визначення досвіду роботи проводиться відповідно до базами даних Міністерства праці США. Зазначені вище два роки досвіду роботи не завжди здатні відкрити двері для участі в DV, оскільки представники не всіх професій можуть брати участь в лотереї.

Всі, хто не відповідає зазначеним вимогам, навряд чи зможуть взяти участь в розіграші DV. Ці правила не поширюються на подружжя і дітей основних учасників лотереї.

Відео: інтерв'ю з переможницею лотереї Green Card

Скільки людей виграє грін-карту, які шанси на перемогу

DV проводиться на всіх континентах, але шанси стати її переможцем у представників різних країн і регіонів помітно відрізняються. Багаторічні статистичні дані говорять про те, що найбільший шанс стати володарем грін-карти у жителів африканських країн. Наприклад, ймовірність виграшу в одній з африканських країн-учасниць DV становить близько 1,5%. В Азії шансів менше - близько 0,6%, європейські учасники лотереї можуть розраховувати на 1%, а латиноамериканські країни - на 1,2%. Це означає, що середня імовірність виграти у європейців прирівнюється до одного шансу зі ста. В принципі, не так вже й погано, враховуючи, що для участі в лотереї не потрібно вкладати жодних коштів, а перемога може окупити багаторічні зусилля і спроби переїхати в США.

На континенті ймовірність виграшу також сильно залежить від країни. Вся справа в кількості що виділяються для кожної держави дозволів, яке з року в рік змінюється, але все ж має тенденцію до стабільності протягом невеликого тимчасового періоду, наприклад, п'яти років. Серед країн СНД найбільшим числом виграшів можуть похвалитися українці і узбекістанцев. Середній відсоток переможців лотереї по цих країнах становить близько 2,5%. Але це далеко не межа, оскільки представники деяких держав Океанії (наприклад, Фіджі) можуть пишатися цілими 7% переможців протягом майже п'ятирічного періоду.

Топ-10 країн за кількістю отримали імміграційні візи США за підсумками розіграшу 2016 року

Насправді бажаючих взяти участь в розіграші Green Card набагато більше. Можливо, що раз в десять. Але кількість граючих обмежується, по-перше, існуючими вимогами до учасників і, по-друге, недоступністю зробити навіть перший крок в цьому напрямку і відіслати заявку на участь, оскільки, як це не парадоксально, досі в багатьох місцях нашої планети інтернет є дуже дорогий дивиною, недоступною пересічному жителю цих регіонів.

Як брати участь в лотереї

Відразу необхідно запам'ятати: реєстрація і участь в лотереї безкоштовні. Протягом декількох років на допомозі в подачі заявок багато заповзятливі ділки заробили купу грошей. Вони пропонували свої послуги при реєстрації, а деякі навіть обіцяли посприяти у виграші. Робота з посередниками завжди призводить до зайвих витрат. Все можна зробити самостійно, просто і швидко.

Існує суворо обмежений відрізок часу, протягом якого можна подавати заявки для участі в Diversity Immigrant Visa (DV). Щорічно Держдепартамент публікує докладні інструкції по програмі DV, в яких вказується даний період.

Всі заявки подаються в електронному вигляді на сайті Electronic Diversity Visa (E-DV) протягом зазначеного терміну реєстрації. Після його закінчення заявки більше не приймають. Законом допускається тільки одна заявка для кожного учасника протягом одного періоду. Держдеп використовує сучасні технології - при виявленні декількох однакових заявок учасник дискваліфікується і не може брати участь в даному розіграші. Як правило, відсоток виявлення множинних ідентичних заявок доходить до ста, тому намагатися обдурити систему подібним чином представляється просто зайвою витратою енергії з нульовим результатом.

Як правило, відсоток виявлення множинних ідентичних заявок доходить до ста, тому намагатися обдурити систему подібним чином представляється просто зайвою витратою енергії з нульовим результатом

Якщо прийом заявок вичерпаний, на головній сторінці про це повідомляється, а анкету заповнити не вийде

На головній сторінці будуть доступні 3 кнопки: DV-2018 Instructions (інструкції щодо заповнення анкети), Photo Tool (сервіс для підготовки фотографії під необхідні стандарти) і Begin Entry (безпосередньо анкета для заповнення).

