Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ABROADZ: Лотерея Green Card

  1. Як це працює
  2. Країни і шанси на виграш
  3. Вимоги до учасників
  4. Як брати участь в лотереї
  5. Корисні посилання

Щороку в США іммігрує близько мільйона чоловік, і 55 тисяч з них - по лотереї Грін-кард.

Лотерея Грін-кард, або диверсифікаційна лотерея - це розіграш віз на отримання виду на проживання серед жителів шести географічних регіонів - Європи, Азії, Північної Америки, Південної і Центральної Америки, Океанії та Австралії. Програма дійсна лише для країн з низьким рівнем імміграції в Штати, а до учасників лотереї ставлять високі вимоги.

Як це працює

Подача заявки на участь в лотереї безкоштовна - від кандидата вимагається лише заповнити форму на сайті Держдепартаменту США. Уряд США починає приймати заявки в фіксовані терміни - з жовтня по листопад - і через два роки підводить підсумки розіграшу.

Як і в будь-якій лотереї, переможці в лотереї Грін-кард вибираються випадковим чином. Однак все не так просто - навіть якщо учасник виявляється в числі фіналістів, це не означає, що він отримає дозвіл на проживання.

Розіграш відбувається в два етапи: спочатку комп'ютер з усіх заявок (в останній раз їх було близько 9,4 млн) відбирає 125 тисяч, а потім кожен відібраний проходить співбесіду в консульстві за місцем проживання. Перед зустріччю зі співробітником консульства кандидат оплачує внесок в розмірі $ 330. Після закінчення співбесіди залишається 55 тисяч переможців - вони і отримують статус постійних резидентів США. Разом з переможцем візи отримують зазначені в заявці члени сім'ї.

Країни і шанси на виграш

За допомогою лотереї Грін-кард уряд США дає шанси на переїзд громадянам тих країн, з яких в Штати зазвичай мігрує мало людей. Відповідно, участь в лотереї недоступно жителям держав, звідки в США налагоджено постійний потік мігрантів. Що цікаво, в розіграші можуть взяти участь іммігранти, що знаходяться на території США, але не мають посвідки на проживання.

Що цікаво, в розіграші можуть взяти участь іммігранти, що знаходяться на території США, але не мають посвідки на проживання

Щороку уряд Штатів публікує список країн, які не задовольняють умовам. Зазвичай до них відносяться Бразилія, Канада, Китай, Еквадор, Колумбія, Індія, Великобританія, Південна Корея і кілька інших країн. Росія двічі опинялася в списку «виключених».

Хоча комп'ютер вибирає фіналістів випадковим чином, уряд стежить за тим, щоб жодна країна не отримала більше, ніж 7% від загальної кількості віз. За підсумками 2015 року Росія опинилася серед країн-лідерів за кількістю тих, хто виграв візу - статус резидента США отримали 4,1 тисячі росіян.

Найвищі шанси на виграш на етапі випадкового відбору в розрахунку на одну заявку - у Океанії, 6,2%. У Європи - 1,31%. На етапі співбесід вид на проживання найімовірніше отримає житель Азії - 55,37%. Непогані шанси і у європейців - 50,83%.

Удачі варто побажати тим, хто вже перебуває на території Штатів або Північної Америки - ймовірність виграшу 0,5% і 8,33% на першому і другому етапах відповідно.

Вимоги до учасників

На етапі подачі заявки пріоритетним є факт народження в країні, кваліфікованої для участі в розіграші. Також заявку може подати людина, народжена в державі, виключеному зі списку, за умови що його батьки або чоловік народилися в "підходящої" країні.

Перед співбесідою фіналіст програми повинен підтвердити, що він здобув середню освіту, що відповідає дванадцяти класів американської школи. Другий варіант - надати суду докази дворічного досвіду роботи протягом останніх п'яти років за однією зі спеціальностей, перерахованих тут. Якщо учасник не відповідає жодному з цих вимог, він дискваліфікується, а внесок не відшкодовується. Важливе зауваження: ці умови не є обов'язковими для членів сім'ї.