Перелік питань до учасника, на які необхідно відповісти чесно і коректно, наступний:

  • повне ім'я, прізвище;
  • пол учасника;
  • дата народження;
  • місто, в якому він народився;
  • країна, в якій він народився;
  • країна, з території якої подається заявка на участь в лотереї DV;
  • фотографія учасника;
  • Поштова адреса;
  • Країна проживання;
  • номер телефону;
  • електронна пошта;
  • рівень освіти, яким володіє учасник лотереї на сьогоднішній день;
  • поточний сімейний статус;
  • кількість дітей.

Також буде потрібно надати інформацію про дружині і дітях, якщо вони є. Потрібно вказати їх імена і прізвища, дати народження, стать і місця, де вони народилися (країни і міста).

Якщо хто-небудь все ж допомагає при реєстрації, то особиста присутність майбутнього учасника просто необхідно, оскільки в процесі заповнення анкети будуть потрібні правильні відповіді на багато питань.

У заявці на участь потрібно дати відповіді на всі запитання англійською мовою

Після того як заповнена заявка відправлена, з'явиться вікно, що містить ім'я і унікальний код підтвердження для даного учасника лотереї. Вкрай важливо не втратити і не забути цей код, оскільки більше можливості отримати його просто не існує. Це єдиний спосіб, за допомогою якого можна перевірити стан облікового запису. Він необхідний для авторизації в системі, відстеження результатів розіграшу, а також (в разі виграшу) стане своєрідним пропуском при призначенні співбесіди в дипломатичному представництві Сполучених Штатів.

Код підтвердження (Confirmation Number) важливо зберегти, він знадобиться в подальшому

Окремо необхідно сказати про фотографії учасника, яка є невід'ємною частиною заявки. Вперше вимога надати знімок з'явилося в 1997 році. Вона повинна відповідати певним нормам. Також до анкети додаються фотографії чоловіка або дружини і дітей.

Основні вимоги до фото: воно повинно бути кольоровим і квадратним, розміром 37 мм x 37 мм, не старше півроку, не менше 600 × 600 px, на світлому тлі, без головного убору. Правильна фотографія значно збільшує шанси на успіх. Після реєстрації всі заявки на участь в лотереї проходять первинну фільтрацію. Робить це дуже дорога і «розумна» комп'ютерна програма. Мета фільтрації по фото полягає в тому, щоб відсіяти множинні дублюються заявки, оскільки число бажаючих обдурити систему і спробувати збільшити свої шанси стати резидентом США, подаючи безліч заявок з кілька зміненої інформацією, не зменшується.

Мета фільтрації по фото полягає в тому, щоб відсіяти множинні дублюються заявки, оскільки число бажаючих обдурити систему і спробувати збільшити свої шанси стати резидентом США, подаючи безліч заявок з кілька зміненої інформацією, не зменшується

Фотографія повинна строго відповідати встановленим правилам

Як проводиться розіграш грін-карти

Вибір переможців відбувається за допомогою методу випадкових чисел. Це робить комп'ютерна програма, на роботу якої вплинути ззовні практично неможливо. У мережі безліч оголошень, автори яких обіцяють і навіть гарантують виграш. Всі подібні пропозиції виходять від аферистів, оскільки реально ніхто не в змозі вплинути на вибір за допомогою комп'ютерної програми. Переможці розподіляються пропорційно виділеної Держдепартаментом квоти для кожної з країн-учасниць. В одній із більше, в іншій - навпаки. Єдиним офіційним джерелом інформації про DV є зазначений вище сайт американського уряду.

Як перевірити статус заявки

Для з'ясування статусу необхідно зайти в систему за допомогою вказаного унікального коду і дізнатися актуальний статус заявки. Як правило, перевірити його можна починаючи з перших чисел травня. Наприклад, в лотереї 2019 року переможці змогли знайти свої імена вже з 2 травня 2018 року.

Відео: інструкція щодо заповнення заявки на участь в лотереї

Терміни проведення, коли починається найближчий прийом заявок

DV-2018 (щорічно лотереї присвоюється свій номер, відповідний році) приймала бажаючих стати майбутніми громадянами США починаючи з 4 жовтня і закінчуючи 7 листопада 2016 року. Практично в ці ж терміни реєструвалися учасники DV-2017. А майбутні переможці DV-2019 змогли подати заявки на участь восени 2017 року. Реєстрація відбувається практично за два роки до проведення розіграшу. З перших чисел травня наступного за реєстрацією року можна починати перевіряти статус своїх заявок.

Відео: як перевірити виграш у лотереї

Що робити, якщо ви виграли

Якщо все ж пощастило, то далі є два шляхи. Перший - не робити нічого. І другий - почати процес підготовки до переїзду до Сполучених Штатів. При першому варіанті життя в Америці переходить в розряд нездійснених мрій. При другому - з'являється реальний шанс в недалекому майбутньому приземлитися в одному з аеропортів Нью-Йорка або іншого міста США, після чого всерйоз і надовго осісти на американській землі разом зі своєю сім'єю.

Унікальний код, присвоєний під час подачі заявки на участь в лотереї, необхідно відіслати в посольство США за вказаною в інформації про виграш адресою електронної пошти. Далі слід чекати відповіді з цього дипломатичного представництва. Він повинен містити запрошення на співбесіду, а також дату і час його проведення.

Увага: якщо при подачі заявки в неї не були включені чоловік або дружина, а також діти до 21 року, в процесі співбесіди аплікант (заявник) буде дискваліфікований. Якщо ж зміна сімейного статусу або народження дітей відбулося вже в процесі очікування результатів лотереї, то буде потрібно тільки вказати необхідні відомості про них під час інтерв'ю, надавши відповідні документи (свідоцтво про шлюб або народження).

Як проходить інтерв'ю

Успішне проходження співбесіди є ключовим моментом при отриманні Green Card переможцем лотереї. Природно, це вимагає серйозної підготовки і вивчення всіх можливих питань і нюансів ще в теорії, оскільки помилка на практиці іноді тягне за собою фіаско. Непідготовленість до проходження інтерв'ю в посольстві або консульстві США може привести до затримки або відмови в отриманні Green Card. На сайті американського диппредставництва міститься інструкція та рекомендації для проходження інтерв'ю.

На сайті американського диппредставництва міститься інструкція та рекомендації для проходження інтерв'ю

У посольствах і консульствах існують вимоги служби безпеки до відвідувачів, важливо їх вивчити перед візитом

Перед співбесідою переможець лотереї и всі члени сім'ї, Які збіраються скористати перемогою, повінні пройти медичне обстеження. Це необхідно зробити в уповноваженому лікувальному закладі (список наводиться на сайті американського диппредставництва в країні проживання апліканта). Завершити медичне обстеження, а також зробити будь-які необхідні щеплення потрібно до запланованої дати співбесіди. Коли медичне обстеження пройдено, аплікант отримує на руки запечатаний конверт з його результатами. В такому ж вигляді (не відкриваючи) його необхідно представити при співбесіді. Деякі лікарі посилають результати обстеження безпосередньо в посольство або консульство Сполучених Штатів.

Право на переїзд в США мають усиновлені діти та ті неповнолітні, які виїжджають разом зі своїми опікунами (якщо опікунство встановлено офіційно).

Апплікнт повинен звернутися до лікаря і запланувати медичне обстеження самостійно. Посольство або консульство не буде робити це за нього. У медустанові необхідно пояснити мету візиту. Лікарі повідомлять вартість обстеження і аналізів.

До візиту в американське посольство потрібно буде пройти медичне обстеження

Також на співбесіді слід надати пакет документів, до підготовки якого краще приступити завчасно. У него входять:

  • роздруковане на принтері лист, в якому йдеться про виграш апліканта в лотереї;
  • свідоцтво про народження безпосередньо переможця, а також всіх членів сім'ї, які збираються переїхати в США разом з ним;
  • довідку про несудимість для основного заявника, а також для повнолітніх членів сім'ї;
  • свідоцтво про шлюб або его Розірвання;
  • військовий квиток або інший документ для військовозобов'язаних;
  • документ про здобуту освіту.

Всі документи повинні подаватися в перекладі на англійську і нотаріально завіреними. Також необхідна одна ксерокопія кожного аркуша.

На інтерв'ю повинні бути присутніми аплікант, його чоловік або дружина, а також діти, які збираються переїхати в Америку.

Увага: категорично не рекомендується продавати нерухомість, звільнятися з роботи, розлучатися з автомобілем, передчасно знімати гроші з депозитних рахунків до отримання на руки шуканого дозволу на проживання в США. Обставини можуть змінитися в найостанніший момент.