Як брати участь в лотереї

1. Подати електронну заявку в період з 1 жовтня по 3 листопада тут. У 2016 році приймаються заявки на отримання віз в 2018 році. Від заявника не вимагається ні реєстрації, ні грошових внесків. Краще не затягувати - в останній тиждень сайт відвідує стільки бажаючих, що він може вийти з ладу.

В анкеті потрібно вказати дату і місце народження, стать, сімейний стан, контактні дані, рівень освіти і кількість дітей. Якщо учасник вписує не всіх дітей або не вказує справжнього чоловіка або дружину, його дискваліфікують. Звичайно, на першому етапі обман не виявлять, однак при перевірці документів на другому етапі невиконання цієї умови призведе до негайного вибування з конкурсу.

На заповнення анкети відводиться 60 хвилин, так що краще підготувати інформацію заздалегідь. Уряд США радить заповнювати анкету самостійно або хоча б бути присутнім при її заповненні консультантом.

Уряд США радить заповнювати анкету самостійно або хоча б бути присутнім при її заповненні консультантом

Якщо уряд знайде кілька заявок від однієї людини, він буде дискваліфікований. З кожним роком системи боротьби з шахраями поліпшуються, так що спроби підвищити свої шанси таким чином - погана затія.

Після заповнення з'явиться екран з особистим номером. Цей номер потрібно обов'язково зберегти - він знадобиться для перевірки статусу заявки на тому ж сайті.

2. В період з 5 травня по 30 червня наступного року на сайті з'явиться інформація про які пройшли до фіналу. Дізнатися її можна буде за допомогою ідентифікатора.

Держдепартамент США не розсилає електронних листів! Навіть якщо адреса здається вселяє довіру - наприклад, [email protected] - це шахраї. Після того, як «переможець» передасть їм внесок на другий етап лотереї, вони перестануть відповідати на листи. Також Держдепартамент не "вивішує» списки переможців і ніде не публікує їх імена.

3. Заповнити нову заявку на візу тут. Якщо з моменту подачі найпершої заявки на участь сімейний стан учасника змінилося або у нього з'явилися діти, цю інформацію потрібно вказати в анкеті. Після заповнення заявки з'явиться сторінка підтвердження - її потрібно роздрукувати і додати до документів для співбесіди.

4. Пройти співбесіду в консульстві - дата співбесіди з'явиться на сторінці. Необхідні документи:

  • Документи, що підтверджують досвід роботи або освіту;
  • Свідоцтво про народження;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Свідоцтво про розлучення;
  • Свідоцтво про проходження служби в армії, якщо це мало місце бути;
  • Довідка про наявність (відсутність) судимості і (або) факту кримінального переслідування або про припинення кримінального переслідування.

детально про кожну категорії документів.

Перед співбесідою також потрібно пройти медичне обстеження в одній з клінік, схвалених консульством США, і сплатити внесок за участь у другому етапі лотереї в розмірі $ 330. Результати обстеження знадобляться на співбесіді. Внесок сплачується різними способами - це залежить від країни і консульства. Отримати детальну інформацію про акредитовані клініках і оплаті внеску тут .

На співбесіду разом з заявником приходять члени його сім'ї. На отримання візи можуть претендувати тільки подружжя і діти до 21 року, які не перебувають у шлюбі. Якщо до дати співбесіди дитині виповнюється 21 рік, потрібно терміново зв'язатися з консульством - співробітники проведуть зустріч до дня народження дитини.

Працівник консульства повідомить про рішення відразу після співбесіди. Якщо воно пройдено успішно, то в паспорт переможця лотереї поставлять позначку про візу. Також переможець отримає пакет необхідних для в'їзду в США документів. За диверсіфікаційній візі необхідно в'їхати в Штати не пізніше, ніж через півроку після отримання.

Корисні посилання

Всі етапи участі в розіграші на сайті Держдепартаменту

Переклад інструкції з сайту уряду на російський

Адель Хасанова

Новости