Обставини можуть змінитися в найостанніший момент

Якщо інтерв'ю успішно пройдено, співробітник посольства прийме документи на візу і повідомить, коли її можна отримати

Під час інтерв'ю співробітники американського дипломатичного представництва зададуть ряд питань, які їх цікавлять. Завданням даного співбесіди є з'ясування прийнятності переможця лотереї та членів його сім'ї в якості майбутніх резидентів США. В першу чергу американські співробітники розкриють пакет з результатами медичного обстеження. Якщо аплікант або члени його сім'ї страждають соціально небезпечними захворюваннями (СНІД, туберкульоз, наркоманію та т. Д.), Що становлять загрозу для здоров'я американського суспільства, в Green Card буде відмовлено. Також проблемою при видачі дозволу стане непогашена судимість або перебування під слідством в рамках кримінального провадження. Співробітник посольства або консульства задасть питання, що стосуються біографії переможця лотереї, причин, що спонукали його прийняти в ній участь, з'ясує рівень освіти і безліч інших питань. Фахівці радять бути чесним і відвертим під час співбесіди, вести себе спокійно. Відповідати на питання бажано обдумано, витримавши невелику паузу. Також не зайвим буде дивитися прямо в очі співрозмовнику. Слід розуміти, що інтерв'ю проводять спеціально підготовлені люди, які пройшли, в тому числі, ґрунтовну психологічну підготовку. Тому вони з великою часткою ймовірності зможуть розпізнати брехню у відповідях інтерв'юйованого.

Америка любить рішучих і щасливих, якими можуть стати переможці лотереї DV

Що робити після співбесіди

В кінці інтерв'ю імміграційний фахівець повідомить апліканта про позитивний або негативний вирішенні з питання його переїзду в США на підставі Green Card. Іноді бувають випадки, коли співробітники американського диппредставництва попросять почекати добу або двоє.

Якщо виноситься позитивне рішення, то в закордонному паспорті ставиться віза, роздільна в'їзд до Сполучених Штатів. Також при отриманні схвалення слід заплатити консульський збір у 300 доларів за основного заявника і за кожного з членів його сім'ї, в тому числі за дітей. Оплату можна здійснити прямо на місці готівковими доларами або через будь-який банк в національній валюті за курсом, встановленим на день оплати даними фінансовою установою.

Імміграційні співробітники, окрім візи, видадуть на руки основному заявнику герметичний Immigrant Packet. Це запечатаний пакет, що містить документи, які необхідно подати для митної служби США та прикордонної охорони (CBP) після прибуття в США. Ні в якому разі не можна відкривати запечатаний пакет.

Далі можна сміливо приступити до вирішення фінансових питань на батьківщині: продати нерухомість, автомобіль, зняти гроші з депозиту і звільнитися з роботи. Справа залишається за малим - слід придбати квитки і готуватися до від'їзду в США.

Після успішного проходження співбесіди переможець отримує імміграційну візу в США

Віза, яка ставиться в паспорті диппредставництвом, має термін дії, обмежений напівроком. Протягом цього періоду необхідно приїхати в США і приступити до оформлення безпосередньо Green Card, для чого будуть всі підстави. Оформити даний документ можна, звернувшись в американську імміграційну службу USCIS .

При відвідуванні американської школи дітям іммігрантів потрібно зробити додаткові щеплення. Бажано уточнити під час співбесіди їх перелік і прищепити дитину ще на батьківщині, оскільки це буде значно дешевше.

Відмова та його можливі причини

У деяких випадках консульська посадова особа не має достатньої інформації, необхідної для обробки заяви апліканта. Можуть бути відсутніми деякі документи, будь-які з них можуть мати закінчення терміну дії. Як вже зазначалося вище, деякі документи і дані вимагають додаткової адміністративної обробки після інтерв'ю перед прийняттям рішення. Якщо питання полягає тільки в цьому, то імміграційні співробітники повідомлять, що необхідно виправити і доопрацювати. Далеко не всі, хто виграв в лотереї, можуть отримати і дозвіл на в'їзд в США. Саме тому до проходження інтерв'ю та оголошення його результатів не варто розлучатися з житлом і роботою.

Ще одним неприємним моментом є те, що віза сама по собі не гарантує в'їзд до Сполучених Штатів. Департамент внутрішньої безпеки, митної та прикордонної охорони (CBP) має право дозволити або відмовити в допуску. Як правило, подібні випадки бувають вкрай рідко. Підставою для відмови у в'їзді безпосередньо на території США можуть стати відкрилися факти, які свідчать про те, що даний іммігрант становить загрозу для національної безпеки приймаючої його країни.

DV - аж ніяк не стовідсотково виграшна лотерея. Але шанси, хоч і мінімальні, все ж є. Тому взяти участь в ній стоїть, адже чим, як то кажуть, чорт не жартує. Слід дочекатися оголошення офіційної реєстрації (оскільки поза цього періоду подача заявки неможлива) і вперед!

У чому ж причина такої різниці?

Новости